Nitko nije vjerovao da je Rusija dovoljno jaka za povratak u međunarodnu arenu

Madeleine Albright
54 komentara

Bivša američka državna tajnica Madeleine Albright se ispričala senatoru Mittu Romneyu zbog toga što je 2012. godine, kada je Romney bio suparnik Obami u utrci za Bijelu kuću, tijekom izborne kampanje promicao tezu o “glavnoj opasnosti koja dolazi iz Moskve”, prenosi američki Newsweek.

U to je vrijeme Madeleine Albright ismijavala Romneyeve tvrdnje da bi Sjedinjene Države kao glavnog geopolitičkog protivnika trebale uzeti u obzir Rusiju. U utorak je bivša državna tajnica, tijekom saslušanja u Obavještajnom odboru Zastupničkog doma američkog Kongresa, izjavila kako se ispričava zbog svoje “fatalne pogreške”, posebno  zato što je podcijenila mogućnosti Moskve i odlučnost predsjednika Vladimira Putina toliko godina nakon završetka Hladnog rata.

“Osobno se moram ispričati sadašnjem senatoru Romneyu zbog činjenice da smo, po mom mišljenju, podcijenili događaje u Rusiji. Putin je svoju zemlju vratio u međunarodnu arenu”, priznaje  Madeleine Albright.

Kada je 2012. godine održana rasprava o budućnosti Rusije i Sjedinjenih Država, mnogi su Romneyeve teze doživljavali kao “politički poraz”. Ipak, stručnjaci koji su govorili u Kongresu 26. veljače su složni da je Moskva danas najznačajniji protivnik Washingtona.

Po njihovom mišljenju, Ruska Federacija ne dijeli američke predodžbe o demokraciji, osporava stavove američkih medija i nalazi se u savezu s jednako moćnom Kinom. Na njenoj su strani i Iran, Venezuela, dijelom Turska i neke europske zemlje, što u velikoj mjeri potkopava “demokratske vrijednosti” Zapada, sažima Newsweek.

“Zašto je Rusija uzela Krim? Zato što je mogla!”

Karta krima
FOTO: Krim mapa

Istoga dana je njemački list Der Tagesspiegel objavio reportažu o petoj godišnjici ponovnog ujedinjenja Krima s Rusijom. Njemački stručnjaci se, kao i bivša američke državna tajnica Madeleine Albright, slažu da je 2014. godine, kada je počela politička kriza u Ukrajini, “svijet podcijenio Moskvu”.

U ožujku 2014. godine, kada se Krim nakon referenduma pridružio Rusiji, cijeli svijet je podcijenio Moskvu. Politički znanstvenici i stručnjaci za međunarodne odnose su izjavljivali da se Kremlj neće usuditi tražiti pravo na poluotok, ali ono što se dogodilo je pokazalo da su duboko pogriješili. Njemački Der Tagesspiegel je reportažu naslovio jednostavnim pitanjem i odgovorom: “Zašto je Rusija uzela Krim? Jer je mogla!”

Prije početka referenduma su se na Krimu pojavili “ruski pristojni ljudi”, kontingent ruske vojske bez oznaka, iako u broju koji nije premašivao najveći broj vojnika koji prema sporazumu s Kijevom mogu biti stacionirani na poluotoku. No, nisu se nalazili u vojnim objektima, već su izašli na ulice gradova i strateške točke na Krimu.

Ovi su vojnici ukrajinskoj vojsci dali priliku da napusti svoja radna mjesta, položaje i vojne objekte, bez upotrebe oružja. U kratkom vremenu je cijelu bivšu autonomnu republiku Ukrajine preuzela Rusija, što je predsjednik Vladimir Putin kasnije detaljno opisao u dokumentarnom filmu “Krim – Povratak kući”.

“Kada su se ti događaji odvijali, svijet je podcijenio” Moskvu, tvrdi Der Tagesspiegel. Čak i nakon što se ruska vojska pojavila na poluotoku, stručna zajednica na Zapadu je bila uvjerena da se poluotok neće pridružiti Rusiji. Međutim, kasnije su morali priznati da Kremlj to učinio zato što je mogao.

Događaji na Krimu u veljači i ožujku 2014. su bili prava prekretnica u povijesti cijele Europe. Reintegracija poluotoka je pokazala da je razdoblje “post-perestrojke”, koje je započelo 1989., konačno “palo u zaborav”.

“Nakon Drugog svjetskog rata je jedna od država u Euroaziji, prvi put nakon 25 godina, proširila svoj teritorij na račun susjedne zemlje protiv volje njezinih političkih elita koje su na vlast došle državnim udarom”, sažeo je njemački list.

Podsjetimo, Krim se ponovno ujedinio s Rusijom u ožujku 2014. nakon nacionalnog referenduma održanog na teritoriju poluotoka. Prema službenim podacima je 96,77% stanovništva Autonomne Republike Krim podržalo je pripajanje poluotoka Ruskoj Federaciji. Zemlje EU, Sjedinjene Države i Ukrajina odbijaju priznati rezultate plebiscita, unatoč činjenici da je održan u skladu s Poveljom Ujedinjenih naroda, koji u ovakvim slučajevima priznaje pravo naroda na samoodređenje.

Kijev: Mislili smo da ćemo moći “nadigrati”  Rusiju

Euromaidan
FOTO: Euromaidan

Govoreći ranije ovog tjedna o obljetnici prevrata u Kijevu, Prvi predsjednik Ukrajine, Leonid Kravčuk, rekao je da su vlasti devedesetih godina predvidjele oštar prekid u odnosima s Rusijom, ali su mislile da će moći “nadigrati” Kremlj i izbjeći razvoj negativnog scenarija.

Leonid Kravčuk je u intervjuu za ukrajinski kanal NVTV rekao kako je zemlja mogla izbjeći geopolitički sukob s Ruskom Federacijom. Prema njegovim riječima, vlasti su predvidjele “veliki jaz” u odnosima između dviju zemalja, ali nije sve išlo kako je planirano u Kijevu.

Odgovarajući na pitanje novinara o tome je li Kravčuk smatrao da je suverenitet zemlje potpisan početkom ’90-ih bio “odgoda” neizbježnog prekida s Moskvom, bivši ukrajinski predsjednik je rekao da je u to vrijeme Kijev imao ideju o scenariju početka sukoba, ali je odlučno vjerovao da može “pobijediti” Rusiju.

“Oni vole anegdotu o meni kao čovjeku koji može trčati “između kapljica kiše”. A ja sam još uvijek siguran da smo uspjeli hodati između kapljica, između istoka, zapada i središta zemlje, ne bismo Ukrajini stvorili takve razloge za rusku agresiju”, objasnio je Kravčuk.

Govoreći o opisu “politike međupovijesti”, Kravčuk naglašava da je ta politika značila plemeniti stav prema istočnim ruskim govornim dijelovima zemlje i decentralizaciju vlasti, uz istodobno osiguravanje maksimalnih ekonomskih sloboda. Glavni problem službenog Kijeva u to vrijeme je bio što nije dao potrebne ovlasti “guvernerima istoka” koji su bili lojalni Rusiji.

Zemlja je trebala pouzdano održavati vanjskopolitičke veze i omogućiti gospodarske sporazume s Rusijom, ali da u političkom smislu Ukrajina ostane neovisna država”, zaključio je Leonid Kravčuk.

Naravno, danas, pet godina nakon prevrata u Kijevu, situacija je takva kakva jest. Kijev i Moskva jedva da održavaju bilateralne odnose, a Ukrajina je u ekonomskom smislu propala država, uz vjerojatnost daljnje teritorijalne dezintegracije.

Madeleine AlbrightSankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
54 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
giordano bruno
5 godine prije

Tako je to kada se koČi uzbrdo.

Alan Ford
5 godine prije

Davno su naši stari rekli: „Najgluplji ispadne na kraju onaj koji misli za sebe da je najpametniji.“

eu kolonija
5 godine prije

amerika je uvijek širila zlobodu tako da je njihova vjera upitna

ps. onoliko dobrih židova tijekom ww2 pobijeno a ovo zlo preživjelo. nije slučajno

IVE iz pecalbe
5 godine prije

Cijeli problem USA sa Krimom i Rusijom pociva na osvajanju Crnog Mora, USA su vec formirale komandu Crnomorske flote potrosili brdo novca pomazuci ukrajinsko udaljavanje od Rusije, a ulaskom flote u Crno more usli bi u stomak Juznoj Rusiji i potpuno izlolirali Rusiju od pristupa Mediteranu. Da Krim nije toliko strateski bitan nitko ni okom nebi trepnu na povratku Krima Rusiji. USA ima pristup i koristi vojne uke u Ruiniji i Bugarskoj ali sve aktivnosti tao i na cijelom Crnom Moru se vide i kontroliraju sa Krma. Osim toga to je pocetak rusenja USA sa trona svijetskog gazde i da se svi podrede njegovim zeljama a to njavise boli arogatne i glupe amerikenjce. Ubrzo a vijerjatno nakon smirivanja Venecuelanske krize nitko vise na svijetu nece amerikenjce dozivljavati ozbiljno osim glupana iz EU.

shumadinac
5 godine prije

Može Olbrajt da potceni Moskvu, može svet da potceni Moskvu ali ne i analitičari kojima je posao da “prosejavaju” informacije koje stužu sa te strane. Bez obzira na pristrasnost i mi ovde smo imali mnogo bolje procene nego recimo Olbrajt. Nama bi ova epizoda trebalo da bude upozorenje ne pravimo sličnu glupost – da ne potcenjujemo SAD. Sada je posebno teško proceniti situaciju. Evo intresantne informacije za kolege koje ne prate događaje vezane za Kosovo: Tači koji je koliko juče bio za razmenu teritorija (mada je on pričao samo o pripajanju nekih srpskih opština ali ne i o davanju severa Kosova) sada kategorički odbija bilo kakve ustupke. Ali to nije ništa u poređenju sa američkom “pretnjom” da Priština mora povući takse inače će NAPUSTITI BONDSTIL?!? Pošto sam se ceo minut smejao, zastala mi je knedla u grlu: šta ako to stvarno urade? Da pogledamo ono što je sigurno: nema ni… Čitaj više »

Alex
5 godine prije

Ja se nadam da postoji specijalno mjesto u paklu za ovu krmaču!

Lucija
5 godine prije

Jao, da sam znala, isključila bi slike.
Ali vidi se da neće dulje od godine…
A i “žuti kamen” se budi. Od 6 mj. 700 km lave ide prema površini. Ako grune, pitanje je što će bit i sa ostatkom planete (vulkanski pepeo).

preseren3
5 godine prije

Ja pamtim samo jednu od njenih izjava: Rusija je prevelika za jednu zamlju.
Treba je podjeliti na parče…
Ima to na youtube.

Rotor
5 godine prije

Dok su Rusiju krčmile prodane i pijane do tad su je čuvale nuklearne glave. Da ne bi njih, pored Gorbačova i Jeljcina, otišla bi zemlja na bubanj.

Bruno
5 godine prije

Pa ovi luđaci sa tzv. Zapada kada kažu svijet, misle, to smo mi. Njih nekoliko su svijet.

AJeTo
5 godine prije

Koji je ono bio strateski cilj Ukrajine?

Majk Majers
5 godine prije

Znali su “oni” da su Rusi ka Feniks al nisu reagirali kad su mogli, kad je predsjednik bija senilna pijandura. Pitanje je zašto nisu rascjepkali Rusiju tada? Moje mišljenje je da nisu želili tj da je to stopirano na elitnoj razini. Pusti raznorazne potrčke (zapadne predsjednike) šta danas govore, oni su glupe lutke na koncu. Bitno je šta master of puppets želi. Bolje rečeno masters of puppets. A ima ih, tj. tu dolazimo do sukoba elitista, koji tek sad postaje vidljiv i običnom čoviku. A nekima očito nije odgovaralo da nema Rusije…

Helena
5 godine prije

Na Zapadu već 200 godina proglašavaju kraj istorije, ne videći da jedini koji idu ka kraju su oni sami. Čitava ta civilizacija pati od übermenschen sindroma. Oni misle za sebe da su ceo svet, jedina civilizacija, oni su sloboda, milost, oni su bog i batina, da sa njima sve počinje i završava, a nisu ništa drugo do oholi umni slepci, koji ne vide sopstveni sunovrat.

DažBog
5 godine prije

Karakondzuli se svidjeli Putkovi resursi. Mozda je bolje da se obrati Mikronu on gotivi one koje su sa lopate pobjegle. Prije kazna i trozupca da se omrsi.

makedonac
5 godine prije

Ponasanje ove odvratne babe daje za pravo da su zidovi zbog ponasanja njihove elite, sami krivi za ono sto im se desilo iako u tom egzodusu su nastradali nevini casni ljudi, zene i deca. Bombardovati i aktivno se zalagati za to, one koji su ti nekada pomogli da prezivis je idiotsko ponasanje. Za one koji nerazumeju sto hocu da kazem objasnicu. Otac Medlin Albajt je bio ambasador Chehoslovacke u Beograd pre drugog svetskog rata. Medlin je bila tada mala devojcica. Kada su nemci okupirali Cehoslovacku tadasnja vlast je pomogla njenom ocu da emigrira u USA i dako se spasila i odvratna baba Medlin.

Mamajev Kurgan
5 godine prije

Odvrajtova je dijete Cehoslovackog ambasadora u Beogradu Kraljevina Yu gde ih IIsr. zatice bas u Bgd.Jedna srbska familija reskira zivot i Odvrajtovu s riditeljima(jer su Jevreji) krije,hrani ….i na kraju sretno ispracaju na sigurno van domasaja Hitlerovaca.Odvrajtova nakon II sr.ponovo nakratko dolazi i skoluje se …jedan Srbo iz CG je i povalio pa ostavio …Odvrajtova se vraca u SAD i kasnije udava za bogatasa iz diplomatije i uzima Papiginu ,,vjeru,, zbog muza.

50g.kasnije Odvrajtova se Srbima revansirala s 78 dana bombardovanja i jos ko zna koliko zla ucinika.Inace Odvrajtova je jedne prilike bas kao treca osoba sluzbene SAD izjavila obvako nekako ,,da je nepravda da samo jedna drzava raspolaze s tako ogromnim bogatstvima poput Sibira ,, i da bi po njenom misljenju Sibir trebalo ,,demokratski,, da dijeli cio svijet.

Mamajev Kurgan
5 godine prije

Ja kao Srbin zelim Odvrajtovoj sve onako kako je ona radila i mislila …ako ima Boga Odvrajtova ce u pakao.
Odvrajtova je primjer Satane u ljudskom obliku.

Ivo Lola
5 godine prije

Kad amerikanci kažu “prijetnja i opasnost”, tada prije svega misle na “prijetnju i opasnost po svoje kolonijalne i imperijalističke apetite”. Samo ne kažu to tako zato da bi svaki amerikanac bio uvjeren da se ta “prijetnja i opasnost” odnosi na njega, a pripadnici elite koji upozoravaju na “prijetnju i opasnost” će ih ko fol štititi tako što će ih poslati u neku bestragiju da budu jeftino topovsko meso.

cogo
5 godine prije

ha ha ha ,,poserem se na njihovo demokracijo ,,svaki dan su ti neljudi sve zločesti ,,nema pravih rječi za politike ove pokvarene zemlje ,,gori so od svih terorista ,,prije njih su to činili englezi i to 500 godina sada več 100 godina to počinju ameri ,,i evropa jim još uvjek liže guzice

Perun
5 godine prije

Uvijek sam vjerovao da je Rusija dovoljno jaka i da je bila bice i ostace uzdanica slobodnog svijeta i majka svih Slavenskih Naroda.Slaven bijelac slobodan strijelac.

antiimperijalista
5 godine prije

a, tko je to nitko??
pa to je mogla misliti samo jedna nacija, odnosno određeni pripadnici te nacije, koji su izgubili osjećaj za realnost, ili, bolje rečeno, nikada ga nisu ni imali, a, radi se o umno limitiranoj i nadobudnoj američkoj političkoj kasti.

jer potcjeniti vojnu, nuklearnu, tehnološku, i u svakom drugom pogledu svijetsku super velesilu, a, koja uz sve nabrojeno sama čini 1/4 zemaljske površine, mogu potcijeniti samo nadobudni idioti koji nikada i nisu imali osjećaj za realitet.

MiLo
5 godine prije

Rusija se jos uvijek brani , jaka ce biti kada bude pocela napadati i prva poteze povlaciti a ne cekati i reagovati! Jesu veliki narod i prirodno bogati ali su neorganizovani i naivni kao i svi Sloveni ,vjeruju i dalje u univerzallnu pravdu imedjunarodno pravo koje vazi samo za nejake. Po meni je jos uvijek samo regionalna sila , znam mnogi se nece sloziti samnom ali to je moje misljenje. Tvrdim da bi kauboji da im je ugrozen interes odmah bacili atomke a bacuske nisam siguran da bi to ucinile i kao odgovor. Znam svako carstvo je propalo pa ce tako i USA ali crkni magarce do zelene trave nemam ja jos 30g. zivota da to vidim 😉 Iskren pozdrav za sve dobre ljude.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI