fbpx

Norveška: Svijet je sve nestabilniji, a naša najveća briga je Rusija

norveska vojska

Svijet je sve nestabilniji, a najveći dio krivice za to snosi Rusija, rekao je norveški ministar obrane Frank Bakke-Jensen. Barents Observer prenosi da je ministar u svom godišnjem govoru u društvu vojnih zapovjednika napomenuo kako Moskva namjerno pokušava omalovažiti i potkopati jedinstvo Zapada i međunarodnu suradnju. Da podredi druge, Rusija koristi vojnu i gospodarsku moć, a manje važnosti pridaje diplomaciji i političkim odlukama.

U govoru norveškog ministra obrane Franka Bakke-Jensena, održanom prošle nedjelje na sastanku norveškog vojnog vrha, bilo je malo signala pomirenja. Ton je bio oštar, a atmosfera je bila sumorna. Prema riječima ministra, svijet postaje sve nestabilniji, a najveći dio krivice za to snosi Rusija.

Ozbiljnost situacije

 Frank Bakke-Jensen

FOTO: Frank Bakke-Jensen

“Rusija je za nas najveća briga. Vidimo sve ozbiljniju situaciju povezanu s našim susjedom na istoku”, govoreći pred višim vojnim dužnosnicima i stručnjacima za obranu je rekao norveški ministar rekao Frank Bakke-Jensen.

U godišnjem govoru norveških ministara obrane se uvijek posvećuje velika pozornost susjednoj Rusiji. Ali ove godine se čini da je upućena poruka izravnija nego prije. Prema Bakke-Jensenu, Rusija namjerno želi omalovažiti i potkopati jedinstvo Zapada i međunarodnu suradnju. Koristi vojnu i ekonomsku moć da podredi druge, dajući manje važnosti diplomaciji i političkim odlukama.

Bakke-Jensen je pokušao objasniti da Norveška ima tople i bliske odnose s narodom Rusije i da se suradnja s ruskim vlastima nastavlja u područjima kao što su potraga i spašavanje, ribarstvo, znanost i sigurnost granica. Ali te su riječi brzo nestale u pozadini oštrih optužbi protiv Moskve.

Posljedice za sjever Europe – Moguće izbijanje rata

Norveška vojska

FOTO: ilustracija, norveška vojska

Norveški ministar obrane je rekao da je nakon pripajanja Krima Rusija krenula u sukob sa zapadnim zemljama i institucijama.

“Ove promjene u ponašanju izravno utječu na sigurnost Norveške i njezinih saveznika. Događaji u našoj okolini općenito pokazuju da moramo uzeti u obzir da oružani sukob između država u Europi više nije nezamisliv“, naglasio je Bakke-Jensen.

Ozbiljne posljedice se vide i na dalekom sjeveru, kazao je ministar, podsjećajući na nikada dokazano ometanje GPS signala od strane Rusije u sjevernoj norveškoj pokrajini Finnmark.

Rast američke prisutnosti

Litva - vojnici

FOTO: ilustracija, američki vojnici u baltičkim zemljama

Govor je održan u vrijeme jačanja suradnje između Norveške i Sjedinjenih Država na sjeveru kontinenta. Od početka 2017. je zamjenjivi kontingent od više od 300 američkih marinaca prisutan je u garnizonu Vernes u regiji Trondheim u središnjoj Norveškoj. Krajem 2018. godine je u polarnu bazu Setermuen stiglo još 400 vojnika iz 3. bataljuna, 8. morskog pukovnije američke vojske.

Uz ove akcije, američke su vlasti odlučile obnoviti svoju “Drugu flotu”, čije je glavno područje djelovanja Sjeverni Atlantik i Arktik.

Takav razvoj će sigurno izazvati odgovor Rusije. Krajem prosinca 2018. je ruski ministar obrane Sergej Šojgu razgovarao je s predsjednikom Vladimirom Putinom o sve većem pritisku NATO pakta i Sjedinjenih Država, te upozorio na nastavak izgradnje norveškog radara “Globus 3” samo 60 kilometara od ruske granice. Također je obavijestio Vladimira Putina o udvostručenju broja američkih marinaca stacioniranih u Norveškoj.

“Američko vodstvo u NATO-u je nezamjenjivo”

Abrams tenk

Prema ministru Franku Bakke-Jensenu, odgovor na geopolitičku situaciju na sjeveru kontinenta može biti samo jačanje uloge NATO pakta.

Naglasio je kako je temelj norveške nacionalne sigurnosne i obrambene politike snažna nacionalna obrana unutar Sjevernoatlantskog saveza, a Sjedinjene Države su i dalje najbliži saveznik Norveške.

Ministar je jasno stavio do znanja kako je Norveška zabrinuta zbog političke situacije u Sjedinjenim Državama, ali nije htio ocjenjivati izrazito kontradiktorne signale američkog predsjednika Donalda Trumpa.

“Trebali bismo radije pogledati što rade u stvarnosti”, naglasio je Frank Bakke-Jensenu, misleći na navodni rast “američkih ulaganja” u europsku sigurnosnu infrastrukturu i povećanje broja vojnika.

“Kao što svi znamo, NATO je izgrađen na temelju vodeće uloge Sjedinjenih Država i stoga je važno da svi saveznici u okviru saveza udruže snage i rade s Amerikancima na poštivanju njihovih nacionalnih sigurnosnih interesa”, rekao je norveški ministar.

Povećanje vojne potrošnje

Municija

Prema vladi Norveške, vojna potrošnja zemlje se u proteklih pet godina povećala za oko 30 posto, i dalje će rasti. Norveška nastoji ojačati ulogu NATO pakta na sjeveru i nedavne velike vježbe saveznika Trident Juncture se vide kao signal da se Sjevernoatlantski savez kreće prema samom sjeveru Europe i Arktiku.

“Na tome smo radili mnogo godina”, završavajući svoje izlaganje je naglasio norveški ministar obrane.

The Barents Observer

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
80 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
fbslo
Gost
fbslo
2 godine prije

Nacija Stoltenberga…

Miki maus
Gost
Miki maus
2 godine prije
Reply to  fbslo

Svrha lajanja politicara ovakvih, vojno gledajuci, patuljaka, kao i onih iz Baltickih zamalja je da ih netko uopce primjeti, da uopce postoje, nista drugo. A, sta bi i bilo drugo? Kao mali psici pred lavom, kev- kev….

tihobl
Gost
tihobl
2 godine prije
Reply to  fbslo

Paranoja je zarazna. Zarazili su i svedjane da hoce da se odreknu neutralnosti. Glavni problem postade strah od Rusije, svi ostali problemi su trecerazredni.

Pizistrat Nelson
Gost
Pizistrat Nelson
2 godine prije
Reply to  tihobl

Mogli bi im Rusi instalirati nekog novog Breivika 🙂

Šok
Gost
Šok
2 godine prije

brevik je pucao po djeci pripadnika stranke koja je htjela istupanje iz natoa i ostalih atlantističkih udruga
brevik je usa igrač

Pizistrat Nelson
Gost
Pizistrat Nelson
2 godine prije
Reply to  Šok

A Vidkuna?

Ive iz Pecalbe
Gost
Ive iz Pecalbe
2 godine prije

Zakljucak je tocan; svijet je sve nestabilniji i tu se mijenja u: najveca opasnost po svijet je agresivna politika USA – NATO.

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
2 godine prije

Ratovali međusobno u XVIII stoljeću ( Norveška je bila dio Kraljevine Švedske ). Toliko o opasnosti.
Veća je opasnost od nezaposlenosti mladih norvežana u sljedećim desetljećima. Mladi su ljudi buntovni a novac nije baš jednako raspoređen među populacijom pa može biti čuda. I mladi saudijci se bune a ne gali im kruha vrh pogače i imaju putra za … mazat.
E sad velika dilema: ” Da li sutra smirivati vlastite žute prsluke ili imati vanjskog neprijatelja i okrenuti se protiv njega?
Potezati mačka za rep udaljenog dvije države izgleda lakša i sigurnija solucija?!?

Njonjobobo
Gost
Njonjobobo
2 godine prije
Reply to  Dub Miroslav

Nasa najveca briga je Rusija.
Oni sa 14 god zavijaju ko vukovi I njihove najvece brige su suknje.
Bolesniku najveca briga je zdravlje.
Siromahu bogatstvo itd

Abcnormalan
Gost
Abcnormalan
2 godine prije

Jedinstvo zapada??? Jedinstvo starih lopina, koji bi se u nekome sukobu prvi potkusurili izmedju sebe… Prejako…… ?

bob rock
Gost
bob rock
2 godine prije

Naš susjed Rusija!?
Susjed iz polarnog kruga! ha ha ha
Kad se bojite toliko opasnosti iz Polarnog kruga možda bi trebali primili sve imigrante iz susjedne Švedske točnije iz Mälmoa pa da onda uživate u stabilnosti!

giordano bruno
Gost
giordano bruno
2 godine prije

Rakete NATO su u Poljskoj i Rumuniji, koje se ne granice sa Rusijom, a ne u Norveskoj koja se granici sa Rusijom.

Moreno
Gost
Moreno
2 godine prije

Norveška je u svakome smislu hyper bogata država koja nema puno izbora nego vozit full Ponzi kako bi se održa ovi globalni monetarno -financijsko -ekonomski sustav. Od nafte i ostalih prirodnih resursa Norveška je uspila oformit državni mirovinski fond koji je po stanovniku najveći na svitu i iznosi oko miljun dolari po Norveškom građaninu. To enormno bogatstvo je diverzificirano u vrijedonosne papire i nekretnine po cilome svitu. Eventualni kolaps globalne Ponzi sheme bi doveja do gubitka velike većine te imovine i Norveška bi lako mogla upast u doslovnu glad jer Norveška vrlo malo hrane proizvodi. Osim ribe Norveška svu ostalu… Pročitaj više »

Janoš
Gost
Janoš
2 godine prije
Reply to  Moreno

Točno 100%

Konrad
Gost
Konrad
2 godine prije
Reply to  Moreno

?sve potpisujem! Inače mnogi smatraju Skandinavce najnaprednijim a oni su daleko najizmanipuliraniji narodi u Europi. Možeš im sve prodati pod prizmu naprednog, kao npr. zamjeniti keš sa elektronskim novcem

zlatan
Gost
zlatan
2 godine prije
Reply to  Moreno

MORENO, donekle sam znao za te informacije o Norveškoj i njenoj uređenosti i bogatstvu. No, unatoč lupanju ovog očito besposlenog ministra, ipak moramo odati priznanje norveškom narodu. To je jedan pismen i kulturan svijet. Jer, Norvežani su uz Islanđane, Šveđane i daleke Japance, prvi eliminirali nepismenost. Valjda već oko u 18-tom stoljeću. I proslavili su se sa istraživačkim pohodima po polarnim krajevima, ipak. A to za religiju teško mi je vjerovati. Koliko sam ja čitao, među Skandinavcima, znači i među Norvežanima, ima najviše onih koje religija ne zanima. P.S. Ima jedan mladi Norvežanin, koji me oduševljava. Zove se Eskil Ronningsbakken,… Pročitaj više »

Moreno
Gost
Moreno
2 godine prije
Reply to  zlatan

zlatan Nisan napisa kako su Norvežani bolji ili gori od drugih, oni su drugačiji i posebni ka i svi drugi narodi. Ja san samo opisa njihovu specifičnu situaciju. Nacionalisti su na pozitivan način više nego balkanci na primjer. Naizgled pristojni, ali to svoje suzdržavanje otpuštaju uz alkohol i tad su ka i svake druge pijane budale. Kultura im je drugačija, njihovi preci Vikinzi su bili divljaci. Oni nazdravljaju sa ”Skol”, a da većina njih uopće nema pojma kako je to staro vikinško nazdravljanje koje su Vikinzi prakticirali kad bi upali u selo sve opljačkali, silovali i poubijali pa bi lubanje… Pročitaj više »

zlatan
Gost
zlatan
2 godine prije
Reply to  Moreno

MORENO, to da su Vikinzi bili samo divljaci, nije točno. Nisu bili ništa više ili manje divljaci, nego li drugi u ta vremena. Točno je da su osvajali, ali oni su i trgovali, imali su dodire sa raznim kulturama, došli su kao putnici i moreplovci sve do Bagdada. Mi se nerado prisjećamo, da su Vikinzi imali utjecaja na Slavene, da je njihova elita sudjelovala u osnivanju prve slavenske države na slavenskom istoku. Mislim na Staru Kijevskuju Rusj (Kijevska Rusija). Neka slavenska imena moguće da imaju korijene od Vikinga, npr., Vlado, Vladimir, Vladis…..čitao o tome na ruskom jeziku. Vikinzi su bili… Pročitaj više »

Bondone
Gost
Bondone
2 godine prije
Reply to  zlatan

Radio s njima na brodovima dugi niz godina. Isfrustrirani, egocentricni, introvertni, nacionalisti, perverzni, alkoholicari… Ima jos!

mmne
Gost
mmne
2 godine prije
Reply to  Moreno

norveska je glavni americki vazal….sa svescu centralno africke republike, sav prihod od svog bogatstva daju amerima…..u ww2 su pokazali svojudivljacku primitvnost…

nikud nikam
Gost
nikud nikam
2 godine prije
Reply to  Moreno

Ima li u tom Ponzi portfelju koja firma da se bavi proizvodnjom hrane? Kad oni budu gladovali nas se nitko više neće ni sjećati.

Kolega 105
Gost
Kolega 105
2 godine prije
Reply to  Moreno

Fuckas norvezane, ali neku vitku norvezanku bih iskoristio da bude elisa zrakomlata, dobro usadis osovinu i onda je zarotiras i ubrzo potom levitiras.

jbg
Gost
jbg
2 godine prije
Reply to  Moreno

Odlično napisano

Bondone
Gost
Bondone
2 godine prije
Reply to  Moreno

Super objasnjeno! Hvala!

Stephen.
Gost
Stephen.
2 godine prije

Svjetska nestabilnost dolazi od zemalja koje su uništile Libiju, Iraq, Ukrainu, te stvorile ISIL u Siriji

Spock
Gost
Spock
2 godine prije

Pa tko vas je osobodio od Hitlera nego Rusi bando nezahvalna… nisu se 1945 trebali zaustavljati sve do Portugala
https://en.wikipedia.org/wiki/Liberation_of_Finnmark

mmne
Gost
mmne
2 godine prije
Reply to  Spock

imas 100+++—-samo koriguj SSSR!

Miki maus
Gost
Miki maus
2 godine prije
Reply to  Spock

Zasto mislis da Norvezani to smatraju oslobodjenjem?

Perica
Gost
Perica
2 godine prije
Reply to  Spock

Patton je taj koji je zaustavljen…dato Rusima vremena da dođu do Berlina! Amer je bio besan…nije dugo živeo

Ray
Gost
Ray
2 godine prije
Reply to  Perica

Nisu zato pustili ameri ruse da prvi stignu do berlina, procenili su da bi u ulicnim borbama za njega izgubili 100 000 vojnika. Ovako su to rusi uradili, i izgubili ljude umesto amera. Pametna anglosaksonska taktika.

CAN
Gost
CAN
2 godine prije
Reply to  Perica

Da se mogu izivljavati ma lokalcima. Häh putin

Moreno
Gost
Moreno
2 godine prije
Reply to  Spock

Spock Već kad si se dotaka WWII Norvežani su bili puno pametniji nego Hrvati, oni su po završetku WWII 1945 Vidkuna Kvislinga i njih nekoliko oko njega rješili odma po kratkome postupku, a ostali pripadnici gubitničke vojske su bili abolirani, iz Hrvatske je Pavelić uspija pobić, ali je zato poubijano na desetke tisuća pripadnika ustaške vojske, ali i domobrana i civila.

CAN
Gost
CAN
2 godine prije
Reply to  Spock

Koliko nego zeli biti oslobodjen(89a) /koliko mi se sloboda gadi 2019 DANAS??

Adriana
Gost
Adriana
2 godine prije

Norveški ministar obrane je rekao da je nakon pripajanja Krima Rusija krenula u sukob sa zapadnim zemljama i institucijama.
S druge strane, nakon puča u Ukrajini organiziranog i orkestriranog od strane kolektivnog Zapada, Autonomna Republika Krim donijela je odluku referendumom o prisajedinjenju RF. Kokoš ili jaje?

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije

Cemu sva ta militarizacija ,svi ti njihovi pokusaji su apsurdni s obzirom na to da ih Rusija nece napasti a ni oni nece Rusiju i sada grade baze dizu borbenu gotovost i … koja je poenta svega?

spartak
Gost
spartak
2 godine prije
Reply to  Riddick

Poanta je kupnji oružja Made in USA. Druge nema.

Tupko Glupko
Gost
Tupko Glupko
2 godine prije

“Rusija koristi vojnu i gospodarsku moc da podredi druge”, “Nasa najveca briga je Rusija”.

USA military expenses 2017. – 610 milijardi
Russia military expenses 2017. – 66 milijardi

European Union GDP 2017. – 19,1 bilijuna
USA GDP 2017. – 19,4 bilijuna
Russia GDP 2017. – 1,58 bilijuna

Sve cifre u dolarima.

Opasni su ti Rusi Norvezanima za razliku od Amera, koji su im “najblizi saveznik”.

Bart
Gost
Bart
2 godine prije

Ima jedan vic u Norveškoj u svezi Rusije. Ako Rusija napadne Norvešku u 07:00h u 07:15h jesti ćeš doručak u okupiranoj Norveškoj. Ova izjava ministra je čista tipična izjava za bacanje prašine u oči. U Norveskoj su prvi put nakon mnogo godina bili prosvjedi i to zbog cestovnog poreza tj boompengera. Ljudima je dosta poreza na place koji su veliki i još imaju dosta dodatnih dnevnih poreza. Troškovi su sve veći i sami Norvezani se bune. A Norveška vojska je kupila F-35 za samo 9 milijardi USD i jedan brod koji je ponos mornarice je potonuo zbog nesposobnosti posade nakon… Pročitaj više »

zlatan
Gost
zlatan
2 godine prije
Reply to  Bart

BART, koliko znam, Norveška uopće nema auto-ceste sa 4 trake. Ma i gdje bi ih gradili? Kroz ona nenaseljena planinska bespuća?

Bart
Gost
Bart
2 godine prije
Reply to  zlatan

To je točno. Norvezani imaju užasne ceste i uopće nemaju autoceste. Oni naplaćuju cestarine unutar gradova, općina i regija. Npr. Ideš iz jednog dijela grada u drugi platiš nekoliko puta više nego cestsrina za autocestu Rijeka – Zagreb. Čisto deranje kože. A sve to kao za bolje ceste. Ovce

mmne
Gost
mmne
2 godine prije
Reply to  Bart

Jel´ to onaj sto je nedavno potonuo u “napadu” na civilni tanker?

Bart
Gost
Bart
2 godine prije
Reply to  mmne

To je taj brod. Nestao je iz novina. Pitam se zašto.

zlatan
Gost
zlatan
2 godine prije

Da sam netko, pitao bih ovoga ministar da mi objasni: tko je rušio legalnu vlast u Libiji? Tko je napao Irak, navodno zbog toga jer razvija nukl.oružje? Tko je ohrabrio odcjepljenje jedne pokrajine u legalnoj članici UN-a? Milsim na Kosovo u Srbiji. Ok, imamo i jednu paradržavu na Cipru, to je fantomska Republika Sjeverni Cipar, jedino je priznaje Turska. Isto članica NATO-a. Zašto članice Natoa, ne priznaju tu tvorevinu? Iako bi se tome oštro protivila Grčka, isto članica NATO pakta. Valjda je ministar dovoljno pismen i da zna, da Ukrajinci ili preciznije neke, ne sve, njihove političke snage, nisu čačkale… Pročitaj više »

Tomica
Gost
Tomica
2 godine prije
Reply to  zlatan

Nemoj zaboraviti da se Rusija okružila NATO članicama, tako da su joj u dometu i da ih može lako napasti.

satir und kritik
Gost
satir und kritik
2 godine prije

Kao pacifista mogu reci da je tuzno gdje sve ovce koracaju. 30 % veci budjet ove bogate zemlje. Na vojni krs.
Rusija je preogromna zemlja da bi uzimala neki pasnjak na zapadu. Krim je ipak stomak Rusije da bi nato skakutao tamo to je i pijancu jasno. Ciji je bio Krim prije 1949?
Rusija nema sto uzimati na zapadu jer ima vec ogromnu zemlju to je i budali jasno.
U biti mrzim sve vojske i oruzje. Politicari i novinari sire psihicke bolesti.

zlatan
Gost
zlatan
2 godine prije

SATIRE, u sastav Ruske Imperije Krim je ušao u drugoj polovici 18-tog stoljeća, za vrijeme vladanja carice Katarine Velike. Na ruskom Jekaterina Vjelikaja, čistokrvna Njemica. Prije je kroz dugu povijest bio svačiji i ničiji. No, to pripajanje Krima od strane carice Katarine, je došlo nakon rusko-turskog rata, jer Krim je u tom trenutku povijesti bio dio Osmanske Imperije. No, ta Ruska Imperija, nije bila ova današnja Rusija, valjda to znate. Nakon stvaranja SSSR-a (30.12.1922.), poluotok Krim bio je dio Ruske SFSR, a ne dio Ukrajinske SSR. Na njemu je tada postojala Krimsko-Tatarska ASSR, jedna od brojnih autonomija u RSFSR, i… Pročitaj više »

jupiter
Gost
jupiter
2 godine prije
Reply to  zlatan

hruscov jeste bio ukrajinski nacionalista….i ne postoji ukrajina to je izmisljotina…kada su nekad davno pitali te ruse gde zive odgovor je bio u krajini…i vremenpm od krajina postalo ukrajina …i isti narod postao drugi(da ne pominjem unijacenje)….hm…ima li slicnosti sa nama…..upravo zbog toga je hruscov i smenjen…

zlatan
Gost
zlatan
2 godine prije
Reply to  jupiter

JUPITERU, a odakle ti pravo da negiraš postojanje ili nepostojanje nekog naroda? Da neki klinac znaš, onda bi znao da je ukrajinski jezik različit od ruskog, jednako kao što se hrvatsko-srspki ili srpsko-hrvatsko-bošnjačko-crnogorski (zejdnički jezik) razlikuje od slovenskog. Znam ruski i znam da je to tako, plus svega ukrajinska ćirilica ima neka sasvim druga slova, koje nema ruska ćirilica. Jednako kao što srpska ćirilica ima neka različita slova od ruske, ukrajinske, makedonske ili bugarske ćirilice. Ili kao što u hrvatskoj latinici imamo slova Č ili Ć, DŽ i Đ, a npr.slavenski Poljaci za izgovoriti glas “Č” napišu CZ. Oni ne… Pročitaj više »

zlatan
Gost
zlatan
2 godine prije
Reply to  zlatan

JUPITERU, definitivno Hruščov nije smijenjen zbog toga, bilo je tu više drugih različitih razloga. Njegov nasljednik Brežnjev rođen je usred Ukrajine, u gradu Dnjeprodjeržinsku, danas je u konurbaciji sa trećim po veličini gradom u Ukrajini, sa Dnjeprom. Brežnjev je po ocu Rus, po majci Ukrajinac, govorio je oba jezika, a često bi mu pri govoru pobjegli ukrajinski glasovi. Npr., gdje je glas “V” ili “G” u ruskom, u ukrajinskom bude glas “H”, ali to bude u u južnoruskim dijalektima. Tako npr., na ruskom se grad kaže GOROD, ali na južno-ruskim dijalektima kaže se HOROD. Ukrajinci za grad kažu MISTO, koa… Pročitaj više »

jupiter
Gost
jupiter
2 godine prije
Reply to  zlatan

mnogo je zastoja hrscov doneo sssr-u……a krim je dodelio ukrajini licno on….on jeste bio nacionakno jako nabijen a to se u komunistickom svetu nije tolerisalo….svi su bili gradjani sovjetskog saveza…hruscov je mnogo gresio na tom planu…..

jupiter
Gost
jupiter
2 godine prije
Reply to  zlatan

kako se po tebi odredjuju narodi? dogovori se grupa domacina i kazu mi smo sad ovi…ja ne negiram pravo ali to nije proces(video si i stvaranje crkava novih putem politickih odluka i to samo u pravoslavnoj, kod pape i angloamera se ne dira!)….osim toga valjda znas ko podrzava podele i nove nacije ( nadam se da si ziveo u bivsoj yu i video stvaranje “nacija”) …veci je jezicki jaz britanaca-amera-australijanaca-juznoafrikanaca nego kod hrvata-srba-bosnjaka-crnogoraca…a za ukrajinu.. valjda znas da je kijev majka svih ruskih gradova…ili nisi znao?

zlatan
Gost
zlatan
2 godine prije
Reply to  jupiter

JUPITERU, jasno da znam da je Kijev majka svih ruskih i ukrajinskih gradova. Prvi grad na slavenskom istoku, kao gradsko naselje postoji 1.500 godina.
I šta to znači? Ništa……..i moj Split je stariji od svih slavenskih došljaka na jugu.

Savio
Gost
Savio
2 godine prije
Reply to  zlatan

Ruska imperija nije danasnja Rusija?
Neozbiljna recenica.

Pa nije po nacinu drzavnog uredjenja ista drzavam, ali jeste isti narod, to su djedovi danasnjih Rusa.

Tatari sa Krima jesu saradjivali sa Hitlerom na stetu SSSRa.
Po svakoj pravdi Krim pripada Rusiji, od svih zemalja koje postoje danas, u 21. vjeku, Rusija ima najvise prava na Krim. I Bogu jvala sada je Krim pod sigurnom rukom Rusije.

zlatan
Gost
zlatan
2 godine prije
Reply to  Savio

SAVIO, jasno da Ruska Imperija nije sadašnja Rusija, a nije isto Rusija i SSSR. Jer, ranija Ruska Imperija, koja je rezultat dugih povijesnih okolnosti, nastajala je kao rezultat osvajanja puna četiri stoljeća, pa ju je naslijedio SSSR. Iako je ranija imperija bila i veća od SSSR-a. Sadašnja Ruska Federacija samo je dio nekadašnje Imperije i kasnijeg SSSR-a. Rusija sada ima, nakon povratka Krima, 146,880.000 stanovnika, a ex-sovjetski prostor ima oko 296 ili 297 milijuna, a na prostoru Ruske Imperije prije 1917-te godine, danas bi bilo možda i oko 340 milijuna ljudi. Jer, veći dio Poljske bio je pod ruskom vlašću,… Pročitaj više »

zlatan
Gost
zlatan
2 godine prije
Reply to  zlatan

SAVIO, dok Ruska Imperija nije 1867 prodala Aljasku SAD-u, a već su oko 1850 ovladali srednjom Azijom, imala je ta Imperija preko 25,000.000 km kv. Kasnije, nakon prodaje umanjili su se za nekik 1,600.000 km kv, koliko Aljaska ima površinu. Međuratni SSSR je bio nešto manji od SSSR-a nakon 1945. Nakon 1945 do raspada SSSR-a, mao je 22,402.000 km kv, a Ruska Federacija ima 17,125.000 km kv. Cijeli bivši sovjetski prostor ima oko, kao što sam napisao oko 296 ili 297 milijuna stan., Rusija od toga 146,880.000 stan. Deveta država po broju stan., u Svijetu. Dok je ne preteknu rastuće… Pročitaj više »

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije

Amy:
Bit će pinezitji mammy!
Samo TRTA i naš NATO
postati će TRTO!

mmne
Gost
mmne
2 godine prije

ali tu je mocna flota i cetiri navigatorke !!

Miki maus
Gost
Miki maus
2 godine prije
Reply to  mmne

Cura koja je bila na kormilu je previse sagnula glavu, pa nije mogla na vrijeme vidjeti tanker. Kako se to kaze u RH, sinkopa, mislim?

Ana
Gost
Ana
2 godine prije

Bravo Norveska!!! Pametnice!

spartak
Gost
spartak
2 godine prije

Norvežani: Bogata razmažena derišta

Geth Riddikson
Gost
Geth Riddikson
2 godine prije

Od smrti čuvenog Haralda Hardrade i propale invazije na Englesku, Norveški utjecaj na evropskoj politčkoj sceni je krajnje marginaliziran, često bivajući zasijenjen snagom susjednih zemalja Danske i Švedske. Švedska je čak i zablistala na evropskoj pozornici u 17. stoljeću i nakratko postala velesila. Međutim, nakon izgubljenog Velikog sjevernog rata švedska vojna i politička moć biva skršena, gubeći momentum za imperijalno širenje u nepovrat. Danska i Švedska odavno su sekundarne (ako ne i tercijarne) sile na evropskom tlu. A o Norveškoj da ne govorimo.

Geth Riddiked
Gost
Geth Riddiked
2 godine prije
Reply to  Geth Riddikson

A ovo o ruskoj invaziji je tolika glupost. Razumio bih da je to izjavio neki tamo poljski ili ukrajinski vlastodržac, ali norveški? Čak i u doba svog najvećeg uspona Rusko Carstvo nije imalo teritorijalne pretenzije na norveške pokrajine.
Na Finsku – da, ali na Švedsku, Norvešku i Dansku- ne.

Geth Riddik-ohh-ahh
Gost
Geth Riddik-ohh-ahh
2 godine prije
Reply to  Geth Riddiked

Ovo je tipično svrstavanje uz najutjecajnijeg svjetskog batinaša.

Histrion
Gost
Histrion
2 godine prije

Hebali ih Knut Hamsun i Vidkun Quisling !

Minus Collector
Gost
Minus Collector
2 godine prije
Reply to  Geth Riddiked

Ma nije valjda da su Rusi imali teritorijalne pretenzije? I ovi glupi Norvežani izmišljaju. Nije čudo da su toliko zaostali.

zlatan
Gost
zlatan
2 godine prije
Reply to  Geth Riddiked

GETH, Finska je od 11-tog stoljeća pa sve do 1809 godine, bila pod vlašću Švedske, a nakon toga je postala samostalna država, ali pod protektoratom Ruske Imperije. Potpunu samostalnost dobili su odmah nakon Oktobarske revolucije 7.11.1917., mislim već dana 28.11.1917.
Sam Lenjin je odmah priznao finsku nezavisnost.

Geth Riddikau
Gost
Geth Riddikau
2 godine prije
Reply to  zlatan

zlatan Finska je inkorporirana u sastav Imperije pod nazivom ‘Velika kneževina Finska” sa određenim stepenom autonomije.

zlatan
Gost
zlatan
2 godine prije
Reply to  Geth Riddikau

GETH, Finksa je bila protektorat, imala je vlastitu valutu, vojsku, Finska je već krajem 19-tog stoljeća dala pravo glasa ženama, dok su žene u cijeloj Ruskoj Imperiji mogle o tome samo sanjati. Vidim zna se, ali onda treba znati i napisati sve kako je bilo, a ne kako nekome odgovara.
I Lenjin se nakon Februarske Revolucije, skrivao u Finskoj, pa je došao negdje u aprilu u Sankt Peterburg, pa je zbog neuspjeha izazivanja nove revolucije opet pobjegao u Finsku.

Geth Riddiked
Gost
Geth Riddiked
2 godine prije
Reply to  zlatan

zlatan
Nigdje se ne navodi kao ‘protektorat’ nego kao dio Imperije sa visokim stepenom autonomije. Za ovo ostalo što si naveo, ja ni ne tvrdim drugačije (A mislio si da tvrdim – pretpostavljam?)

Tomica
Gost
Tomica
2 godine prije

Ludilo mozga 😉
Stvarno su prešli sve granice, to je valjda neko natjecanje za najdebilniju izjavu.

Tomica
Gost
Tomica
2 godine prije
Reply to  Tomica

Pa nije valjda da i ovo treba potvrditi administrator?

Hrvoje Radonić
Gost
Hrvoje Radonić
2 godine prije

Još jedan dokaz o izopačenosti norveškog društva.

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
2 godine prije

Ovaj redikul bi trebao organizirati tečaj za Norveške mornare “kako izbjeći sudar s tankerom” umjesto što trkelja o “ruskoj prijetnji”.

Red Dog
Gost
Red Dog
2 godine prije

Tacno. Ali nije Moskva u predgradima Washingtona, vec je Washington u Poljskoj u predgradima Moskve. I ako se ne smirite ce sapa medveda zakaciti i vas. U sustini se radi o lovi. Trump dize tenzije radi profita vojno-industrijskog lobbya. Taj je mocan. Ne moze biti ignorisan. Mislim da su u stanju ubiti Trumpa ako ne slusa. A vojske svuda, pa i norveska, se prikljucuju jer hoce vise za sebe. U Svedskoj je to postalo toliko prozirno da je komedija. Prilikom svakih izbora detektuju ruske podmornice. Niko ih nije video, ali oni tvrde da su tu. Uvek pri izborima. Onda cim… Pročitaj više »

Majk Majers
Gost
Majk Majers
2 godine prije

Pa kažu balkanci glupi ljudi ???. Mi se barem znamo sprdat na naš račun. Ovi su prolupali dok je Tito još odija po svitu, al to se tek sad vidi (stasale debilne generacihe)

ShaCkaL
Gost
ShaCkaL
2 godine prije

Nevjerojatno, ja ne mogu da vjerujem ovo. Pa zar je ovim idiotima potrebno uništavanje ( rekao bih savršenog materijalnog stanja nacije) . Mislim da nema unatrag i ovo izmiče kontroli. A usput Europska Elita je odlučila zamijeniti svoj narod novim narodom o popunit broj vojnika imigrantima što se već događa u Njemačkoj. Jebi ga nemogu NGO i ped-erske nacije ratovat.

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
2 godine prije

I njega su ameri kupili…

Jozo
Gost
Jozo
2 godine prije

Šupak

mladen3x
Gost
mladen3x
2 godine prije

Norveška največa briga bi trebala biti da gledaju koliko im je još nafte ostalo za vaditi ispod mora i prema tome slagati svoju politiku jer Rusija ima još ogroman broj područja pod naftom a koja nisu ni počeli istraživati.Ogromna su Sibirska i ledena prostranstva pod Ruskom jurisdikcijom a tehnologija napreduje iz dana u dan.

aca
Gost
aca
2 godine prije

NI moja ulica vise nije sigurna!!!
Sve ove godine sam lemao malog Pericu, ali Perica sad porastao pa ne moze vise…
Plasim se…

POVEZANE VIJESTI

Izbornik