Norveška: Svijet je sve nestabilniji, a naša najveća briga je Rusija

norveska vojska
79 komentara

Svijet je sve nestabilniji, a najveći dio krivice za to snosi Rusija, rekao je norveški ministar obrane Frank Bakke-Jensen. Barents Observer prenosi da je ministar u svom godišnjem govoru u društvu vojnih zapovjednika napomenuo kako Moskva namjerno pokušava omalovažiti i potkopati jedinstvo Zapada i međunarodnu suradnju. Da podredi druge, Rusija koristi vojnu i gospodarsku moć, a manje važnosti pridaje diplomaciji i političkim odlukama.

U govoru norveškog ministra obrane Franka Bakke-Jensena, održanom prošle nedjelje na sastanku norveškog vojnog vrha, bilo je malo signala pomirenja. Ton je bio oštar, a atmosfera je bila sumorna. Prema riječima ministra, svijet postaje sve nestabilniji, a najveći dio krivice za to snosi Rusija.

Ozbiljnost situacije

 Frank Bakke-Jensen
FOTO: Frank Bakke-Jensen

“Rusija je za nas najveća briga. Vidimo sve ozbiljniju situaciju povezanu s našim susjedom na istoku”, govoreći pred višim vojnim dužnosnicima i stručnjacima za obranu je rekao norveški ministar rekao Frank Bakke-Jensen.

U godišnjem govoru norveških ministara obrane se uvijek posvećuje velika pozornost susjednoj Rusiji. Ali ove godine se čini da je upućena poruka izravnija nego prije. Prema Bakke-Jensenu, Rusija namjerno želi omalovažiti i potkopati jedinstvo Zapada i međunarodnu suradnju. Koristi vojnu i ekonomsku moć da podredi druge, dajući manje važnosti diplomaciji i političkim odlukama.

Bakke-Jensen je pokušao objasniti da Norveška ima tople i bliske odnose s narodom Rusije i da se suradnja s ruskim vlastima nastavlja u područjima kao što su potraga i spašavanje, ribarstvo, znanost i sigurnost granica. Ali te su riječi brzo nestale u pozadini oštrih optužbi protiv Moskve.

Posljedice za sjever Europe – Moguće izbijanje rata

Norveška vojska
FOTO: ilustracija, norveška vojska

Norveški ministar obrane je rekao da je nakon pripajanja Krima Rusija krenula u sukob sa zapadnim zemljama i institucijama.

“Ove promjene u ponašanju izravno utječu na sigurnost Norveške i njezinih saveznika. Događaji u našoj okolini općenito pokazuju da moramo uzeti u obzir da oružani sukob između država u Europi više nije nezamisliv“, naglasio je Bakke-Jensen.

Ozbiljne posljedice se vide i na dalekom sjeveru, kazao je ministar, podsjećajući na nikada dokazano ometanje GPS signala od strane Rusije u sjevernoj norveškoj pokrajini Finnmark.

Rast američke prisutnosti

Litva - vojnici
FOTO: ilustracija, američki vojnici u baltičkim zemljama

Govor je održan u vrijeme jačanja suradnje između Norveške i Sjedinjenih Država na sjeveru kontinenta. Od početka 2017. je zamjenjivi kontingent od više od 300 američkih marinaca prisutan je u garnizonu Vernes u regiji Trondheim u središnjoj Norveškoj. Krajem 2018. godine je u polarnu bazu Setermuen stiglo još 400 vojnika iz 3. bataljuna, 8. morskog pukovnije američke vojske.

Uz ove akcije, američke su vlasti odlučile obnoviti svoju “Drugu flotu”, čije je glavno područje djelovanja Sjeverni Atlantik i Arktik.

Takav razvoj će sigurno izazvati odgovor Rusije. Krajem prosinca 2018. je ruski ministar obrane Sergej Šojgu razgovarao je s predsjednikom Vladimirom Putinom o sve većem pritisku NATO pakta i Sjedinjenih Država, te upozorio na nastavak izgradnje norveškog radara “Globus 3” samo 60 kilometara od ruske granice. Također je obavijestio Vladimira Putina o udvostručenju broja američkih marinaca stacioniranih u Norveškoj.

“Američko vodstvo u NATO-u je nezamjenjivo”

Abrams tenk

Prema ministru Franku Bakke-Jensenu, odgovor na geopolitičku situaciju na sjeveru kontinenta može biti samo jačanje uloge NATO pakta.

Naglasio je kako je temelj norveške nacionalne sigurnosne i obrambene politike snažna nacionalna obrana unutar Sjevernoatlantskog saveza, a Sjedinjene Države su i dalje najbliži saveznik Norveške.

Ministar je jasno stavio do znanja kako je Norveška zabrinuta zbog političke situacije u Sjedinjenim Državama, ali nije htio ocjenjivati izrazito kontradiktorne signale američkog predsjednika Donalda Trumpa.

“Trebali bismo radije pogledati što rade u stvarnosti”, naglasio je Frank Bakke-Jensenu, misleći na navodni rast “američkih ulaganja” u europsku sigurnosnu infrastrukturu i povećanje broja vojnika.

“Kao što svi znamo, NATO je izgrađen na temelju vodeće uloge Sjedinjenih Država i stoga je važno da svi saveznici u okviru saveza udruže snage i rade s Amerikancima na poštivanju njihovih nacionalnih sigurnosnih interesa”, rekao je norveški ministar.

Povećanje vojne potrošnje

Municija

Prema vladi Norveške, vojna potrošnja zemlje se u proteklih pet godina povećala za oko 30 posto, i dalje će rasti. Norveška nastoji ojačati ulogu NATO pakta na sjeveru i nedavne velike vježbe saveznika Trident Juncture se vide kao signal da se Sjevernoatlantski savez kreće prema samom sjeveru Europe i Arktiku.

“Na tome smo radili mnogo godina”, završavajući svoje izlaganje je naglasio norveški ministar obrane.

The Barents Observer

Frank Bakke-JensenNATOskandinavija
Pretplatiti se
Obavijesti o
79 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
fbslo
5 godine prije

Nacija Stoltenberga…

Ive iz Pecalbe
5 godine prije

Zakljucak je tocan; svijet je sve nestabilniji i tu se mijenja u: najveca opasnost po svijet je agresivna politika USA – NATO.

Dub Miroslav
5 godine prije

Ratovali međusobno u XVIII stoljeću ( Norveška je bila dio Kraljevine Švedske ). Toliko o opasnosti.
Veća je opasnost od nezaposlenosti mladih norvežana u sljedećim desetljećima. Mladi su ljudi buntovni a novac nije baš jednako raspoređen među populacijom pa može biti čuda. I mladi saudijci se bune a ne gali im kruha vrh pogače i imaju putra za … mazat.
E sad velika dilema: ” Da li sutra smirivati vlastite žute prsluke ili imati vanjskog neprijatelja i okrenuti se protiv njega?
Potezati mačka za rep udaljenog dvije države izgleda lakša i sigurnija solucija?!?

Abcnormalan
5 godine prije

Jedinstvo zapada??? Jedinstvo starih lopina, koji bi se u nekome sukobu prvi potkusurili izmedju sebe… Prejako…… ?

giordano bruno
5 godine prije

Rakete NATO su u Poljskoj i Rumuniji, koje se ne granice sa Rusijom, a ne u Norveskoj koja se granici sa Rusijom.

Moreno
5 godine prije

Norveška je u svakome smislu hyper bogata država koja nema puno izbora nego vozit full Ponzi kako bi se održa ovi globalni monetarno -financijsko -ekonomski sustav. Od nafte i ostalih prirodnih resursa Norveška je uspila oformit državni mirovinski fond koji je po stanovniku najveći na svitu i iznosi oko miljun dolari po Norveškom građaninu. To enormno bogatstvo je diverzificirano u vrijedonosne papire i nekretnine po cilome svitu. Eventualni kolaps globalne Ponzi sheme bi doveja do gubitka velike većine te imovine i Norveška bi lako mogla upast u doslovnu glad jer Norveška vrlo malo hrane proizvodi. Osim ribe Norveška svu ostalu hranu uvozi i poremećajem na naftnom tržištu kompletan uvoz hrane i robe široke potrošnje dolazi u pitanje uprkos visokim tehnologijama koje Norveška uspješno razvija. Norveška nema puno izbora koji se programirano smanjuje svakim otklonom od Rusije i zadržavanjem u izravnoj američkoj sferi kontrole energenata. Norveška je visoko amerikanizirana zemlja, a… Čitaj više »

Stephen.
5 godine prije

Svjetska nestabilnost dolazi od zemalja koje su uništile Libiju, Iraq, Ukrainu, te stvorile ISIL u Siriji

Spock
5 godine prije

Pa tko vas je osobodio od Hitlera nego Rusi bando nezahvalna… nisu se 1945 trebali zaustavljati sve do Portugala
https://en.wikipedia.org/wiki/Liberation_of_Finnmark

Adriana
5 godine prije

Norveški ministar obrane je rekao da je nakon pripajanja Krima Rusija krenula u sukob sa zapadnim zemljama i institucijama.
S druge strane, nakon puča u Ukrajini organiziranog i orkestriranog od strane kolektivnog Zapada, Autonomna Republika Krim donijela je odluku referendumom o prisajedinjenju RF. Kokoš ili jaje?

Riddick
5 godine prije

Cemu sva ta militarizacija ,svi ti njihovi pokusaji su apsurdni s obzirom na to da ih Rusija nece napasti a ni oni nece Rusiju i sada grade baze dizu borbenu gotovost i … koja je poenta svega?

Tupko Glupko
5 godine prije

“Rusija koristi vojnu i gospodarsku moc da podredi druge”, “Nasa najveca briga je Rusija”.

USA military expenses 2017. – 610 milijardi
Russia military expenses 2017. – 66 milijardi

European Union GDP 2017. – 19,1 bilijuna
USA GDP 2017. – 19,4 bilijuna
Russia GDP 2017. – 1,58 bilijuna

Sve cifre u dolarima.

Opasni su ti Rusi Norvezanima za razliku od Amera, koji su im “najblizi saveznik”.

Bart
5 godine prije

Ima jedan vic u Norveškoj u svezi Rusije. Ako Rusija napadne Norvešku u 07:00h u 07:15h jesti ćeš doručak u okupiranoj Norveškoj. Ova izjava ministra je čista tipična izjava za bacanje prašine u oči. U Norveskoj su prvi put nakon mnogo godina bili prosvjedi i to zbog cestovnog poreza tj boompengera. Ljudima je dosta poreza na place koji su veliki i još imaju dosta dodatnih dnevnih poreza. Troškovi su sve veći i sami Norvezani se bune. A Norveška vojska je kupila F-35 za samo 9 milijardi USD i jedan brod koji je ponos mornarice je potonuo zbog nesposobnosti posade nakon velebne NATO vježbe.

zlatan
5 godine prije

Da sam netko, pitao bih ovoga ministar da mi objasni: tko je rušio legalnu vlast u Libiji? Tko je napao Irak, navodno zbog toga jer razvija nukl.oružje? Tko je ohrabrio odcjepljenje jedne pokrajine u legalnoj članici UN-a? Milsim na Kosovo u Srbiji. Ok, imamo i jednu paradržavu na Cipru, to je fantomska Republika Sjeverni Cipar, jedino je priznaje Turska. Isto članica NATO-a. Zašto članice Natoa, ne priznaju tu tvorevinu? Iako bi se tome oštro protivila Grčka, isto članica NATO pakta. Valjda je ministar dovoljno pismen i da zna, da Ukrajinci ili preciznije neke, ne sve, njihove političke snage, nisu čačkale mečku, nikada se Krim ne bi odvojio od Ukrajine. I ta Rusija, pa koliko Rusija ima stanovnika, a koliko zajedno sve članice NATO-a? Može on nekome drugome pričati samo na temelju toga, tko koga ugrožava. Za kraj, zar on zaista misli da Rusiju zanima jedna Norveška? Ta planinska vukojebina, koja… Čitaj više »

satir und kritik
5 godine prije

Kao pacifista mogu reci da je tuzno gdje sve ovce koracaju. 30 % veci budjet ove bogate zemlje. Na vojni krs.
Rusija je preogromna zemlja da bi uzimala neki pasnjak na zapadu. Krim je ipak stomak Rusije da bi nato skakutao tamo to je i pijancu jasno. Ciji je bio Krim prije 1949?
Rusija nema sto uzimati na zapadu jer ima vec ogromnu zemlju to je i budali jasno.
U biti mrzim sve vojske i oruzje. Politicari i novinari sire psihicke bolesti.

mmne
5 godine prije

ali tu je mocna flota i cetiri navigatorke !!

Ana
5 godine prije

Bravo Norveska!!! Pametnice!

spartak
5 godine prije

Norvežani: Bogata razmažena derišta

Geth Riddikson
5 godine prije

Od smrti čuvenog Haralda Hardrade i propale invazije na Englesku, Norveški utjecaj na evropskoj politčkoj sceni je krajnje marginaliziran, često bivajući zasijenjen snagom susjednih zemalja Danske i Švedske. Švedska je čak i zablistala na evropskoj pozornici u 17. stoljeću i nakratko postala velesila. Međutim, nakon izgubljenog Velikog sjevernog rata švedska vojna i politička moć biva skršena, gubeći momentum za imperijalno širenje u nepovrat. Danska i Švedska odavno su sekundarne (ako ne i tercijarne) sile na evropskom tlu. A o Norveškoj da ne govorimo.

Tomica
5 godine prije

Ludilo mozga 😉
Stvarno su prešli sve granice, to je valjda neko natjecanje za najdebilniju izjavu.

Hrvoje Radonić
5 godine prije

Još jedan dokaz o izopačenosti norveškog društva.

m.ivanisevic
5 godine prije

Ovaj redikul bi trebao organizirati tečaj za Norveške mornare “kako izbjeći sudar s tankerom” umjesto što trkelja o “ruskoj prijetnji”.

Red Dog
5 godine prije

Tacno. Ali nije Moskva u predgradima Washingtona, vec je Washington u Poljskoj u predgradima Moskve. I ako se ne smirite ce sapa medveda zakaciti i vas. U sustini se radi o lovi. Trump dize tenzije radi profita vojno-industrijskog lobbya. Taj je mocan. Ne moze biti ignorisan. Mislim da su u stanju ubiti Trumpa ako ne slusa. A vojske svuda, pa i norveska, se prikljucuju jer hoce vise za sebe. U Svedskoj je to postalo toliko prozirno da je komedija. Prilikom svakih izbora detektuju ruske podmornice. Niko ih nije video, ali oni tvrde da su tu. Uvek pri izborima. Onda cim se formira vlada, prvog ili drugog dana, je prva mera da poveca budzet vojske. A sta imaju? 4 % potencijala od onoga sta su imali 80-tih. Za skoro istu lovu. Sam Vrhovni Komandant je rekao da ako se okupi sva vojska Svedske na jednom mestu, i ako rusi budu toliko… Čitaj više »

Majk Majers
5 godine prije

Pa kažu balkanci glupi ljudi ???. Mi se barem znamo sprdat na naš račun. Ovi su prolupali dok je Tito još odija po svitu, al to se tek sad vidi (stasale debilne generacihe)

ShaCkaL
5 godine prije

Nevjerojatno, ja ne mogu da vjerujem ovo. Pa zar je ovim idiotima potrebno uništavanje ( rekao bih savršenog materijalnog stanja nacije) . Mislim da nema unatrag i ovo izmiče kontroli. A usput Europska Elita je odlučila zamijeniti svoj narod novim narodom o popunit broj vojnika imigrantima što se već događa u Njemačkoj. Jebi ga nemogu NGO i ped-erske nacije ratovat.

Emiliano Zapata
5 godine prije

I njega su ameri kupili…

Jozo
5 godine prije

Šupak

mladen3x
5 godine prije

Norveška največa briga bi trebala biti da gledaju koliko im je još nafte ostalo za vaditi ispod mora i prema tome slagati svoju politiku jer Rusija ima još ogroman broj područja pod naftom a koja nisu ni počeli istraživati.Ogromna su Sibirska i ledena prostranstva pod Ruskom jurisdikcijom a tehnologija napreduje iz dana u dan.

aca
5 godine prije

NI moja ulica vise nije sigurna!!!
Sve ove godine sam lemao malog Pericu, ali Perica sad porastao pa ne moze vise…
Plasim se…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI