Nova vlada Italije najavila izlazak iz programa i odustajanje od zrakoplova F-35

F-35
12 komentara

Jučer je nova talijanska ministrica obrane Elisabetta Trenta kao prve rezove u svom ministarstvu najavila odustajanje programa i kupnje novih američkih borbenih zrakoplova F-35.

Naime, jučer je ministrica obrane nove talijanske koalicijske vlade Elisabetta Trenta rekla kako neće kupovati druge F-35, te kako razmišlja hoće li zadržati ili raskinuti već potpisane ugovore.

Elisabetta Trenta je u nezgodnoj situaciji zato što su prethodne vlade s takvom lakoćom potpisivale ugovore s američkom stranom o kupnji borbenih zrakoplova F-35. da je to neobjašnjivo.

Međutim, ministrica Trenta je jasno rekla kako Italija neće kupovati druge zrakoplove i procjenjuje posljedice raskidanja postojećih ugovora. Naime, za Italiju bi moglo biti isplativije da plati obveze zbog raskida ugovora, nego da plati i dobije naručene zrakoplove.

“Nećemo kupiti druge F-35, razmišljamo hoćemo li zadržati ili raskinuti postojeće ugovore. Uvijek smo kritizirali program. Nitko to ne skriva. Iz tog razloga nećemo kupiti nove zrakoplove i provodimo pažljivu procjenu postojećih ugovora, već potpisanih od prethodnih izvršnih vlasti, uzimajući isključivo u obzir naš nacionalni interes. Budući da bi kazne mogle biti velike, prije odluke moramo pažljivo procijeniti troškove smanjivanja ili odustajanja od programa”, rekla je ministrica Elisabetta Trenta.

Prethodne vlade, posebno ona bivšeg premijera Mattea Renzija, hvalile su se dobrim poslom s američkom vojnom industrijom i prvim zrakoplovom F-35B, označen kao BL-1, koji je 24. listopada 2017. svečano poletio iz zračne luke Cameri u Italiji.

F-35 italija
FOTO – Trenutna situacija s talijanskim sudjelovanjem u programu F-35 / 10 isporučenih, 8 u proizvodnji i 8 naručenih

Novi ugovor između Pentagona i Lockheeda Martina, potpisan 25. travnja ove godine, uključuje nove zrakoplove za Italiju, koja je već platila depozit od 10 milijuna dolara, ali ukupni trošak bi bio najmanje 730 milijuna.

Sada je Pokret 5 zvjezdica (M5S) osigurao rezanje programa F-35. Italija je ranije naručila još najmanje osam borbenih zrakoplova F-35. Pentagon je 25. travnja potpisao novi ugovor s Lockheed Martinom koji također sadrži i talijansku narudžbu za nove F-35.

Enrico Piovesa, vojni stručnjak, tvrdi da je 10 milijuna dolara prilično mali depozit za najmanje osam novih zrakoplova, 6 u konvencionalnoj verziji i 2 s kratkim polijetanjem i vertikalnim slijetanjem.

Prema izračunu, osam zrakoplova bi Italiju koštalo 730 milijuna dolara, iako je ova svota osporavana od strane mnogih stručnjaka. Proizvođač Lockheed Martin traži 85 milijuna dolara za konvencionalnu verziju F-35 i 110 milijuna za mornaričku. Druge procjene navode da bi cijena konvencionalne verzije F-35 mogla biti čak 150 milijuna dolara i 180 za mornaričku, uzimajući u obzir troškove motora i popravka. U tom slučaju bi Italija trebala platiti dvostruko više za ovih osam zrakoplova, prenosi  talijanski specijalizirani portal Osservatorio Milex.

F-35 - Lockheed Martin
FOTO: F-35B

Od ukupno 26 zrakoplova F-35, koliko su ugovorile prethodne vlade, 10 je isporučeno, 8 ih je u proizvodnji, a za 8 se čeka da tek počne proizvodnja.

Ministrica je rekla da odustaje od programa i isporuke dugih zrakoplova F-35, što znači da odustaje od ovih posljednjih osam iz ugovora iz travnja, a velika je vjerojatnost da odustane i od isporuke onih osam koji su u proizvodnji.

Ukupni trošak 90 borbenih zrakoplova F-35, koliko ih je trebala kupiti, bio bi najmanje 14 milijardi eura, od čega je 4 već uplaćeno, plus 35 milijardi eura operativnih i troškova logističke potpore koje bi Italija plaćala sljedećih 30 godina, koliko se procjenjuje vijek trajanja ovih zrakoplova. Za Italiju, koja se bori s enormnim dugom, to je po mišljenju nove vlade i ministrice Elisabette Trenta prevelik novac, uz vrlo malu korist.

Prethodne vlade su se hvalile kako će program osigurati prihode za industriju, ali ne i za proračun, te da će otvoriti oko 1500 radnih mjesta, 900 zračnoj bazi Cameri, od kojih 600 nesigurnih. Vrlo daleka brojka od 6400 radnih mjesta koje su obećavali u obrambenoj industriji Italije i otprilike desetina u usporedbi s početnom procjenom od 10 000 radnika koliko je obećavao program F-35.

ANSA

Elisabetta TrentaF-35F-35 Joint Strike FighterM5SNATO
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Euro1
5 godine prije

Spartakov ustanak.

pippo444
5 godine prije

Svaka lavina počne sa jednom pahuljom.

shumadinac
5 godine prije

“U redu je da imamo avijaciju ali nam nije jasno od koga se mi branimo da nam je potrebna TAKVA avijacija”.

Siniša
5 godine prije

A veceras….za koga navijamo ?

ovo je jedino logično rešenje
5 godine prije

Modernizacija Tajfuna prevazilazi u svemu ovu grdosiju. Samo da napomenem da ta grdosija nije još borbeno sposona, a kada će biti ne zna se.

Siniša
5 godine prije

Angela Merkel…nisam do sada nesto ovako cuo pd nje!
“”NATO mora da se fokusira na svoje prisustvo na istočnom krilu alijanse kako bismo se odbranili od potencijalne ruske agresije, rekla je nemačka kancelarka Angela Merkel, prenosi „Politiko“.

„Izazovi za NATO su se drastično promenili prethodnih godina“, rekla je nemačka kancelarka, dodajući da su rusko pripajanje Krima i njihovo prisustvo u istočnoj Ukrajini pokazatelji da je bitno da se NATO fokusira na sopstvenu odbranu.””

PDVNK bre
5 godine prije

Kupiće te ga kao bele lale. Kakav raskid i kakvi bakraci. Obicna ste kolonija. Narucite ce jos tih kanti.

Jaran..
5 godine prije

Ako kupuju bas kante ima u Izraelu dobrih a jefinijih…neka se ugledaju na nasu avioforcu…

JumpingJackFlash
5 godine prije

Nema frke, ako oni nemaju love za avione, mi im možemo pomoći uz malu naknadu. S obzirom na to da smo mi upravo kupili nove ultramoderne avione, možemo im za male pare čuvati i njihovo nebo. Očekujem da im naš legendarni ministar (stručnjak za avione) ubrzo da ponudu…

Ana
5 godine prije

Ovo je jedina zapadnoeuropska vlada (uz donekle Austriju) koja je domah, apsolutno odmah pocela raditi ono za sto je izabrana. Avanti Salvini!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI