fbpx

Novo “superoružje” američke vojske: Mreža taktičkih podzemnih tunela

Tunel us army vojska

Nakon odluke da se Pentagonu dodijeli 135 milijardi dolara za razradu i uvježbavanje nove strategije “trojanskog konja” u borbi protiv Rusije i Kine, američka vlada je agenciju DARPA zadužila da razradi projekt “Underminer”, kojem je cilj “demonstrirati izvedivost brze izgradnje taktičkih mreža tunela koje omogućuju sigurno i odgovorno snabdijevanje trupa na frontu”.

Michael Peck za The National Interest piše kako američka vojska mrzi tunele.

“Japanci su ih koristili na Iwo Jimi za iznenadne napade na američke vojnike. Vijetkong je prisilio američke snage da stvore “tunelske štakore” za otkrivanje i “čišćenje” ubojitih tunela. Sjeverna Koreja i Iran ih danas koriste kako bi zaštitili svoje vojne nuklearne programe, dok je ISIL sijao smrt iz i tunela u Afganistanu, Iraku i Siriji. Čak je i Izrael otkrio da tuneli Hezbollaha i Hamasa prodiru ispod njegovih granica”, piše Michael Peck.

Cilj projekta “Underminer”  Ministarstva za razvoj Sjedinjenih Država (DARPA) je “demonstrirati sposobnost brzog stvaranja mreža taktičkih tunela koji će omogućiti pouzdanu i brzu opskrbu trupa”.

Nije da u Sjedinjenim Američkim Državama nisu znali graditi tunele. Američka industrija je prilično sposobna graditi ih na ruti glavnih cesta i druge infrastrukture. Osim toga, Pentagon posvećuje i veliku pozornost tehnologijama za otkrivanje i uništavanje tunela. Međutim, Washingtonu nedostaje znanja za kopanje tunela na bojištu.

“Nijedan odjel Pentagona nije specijaliziran za kopanje taktičkih tunela”, kaže DARPA.

Vietnam Tunelski pacovi US ARMY

FOTO: “Tunelski pacovi” Vijetnam

“U dijelu projekta “Underminer” se planiraju iskopati ofenzivne komunikacijske linije, instalirati u njima senzore i stvoriti koncept operacija koja zaobilaze trenutna ograničenja. Mreža taktičkih tunela može dati pouzdanu logistiku, omogućujući takve koncepte operacija kao što su brza akumulacija zaliha na određenom mjestu uoči same operacije ili osiguravanje snabdijevanja vojnika koji se kreću kroz određeno područje”, dalje pojašnjava DARPA.

Tijekom prve faze projekta “Underminer”, koja će koštati 11 milijuna dolara, DARPA će ocijeniti učinkovitost metoda bušenja i izgradnje tunela  u smislu promjera, brzine, duljine, dubine, grananja, radijusa savijanja, točnosti, strukturnog integriteta i infrastrukturnih i logističkih ograničenja.

Taktički tuneli nude nekoliko prednosti. Konkretno, oni će omogućiti američkim trupama da djeluju izolirano od matičnih baza i linija opskrbe. Osim toga, bojištu će dodati novu dimenziju rata – podzemlje.

DARPA navodi različite dimenzije i modele, ali svi više liče na tunele kojima se Vijetkong nekada kretao na bojištu, nego na velike industrijske tunelske komplekse Irana i Sjeverne Koreje.

Zanimljivo je da DARPA govori o tunelima samo kao način za opskrbu vojnika. Nema nagovještaja da će američki vojnici puzati pod zemljom, iako bi to bio sljedeći logičan korak. Ipak, agencija je primijetila da se tuneli mogu koristiti i tijekom operacija spašavanja, što sugerira da bi kroz njih vojnici mogli pobjeći, ako bude potrebno.

Podzemni tuneli

FOTO: Podzemni tuneli u Koreji

Zanimljivo je i to da DARPA želi tehnologiju za kopanje tunelira koja može izbjeći “umjetno zakopane prepreke”. Vjerojatno su to umjetne prepreke koje bi neprijatelj postavio u zemlju kako bi spriječio američke tunele, kao što su improvizirane ili moderne industrijske eksplozivne naprave. Kopanje tunela može biti korisno, ali je i dalje opasno.

“Oni su skupo i nezgodno sredstvo opskrbe, a ako američka vojska osjeća potrebu da ide u podzemlje, to je dokaz da je djelovanje iznad zemlje postalo preopasno. Istodobno u projektu “Underminer” ima pjesničke pravde. Nakon što su američki neprijatelji desetljećima koristili tunele protiv njih, američki vojnici su dobili priliku da im uzvrate”, zaključuje The National Interest.

Nigdje se na navodi u kojim bi to područjima američka vojska koristila ove  tunele, kao ni koje su to operacije, što je logično. Ovaj odgovor se prepušta mašti vojnih analitičara i čitatelja, koji su odnedavno zatrpani raznim inovativnim metodama kojima SAD žele zadržati vrlo upitnu “globalnu stratešku nadmoć”.

DARPA  / National Interest

Odgovor Moskve na novu ofenzivnu strategiju Pentagona: “Sjetite se Vijetnama”

Pentagon za novu strategiju “skrivene invazije” protiv Rusije i Kine izdvaja 135 milijardi dolara

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
49 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
1 godina prije

Da li se oni sale ili su stvarno prolupali_

Malomorgen
Gost
Malomorgen
1 godina prije

Prolupali miljon %…..?

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije

Oni racunaju da ce neprijatelj iskopati rovove i uspostaviti liniju fronte.
Rusi su odustali od linija fronta, uvjezbavaju dinamicki rat bez linija fronta, bez rovova i bez utvrdjivanja. Sve je u stalnom pokretu, a specijalne jedinice se uvjezbavaju da sa tehnikom prave desante iz aviona i onda manevrisu jos 500 km kopnom (prici cilju, unistiti cilj i doci do tacke izvlacenja gdje ih preuzima avijacija.
Jedni se vracaju na WWI, a drugi dizu na novi nivo ono sto je Guderian razvijao.

Malomorgen
Gost
Malomorgen
1 godina prije

…gluposti…..???

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije

Nisu gluposti vec biznis.
Kako se zvao onaj lik sto je razvio “revolucionarni” vid transporta tunelima? Sve teze pamtim imena bezveznjakovica u trenndu, ali vjerovatno ce se neko sjetiti.
O cemu je ovde rijec? Tom liku sa propalim projektom pojas za spasavanje dobacice pentagon. 11 milijardi potrosice na krtice na atomski pogon (taj projekat ugasio je Hruscov nakon 3 proizvdene). Kad rijese problem busenja onda privatnik nastupa sa svojim revolucionarnim transportom i obecace im brzine od 200-300 km/h. Uzece vecinu od dodobrenih para, a projekat nece biti gotov u trampovom mandatu.

Običan tip
Gost
Običan tip
1 godina prije

Misliš na Muska?

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Hrabra US Army postaje “Tunnel ratts”

Malomorgen
Gost
Malomorgen
1 godina prije

?????

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije

U tunelu,u sred mraka,
svijetli zvijezda petokraka !

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije
Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije

@Sinisa:
Kako nazvati grupu žena koje nakon ispričanog vica popadaju od smija?
Popadije?

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

To je ta “umjetno zakopana prepreka” ?

Dečko sa ulice
Gost
Dečko sa ulice
1 godina prije

To su ovi “kontraktori” koji se bave “frackingom”,
sumanutim bušenjem zemljine kore i cjeđenje nafte iz škljca.
I sad kad nemaju više gdje bušit, moraju negdje kopat,
dobili su nove ugovore od milijarde dolara da kopaju nekakve tunele koji će opskrbljivat trupe (?).
Kakva gomila uljeba i kriminalaca
koji sisaju kao pijavice taj ogromni prenapuhani trilionski US budžet.

Riddick
Gost
Riddick
1 godina prije

Jedan arhitekta je rekao da: “10 kilometara auto puta kosta kao 1 kilometar mosta, a 10 kilometara mosta kosta kao 1 kilometar tunela.”
Jos ako se neke firme poznate po korupciji ukljuce u posao 10 kilometara tunela kostace kao 1 kilometar tunela za Americku vojsku.
Samo odakle da pocnu sa kopanjem, sa mnogima su na ratnoj nozi od Severne Koreje do Venecuele

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije

CIJENA NIJE BITNA !!
Samo da ih moje oči
više ne vide !

Riddick
Gost
Riddick
1 godina prije

Umpah zraci pozitivnom energijom, cuvajte ga se nasmejace vas ?

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije

@Riddick:
Sa kopanjem početi od nosa?

Arcibald Rajs
Gost
Arcibald Rajs
1 godina prije

Ti tuneli imaju smisla samo ako ocekuju sukob na sopstvenom tlu, da li gradjanski rat, da li spoljnu invaziju. Ovo bi onda bila priprema pod izgovorom ofanzivne namene. Jedina zemlja koja realno moze da ih okupira je Kina, a sta je potrebno da se desi da do toga dodje videcemo. Uglavnom ocekujem skori vojni konflikt Kine i USA.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije

OŽEŽI KINA !!
za Riddicka(bioskopi)

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije

Buše sa George W. Bushem?

RAJKO
Gost
RAJKO
1 godina prije

TO NEMA SVRHE JER ZABORAVLJA SE VELIKA KINESKA ZAJEDNICA U sad PA ONI CE GRADITI TE TUNELE NIJE DA NEMAM POVERENJE U BJELU RASU NO AMERI A NAROCITO BJELCI SU SE ULJENILI A ZGadili su se crncima tako da u te tunele ne vjerujem puno pre ce biti propaganda i neko ce uzeti pare i zbrisati na MARS HAHAHAHAHA

Perer
Gost
Perer
1 godina prije

Ma ima smisla, ako Ameri žele vježbati gradnju tunela , evo prilike mnogim zemljama da prave metroe, ovi će im sve iskopati za badava, a možda im joši ” plate” sa tolikom lovom što je imaju. ( moš mislit strateškog poteza)

hogar strašni
Gost
hogar strašni
1 godina prije

Uključi se u diskusiju…Kina može poslati 10miliona vojnika s drvenim puškama u Ameriku i onda se oni tamo predaju i ovi imaju problem sa smještajem i hranom.

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic
1 godina prije

Idu glodari u svoje prirodno okruženje.Koliko će “saveznici” morati dodatno izdvojiti ?2%..3,4,5….?

nekoime
Gost
nekoime
1 godina prije

Već su angažirali vrhunske stručnjake iz redova krtica i vombata.

jezevakucica
Gost
jezevakucica
1 godina prije

Prodajem dresirane krtice sa pedigreom.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije

@ježurka:
Kupujemo izdajice-CIA !!

Spock
Gost
Spock
1 godina prije

Šta nisu to već njihovi štakori testirali u Siriji?

Ante
Gost
Ante
1 godina prije

11 milijardi dolara za taj projekt??? ISIL ih je kopao za mnogo manje novca u Siriji zapravo za siću i par čvaraka. Ali podržavam ideju, to će biti još jedan propali projekt koji će amere koštati basnoslovno.

alfa33
Gost
alfa33
1 godina prije

Ha,ha,što je sljedeće,dalekometni katapulti ,bešumne praćke i hipersonični samostreli..

Amater
Gost
Amater
1 godina prije

Šta ti je sudbina …prvo su sve moguće narode tjerali pod zemlju a sad eto došlo vrijeme da su sami osuđeni bježati i skrivati se pod zemljom … 🙂

Kile
Gost
Kile
1 godina prije

Nemojte tako ljudi pa to je 11 miljkica za supersonične ašove hahahaha, to dere ko ludo kroz ilovaču, beton, kamen, nebitno što je

nekoime
Gost
nekoime
1 godina prije

Ali samo po suhom i sunčanom vremenu.

Ivan S.
Gost
Ivan S.
1 godina prije

Zato su Ameri klepili El-Chapa i brzo ga osudili! Od svih tunela najvažniji nisu spomenuti Meksiko-USA, pa im treba netko sa iskustvom da im pokaže kako lopate i krampovi pobjeđuju najsofisticiranije agencije,satelite,vojnu opremu i ljudstvo u prebacivanju tona i tona droge i svake godine količine samo rastu. Možda je netko napokon rekao Trumpu da droga, oružje i najopasniji kriminalci ulaze u USA kroz tunele a ne preko pustinje i Rio Grande!

Običan tip
Gost
Običan tip
1 godina prije

Možda sada Trump predloži zidanje zida u zemlju odnosno iznad zemlje!

nato bato otab otan
Gost
nato bato otab otan
1 godina prije

kopaju prema venecueli da mogu neprimjetvo ukrast nafru za razrijedit svoju….bilo bi jadno da krenu u rat zbog mksanja ko kakvi dileri

Rotor
Member
Rotor
1 godina prije

Underground i u miru i u ratu!

krezubi glasac
Gost
krezubi glasac
1 godina prije

Zombije nation

Ad astra
Gost
Ad astra
1 godina prije

A što ako se radi o metafiri. Možda “underminer” treba gledati iz drugog rakursa. Opet jedna dobra tema upropaštena pisanjem površnog autora teksta. Namjerno nisam napisao novinara.

Dopizdilomi
Gost
Dopizdilomi
1 godina prije

Stvarno više ne znaju gdje da uzmu lovu a narod im sve gluplji i gluplji.

Jaran..
Gost
Jaran..
1 godina prije

Kakva budalastina..ako i dodje do rata izmedju ravnopravnih sila on nece vise biti konvencionalni nego ce se voditi na daljinski upravljac.

debeli pas
Gost
debeli pas
1 godina prije

Čekaj da vatrogasci šlaufe razvuku pa bude panika nastala.

Miki
Gost
Miki
1 godina prije

Kad je sila vrag i muve ždere.

Sasa S
Gost
Sasa S
1 godina prije

U Siriji ni tuneli nisu pomogli agresoru…mozda su to novi tunel grobovi..ali sve u svemu izgleda da ce im oni stvarno biti potrebni protiv novog Ruskog arsenala supersonicnih raketa.

tuf
Gost
tuf
1 godina prije

Ne treba u Pentagonovim projektima tražiti beskrajnu mudrost. Oni preko pola stoljeća troše milijarde na projekte bez svjetla na kraju tunela (…), čija je jedina svrha obrtanje love.
Postoje stotine projekata za koje svatko s prosječnom inteligencijom zna da nema blisku budućnost, ali nije u tome ni poanta. Osim toga, oni imaju tradiciju pobuđivati maštu svojeg militantnog dijela stanovništva kroz folklorna propagandna glasila kao što su Popular Mechanics i PopSci gdje se naširoko razglaba o velebnim američkim vojnim projektima. Kondicionira se ljude u smjeru superiornosti / izuzetnosti kako bi se osigurala podrška za ono što je zapravo najveća korupcijska zavjera koju je ovaj svijet ikada vidio. A ljudi sve to puše jer im je tako lakše živjeti.

viktor
Gost
viktor
1 godina prije

Mozda im Rusi pomognu oko gasifikacije tunela?

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

Konj se propinje, začuđeni jahač pada na gu*zicu kad iz okna tunela , usred mongolske stepe izleti bučno nevidljivi avijon

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

Ideja nije nova, bilo je pokušaja i prije. Vietkong je koristio tunele za skrivanje trupa i opreme, u par navrata su i prokopali tunele ispod američkih baza, i noću izlazili iz njih i vršili sabotaže.

Problem je što ‘krtice’ moraju biti tehnološki napredne do mjere koju je danas teško postići (vjerovatno nuklearni pogon, supertvrdi materijali za probijanje, rješavanje iskopanog materijala, itd…). Još veći problem je što će protumjere doći vrlo brzo (seizmografi za rano otkrivanje i detekciju, podzemne mine, itd.

Ono što je bitno za primijetiti je da ameri ovim simboličnim ‘odlaskom pod zemlju’ priznaju da su izgubili vojnu nadmoć nad zemljom, i da trenutno nisu u stanju poraziti Rusiju ni konvencionalnim, ni nuklearnim oružjem.

Brainstorm
Gost
Brainstorm
1 godina prije

u svakom zlu nesto dobro. razvit ce se civilna tehnologija. prometnice ce postati krace, gradovi ce lakse izgraditi podzemne zeljeznice, dio rugobnih cesta i druge infrastrukture ce pod zemlju. podzemni i direktni transport, ako moguce u vakumskim uvjetima, ce biti znatno brzi i jeftiniji.
vojni tuneli mi se cine prikladni vise za stranu koja vodi gerilske akcije.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
49
0
()
x