Pentagon na “čuda od oružja” potrošio 30 milijardi dolara bez ikakvih rezultata

avioni sad novac finansiranje budzet
19 komentara

Tijekom proteklih nekoliko desetljeća su američki porezni obveznici poklonili Pentagonu 30 milijardi dolara za različite inovativne vojne projekte od kojih su svi na jedan ili drugi način propali, piše Nacionalni Interest. Časopis je sastavio popis pet najneuspješnijih sustava, među kojima su “čudesni” projektili, neprimjetni izviđački helikopter, kao i kopnena borbena oprema.

Sjedinjene Države su 2018. godine potrošile 610 milijardi dolara na obranu, što je trećina ukupnih vojnih rashoda u svijetu. Međutim, to ne znači da je taj novac uvijek trošen učinkovito. Tijekom proteklih 30 godina Sjedinjene Države su vodile dva beskrajna rata i nekoliko kratkotrajnih sukoba, ali bez zamjene sustava naoružanja koja je vojska dobila sedamdesetih i osamdesetih godina, piše Nacional Interest.

To se djelomično dogodilo zbog činjenice da je američka vojska, zbog skupih ratova u Iraku i Afganistanu, smanjila potrošnju za opremu visoke tehnologije. Ali je Pentagon ipak uspio uložiti 30 milijardi dolara u pet novih visokotehnoloških projekata, koji su svi otkazani.

“Briljantna protutenkovska streljiva”

VIDEO: BAT Briliant Anti-Tank submunition 

Čak i na kraju Hladnog rata je Washington bio zabrinut zbog znatne superiornosti Sovjetskog Saveza po broju tenkovskih snaga. Kako bi odgovorili na ovu “prijetnju”, Sjedinjene Države su pokrenule inicijativu za stvaranje “briljantne protutenkovske municije” (BAT). BAT su minijaturne navođene rakete za taktičke raketne sustave ATACMS.

Kako su mislili dizajneri, jedan ATACMS bi teoretski mogao uništiti cijelu tenkovsku kolonu. Međutim, zbog raspada Sovjetskog Saveza i poraza mehanizirane vojske Saddama Husseina 1991. godine je prijetnja “tenkovskih hordi” počela izgledati smiješno i BAT je postao bezvrijedan. Ipak, prije nego što je projekt otkazan 2003. godine, uspio je pojesti 2,2 milijarde dolara proračunskog novca.

Neprimjetni helikopter RAH-66 Comanche

Boeing-Sikorsky RAH-66 Comanche
FOTO: Boeing-Sikorsky RAH-66 Comanche

Još jedan koncept iz vremena Hladnog rata je izviđački helikopter koji je trebao zamijeniti OH-58D Kiowa Warrior.

Poduzeća Boeing i Sikorsky uspjela su ovaj helikopter učiniti “nevidljivim”. Helikopter je trebao nositi šest protutenkovskih raketa ili 12 protuzračnih raketa Stinger. Let bez nadolijevanja goriva bio se provodio na nadmorskoj visini do 4500 m u borbenom radijusu od 280 km.

Međutim, relativno spor(maksimalna brzina 324 km/h), “neprimjetan” helikopter s malim brojem letova i dalje je mnogo ranjiviji od borbenog ​​zrakoplova koji leti nadzvučnim brzinama i na pristojnoj visini. Usprkos prednostima Comanchea u smislu prikrivenosti, Pentagon je doveo u pitanje njegovu sposobnost preživljavanja pod vatrom modernih sustava protuzračne obrane, pa čak i starijih automatskih oružja.

VIDEO: Boeing-Sikorsky RAH-66 Comanche 

Štoviše, Comanche je bio preskup, a njegov je razvoj apsorbirao do 40% proračuna vojnog zrakoplovstva. Zbog toga Sjedinjene Države nisu bile voljne platiti tako visoku cijenu za helikopter, koji bi imao popratnu ulogu. Projekt je zatvoren 2004. godine, nakon što je iz proračuna izvukao 6,9 milijardi dolara.

Paradoksalno, početkom 2010. godine američka vojska se odlučila riješiti helikoptera Kiowa, da bi zaključila da AH-64 Apache ne može efikasno zamijeniti ovaj helikopter u izviđačkoj ulozi. Tako je Pentagon ostao bez novog, ali i bez starog izviđačkog helikoptera.

Samohodna haubica Crusader

XM2001 Crusader 155mm
FOTO: samohodna haubica XM2001 Crusader 155mm

Glavni vojni sustav na bojištu samohodna haubica M109 Paladin je pušten u pogon prije 56 godina. Iako su samohodni topovi slični tenkovima, oni su mnogo manje oklopljeni, ove haubice kalibra 155 mm mogu gađati ciljeve daleko izvan vidnog polja.

Unatoč brojnim izmjenama haubice M109, ’90-ih Pentagon traži zamjenu za samohodnu haubicu M109A6 Paladin. Projekt visokotehnološkog XM2001 Crusader mogao bi se pohvaliti automatskim punjačem koji omogućuje visoku brzinu paljbe od 10 granta u minuti na udaljenosti od 40 km.

VIDEO: XM2001 Crusader vs M109A6 Paladin

Međutim, XM2001 Crusader je težak 43 tone, koji je uvelike ovisio o prisutnosti vozila za popunu municijom M992A2  (FAASV) , pojavio se u razdoblju kada su SAD trebale lakšu i mobilniju opremu koja se lako može prenijeti s jednog mjesta na drugo. U 2002. godini, nakon nekoliko godina razvoja, pokopan je projekt koji je američke obveznike koštao 2,2 milijarde dolara.

Napredni borbeni sustav  (FCS)

FCS XM1203 Non-Line-of-Sight Cannon (NLOS Cannon)
FOTO: FCS, XM1203 Non-Line-of-Sight Cannon (NLOS Cannon)

Mnogi legendarni sustavi kao što su M113 ili tenkovi Sherman su s vremenom uspješno modificirani kako bi vršili sekundarne uloge za koje nisu bili izvorno namijenjeni. Krajem ’90-ih Pentagon se odlučio okončati ovu praksu stvaranjem “univerzalne” šasije koja bi mogla postati temelj za cijelu obitelj borbenih vozila.

Međutim, izrada šasije, koja je trebala biti temelj za brojne strojeve koji igraju sasvim različite uloge, pokazala se skupljom od izmjene jednog određenog sustava s uskim brojem zadaća.

U 2009., nakon 8 godina i potrošenih 18,1 milijardu dolara, projekt FCS je još bio daleko od završetka i Pentagon ga je odlučio zatvoriti.

Ground Combat Vehicle

Ground Combat Vehicle (GCV)
FOTO: Ground Combat Vehicle (GCV)

Američka vojska je pokušala iskoristiti projekt FCS tako što je počela razvijati program koji je jednostavno nazvao Ground Combat Vehicle (GCV). Iskustvo rata u Iraku je pokazalo da je u zastarjelom Bradleyu pješaštvo ranjivo na paljbu bacača granata, stoga su za novi stroj postavljeni visoki zahtjevi za preživljavanjem.

Međutim, to je dovelo do činjenice da je težina GCV povećana na 60 tona, što je više od težine ruskog tenka T-90. Na kraju, 2014. godine, pretjerana težina obećavajućeg stroja je prisilila Kongres da okonča ovaj projekt  koji je koštao Amerikance više od milijardu dolara.

National Interest

ah 64 apacheBAT municijaBoeingBradley M2 M3Ground Combat Vehicle (GCVM109 PaladinMGM-140 ATACMSNATOOH-58D Kiowa WarriorRAH-66 Comanchesamohodna haubicaSikorskyXM1203 (NLOS Cannon)XM2001 Crusader
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Brave new world
5 godine prije

Nije tu pentagon usamljen. Svaka vojna sila ima svojih istrazivačkih minusa koji se mjere u miljardama.

Miki maus
5 godine prije

Svi imaju promasene projekte, ne samo vojske, a sto se tice tvrdnje da su US porezni obveznici dali milijarde za to, ne bih rekao, prije cijeli svijet da je dao, na razne nacine. Uostalom, proracun US za vojsku od 700-800 ( valjda) milijardi $ negovori nista o nacinu raspodjele tog novca. Vise od pola ode na odrzavanje hladnog pogona, stotine baza sirom svijeta, dobar dio “ispari” na razne nacine, velik dio uzmu privatne vojske tipa Academy, a ono sto stvarno ostane za razvoj novog oruzja nebi me zacudilo da je iznos manji nego kod Rusa i pogotovo Kineza. To se vidi i po rezultatima proizvodnje novih oruzja kod svih zadnjih 15-ak godina. Uvjek je neuspjeh pokusati napraviti univerzalno oruzje, bilo koje vrste, nije moguce. Mislim da je to glavni problem neuspjeha F-35, trebao je biti univerzalni borbeni avion, a to je nemoguca misija. Kad je nesto za sve, obicno nije… Čitaj više »

preseren3
5 godine prije

Dobro je i to znati…
Ali, F35 progutao je 1500 milijardi…
A to, što nudi i broj aviona, koji če biti izrađeni, največi je fijasko u istoriji. Sve ostalo izblijedi….

Duki
5 godine prije

A kada još “pljusne” projekt F-35 “invissible”
I u vjetar ode 1,5 billiona $ (malo matematike)
1 f-35 200 milja$
1000 f-35 = 200 mlrd $
Da se dođe na nulu 1500.000.000.000 /200.000.000.-=7500 komada !
NOVIH,ISPRAVNIH,POUZDA IH I DA LETE !!
E ,jbg duki što bi još ??????
Qjurca malo ??
I onda smo na nuli !!??

kralj satire
5 godine prije

Nasa i pentagon su najvece crne rupe u galaksiji. Tu se usisavaju triljarde eura americkih radnika. https://www.youtube.com/watch?v=Rr8ljRgcJNM

IVE iz pecalbe
5 godine prije

Kada pijani ili bedak ima novaca tada i kramari profitiraju.

Zato sada Trump radi pritisak na clanice NATO da povecanom kupovinom oruzja kompenziraju gubitke amerikenjaca.

A dotrajalo i beskorisno vojno zebeljezo, da nebi trosili na ekolosko zbrinjavanje poklanjaju tupanima poput Krsticevica koji su onda presretni da su dobili zbadava bez obzira koliko kosta na kraju.

Crni žutokljunac
5 godine prije

Cifre su enormne! Masa ide na održavanje silnih baza i vojske.Ovi šta razvijaju oružja,tu je očito korupcija, boli glava.Vojni lobi je jak i za bogačenje bogatih, koji njime upravljaju,isto ode, boli glava.Kolko dugo će to isisavanje SAD ići,teško je reći,jer nismo mi ti koji če reči kad je dosta.Isisavaju na sve strane.Al krah če doći,kad odluče najbogatiji od bogatih.A onda tek za sve ostale slijede opaka vremena,jer neće dat da nikne ništa dobra iz pepela.

trumba
5 godine prije

Ufaju se i ovi u “wunderwaffe”.

kardinale
5 godine prije

Kako to marljivi njemci sa puno manje novaca sletu,naprave koncert na mjesecu i otidju nazad da nitko ne pise u novine?

ioesrginusenrgfuwneifunwde
5 godine prije

usCIOarmy je tu da daje posao korporacijama odabranih za novac posuđen od odabranih uz kamate. Oni su vojska ovih mafijaša koja udara slabije kad se ne nag..e i nedaju nafu itd. Ne smije ih se podcjenjivati, budete vidjeli uskoro u velikom ratu tehnološki proboj u mirko i makro dronovima kojim će upravljati algoritam a koji će sva današnja sredstva učiniti tehnološki nazadanima svjedno ko kad smo gledali kako iz apaća ispaljuju vražije rakete na iračke tenkove posredstvom termovizije nadgledano i operirano, sadamovci su nam izgledali ko sa lukom i strijelom indijanci………….a ovi znaju ratovati protiv indijanaca, tako su im i kontinent ukrali……….

Kažun
5 godine prije

F-35 bacanje love,Zumwalt-class destroyer bacanje love,gadnu lovu su potrošili na MRAP vozila,nosači aviona
klase Gerald R. Ford još jedno razbacivanje love,prava cijena ni na pomolu.Ma ni USA nema love do krova.
Ma kojih 30 milj.dolara,samo u ove projekte ulupana je višestruko cifra.Možete provjeriti iz pouzdanih izvora.

Baba
5 godine prije

Provjerio to što veliš za google maps tj. odnos Grenlanda i Australije i nije istina, na mapsu je Grenland daleko manji.

Jurišić maja
5 godine prije

može in biti kada cili svit radi za održavanje njihovog lažnog standarda kontroliraju sve i sva i sirovine još uvijek dobivaju ili besplatno ili plate ovom svojom gvožđarijom

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI