Pentagon zabranio let svih borbenih zrakoplova F-35 u zemlji i inozemstvu

73 komentara

Pentagon je naredio da se zaustave svi letovi američkog borbenog zrakoplova  pete generacije F-35 zbog mogućeg kvara na sustavu za gorivo zrakoplova, potvrdila je američka vojska.

Stručnjaci vjeruju da može postojati kvar u sustavu napajanja gorivom borbenih zrakoplova. Ako se otkrije greška, bit će nužno promijeniti potrebni dio. Provjerit će se svi F-35 koji su na službi u Sjedinjenim Državama i drugim zemljama.

Provjera svih zrakoplova bi trebala biti gotova za jedan ili dva dana.

Odluka je donesena nakon pada borbenog zrakoplova F-35B  u  Korpusu marinaca američke vojske krajem rujna u Južnoj Karolini.

Ranije je Pentagon priznao da F-35 “pun problema”, te da je u dizajnu zrakoplova pronađeno oko 1000 “očitih nedostataka”, od kojih 19 “kritičnih”, koji u borbenim uvjetima mogu biti kobni.

Eksperti neprofitne organizacije  Project on Government Oversight (POGO) su američku vojsku optužili za pokušaj sakrivanja kritičnih nedostataka borbenih zrakoplova.

Nakon što su vidjeli dokumente Pentagona, zaključili su kako američka vojska pokušava sakriti kritične nedostatke F-35 borca, što bi moglo zaustaviti serijsku proizvodnju zrakoplova.

Prema izvješću stručnjaka organizacije POGO, američki vojni dužnosnici iz Pentagona namjerno su reklasificirali mnoge opasne strukturne manjkavosti borbenog zrakoplova, kako bi izgledale manje ozbiljno.

Prema jednom od autora izvješća, predstavnici Pentagona “žele to učiniti kako bi mogli doći u Capitol Hill i reći: “Nema više nedostataka prve kategorije”.

U izvješću se navodi kako nedostaci prve kategorije uključuju nedostatke koji ugrožavaju život i zdravlje članova posade ili drugog vojnog osoblja, nose sa sobom rizik od gubitka zrakoplova, što će u budućnosti dovesti do zaustavljanja masovne proizvodnje F-35.

POGO navodi kako među 19 kritičnih nedostataka, čija je kategorija namjerno podcijenjena, postoje problemi sa sustavom katapultiranja, kao i određivanja koordinata za bacanje bombi, što može dovesti do pogrešnih udara na vlastite jedinice.

Općenito, prema procjeni koju je objavio POGO, zrakoplov F-35 trenutno ima 111 kritičnih nedostataka prve kategorije i  još 855 druge kategorije.

Podsjetimo da je prije pada borbenog zrakoplova F-35 u Južnoj Karolini 22.kolovoza jedan F-35A sletio u bazu američkog ratnog zrakoplovstva na Floridi bez prednjeg trapa. Srećom, odmah su intervenirali vatrogasci i nije bilo žrtava. Kasnije se saznalo da se zrakoplov vratio u bazu ranije nego što je planirano zbog nekih problema u letu, koji nisu opisani.

F-35
FOTO – Jedna od rijetkih fotografija ateriranja F-35 na nos u Floridi 22. kolovoza

 

Capitol HillF-35F-35 Joint Strike FighterNATOProject on Government Oversight (POGO)
Pretplatiti se
Obavijesti o
73 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
velebit
5 godine prije

Pre kompleksan avion sa puno ne ispitanih tehnologija namijenjen izvlačenju novca. Za desetak godina će biti zreo za punu eksploataciju. Na ovakav tip oružja se ne odgovara istim još boljim savršenijim i skupljim oružjem, odgovara se na način da ovakav tip oružja ili oruđa bude nesvrsishodan i beskoristan za upotrebu.

Riddick
5 godine prije

Haha , pa ovi Migovi na Batajnici su ubitacniji i ispravniji lovci , pateticno , ponos Americkog vazduhoplovstva je prizemljen zbog cevke za gorivo , kako ponizavajuce …
Ovo je stvarno sramota , nece ih moci oprati ni jedan mejnstrim medij za ovo.
Sad kada vec popravljaju neka provere i ulje , filter za vazduh , kaiseve , amortizere , paknove , valja i dijagnostiku pogledati nov je to avion …
Ostace bar nedelju dana kod majstora dok ne ustanove sta mu je.

Ante
5 godine prije

Hahaha , ponos zapada .
Kupis avion i onda ti zabrane da letis , analogno tome kupis automobil i proizvodjac kaze nema vise voznje .

D kid
5 godine prije

Može da patrolira po zemlji. Tako je još nevidljiviji za radare.

Ivo
5 godine prije

Ova zabrana moguće ima sasvim drugu pozadinu.

Poznato je da izrahell namjerava koristiti F-35 za terorističke napade po Siriji. Ameri su već izrazili zabrinutost oko toga, zbog mogućih rušenja aviona od strane S-300.

Budući da izrahell ne prima ničije savjete pa ni američke, ovo je elegantan način da se ti avioni efektivno prizemlje, odnosno da se u slučaju (vjerovatnog) rušenja okrivi tehnički kvar na avionu, a ne efikasni PVO sustavi.

mars
5 godine prije

Što popularni Duško Dugouško iliti Zekoslav Mrkva (kako kome drago) onomad u svom crtiću reče – “leti kokoš a letiš i ti, za kokoš zna se a šta ćeš ti?”

mirko
5 godine prije

Koliko bi sad bilo komentara i pljuvanja da se radi o ruskom avionu. Pojedini komentatori su sad na aparatima. Garantujem da su neki imali debelih zdravstvenih problema.

neko
5 godine prije

ja se samo nadam da rusi ne podcjenjuju f35 kao komentazori na logicno.com

meni je presumnjivo da se o tome toliko pise –
ono bas navlakusa

TOS - 1A
5 godine prije

Jednostavno je to SMEĆE od aviona !!!! ??? davno sam to rekao. Ali zemlje saveznice SAD moraju kupiti taj avion !!! Strašno.. hehe..

Ivo Lola
5 godine prije

Gazda, Kazo i Irena Grobnik da mu naprave ribrending, onda će ići “ko halva”!

Edy
5 godine prije

Dajte ih nama, poklonite mi smo vi… Mi kante volimo

Edy
5 godine prije

Ne mozete amercici bit Rusi, nikad ih ne stignete!! Tapija ste

Zadranin
5 godine prije

Hahaha, pijani amerokenjci, ne znaju ni auspuh na avionu napraviti.
Plus tisuću drugih stvari..

Pljuc!

Dukik
5 godine prije

Ma ovo je zaj…cija!
Tko bi živ povjerovao da su se ovakvi propusti dogodili i to na najskupljem projektu i to USA
Ajde da je to negdje na Balkanu ali..m
Pa Ameri se nadaju pokupiti pare i pare od ovog projekta a Rusi ga ne moraju niti loviti-sam pada?!
Strah od poraza je toliko velik da bi pentagon
Najradije da “nevidljivog” nije ni bilo !
A što da S-400 ili 500 obori jednog-gotovo !
Katastrofa ???

čokolino
5 godine prije

Ovaj je baš nevidljiv, niko ga ne može vidjet kad leti pošto ne leti. Jedino kaj mu dobro radi je vertikalno spuštanje 🙂
A da mu ugrade još koje sjedište pa da posada bude pilot +inžinjer + 3 mehaničara.

Hantro IV
5 godine prije

Ovaj avion su radili izgleda talijani isti oni koji i moju alfu

nizzde
5 godine prije

I glavna stvar koja nije kvar vidi se na radaru

mladen3x
5 godine prije

K….nevidljivi.Pa radarska zraka se odbije od svake površine koja leti i negdje završi,jednostavni pojam iz svijeta fizike.Jedina stvar je u RAM materijalima i elektronici koja može omesti i iskriviti tu zraku no i tu ima lijeka.Sad ti ostane samo jedna stvar,ugraditi svu tu tehnologiju u F 16 ili ići na novi tip zrakoplova,onako po izgledu,malo ljepši.Ako ideš na F 16 možda ga prodaš za 70-80 milja,ovisi kako kome.Ali ako ideš na noviji tip,zagarantirano ti je preko 100 milja.Fora u tome što potrošiš iste resurse ali je i fora u tome da oblik i funkcionalnost u novom tipu moraš znati napraviti da bi on uopče letio.Postoje standardi aerodinamike i tu nemožeš izmišljati toplu vodu a izgleda da se puno tople vode izmišlja.Primjer,ugradi sve iz golfa 7 u golf 2 i prodaj ga na tržištu,nikad ga nečeš moći prodati po cijeni sedmice,a imaš istu kvalitetu i iste materijale.Nemaš izgled. Nažalost svijet više… Čitaj više »

Stipe
5 godine prije

Koliko love bačeno u vjetar f35 nikad neće postići ono sto su avioni 4 generacije postigli.Em nije okretan u zraku em nosi premalo ubojitog oruzja em pada sam od sebe tu je negdje u rangu nasih migova 21 fishbed sami oni su u svoje vrijeme kad su nastali ipak bili jako ubojiti.Po mom mišljenju rusi imaju jeftinije avione ali su puno izbalasiraniji u zraku i da dode do dogfighta mislim da bi ameri popusili naveliko.

apolo
5 godine prije

Americka vojna industrija zadnjih 30 godina je odlucila da poveca proizvodnju. Proizvodilo se sve i svasta. Patrioti, ovi moderni avioni , podmornice i sto cuda. Jednostavno je netko odlucio da kvalitet i nije toliko vazan. Roba ce se prodati, kupci cekaju u redu. Ako bi se nasla koja drzava da bas i ne zeli kupiti, stupa na scenu “zavrcanje ruku” kao sto je rekao Obama. Zato se i desavaju ovakve stvari. Patriot nije bio u stanju presresti raketu koju su ispalili Huti, skoro da je pala na glavu onom munjenom kralju. Odmah je pozurio u Moskvu i stao u red za S-400. Kasnije se povlace baterije Patriota , navodno jer vise nisu potrebne. Kako da ne. Dobro je primjetio Ivo, Izraelci su nanijetili koristiti F-35 da probiju S-300, oni su uvijereni da on to moze. Amerikanci znaju sta su pravili, i odluka o prizemljenju u citavom svijetu. Tako i u… Čitaj više »

Gortan
5 godine prije

Ne razumem, zašto imate seriju tekstova na ovu temu? Nijedna vojska na svetu ne daje ovakve informacije ( pa bile one i “istinite ” )… osim ako nisu u funkciji masovnog zaglupljivanja.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI