Pobuna protiv Trumpa? – Europske sile pokrenule neovisan sustav naplate s Iranom

Trump i ugovor s Iranom

Njemačka, Francuska i Ujedinjeno Kraljevstvo su uspostavili sustav naplate za poslovanje s Iranom i nadaju se da će se njime uspješno oduprijeti američkom diktatu i jednostranim sankcijama je Trumpova uprava uvela protiv Islamske Republike.

Mehanizam nazvan INSTEX je službeno pokrenut kako bi se olakšale transakcije s Iranom, nakon što je Washington ponovno uveo sankcije protiv Teherana, izvijestila je agencija Reuters pozivajući se na njemačku državnu televiziju NDR.

Stvaranje ovog platnog kanala, poznat i kao SPV, dolazi gotovo tjedan dana nakon što su francuski ministri vanjskih poslova i ekonomije najavili stvaranje nove financijske institucije neovisne o Americi.

Njemački NDR javlja kako se sjedište novog sustava naplate nalazi u Parizu, a  njime će upravljati skupina njemačkih bankarskih stručnjaka.

INSTEX, dodaje njemački izvor, osmišljen je da se sankcije Washingtona nametnute Iranu izbjegnu kroz sklapanje izravnih sporazuma između iranskih i europskih tvrtki, a ne preko banaka.

Sjedinjene Države su u svibnju 2018. izašle iz nuklearnog sporazuma između Teherana i Skupine 5 + 1, tada sastavljene od Sjedinjenih Država, Velike Britanije, Francuske, Rusije i Kine, te Njemačke, a zatim su ponovno aktivirale dva kruga sankcija protiv Islamske Republike koje su ukinute u vrijeme sklapanja ovog sporazuma.

Iranske agencije su prenijele vijest, podsjetivši da su se 24. rujna 2018. godine ministri vanjskih poslova drugih zemalja koji su potpisali nuklearni sporazum na marginama Opće skupštine Ujedinjenih naroda dogovorili o stvaranju posebnog financijskog mehanizma koji bi omogućilo europskim tvrtkama da nastave pravne transakcije s Iranom u skladu sa zakonodavstvom EU.

Njemačka, Velika Britanija i Francuska su spremne pokrenuti europski kanal za transakcije s Iranom, izvještava iranski Mehr News.

To je priopćeno nakon što je glasnogovornica EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Maja Kocijančič izjavila kako je rad na stvaranju posebnog mehanizma SPV već ušao u završnu fazu. Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas je 28. siječnja rekao kako taj mehanizam još nije registriran, a Reuters sada javlja da je INSTEX spreman za uporabu.

Rusija će surađivati s EU, ali ima svoj sustav naplate

Rusija će aktivno surađivati s europskim zemljama s ciljem uspješne provedbe mehanizma naplate s Iranom, izjavio je jučer stalni predstavnik Rusije u međunarodnim organizacijama u Beču Mihail Uljanov.

“Aktivno ćemo surađivati s europskim zemljama u interesu uspješne provedbe ove inicijative. U prvoj fazi će to biti politička suradnja. Kada ga otvore za treće zemlje, tada će mnoge naše tvrtke sigurno će htjeti koristiti takav siguran kanal za plaćanje. I to ne samo naše”, rekao je ruski diplomat, podsjetivši da Rusija i Iran imaju svoje neovisne kanale za poslovanje i trgovinsku razmjenu.

Napomenuo je “kako je u kontekstu primjene izvanteritorijalnih i nezakonitih američkih sankcija svrha ove inicijative zaštita interesa europskih gospodarskih subjekata zainteresiranih za nastavak i razvoj legitimnih trgovinskih i gospodarskih veza s Iranom”.

“Objava o  pokretanju posebnog platnog sustava za nagodbe s Iranom objavljena je danas i potvrđuje namjeru Velike Britanije, Njemačke i Francuske da se odupru agresivnom kursu Sjedinjenih Država kojem je cilj uništenje nuklearnog sporazuma”, izjavio je Uljanov.

najnoviji najstariji najviše ocjenjeniji
Obavijest
Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata

Jos kad bi u RH shvatili da ce s LG terminalom plin biti 3 puta skuplji pa da se okupe na trgovima kao da se vraca Luka Modric s neke utakmice bilo bi neke nade za buducnost. Ovako…

Vrijedni radnik
Gost
Vrijedni radnik

Hrvatska je vec potpisala ugovor da ce iducih 10 godina kupovati ruski plin iz ‘turskog toka’ a ciji prolaz kroz Bugarsku je vec potspisan i njegova realizacije pocinje ove godine.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović

neko jutro na HRT4 neki stručnjak objašnjava da je američki plin zapravo jeftiniji, samo mi to ne znamo.

Mikojan
Gost
Mikojan

Laki, da, to su mi najbolji. npr. onaj “stručnjak” za naftu, valjda analogno tome postoji i “stručnjak” za plin !!
Koja smo mi sprdačina od društva i države.

IVE OLDTIMER
Gost
IVE OLDTIMER

Je ali mi imamo Don Anemica strucnjaka za biti dipljomatski potrcko strucnjacima, ili kako bi se t narodski reklo strucnjaka NIS KORISTI ili u nogometnoj terminologiji Prvo desno smetalo iza gola.

mmne
Gost
mmne

sad znate….isto kao poljaci

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah

@Emiliano:
Imam LG televiziju,
koliko u njoj ima plina?

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata

Hahahah, steta sto ti mogu dati samo jedan plus

IVE OLDTIMER
Gost
IVE OLDTIMER

E ovisno sto jedu tamo ako je grah na meniju ima plinaaaaaaa.

Slavonac
Gost
Slavonac

LG se pravi radi sigurnosti.On pokriva koristenjem plina hrvatskog naroda.Naj lakse je bubetat.

Janoš
Gost
Janoš

Nešto mi tu jako “smrdi”. Nikako mi se u tu europsku trojku ne uklapa Velika Britanija. Pa Brexit se i dogodio jer ih je EU sputavala. Cijelo vrijeme surađuju sa SAD i sad odjednom da će udruženim snagama sa EU raditi protiv SAD. Nema šanse. Ili je cijela priča spin ili su u EU trojki da bi bili bolje informirani i da ih kasnije mogu kvalitetnije ostaviti na cjedilu.

spartak
Gost
spartak

Janoš, pročitaj moj komentar gore više pa će ti biti jasnije

Don
Gost
Don

“Smrdi” to na nemoć UK i pokazatelj koliko su Njemci ustvari jaki. I radit će polako ono što stvarno žele (na istok,ali ispod radara). Hans posjeduje malu farmu-mljekaru i strojobravarsku radionu, a Charles dva apartmana u Španjolskoj. Nominalno vrijede isto, pola mil eura jer iste prihode nose. No u nultoj točki ekonomije (kataklizme, rat, sankcije…) Charlesovo je bezvrijedno naspram Hansovog. Cijela njemačka doktrina ekonomije bazira se na pokriću i nije to slučajno. Njihovih 100 milijardi može biti jače od nečijih 2000. I Uk će plesati kako god ovi kažu, samo da im ostave mrvice i ne presele cijeli City u Frankfurt. Njemac ih drži za gušu i pomalo otkriva tko je.

Njonjobobo
Gost
Njonjobobo

USA 60 tih godina radila je oko 60 posto gdp planete,pa kako je usa svirala,planeta
je plesala,dolar je bila glavna valuta svijeta,danas USA radi 18 posto bdp planeta,
Dolar gubi polako nositelja glavne svjetske valute,

USA gubi takode utrku u naoruzanju protiv Rusa I Kineza.
Tako ce glas Usa administracije postati tisi I pobozniji.

Motorista
Gost
Motorista

…”radila je oko 60 posto gdp planete” Hm, mnogo puta čuli smo takve procijene i uzimali ih zdravo za gotovo. Mislim da se ipak radio račun bez krčmara (množina).

Mamajev Kurgan
Gost
Mamajev Kurgan

Njonjobobo
Moram vas ispraviti .
SAD nikada nisu imali taj procenat vec je najveci procenat SAD od svjetskog GDP je 42% a to je bio period odmah nakon II s.rata.

spartak
Gost
spartak

Gle, gle, pobuna vazala! Ali samo na prvi pogled. “Pobuna” je naime moguća samo zato jer poslovanju europske anglocionističke filijale doista smetaju te sankcije, gube profit, pa su se dogovorili s usanskom centralom da će to tako riješiti. Da bude vuk sit i koza cijela.

IVE iz pecalbe
Gost
IVE iz pecalbe

Joj kada sada Trump oludi pa slasno i glasno prdne zasmrditi ce cijel USA, a ako mu se dogodi mokri prdac kontaminirati ce cijelu planetu.

spartak
Gost
spartak

Ive,
nisam neki trampovac, ali mislim da nije Trump taj koji je odlučio o povlačenju iz sporazuma s Iranom. On je samo proveo ono što je od njega tražila anglocionistička duboka država, tzv. Uncle Shmuel. Nije se mogao boriti protiv njih na svim stranama, pa je ovdje popustio.

Gott mit uns!
Gost
Gott mit uns!

Trump je Jos za vrijeme predizborne kampanje govorio da će se povući iz sporazuma.

zwizdan007
Gost
zwizdan007

Američki “patrioti” za duboku državu koriste akronim ZOG- zionist occupied government

IVE OLDTIMER
Gost
IVE OLDTIMER

USA trinasta rupa na sviralu, ako se svijet udruzi USA postaje nitko i nista i bez utijecaja.

Slavonac
Gost
Slavonac

Koji to svjet mislis,na francuze ,njemce i engleze koji su sve zlo napravili u africi i aziji.Jos danas imaju utjecaj i niste te narode.Oni misle da te kolonije i dalje pripadaju njima.

Mucke
Gost
Mucke

Liberali smislili kako ce pokrast pare Iranu a da ne moraju dijeliti sa amerima?

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović

Ne bi reći da su toliko mudri, Iran živi tisućama godina, ali s kontinuitetom, uz mali period Šaha pahlavija,a ova nakarada od EU nekoliko desetljeća.

Bruno
Gost
Bruno

Živjela je stara Perzija, a ne Iran.

Savchenko For President !
Gost
Savchenko For President !

britanijica će to minirat

tuf
Gost
tuf

Nije spomenuta bitna informacija: Prvi projekt zaobilaženja sankcija predviđao je da Iran nastavi prodavati naftu EU i plaćati robu koju kupuje u Europi po modelu kompenzacije. No Europljani praktički više ne kupuju naftu od Irana. Zato će INSTEX prvenstveno biti namijenjen za poslovanje malih i srednjih poduzeća.

IVE iz pecalbe
Gost
IVE iz pecalbe

Jednstavno receno stari dobri BARTER

Šok
Gost
Šok

ovo je dobro, napukline u sustavu, više nema monolitnosti osim ako nije pljuska trumpu tj. neka bolja pozicija za neke nove pregovore

preneseno:
SJEDINJENE Države objavile su danas povlačenje iz Sporazuma o eliminaciji nuklearnih projektila kratkog i srednjeg dometa.

ovo je loše, jako loše

jupiter
Gost
jupiter

nista tu nije ni lose ni dobro….isto je…..samo holivud za mase111

Weteran
Gost
Weteran

Puna podrška našem zetu !

POVEZANE VIJESTI

Izbornik