Predsjednička utrka u Ukrajini sve zanimljivija – Rejting Zelenskog premašio 30%

Petro Porošenko
21 komentar

Petro Porošenko je imenovao svog glavnog suparnika na predstojećim predsjedničkim izborima. Kao što je izvijestio ukrajinski kanal Gordon, Porošenko je rekao da mu je glavni protivnik Vladimir Putin, koji traži priliku da razbije Ukrajinu iznutra.

“Tko je moj protivnik? Ne ustručavam se otvoreno reći. Samo jedan, jer se ostali boje da bi im tamo mogli pronaći neke tragove, eksplicitne ili tajne. Moj protivnik je Putin”, rekao je Porošenko.

Istaknuo je da je nakon izbora potrebno osigurati da promjene koje su se dogodile u Ukrajini tijekom proteklih pet godina postanu nepovratne.

“Ne zanima me tko će od odbjeglih oligarha, uključujući Kolomoiskog, igrati na Putinovu naklonost, jer sve što slabi našu državu jača Putina”, naglasio je ukrajinski predsjednik.

Poroshenko je također dodao “kako je Rusija sada u izolaciji, pa Putin traži mogućnosti da razbije Ukrajinu iznutra”.

Međutim, stvari po Porošenka ne stoje najbolje.

Prema studiji koju je proveo Kijevski međunarodni institut za sociologiju, kandidat Vladimir Zelenski dobiva gotovo trećinu glasova potencijalnih birača. Prema televiziji “1 + 1”, nakon Zelenskog su ostali kandidati s većinom glasova Petro Porošenko i Julija Timošenko.

U Ukrajini je, na sreću, demokracija učinkovita, tako da još uvijek ne znamo tko će biti predsjednik sljedećih pet godina. Sociolozi samo pretpostavljaju o tome tko bi to mogao biti, stoga ispituju i broje glasove anketiranih Ukrajinaca. Kijevski međunarodni institut za sociologiju je objavio posljednje ocjene kandidata.

Naposljetku, sljedećeg tjedna Ukrajinci biraju novog predsjednika ili predsjednicu.

Da se sada održavaju predsjednički izbori, 7% Ukrajinaca koji bi izašli na birališta bi glasovali za Anatolija Gricenka. Naravno, on će pokušati popraviti rejting ovih dana, jer je 24. ožujka izvukao svoj adut i rekao da, ako pobijedi kao premijera vidi gradonačelnika Lavova Andrija Sadovija, koji je povukao svoju kandidaturu u njegovu korist.

Gricenka ima gotovo 3% prednosti u odnosu na Jurija Bojka, bez obzira na to jesu li navijači bivše Stranke regija  promijenili mišljenje nakon skandaloznog sastanka s ruskim premijerom Dmitrijom Medvedevom, kojeg sada proučava SBU. Vidjet ćemo na izborima, kaže voditeljica kanala “1 + 1”.

Na trećem mjestu je čelnica stranke Domovina, Julija Timošenko, s 12,5% potencijalnih birača koji su je spremni podržati.

Malo više od 17% će glasati za sadašnjeg predsjednika, a čak 32,1% anketiranih Ukrajinaca koji će izaći na izbore su se nadaju pobjedi Vladimira Zelenskog.

Julija Timošenko: Zelenski je test nacije da počini političko samoubojstvo

Julija Timosenko
FOTO: Julija Timosenko

U intervjuu novinaru Dmitriju Gordonu, Julija Timošenko je izjavila da Ukrajinci vjeruju da je Vladimir Zelenski sposoban pozvati političare na odgovornost za sva njihova neispunjena obećanja, ali u ovom je slučaju važno ne prelaziti granicu. Kako je dodala, Zelenski je test sposobnosti nacije da počini političko samoubojstvo.

Današnje ocjene kažu da Vladimir Zelenski vodi u predsjedničkoj utrci. Što mislite o Zelenskom?

Julija Timošenko: Mislim da je on prije svega talentirana osoba. On je vrlo laka osoba, ali je u politici nova osoba. I, znate, mislim da sam nedavno pročitala zanimljiv članak o nekoć održanom eksperimentu, nazvan je “Zefirski eksperiment”. Kad su skupili malu djecu, imala su oko šest godina, dali su im slatkiš i rekli: “Gledajte, ako ga sada ne pojedete, onda ćete za pola sata dobiti dva.” Neka su djeca čekala, a neka su odmah pojela svoje slatkiše. Znate, to je kao ptica u ruci i neka su djeca promislila da je bolje pričekati pola sata i dobiti dva slatkiša. A onda su 40 godina na Stanfordu pratili te ljude. Oni koji kao djeca nisu pojeli slatkiš i čekali su 30 minuta, postali su vrlo uspješni ljudi. Uvijek su pravili racionalan izbor.

Onda su ponovili eksperiment. Rekli su: “Ovdje imate slatkiš, a za pola sata, ako ga ne pojedete, dat ćemo vam dva”. Ali svima koji su izdržali nisu dali ništa. Ljudi koji su trebali biti uspješni, pragmatični, razboriti, jednom kad su shvatili da nakon 30 minuta nisu dobili ništa, ni nakon 40 godina nisu bili strpljivi. Prevareni su.

Čini mi se da je dolazak Zelenskog u politiku odgovor Ukrajinaca na ovaj pokus. Kad su im nešto obećali, ponudili su im nešto, nešto rekli, a onda su ih zabili u betonski zid  s 300 kilometara na sat. Ovo je igra na izigrano povjerenje ljudi, na njihove nade u bolje sutra. I oni će se žele osvetiti. Žele da netko za to odgovara, jer nisu odmah pojeli slatkiš, već su čekali i vjerovali, a onda je sve završilo obmanom. A Vladimir je onaj koji može svim političarima koji nisu ispunili obećanja u lice može reći ono što su obećali i doveli zemlju u takvo stanju. Ali u isto vrijeme, Vladimir Zelenski je test sposobnosti nacije da počini političko samoubojstvo. To jest, ovdje se ne smije prijeći granica.

Imate li on ljudske slabosti? Kao čovjek?

Julija Timošenko: Kako to kao čovjek? Kao umjetnika, volim ga kao osobu, jako ga poštujem, ali ga kao političara jednostavno ne razumijem.

VIDEO – 32,1% anketiranih Ukrajinaca se nada pobjedi Vladimira Zelenskog.

 

julija timošenkoVladimir Zelenski
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Siniša
5 godine prije

Kažu…ko god da pobijedi, Rusija ostaje glavni neprijatelj.

IzzmetFekally
5 godine prije

di je savčenko ?

Zvrk
5 godine prije

Propustili ste jaču priču. Porošenko je podvalio kao kandidata anonimnog Jurja Timošenka koji kao slučajno ima iste inicijale kao Julija Timošenko. Sve s ciljem da stariji ili slabovidni joj oduzmu glasove.

Komentar
5 godine prije

Dakle da izračunamo to oko experimenta…dakle početkom 2 svijetskog rata 1940. djeca dobivaju prvi slatkiš,pa 40 godina kasnije 1980. kreće, nakon briljantnog zaključka znanstvenika o uspješnosti ispitanika, druga tura experimenta….da bi se nakon idućih 40-ak godina dobio još briljantniji zaključak oko povezanosti djece i njihovog ponašanja naspram slatkiša,a šlag na kraju je ,naravno najbriljantniji zaključak drugarice fašističkog predznaka sa lovorovim lišćem isprepletenim od kose,koji naravno simbolički ukazuje na njene dobre namjere ???

Pero
5 godine prije

U toj Ukrohazariji da baš nema ni jednog kandidata Ukrajinca,baš čudno.

Sunseeker
5 godine prije

Hmm,nešto slično kao i kod nas.Sami sebi najveći neprijatelji, a uvijek traže u drugima krivce..

fenix
5 godine prije

Klovn na celu cirkusa. U Ukrajini stanje redovno.

Tomaz
5 godine prije

I ko je taj Zelenski , za koga je on . Za fasiste il za Moskvu-Peking ?

Sparkling
5 godine prije

Ha,ha,ha,ha!!!!!! ” Moj protivnik je Putin”, rekao je Porošenko.” Malo sutra.
Ma znam da Potrošenko samo govori za određeni krug njegovih pristalica, i sigurno ne vjeruje u ono šta kaže.
Dobro ti ga je zavukao Putin. I ne treba mu da ništa poduzima. Samo da čeka kad če se Ukraina kao cjelina urušiti sama od sebe.
Svi pokazatelji govore tome u prilog. Ali nažalost, Potrošenko i njemu slični več imaju spremne račune vani i neče im faliti ptičijeg mlijeka. A raja je ta koja če kao i uvijek na@ebati. Ako ima bar malo boga i pravde platit češ za sve ono loše što si učinio Ukrainskom narodu.
Imam koju godinu, ali nadam se da ču i to doživit. Još če ta banda zvati Ruse i tražiti pomoč.
LP

srpobvwieubvubweruvbewrufver
5 godine prije

Tko god puši ove komodo varanske fore je kretino…………

spartak
5 godine prije

Tkogod da od ovih politaikantskih pajaca pobijedi, lizat će i dalje usanski čmar, Znači, ništa pod suncem Ruske Krajine.

Mucke
5 godine prije

Krasan clanak o jednom politickom debilu i ovoj gospodji sa burekom na glavi,jedva cekam da procitam sta ima novo u Pridnjestrovlju ili Abhaziji,kod nas se naravno nista ne dogadja pa ovakvi clanci i oni o travi zelenoj i ambarima mi ispunjavaju dusu.

Slovenac
5 godine prije

Kod nas vu sloveniji nesmes da kritikujes bilo sta o o ptpoali ukrajini hehe

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI