Pritvoren doktor biologije koji istražuje suzavac kojim su prskali Žute prsluke u Francuskoj

Žuti prsluci - Trijumfalna kapija
6 komentara

U subotu, 26. listopada, pritvoren je Aleksandar Samuel, biolog koji istražuje utjecaj suzavaca na mase tijekom demonstracija Žutih prsluka, a njegova oprema pretražena, piše Sputnik.

Alexander Samuel, doktor molekularne biologije i nastavnik matematike, uhićen je u subotu, 26. listopada na trgu Massena u Nici. Te se subote, dok se trebao pridružiti prijatelju, našao usred prosvjeda protiv utaje poreza banke Société Générale, a kojeg su organizirali Žuti prsluci i članovi drugih organizacija. Na banku su bacili bezopasnu boju koja se sapire vodom”, kaže Alexander Samuel, prije nego što je ispričao svoju priču:

“Čekao sam svog prijatelja na trgu Masséna, gdje se odvijala akcija protiv Société Générale, kada mi je prišao jedan policajac i uhapsio me, rekavši da sam sudjelovao u akciji prosipajući tekućinu. Ne kažem da on zna za moju istragu suzavaca i da me prepoznao, ali je lagao, nikad nisam sudjelovao u akciji za koju sam optužen.”

Došavši u policijsku postaju, biolog tvrdi da je riječ o pogrešci, tražeći od policije da nazove njegova prijatelja koji može potvrditi sastanak i da mogu pogledati CCTV kamere. Bez obzira na sve, pokrenut je postupak zbog degradacije, a Aleksandru Samuelu je određen pritvor.

“Zakazao sam sastanak, ali kao i obično, zakasnio sam. Prijatelj me čekao na licu mjesta razgovarajući s prosvjednicima. Po dolasku, policija odmah pristupila uhićenju.”

Policiju je oduzela biološka istraživanja i podatke koje je prikupio Samuel, te koje je na Facebooku podijelio s USB memorije gdje su se nalazila njegova predavanja i rad vezan za suzavac, nekoliko knjiga o suzavcu, njegova uništena uniforma Street Medic koju je nosio dok je pomagao unesrećenim Žutim prslucima.

Alexander Samuel rekao je da je imao prazne kapsule u kojima je bio suzavac, a koje je pokupio s ulice. Na što je reagirao jedan policajac:

“Znate da je to oružje i riskirate tri godine zatvora? Lijepo je čuti da Macron koristi ratno oružje protiv građana”, kaže Alexander Samuel.

Biolog je pušten nakon 48 sati policijskog pritvora, bez dokaza koji bi opravdali njegovo uhićenje.

Već nekoliko mjeseci ovaj biolog dobrovoljno ulazi u oblake dima na prosvjedima, nakon čega obavlja krvne i mokraćne pretrage kako bi vidio učinke suzavaca koji se koriste prilikom svake demonstracije. Njegovi nalazi o prisutnosti cijanida u suzavcu dostupni su na njegovoj web stranici, ali i u videu.

Alexander Samuel ne vidi vezu između degradacije za koju je optužen i oduzete informatičke opreme s  podatcima njegovih istraživanja. Možda ipak rezultati njegovog rada nekomu smetaju?


istragaSuzavacŽuti prsluci
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Pajo
4 godine prije

Cijanid u suzavcu nije interesantna tema mainstream medijima…
Sadrzaja je na izobilje da se takve vijesti jednostavno ne prenose.
Pohvale Logicnom koji je ipak subverzivni alat i ne dopire do mase, on mora svoje neodlucne sakupiti kojih je šačica.

Kaj ti
4 godine prije

Ajde cigi,ceka se tvoj komentar. Ipak su opet samo rusi to objavili.

Lucija
4 godine prije

I ovaj kao onaj novinar iz usa u tekstu od jučer, – 48 sati u zatvoru bez odvjetnika i optužbe?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI