Tužitelj predviđa vremenski rok za istragu sabotaže Sjevernog toka

Eksplozija Sjeverni tok 2
18 komentara

Mats Ljungqvist rekao je švedskim medijima kako se nada da će krivci za napad biti pronađeni i optuženi

Švedska se nada da će završiti svoju istragu o sabotaži plinovoda Sjeverni tok do jeseni ove godine, rekao je tužitelj Mats Ljungqvist za švedski radio u srijedu. Podvodni vodovi uništeni su u nizu eksplozija u rujnu 2022. Govoreći za javni servis SR, Ljungqvist je izjavio da se njegov tim sastao s njemačkim tužiteljem koji istražuje slučaj i da dvije zemlje surađuju. Međutim, nije iznio nikakve dodatne pojedinosti o istrazi, osim postavljanja očekivanog vremenskog okvira. “Nadam se da ćemo barem ove jeseni moći donijeti odluku o optužnicama, barem je to ambicija kako sada stvari stoje”, rekao je Ljungqvist. “Mislim da će se zapravo s vremenom otkriti tko je to učinio”, dodao je.

Ljungqvist je još u travnju objavio izjavu u kojoj je rekao da “nema sumnje” da je napad na Sjeverni tok predstavljao “tešku sabotažu u međunarodnim vodama”, dodajući da je primarni fokus istrage bio utvrditi jesu li švedski interesi ili nacionalni sigurnost je bila ugrožena. U izjavi za Reuters istog mjeseca, tužitelj je objasnio da je “apsolutni glavni scenarij” koji istražuje njegov tim taj da je državni akter “izravno ili barem neizravno” odgovoran za napad. U svom intervjuu za SR, Ljungqvist je izjavio da je ova hipoteza “ojačana tijekom istrage”.

Nijedna država još nije preuzela odgovornost za napad na plinovode Sjeverni tok 1 i Sjeverni tok 2 koji povezuju Rusiju i Njemačku preko Baltičkog mora. Švedska, Njemačka i Danska provode istrage o napadu od prošle jeseni. Međutim, sva trojica oklijevala su govoriti o svojim nalazima i odbili su ponude Rusije da pomognu u istrazi. U međuvremenu, američki novinar Seymour Hersh optužio je SAD za izdavanje zapovjedi i izvođenja sabotaže uz pomoć norveške mornarice pod okriljem vojnih vježbi BALTOPS. Njegove tvrdnje poduprla je i Moskva, a ruski predsjednik Vladimir Putin istaknuo je da je posebno SAD imao motiv za napad zbog svog položaja konkurentskog dobavljača plina Europi. Washington i njegovi saveznici odbacili su optužbe i pokušali okriviti Moskvu za uništavanje vlastite infrastrukture te su također nagađali da su “pro-ukrajinske skupine” koje djeluju iz Poljske možda izvele operaciju, s ili bez službenog blagoslova Kijeva.

istragaSADSjeverni tokŠvedskaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
10 mjeseci prije

Ispast će Turci koji im ne daju u NATO 😄

kiza
10 mjeseci prije

Sada bi bilo dobro, u cilju skretanju istrage sa Sjevernog toka, dići u vazduh gasovod koji vodi iz Norveške u Poljsku.

eks
10 mjeseci prije

Kako vreme prolazi nestat će i tragovi i dokazi. Tu je CIA-GESTAPO i MI6 da sve to upakuju nekome drugom , kako bi Amerikenjci i Englezi bili “nevini” .

tuf
10 mjeseci prije

Sjetite se da su europski čelnici – von der Leyen i Borell – unutar 24h od tog nemilog događaja zaprijetili snažnim posljedicama za onoga tko je počinio taj ekocid & terorističko djelo. Mislite da neće progutati izrečeno, izjaviti da ih se nije ispravno razumjelo ili tražiti da novinske agencije obrišu njihove prijašnje izjave? Uz već kondicioniranu zapadnu javnost proteklih tjedana potpuno je jasno da su Ukrajinu proglasili krivcem (meni ipak sve to više vuče na dvojac Britanci/Norvežani pa mi čak i Hershove objave vuku na pomicanje fokusa od stvarnih počinitelja). Što će napraviti, uvesti sankcije Ukrajini? Da li će zapadne kompanije – suvlasnici plinovoda – tražiti odštetu od Ukrajine? Moš’ mislit’. Reći će im da budu kuš i progutaju knedlu. S time već imaju iskustva kada je npr. njemački T-Com morao progutati gubitak od 2 milijarde eura vrijedne Huawei opreme jer je prekobarski gazda naredio da se njihova oprema makne.… Čitaj više »

Marko
10 mjeseci prije

svakoj budali je jasno da je ovdje samo pitanje dali će uspjeti dokazati da su Ameri krivi za to ili neće …
cak je onaj senilni hodajuci zombi Biden javno rekao da imaju mogucnost to uciniti, a to znaci pritisak tipke na dugme

Steve
10 mjeseci prije

Hoće, hoće sigurno. Limburga meseca kad se majmuni šišaju…

Ivan
10 mjeseci prije

Glavni krivac je Bitden i nadamo se da ce to smece Amerikanci sami zatuci da nitko drugi ne mora prljati ruke..

tihobl
10 mjeseci prije

Ovaj tuzioc ne cita NYT.
Pronasli su krivca – Zaluznij. Od onolikog covjeka ostala je samo cizma na dnu mora.

Max
10 mjeseci prije

Ovo izgleda kao pokušaj odugovlačenja.

tatamata
10 mjeseci prije

cekaju da sve zaraste ,i da prekrije mulj , pa ce reci rusima ,to je tako a ako zelite provjeriti ,, moze sad .,,, ovo je ko vjerovati nasim nazijima ,, lazu dok zinu

Lucija, prva
10 mjeseci prije

Komentar našeg rimtutukija

“Berlin has admitted Germany may be forced to shut its industries if Ukraine’s gas transit agreement with Russia isn’t extended. Pa zar nije dobro to sto ruski plin vise ne tece u Europu?”

Lucija, prva
10 mjeseci prije

“Saudijci su povećali uvoz Ruskog dizela, zamešaju ga, i prodaju Evropi kao Arapsko. Hahahahahahah.”

Alex Keller
10 mjeseci prije

Možda je moja pokojna baba Savka,koja nije volila gas 😂🤣

Crni Golf 4 vrata
10 mjeseci prije

.. “zanimljivo” je kako sve “istrage” koje štete Anglo-Saxonskim mega zločincima nekako “zapinju” i “štekaju” poput smaknuća njihovog predsjednika Kennedya i slično.. he, he.. Po tom detalju se vidi jasno tko je uništio ‘tok’…. 🎃.. Kada god “zapinje” i “ne zna se” to znači da su Amerikanci ili Englezi ili i jedni i drugi.. Da sam to ja učinio, našli bi me za 15 minuta..

Mat
10 mjeseci prije

Suska se, da je plinovod bio pod nadzorom podvodni kamera Rusije.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI