Macronove izborne kampanje pod istragom

Macron - cijepljenje
5 komentara

Francusko tužiteljstvo pokrenulo je istragu o navodnom nezakonitom financiranju izbora

Izborne kampanje francuskog predsjednika Emmanuela Macrona 2017. i 2022. navodno su pod istragom Ureda nacionalnog financijskog tužitelja. Istraga je usredotočena na nezakonito financiranje predsjedničkih kampanja i sumnje u zlouporabe oko ugovora s konzultantskom tvrtkom sa sjedištem u SAD-u. Istragu je objavilo tužiteljstvo u objavi na Twitteru u četvrtak. Tužitelji nisu potvrdili da je istraga usmjerena na Macronove kampanje, ali su rekli da pokušavaju razjasniti problem nakon medijskih izvješća. Francuski list Le Parisien sugerirao je da je Macronova kampanja 2017. bila povezana s američkim konzultantskim divom McKinsey & Company. Financiranje kampanje u Francuskoj je strogo kontrolirano, a financiranje predsjedničkih kandidatura od strane privatnih tvrtki je nezakonito. Individualni doprinosi također su strogo regulirani.

Iako izjava tužitelja ne spominje Macrona ili njegovu stranku po imenu, kaže se da je krajem prošlog mjeseca pokrenuta sudska istraga o navodnim “nedosljednim računima kampanje” i nižem naplaćivanju poslova koje su obavile konzultantske tvrtke tijekom nedavnih izbornih kampanja. Macron se dugo suočavao s pozornošću zbog svojih navodnih veza s McKinseyem, još od njegove prve izborne kandidature 2017.

Tužitelji također kažu da su otvorili istragu o navodnom favoriziranju u vezi s ovim kampanjama nakon što je Le Parisien ukazao na sumnjive “uvjete” pod kojima je izabrana francuska vlada dodjeljivala javne ugovore McKinseyju. Prema četveromjesečnoj istrazi koju su vodili francuski senatori i koja je objavljena u ožujku, vlada je od 2018. potpisala ugovore vrijedne najmanje 2,4 milijarde dolara s konzultantskim tvrtkama. Izvješće sugerira da su se otkako je Macron došao na vlast 2017. ministarstva više nego udvostručila njihove troškove konzultantskih usluga.

Ministarstvo pravosuđa ima još jednu istragu u tijeku koja ispituje sumnje na poreznu prijevaru koju je počinila grupa McKinsey, a koja je otvorena u ožujku. Konzultantska agencija odbacila je optužbe i inzistirala da “poštuje francuska porezna pravila koja se na nju odnose”. Odgovarajući na pokretanje kaznene istrage, Macron je također zanijekao bilo kakvu krivnju i rekao da se “nema čega bojati” i ustvrdio da se “srž istrage” ne odnosi na njega. Prethodno je predsjednik rekao da je “šokiran” sumnjama u utaju poreza od strane konzultantskih tvrtki koje je njegova vlada angažirala.

francuskaistragaIzborimacron
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
1 godina prije

Em pervertit em nepošten,

HEKPCT
1 godina prije

Barem nije pogubio financijera kampanje, kao prethodnik mu.

Ivan
1 godina prije

U toj EU sve lopina do lopine. Tu vise nema demokratskih mehanizama za prociscenje..

Dante
1 godina prije

Macron je ubačen od hazarske gdje jos vaze izbori u svijetu
sve vlade svijeta su lazne
kreirane od jezuita

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI