Rijad će od Katara napraviti “otočnu državu” – Objavljen natječaj za kopanje kanala

Bager
72 komentara

Saudijska Arabija je potvrdio svoju namjeru da prokopa kanal u Perzijskom zaljevu, neposredno uz granicu s Katarom, čime bi susjedni emirat izolirala od kopna i pretvorila ga u otočnu državu, rekao je na svojoj stranici na Twitteru savjetnik u kraljevskom tajništvu u rangu ministra Saud Al-Qahtani.

“Kao građanin kraljevstva, veselim se detaljima o napretku projekta izgradnje kanala. Ovo je najveći povijesni projekt koji će promijeniti geografiju regije”, izjavio je Saud Al-Qahtani.

Saudijska Arabija je objavila natječaj za izgradnju kanala vrijednog 746 milijuna dolara, dužine 60 kilometara na istoku zemlje. Pobjednik natječaja se može znati već u rujnu.

Provedba projekta bi trebala trajati jednu godinu. Predviđena širina kanala je 200, a dubina 15 do 20 metara. Kanal će biti iskopan na udaljenosti od jednog do pet kilometara od službene granice s Katarom.

Preostalo zemljište može se dati potrebama Ministarstva obrane Saudijske Arabije i graničnim čuvarima koji će jamčiti sigurnost zemlje. Na obalama kanala bi se gradili hoteli i sanatoriji, vile, vezovi za jahte, te infrastruktura za vodene sportove i rekreaciju. Na obali kanala se predviđa izgradnja tri morske luke koje bi mogle primati velike brodove za krstarenje.

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat su 5. lipnja 2017. godine objavili prekid diplomatskih odnosa s Katarom, optužujući Dohu da podupire terorizam i da se miješa u njihove unutarnje poslove. Nakon toga je “arapska četvorka” uvela ekonomske sankcije i transportnu blokadu Katara.

Spomenute zemlje su zatvorile svoj zračni prostor za katarske zrakoplove.

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat su Kataru predali ultimatum s popisom zahtjeva koje je Doha smatrala neprovedivim i pozvala na reviziju tih zahtjeva. Popis je zahtijevao smanjenje razine diplomatskih odnosa s Iranom, zatvaranje televizijskog kanala Al-Jazeera i prekid vojne suradnje s Turskom, što je Doha odbila.

Katar kanal
FOTO: Katar
bliski istokriyad
Pretplatiti se
Obavijesti o
72 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Riddick
5 godine prije

Pazi optuzbe: terorizam , propaganda , saradnja s Turskom?Pre cu da poverujem u novi hemijski napad u Siriji, nego da se vi borite protiv terorizma.

studi
5 godine prije

Jel planiraju i most preko kanala ?

Alen
5 godine prije

Jel se ovi boje neke kopnene invazije preko katara..

Kajzer Soze
5 godine prije

Lijepo ja govorim da su Saudijska Arabija i Izrael dva najveća zla na B.I. !

Maus
5 godine prije

Genijalna ideja steta sto kanal nije siri cca 500m , jedmostavno ovo je ideja stoljeca 100 muha jednim udarcem.

Zvrk
5 godine prije

A kanal će biti njihov vlastiti Zaštićeni ekonomsko-ribolovni pojas?

Arkaj
5 godine prije

Podloga za projekt je politička a ne ekonomska pa će to bit uludo bačeni novci. Tu obitelj Saud treba likvidirati tamošnji narod, prodali su se USA za održanje na vlasti a već desetljećima partneri su Izraelu. Ako to nije izdaja muslimanskih i arapskih interesa onda izdaje nikad u povjesti nije bilo.

Zagor
5 godine prije

Danas je izdana i najveć prijetnja do sada prema Iranu.
Dakle neki saudijski klerik je upozorio Iran da će u slučaju zatvaranja hormuškog tjesnaca, “Saudijci moliti Alaha da pošalje morske kreature da progutaju iranske brodove.”
Što reći nakon ovoga?

eu kolonija
5 godine prije

ukratko, pranje novca

Zadar
5 godine prije

Saudijska Arabija je potvrdio,ono, jel to tipfeler ili

Laki Topalović
5 godine prije

Čekaj, oni imaju svoje zasebno “međunarodno pravo”, da od poluotočne države naprave otočnu?

nevaneva
5 godine prije

Drama: Projekt đamija v Ljubljani je resno ogrožen. Mi Ljubljančani pa v neutolažljiv jok 🙂 🙂 🙂

SeaAngel
5 godine prije

Radikalizam nije bas mudra stvar, s godina ce se odbiti upravo korisnicima o glavu.
Bosanci ce dobiti novce ali i ovisnost o Arabskim svjetu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI