Rusija je ignorirala američki ultimatum i suočava se sa “sveobuhvatnim sankcijama”

Rusija - Moskva - financije
39 komentara

Kao što je većina američkih i stranih analitičara predviđala, po završetku srednjoročnih američkih izbora u kojima su republikanci zadržali većinu u Senatu, a demokrati osvojili Zastupnički dom, State Department je počeo konzultacije s Kongresom o uvođenju novih sankcija protiv Rusije, izvještava Bloomberg. Kako prenosi agencija, SAD tvrde da je Rusija ignorirala odredbe Zakona o kontroli kemijskih i bioloških oružja i zabrane vojne uporabe istih iz 1991. godine i Washingtonu u ponuđenom roku nije dala jamstva da više neće koristiti kemijsko oružje.

Iskreno govoreći, nametanje sankcija Washingtona ovoj ili onoj zemlji, skupini zemlja, kompanijama, pojedincima ili organizacijama su postale svakodnevna pojava i više uopće nisu vijest, dok se jednog dana ne probudimo sa sankcijama uvedenim cijelom svijetu, a izuzeti će biti malobrojni američki poslušnici, koji bez pogovora slijede politiku američke uprave često na vlastitu štetu.

Ali u ovom slučaju opet imamo neviđenu razinu arogancije, kojom State Department zemlju koja je uništila sve zalihe kemijskog oružja, a američka vojska to nije, jer za taj posao “nije bilo proračunskih sredstava”, optužuje Rusiju za korištenje istog i daje Moskvi ultimatum da u Washington dostavi pisana jamstva da to  više nikada neće činiti. Kako su se ruske vlasti, što je bilo očekivano, oglušile na američki ultimatum, State Department predviđa uvođenje novog paketa sankcija protiv Rusije.

Američki State Department je obavijestio Kongres da je Rusija ignorirala zahtjeve Washingtona da u zadanom roku zajamči da više neće koristiti kemijsko oružje, izvještava Bloomberg.

Optužbe se svode na slučaj u Salisburyu, za koji nikada nitko nije predočio nikakav dokaz da su Sergej i Julija Skripal zaista bili izloženi nervnom agensu iz serije Novičok, a posebno da su to učinili Rusi ili netko drugi po nalogu ruskih vlasti. Sve što znamo o ovom slučaju su napisi iz medijima i izjave britanskih političara i dužnosnika koje je Washington prihvatio kao neupitnu istinu. To znači da SAD sada mogu uvesti nove sankcije protiv Rusije “zbog uporaba nervnog agensa u Velikoj Britaniji”.

Anti Novičok

Prema riječima glasnogovornice State Departmenta, Heather Nauert, američki odjel je zaključio da Rusija nije ispunila odredbe propisane Zakonom o kontroli kemijskih i bioloških oružja i zabranu njihove vojne uporabe, kako je međunarodnim pravom određeno 1991. godine.

“State Department se konzultira s Kongresom o sljedećim koracima”, rekla je Nauert.

Sjedinjene Države su podsjetile na odredbe ovog zakona još u kolovozu, a potom su uvele novi paket sankcija kojim će kazniti rusku vladu zbog trovanja bivšeg ruskog operativca i doušnika britanskih službi Sergeja Skripala i njegove kćeri u Salisburyu.

Prema zakonu iz 1991. godine, SAD su Rusiji dale rok od 90 dana da da jamstva kako više neće koristiti kemijsko oružje i da će omogućiti inspekciju svih objekata za koja se sumnja da bi mogla proizvoditi bojne otrove, piše Bloomberg.

Sada je američki predsjednik Donald Trump bio suočen s izborom. S jedne strane, Zakon o zabrani korištenja kemijskog oružja zahtijeva uvođenje novih opsežnih sankcija, što bi dovelo do ozbiljnog pogoršanja diplomatskih odnosa, ukupne zabrane uvoza ruske nafte i izvoza svih ostalih dobara i tehnologija, osim poljoprivrednih proizvoda, a uvela bi se i ograničenja pružanja zajmova od strane američkih banaka.

S druge strane, Trump može ove sankcije odbiti, ako odluči da je to u interesu Sjedinjenih Država. To znači da mora izabrati između gotovo potpunog prekida odnosa s Rusijom i novih kritika zbog mekog stava prema Rusiji.

Bloomberg

Kemijsko oružjeKemijsko oružjeNovičokSalisburyuSankcijeState Department
Pretplatiti se
Obavijesti o
39 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Adriana
5 godine prije

To se valjda napokon odnosi na uvoz raketnih motora iz Rusije, a valjda i LNG kad zagusti kao prošle zime. Međusobna trgovina USA-RF je vrlo mala, očito se ovo odnosi na ostatak svijeta, poglavito EU, i iznad svega, Njemačku.

Ivo
5 godine prije

Anglozionisti pucaju po šavovima. Sad kad su vidjeli da od osvajanja i podjele Rusije nema ništa, okomili su se na svoje vazale i počeli ih pojačano lihvariti. S obzirom da su Rusija i Kina sve konkurentnije globalno, liberali su napustili svoju mantru o slobodnom tržištu, trgovinskim zakonima i ostalu bozu, i sad warlordi iz washingtona zabranjuju svojim vazalima da trguju sa Rusijom i Kinom, te ih prisiljavaju da kupuju sve što im treba od njih, po napuhanim cijenama. Na kratki rok, ovo će ojačati američku ekonomiju, budući će vazali iz eu biti prisiljeni kupovati sve kod i preko njih, no na srednje i duge staze znači samoizolaciju koja neminovno vodi u strmoglavi pad imperije na zalazu. Rusiji će ove sankcije na dulje staze više koristiti nego štetiti, i liberalo-sociopate u washingtonu to vrlo dobro znaju, međutim kratkoročna pohlepa i glad za zaradom je kod njih odavno poprimila razmjere teške i… Čitaj više »

Laki Topalović
5 godine prije

Samo ovih tjedan dana sankcije Venezueli, Kubi i Nkaragvi, potom one iranu, pa prijetnja sustavu SWIFT koji je popustio zbog sankcija i izbacio iz sustava naplate “neke” iranske banke. Sada novi blok sankcija Rusiji, koje će morati potpisati ili će reći da je Trump “ruski igrač”. EU je uvela sankcije nešto za Azovsko more , koje je sada rusko. Dokle više???? Sustav Bretton Woods treba minirati u temeljima. Stoga, dajte još , samo sankcija, embarga i oduzimanja imovine, svima sve. Dao Bog, da uvedu sve što mogu svima. Da se svijet konačno probudi. SAD je zemlja koju treba uništiti, ali mislim da one zlotvore u Londonu možda i prije njih. Ali ne ishitreno i voditi politiku vodeći se emocijama, nego polako, natenane. Da se peku na tihoj vatri, a mislim da sve ide u tom smjeru.

eu kolonija
5 godine prije

rusi sada moraju razvijati hipersonične rakete kako bi poboljšali komunikaciju sa ovima u vošingtonu. kažu za ove rakete nema čak ni carinskih kontrola. eh što ti je ljubav

MilanCZ
5 godine prije

Gospodo,te své sankcije imaju za cilj odpojiti americku drzavnu elitu od globalnih upravljanja u svijetu ili dezurnog policajca.Za sada sví ti potezi daju super rezultate,samo ih třeba razumjeti.Vecina država a uskoro i Evropa bití ce van utjecaa tih elita,mirnije ce se disati.

IVE iz pecalbe
5 godine prije

Hej stan tamo malo. Zasto SAD nije unistila svoje bojne otrove njoj zato ostatak svijeta treba nametnuti sankcije.
Rusija ima hrane za izvoz, ima energije za izvoiz, SAD mora uvoziti i hranu i energiju, pa kako to onda idu sankcije slabijega prema jacemu, ja tu nista vise ne razumijem.

Ante
5 godine prije

Znači ameri uvode nove sankcije Europi. Tako bi se moglo sve u par riječi opisati.

Tomica
5 godine prije

Mislim da se Rusija previše drži nekih normi i prava. Istina da polako izlazi na svjetlo dana sva kvarnost američke politike i sluganstvo država Zapada, ali to može dugo potrajati a Rusija će snositi štetu. Možda bi ipak trebali voditi potpuno neprijateljsku politiku prema SAD te prvi inicirati svakakve sankcije pa i na svoju štetu. Racionalan pristup ili podilaženje neće dati rezultate već naprotiv, samo ih potaći na nove sankcije i represije. Ovako će Rusija imati sve slabiju poziciju a politika SAD postajati sve agresivnija.

Ime amatera
5 godine prije

Daj kazaliste za retarde. To su sve biznismeni a pioni pjesaci ginu po blatnim poljima. Koje sankcije. Skupa rade u svemiru na space stanici. Kupuju ruske svemirske motore. Grijanje zimi. Ameri kupuju ruski plin a brane eu hahahahahahahahahaah

DrugiJa
5 godine prije

MIslim da je dugoročno naivno misliti da ih je malo: “… a izuzeti će biti malobrojni američki poslušnici, koji bez pogovora slijede politiku američke uprave često na vlastitu štetu.”, bar dok postoje škole političara koji tek trebaju stasati u “demokratski izabrane” vođe a kamoli dok žive ovi postojeći koji nam vladaju i stvaraju vazale odnosno neiscrpno porezno vime koje je spremno svaki dan plaćati visoke poreze, naknade, trošarine i šutiti dok ih podižu i izmišljaju nove, bitno da imamo internet signal, po mogućnosti WI-FI besplatan

bbbb
5 godine prije

Ćek ono Rusija kao svoje uništila, Sirija takođe, pitam se zašto, za koga…………………..jel nosferatu još glumi mirotvorca………koje priće za mau djecu…………

Rotor
5 godine prije

Amerika, kao i svaki drugi imperij u povijesti čovječanstva, ima identičnu boljku. Ona će trajati dok se bude mogla širit bilo fizički, ekonomski ili znanstveno. Kad se zaustavi širenje, dolazi do internog samoproždiranja. I zato Rusija s okolicom mora pasti, jer je to jedini način na koji SAD može nastaviti svoje širenje i time spasit svoj opstanak. Americke elite su vođene religijom zvana kapital, a za koju su spremni dati i zivot. Budući im je kapital najveća svetinja stoga možemo zaključiti da su te elite spremne na sve moguće. To je čak i više od same religije, možda goli život, a kad imate posla sa takvima onda je on spreman i bukvalno na sve. Jedino što razumiju jeste jezik sile. To je ono što je spasilo Rusiju za vrijeme pijanog Jeljcina. Da nije bilo nuklearnih glava, Rusija bi danas bila manja i slabija od Ukrajine. Njih više iritira ruski ekonmski… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI