Rusija je ignorirala američki ultimatum i suočava se sa “sveobuhvatnim sankcijama”

Rusija - Moskva - financije
39 komentara

Kao što je većina američkih i stranih analitičara predviđala, po završetku srednjoročnih američkih izbora u kojima su republikanci zadržali većinu u Senatu, a demokrati osvojili Zastupnički dom, State Department je počeo konzultacije s Kongresom o uvođenju novih sankcija protiv Rusije, izvještava Bloomberg. Kako prenosi agencija, SAD tvrde da je Rusija ignorirala odredbe Zakona o kontroli kemijskih i bioloških oružja i zabrane vojne uporabe istih iz 1991. godine i Washingtonu u ponuđenom roku nije dala jamstva da više neće koristiti kemijsko oružje.

Iskreno govoreći, nametanje sankcija Washingtona ovoj ili onoj zemlji, skupini zemlja, kompanijama, pojedincima ili organizacijama su postale svakodnevna pojava i više uopće nisu vijest, dok se jednog dana ne probudimo sa sankcijama uvedenim cijelom svijetu, a izuzeti će biti malobrojni američki poslušnici, koji bez pogovora slijede politiku američke uprave često na vlastitu štetu.

Ali u ovom slučaju opet imamo neviđenu razinu arogancije, kojom State Department zemlju koja je uništila sve zalihe kemijskog oružja, a američka vojska to nije, jer za taj posao “nije bilo proračunskih sredstava”, optužuje Rusiju za korištenje istog i daje Moskvi ultimatum da u Washington dostavi pisana jamstva da to  više nikada neće činiti. Kako su se ruske vlasti, što je bilo očekivano, oglušile na američki ultimatum, State Department predviđa uvođenje novog paketa sankcija protiv Rusije.

Američki State Department je obavijestio Kongres da je Rusija ignorirala zahtjeve Washingtona da u zadanom roku zajamči da više neće koristiti kemijsko oružje, izvještava Bloomberg.

Optužbe se svode na slučaj u Salisburyu, za koji nikada nitko nije predočio nikakav dokaz da su Sergej i Julija Skripal zaista bili izloženi nervnom agensu iz serije Novičok, a posebno da su to učinili Rusi ili netko drugi po nalogu ruskih vlasti. Sve što znamo o ovom slučaju su napisi iz medijima i izjave britanskih političara i dužnosnika koje je Washington prihvatio kao neupitnu istinu. To znači da SAD sada mogu uvesti nove sankcije protiv Rusije “zbog uporaba nervnog agensa u Velikoj Britaniji”.

Anti Novičok

Prema riječima glasnogovornice State Departmenta, Heather Nauert, američki odjel je zaključio da Rusija nije ispunila odredbe propisane Zakonom o kontroli kemijskih i bioloških oružja i zabranu njihove vojne uporabe, kako je međunarodnim pravom određeno 1991. godine.

“State Department se konzultira s Kongresom o sljedećim koracima”, rekla je Nauert.

Sjedinjene Države su podsjetile na odredbe ovog zakona još u kolovozu, a potom su uvele novi paket sankcija kojim će kazniti rusku vladu zbog trovanja bivšeg ruskog operativca i doušnika britanskih službi Sergeja Skripala i njegove kćeri u Salisburyu.

Prema zakonu iz 1991. godine, SAD su Rusiji dale rok od 90 dana da da jamstva kako više neće koristiti kemijsko oružje i da će omogućiti inspekciju svih objekata za koja se sumnja da bi mogla proizvoditi bojne otrove, piše Bloomberg.

Sada je američki predsjednik Donald Trump bio suočen s izborom. S jedne strane, Zakon o zabrani korištenja kemijskog oružja zahtijeva uvođenje novih opsežnih sankcija, što bi dovelo do ozbiljnog pogoršanja diplomatskih odnosa, ukupne zabrane uvoza ruske nafte i izvoza svih ostalih dobara i tehnologija, osim poljoprivrednih proizvoda, a uvela bi se i ograničenja pružanja zajmova od strane američkih banaka.

S druge strane, Trump može ove sankcije odbiti, ako odluči da je to u interesu Sjedinjenih Država. To znači da mora izabrati između gotovo potpunog prekida odnosa s Rusijom i novih kritika zbog mekog stava prema Rusiji.

Bloomberg

najnoviji najstariji najviše ocjenjeniji
Obavijest
Ivo
Gost
Ivo

Anglozionisti pucaju po šavovima. Sad kad su vidjeli da od osvajanja i podjele Rusije nema ništa, okomili su se na svoje vazale i počeli ih pojačano lihvariti. S obzirom da su Rusija i Kina sve konkurentnije globalno, liberali su napustili svoju mantru o slobodnom tržištu, trgovinskim zakonima i ostalu bozu, i sad warlordi iz washingtona zabranjuju svojim vazalima da trguju sa Rusijom i Kinom, te ih prisiljavaju da kupuju sve što im treba od njih, po napuhanim cijenama.

Na kratki rok, ovo će ojačati američku ekonomiju, budući će vazali iz eu biti prisiljeni kupovati sve kod i preko njih, no na srednje i duge staze znači samoizolaciju koja neminovno vodi u strmoglavi pad imperije na zalazu. Rusiji će ove sankcije na dulje staze više koristiti nego štetiti, i liberalo-sociopate u washingtonu to vrlo dobro znaju, međutim kratkoročna pohlepa i glad za zaradom je kod njih odavno poprimila razmjere teške i neizlječive bolesti.

velebit
Gost
velebit

@Ivo
Dobro napisano, ali mi se čini da bi klanje evropske svinje moglo trajati jedno 10 do15 godina, zaljevske svinje su masnije ali kraće traju 3 do 4 godine.
Usa treba para da održi hegemoniju i poseže za saveznicima što znači da je tanka sa parama a to je jedan od nužnih uvijeta opstanka carstva.

tvingo
Gost
tvingo

Ja bih baš volio da je tako samo mi se čini da razbojnici naprotiv pucaju od snage kad mogu svojim lažima i ucjenama nanositi toliko zlo celomu svetu…

Alen
Gost
Alen

Sumnjam ja Ivo da tu ima ikakve strategije i zdravog razuma , meni se cini da oni jednostavno zele sukob s rusijom i tačka.. Znaju oni da ih ne moze nista spasiti jedino rjesenje je unistiti rusiju i onda 1/1 mogu da vladaju svijetom bez po muke…
Sve ovo je usmjereno samo da izazove sukob ,nista drugo….

spartak
Gost
spartak

Alen, da slažem se, žele sukob s RF, a prije toga ih žele što više smekšati sankcijama. A možda, nadaju se, i slomiti ekonomski, izazvati i nezadovoljstvo u narodu itd. Ljukavo, ljukavo, nema što. Koji arogantni debili.

Tomica
Gost
Tomica

Mislim da u ovoj situaciji i odnosu snaga nisu spremni na sukob. Ono što rade i što su oduvijek radili, je slabljenje Rusije kako bi je mogli poraziti bez, ili bar sa prihvatljivim gubicima. Sve drugo si potpuno u pravu. Nedostak zdravog razuma, želja za uništenje Rusije, koja nije spremna da se potčini i jedina može da im se suprotstavi, su glavne karakteristike politike koju vode SAD. U očaju, a zbog slabe učinkovitosti, potežu izgovore, presmiješne i gadljive za iole normalne ljude.

Ramzes
Gost
Ramzes

Napad na RF verojatno je blizu,sve cinjenice upituju na to,Usa je ipak previse mocna samo sada se ispituje RF na razlicitih terena kako stoji sa svoju tehniku.
Pitanje je koliko steta bi nanela RF na Usa i ako bi moglo to da se svede na prihvatljivi minimum,kad se ustanovi sve to Moskva bice napadnuta sa svih strana.

Fatih
Gost
Fatih

PROLUPO SI RAMZESU!!!

bbbb
Gost
bbbb

Alene, zato Rusiji preostaje samo preventivni udar u osinje gnjezdo tame, no taj film nečemo gledati kad se zna za koga nosferatu radi, on će ćekati da ode u raj hahaha…………

Fatih
Gost
Fatih

TAKO JE IVO!U SRIDU. ANGLI O CIONISTI SU OVOZEMALJSKO ZLO!!!!

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović

Samo ovih tjedan dana sankcije Venezueli, Kubi i Nkaragvi, potom one iranu, pa prijetnja sustavu SWIFT koji je popustio zbog sankcija i izbacio iz sustava naplate “neke” iranske banke. Sada novi blok sankcija Rusiji, koje će morati potpisati ili će reći da je Trump “ruski igrač”. EU je uvela sankcije nešto za Azovsko more , koje je sada rusko. Dokle više???? Sustav Bretton Woods treba minirati u temeljima. Stoga, dajte još , samo sankcija, embarga i oduzimanja imovine, svima sve. Dao Bog, da uvedu sve što mogu svima. Da se svijet konačno probudi. SAD je zemlja koju treba uništiti, ali mislim da one zlotvore u Londonu možda i prije njih. Ali ne ishitreno i voditi politiku vodeći se emocijama, nego polako, natenane. Da se peku na tihoj vatri, a mislim da sve ide u tom smjeru.

tvingo
Gost
tvingo

Hvala Laki,neka se uistini

ivo
Gost
ivo

Laki, interesantno pišeš. Mene zanima zašto Rusija ne “zvekne” sankcije Amerima pa nek se onda oni misle. A možeš si misliti kad bi se sankcijama pridružili i Kinezi.

Alen
Gost
Alen

AKo mogu i ja ubaciti se jer je zanimljivo pitanje , mislim da upravo radi toga sto i rusija i kina znaju da je sve ovo samo uvlacenje u rat i sto prije budu prihvatili igru prije ce i do toga doci… Izjava XI-ja ide tome u prilog.. Svaka reakcija rusije i kine (a pogotovo kineza ) ce biti objerucke docekana ,spinovana i isti ce se naci optuzeni da su prijetnja civiliziranom svijetu i onda imaju sve adute… Zaharova je nekoliko puta istakla koliko blizu su bili otvorenom sukobu …
Mislim da i rusi i kinezi znaju da to dolazi , cekaju to ,ali nece prvi to zapoceti a jedino sto mogu ,a to i cine , je odgadjati u nadi da je ovo samo trenutni hir americke elite…

Odisea
Gost
Odisea

Ameri upravo tu mudrost zloupotrebljavaju i samo blefiraju.Pitanje je zašto to rusi i kinezi tolerišu?

bbbb
Gost
bbbb

Alene, kinezima je perlharbor Tajvan a rusima čitava granica, samo čekaj kad usljedi novi CMXI………….

MilanCZ
Gost
MilanCZ

A zasto bi Rusi dávali sankcije Amerima,nema problém Rusija,nego Amerika.

Siniša
Gost
Siniša

A i nema ekonomske isplativosti.

Trubadur
Gost
Trubadur

Nisu problem USrA sankcije, nego su problem sankcije europske paščadi, koja na svoju štetu, sankcionira Rusiju…. Kad pogledamo, da od septembra Kina više ne uvozi USrA naftu, i da je prodaja soje iz USrA u Kinu, pala za 94 %, onda vidimo, da se tu ipak daje puno jače sankcije, kao što bi to neko mislio…. Inače, ko što je več Adrijana napisala u prvom postu… Trgovina između USrA i Rusije je toliko mala, da nema nekih velikih sankcijskih efekta, na bilo koju stranu…

Alen
Gost
Alen

Gvozdena zavjesa satkana od sankcija…Nije neizvodivo , ne treba nikakve posebne resurse,dovoljno je zabraniti ostali ce slusati ,imaju i swift kontrolu … Sumadinac javi se !!

Tvingo
Gost
Tvingo

Teško razumen kako mogu Rusi ovo što jim čine sve nekako izpod tepih a da bar ne protjeraju iz svoje zemlje sve što miriše na Amere ili bar njihove proizvode da skinu sa svoga tržišta !!!

krivA
Gost
krivA

…ne moraju Rusi “cistit” police od stranih proizvoda.., dovoljno je da ih narod “zaobilazi” i kupuje svoj proizvod. Tako bi trebalo biti i kod nas. Ima proizvoda u pakiranjima dimacih firmi ali uvik je pitanje.., cijeg je porjekla punjenje i pise li to uvjek na pakiranju.A i mnogi Ruski proizvodjaci hrane kazu…”ne ukidajte nam sankcije..”!Ignoritati strano..!!!

Annabella
Gost
Annabella

Nema šanse da bi se kinezi pridružili sankcijama protiv SADista. Mislim da je jedan od jačih razloga za rusko “oklijevanje” činjenica da su kinezi nepozzdani saveznici na čiju pomoć se ne treba računati ( što rusi dobro znaju)

Odisea
Gost
Odisea

Kada bande sve opljačkaju onda se međusobno potamane!Ali to treba dočekati!

Adriana
Gost
Adriana

To se valjda napokon odnosi na uvoz raketnih motora iz Rusije, a valjda i LNG kad zagusti kao prošle zime. Međusobna trgovina USA-RF je vrlo mala, očito se ovo odnosi na ostatak svijeta, poglavito EU, i iznad svega, Njemačku.

eu kolonija
Gost
eu kolonija

rusi sada moraju razvijati hipersonične rakete kako bi poboljšali komunikaciju sa ovima u vošingtonu. kažu za ove rakete nema čak ni carinskih kontrola. eh što ti je ljubav

IVE iz pecalbe
Gost
IVE iz pecalbe

Hej stan tamo malo. Zasto SAD nije unistila svoje bojne otrove njoj zato ostatak svijeta treba nametnuti sankcije.
Rusija ima hrane za izvoz, ima energije za izvoiz, SAD mora uvoziti i hranu i energiju, pa kako to onda idu sankcije slabijega prema jacemu, ja tu nista vise ne razumijem.

spartak
Gost
spartak

Ive,
nema se tu što razumjeti. Kakva hrana i energija. U globalnom kapitalizmu vlada globalni kapital, a on je u rukama bankstera od kojih su velik postotak anglocionistički banksteri. A ostatak bankstera ide za njim, jer ne dao ti bog da im se zamjeriš, možeš odmah zatvorit butigu. Dakle, oni nameću sankcije zemljama koje im ne dopuštaju kamatarenje. Prvo sankcije a onda ide vojska, sve je to vrlo jasno i jednostavno, samo na prvi pogled jako zamumuljeno političkim makinacijama i praznim frazama

Ante
Gost
Ante

Znači ameri uvode nove sankcije Europi. Tako bi se moglo sve u par riječi opisati.

MilanCZ
Gost
MilanCZ

Gospodo,te své sankcije imaju za cilj odpojiti americku drzavnu elitu od globalnih upravljanja u svijetu ili dezurnog policajca.Za sada sví ti potezi daju super rezultate,samo ih třeba razumjeti.Vecina država a uskoro i Evropa bití ce van utjecaa tih elita,mirnije ce se disati.

Siniša
Gost
Siniša

De postedi nas.

MilanCZ
Gost
MilanCZ

??

Tomica
Gost
Tomica

Mislim da se Rusija previše drži nekih normi i prava. Istina da polako izlazi na svjetlo dana sva kvarnost američke politike i sluganstvo država Zapada, ali to može dugo potrajati a Rusija će snositi štetu. Možda bi ipak trebali voditi potpuno neprijateljsku politiku prema SAD te prvi inicirati svakakve sankcije pa i na svoju štetu. Racionalan pristup ili podilaženje neće dati rezultate već naprotiv, samo ih potaći na nove sankcije i represije. Ovako će Rusija imati sve slabiju poziciju a politika SAD postajati sve agresivnija.

Njonjobobo
Gost
Njonjobobo

Ma gluposti sankcije,na uvoz votke .

Ime amatera
Gost
Ime amatera

Daj kazaliste za retarde. To su sve biznismeni a pioni pjesaci ginu po blatnim poljima. Koje sankcije. Skupa rade u svemiru na space stanici. Kupuju ruske svemirske motore. Grijanje zimi. Ameri kupuju ruski plin a brane eu hahahahahahahahahaah

tuf
Gost
tuf

ISS se uskoro gasi. Vrijednost raketnih motora koje jos privremeno ameri kupuju, kao i kolicina ruskog plina koji uvoze u odnosu na druge dobavljace su zanemarivi – u usporedbi s milijardama eura stete koje su SAD nanijele ruskom gospodarstvu i financijama. Mozemo se mi zavaravati, smijati, relativizirati – ali ogromna steta je nanesena realnom sektoru od strane zapadnih sociopata. Ne cine Rusiju samo poljoprivreda i energenti, citav niz sekundarnih i tercijarnih djelatnosti osjeca posljedice. Donekle se steta bude sanirala iz drzavnih rezervi, ali sanira se uvijek vece subjekte a niz poduzetnika je na*ebao.
No da li se to moglo izbjeci? Gotovo sigurno ne, jer tek prolaskom kroz sok terapiju narodi pocnu poduzimati znacajne korake.

Rotor
Gost
Rotor

Amerika, kao i svaki drugi imperij u povijesti čovječanstva, ima identičnu boljku. Ona će trajati dok se bude mogla širit bilo fizički, ekonomski ili znanstveno. Kad se zaustavi širenje, dolazi do internog samoproždiranja. I zato Rusija s okolicom mora pasti, jer je to jedini način na koji SAD može nastaviti svoje širenje i time spasit svoj opstanak.

Americke elite su vođene religijom zvana kapital, a za koju su spremni dati i zivot. Budući im je kapital najveća svetinja stoga možemo zaključiti da su te elite spremne na sve moguće. To je čak i više od same religije, možda goli život, a kad imate posla sa takvima onda je on spreman i bukvalno na sve.

Jedino što razumiju jeste jezik sile. To je ono što je spasilo Rusiju za vrijeme pijanog Jeljcina. Da nije bilo nuklearnih glava, Rusija bi danas bila manja i slabija od Ukrajine. Njih više iritira ruski ekonmski napredak od vojnog jer, tek, u razvijenijoj Rusiji oružje ne hrđa, a to je opasnost, čak, i na tlu samih SAD. Pa kad se tome pridoda i Kina, moram reći da im više nije lako. Za kuboje je prošlo vrijeme mirnih i bezbrižnih prerijskih snova. Sve će više biti onih hladnih, košmarnih, sibirskih snova.

DrugiJa
Gost
DrugiJa

MIslim da je dugoročno naivno misliti da ih je malo: “… a izuzeti će biti malobrojni američki poslušnici, koji bez pogovora slijede politiku američke uprave često na vlastitu štetu.”, bar dok postoje škole političara koji tek trebaju stasati u “demokratski izabrane” vođe a kamoli dok žive ovi postojeći koji nam vladaju i stvaraju vazale odnosno neiscrpno porezno vime koje je spremno svaki dan plaćati visoke poreze, naknade, trošarine i šutiti dok ih podižu i izmišljaju nove, bitno da imamo internet signal, po mogućnosti WI-FI besplatan

bbbb
Gost
bbbb

Ćek ono Rusija kao svoje uništila, Sirija takođe, pitam se zašto, za koga…………………..jel nosferatu još glumi mirotvorca………koje priće za mau djecu…………

POVEZANE VIJESTI

Izbornik