Rusija se ne može uplitati u ukrajinske izbore, jer odluku o predsjedniku donose SAD

kijev
15 komentara

Nakon što je ranije ovog tjedna u okupiranom Jeruzalemu podnio izvješće izraelskom premijeru o mjerama koje SAD poduzimaju protiv Irana, savjetnik američkog predsjednika Donalda Trumpa za nacionalnu sigurnost, John Bolton, putovao je u Ženevu, gdje se sastao se s čelnikom ruskog Vijeća za nacionalnu sigurnost,a onda je letio za Kijev kako bi jučer sudjelovao na proslavi dana neovisnosti Ukrajine.

John Bolton je u petak rekao kako američke sankcije protiv Rusije ostaju na snazi sve dok Moskva ne promijeni svoje ponašanje.

Bolton je pohvalio Ukrajinu zbog napora koje ulaže da postane punopravna članica NATO pakta, ali je napomenuo da ima još jako puno posla.

U razgovoru s ukrajinskim predsjednikom, Bolton je naglasio kako bi ukrajinska vlada trebala potražiti alternative plinu kojeg kupuje iz Rusije i pritom naglasio kako bi Kijev trebao razmotriti poziv američkim kompanijama koje bi istraživale plin u Ukrajini.

Gostujući u Kijevu, Bolton je ukrajinskom predsjedniku Petru Porošenku rekao da se Moskva ne bi smjela miješati u ukrajinske predsjedničke izbore sljedeće godine.

Ovo je vrlo zanimljiv detalj, obzirom da se za ukrajinskog predsjednika ili predsjednicu, gdje se kao najsnažniji kandidat nameće Julija Timošenko, uopće ne biraju Ukrajinci, već State Department. Tako je bilo i sa sastavom ove vlade i raznim mjesta u državnoj administraciji, kada su kadrovsku križaljku popunili bivša pomoćnica američkog državnog tajnika Victoria Nuland i bivši američki veleposlanik u Ukrajini Geoffrey Pyatt.

Situacija je prilično jasna. Pobjednik predsjedničkih izbora u Ukrajini 2019. godine neće biti određen voljom ukrajinskog naroda, već odlukom američkog State Departmenta.

Govoreći o predstojećim izborima u intervjuu za ukrajinsku televiziju “112”, Georgij Tuka, zamjenik ukrajinskog ministra za poslove takozvanih “okupiranih područja”, izrazio je svoje mišljenje o raspoloženju u nekim krajevima Ukrajine, gdje bi, po njegovu mišljenju, “mogli izbiti neredi koji bi dovelo do odvajanja tih područja od Ukrajine”.

Pisac i publicist Nikolaj Starikov tvrdi kako takav je ishod teško očekivati i da ne vjeruje u mogućnost pobune lokalnih ukrajinskih političkih elita nakon predsjedničkih izbora u Ukrajini, podsjetivši da su događaji u zimi 2013. -2014. imali druge korijene i razvijali su se u drugačijim okolnostima.

Julija Timosenko
FOTO: Julija Timosenko

Nijedna regionalna elita se neće usuditi započeti nešto slično onome što je bilo na Maidanu 2014. godine. Moramo shvatiti da pobjednik na predsjedničkim izborima neće biti određen voljom ukrajinskog naroda, već odlukom američkog State Departmenta, a svatko tko pokuša osporiti ovu odluku naći će se u kategoriji  izopćenika i bit će osuđen kao zločinac. Tako korumpirane ukrajinske elite neće nestati”, navodi Starikov.

“Riječi zamjenika ukrajinskog ministra “mogućim neredima” nakon izbora treba uzeti kao dio predizborne PR politike, naglasio je publicist”, dodajući kako gotovo sve izjave ukrajinskih političara u ovom trenutku treba uzeti u kontekstu početka borbe za mjesto predsjednika.

Tko  će biti predsjednik, teško je reći, Najbolji rejting trenutno ima Julija Timošenko, za koju bi, prema anketi koju je proveo GfK Ukrajine, glasalo  23,1% birača koji će doći na birališta. Porošenko ima podršku jedva 9% birača,  ali postoji mnoštvo kandidata koji će u prvom krugu dobiti nekoliko postotaka glasova i ovakav sustav daje velike mogućnosti za manipulaciju. Iako Julija Timošenko trenutno ima dvostruko bolji rejting od Anatolija Gricenka ili Olega Ljaška, ovako rasuto biračko tijelo američkom veleposlanstvu u Kijevu daje odriješene ruke za odabir kandidata koji će pobijediti u drugom krugu.

Julija Timošenko 2014. nije bila “podobna” za bilo kakvu ozbiljniju funkciju, prije svega zbog njezinih relativno dobrih ekonomskih veza s Moskvom za vrijeme dok je obnašala dužnost premijerke. Naime, Timošenko je 2009. osobno potpisala plinske ugovore s Vladimirom Putinom, zbog kojih je kasnije završila na sudu i zatvoru. Moguće je da Washingtonu ipak treba čelnik koji ima poznanstva u Moskvi, jer je situacija s Porošenkom postala neodrživa. Ako s ovolikom prednošću ne pobijedi Julija Timošenko, znači da će SAD ostati na istom kursu u Ukrajini, ali s nekim drugim kandidatom.

Stoga je “uplitanje Rusije” u ukrajinske izbore, koje je spomenuo John Bolton, besmislica, jer je dobro poznato tko će birati novog ukrajinskog predsjednika ili predsjednicu.

julija timošenkoNATO
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Laki Topalović
5 godine prije

Lijepa Julija…. Mislim da neće moći. Bila je “dobra” s Putinom. službeno, u korist ukrajinske ekonomije, ne što ga voli. A nešto se nije isticala s rusofobijom. Možda 10% u odnosu na ostale

Moreno
5 godine prije

Rusko ”uplitanje” u izbore bilo koje države, pa i npr Makedonije di je američki veleposlanik u Skopju urbi et orbi izjavija sa koliko je točno miljuni dolari Amerika financirala oporbu za promicanje ”demokracije” nije nikakva novost.
Zabrinjavajuća je činjenica kako, dok hrvatski političari mrtvi ladni prihvaćaju sankcije Rusiji na foru usklađivanja vanjske politike sa EU, hrvatska javnost to šutke prihvaćaj, okay, znamo da su svi MS mediji na toj liniji, ali reakcija javnosti je potpuno izostala, komentari na portalima se ne računaju . . . ne postoje nikakve javne rasprave ne o konkretnim slučajevima di bi se tribalo svrstavat na jednu od strana, nego o samome funkcioniranju vlasti i medija po pitanju stvari svima jasnih koje niti dokat+zivat ne triba jer se sve jasno vidi i zna . . .

Tupko Glupko
5 godine prije

Starikov vrti “pilu naopako”, provocira Ukrajince koji su anti-amerićki raspoloženi da izađu u što većem broju na izbore 😉
Timošenko bolje da se čuva, zna se kako CIA rješava njima politički nepodobne.
Obično iznenada teško obole.
.

Spartak
5 godine prije

Ukrajina: Izmišljena država koje nikad nije ni trebalo biti. Politička nakaza i sramota svijeta. I velika opasnost za cijelo čovječanstvo jer može izazvati 3. svjetski rat. I to ni zbog čega. Zbog svojih macionalističkih tlapnji i povijesnih izmišljotina

Mercury
5 godine prije

“Yulia Tymoshenko laid out her support for Ukraine’s membership of the EU and NATO at her June 15 congress which was the launch of her 2019 election campaign.” – zašto bi Ameri imali problema s njom? Ako netko pleše gdje lova svira, onda je to sigurno ona.

Kolega 105
5 godine prije

Iz ovoga proizilazi da je State Department uzrok svih zala, dakle potrebito je razmontirati ili unistiti taj State Department i napraviti neki novi, ocit da su mu sastavni djelovi iskvareni.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI