SAD mijenjaju cilj: “Assad ne mora otići, ali Iran mora napustiti Siriju”

Karta Iran
21 komentar

John Bolton, savjetnik za nacionalnu sigurnost američkog predsjednika Donalda Trumpa, kojeg se često opisuje kao ratnog jastreba, poznatog po njegovoj potpori invaziji na Irak i zalaganjima za bombardiranje Sjeverne Koreje, Irana i Sirije, čini se da je odustao od izjave: “Assad mora otići”, barem privremeno.

Govoreći u 19. srpnja za CBS News,   John Bolton je sugerirao “kako je Sirija područje u kojem bi Rusija i SAD zajedno mogli ostvariti napredak”.

“Vidjet ćemo što će se dogoditi kad se sastanu dvojica predsjednika. Iranske snage se iz Sirije moraju vratiti natrag u Iran, što bi bio značajan korak naprijed, ako bude moguće”, rekao je Bolton.

“Sukob u Siriji traje već sedam godina”, napomenuo je Bolton, dodajući “kako to izaziva zabrinutost”.

Na pitanje slaže li se s procjenom da je sirijski predsjednik Bashar Al-Assad “pobijedio u ratu u Siriji” Bolton nije odgovorio.

“Pa, mislim da Assad nije strateški problem. Mislim da je strateški problem Iran”, kazao je, navodeći niz neutemeljenih optužbi protiv Teherana, uključujući navodne “konvencionalne iranske snage na Bliskom istoku”.

Sa svoje strane, Teheran i Damask negirali sve tvrdnje o prisutnosti jedinica iranske vojske u Siriji, ističući da je Iran u Siriji prisutan samo u svojstvu savjetnika i kao pomoć zemlji u borbi protiv terorizma i islamističkog ekstremizma.

John Bolton je bio odlučan zagovaratelj vojne intervencije protiv Sirije. Ranije ove godine, tijekom zajedničkih raketnih napada zapadnih silna na Siriju u travnju, savjetnik za nacionalnu sigurnost je navodno zagovarao znatno veću intervenciju i udare koji bi bili “pogubni za vojne sposobnosti Damaska”.

Američki ministar obrane James Mattis i zapovjednik Združenog stožera, general Joseph Dunford, odlučili su se za ograničenije udare, kojima nisu ostvarili nikakav cilj, ni politički ni vojni. Napad je bio obična demonstracija sile, i to vrlo neuspješna.

Jednako će teško biti ispuniti želje Johna Boltona, budući da je iračka šiitska Hashd Al-Shaabi armija, koja je čvrsto povezana s Iranskom Revolucionarnom Gardom, na sirijskoj strani izmiješana s vladinim snagama i Hezbollahom i prisutna je u graničnom području, istočnom Homsu i južno od Eufrata, od Deir Ez-Zora sve do iračke granice. Povlačenje ovih snaga iz Sirije ne dolazi u obzir dok se ne vrati puni integritet zemlje i dok ne završi borba protiv terorizma.

Ali kada John Bolton kaže da “Assad za SAD nije strateški problem”, to samo može značiti da Washington priznaje pobjedu sirijske vojske u ovom ratu i da ovaj sukob treba okončati.

 

ISILNATO
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Laki Topalović
5 godine prije

Sutra…..ali malo sutra..

....
5 godine prije

Mislim da ide ako ostvarujes pobjede onda postavljes uvjete, a ne kad si izgubio sve. 2012-2015 su mogli pokusat dat neki kompromis, a koji nije kolektivno samoubistvo cjele Sirije. Sad mogu samo da p…….

Sarajevo
5 godine prije

Vec dugo ta ista diplomatija trazi put kako da ublazi medijski efekat najvece kapitulacije u modernoj povjesti. Odnos snaga na terenu govori jasno ko je tu koga…. samo se ne smije tako javno priznati.

Meni se svidja ova izjava. Govori dosta toga )))

Inace, kult opcinjenosti silom koji ista ta “kultura” uzgaja, vrlo lako moze dovesti do toga da isti ti polupismeni biraci preko noci zavole Bashara…jer im je “majku majcinu” k’o niko do sad.

davor
5 godine prije

Kako stigne memo iz Tel Aviva tako Bolton i Trump pročitaju i zahtijevaju. Putinova pak Rusija stabilizira situaciju, da im je povjeriti i palestinsko pitanje već bi to bilo rješeno odavno. Možda kad ova old school gangsterska garda prestane biti dostupna na Izraelskim izborima možda se nešto i promijeni.

Miller
5 godine prije

Ovo je blago receno smijesno….mozda da traze i kolektivno samoubistvo iranskog rukovotstva…
Realnost je da trenutno Izrael pokusava Iran uvuci u rat sa Amerikom. A opet Amerima se ne ulazi u novi Vijetnam ili vjerovatno jos gore od tog.
Sad pricaju gluposti da obican svijet od drveta ne vidi sumu. A suma je da su rat izgubili. Pokusavaju izvuci sta se moze uvlaceci Turke u kurdske dijelove Sirije svjesno zrtvujuci Kurde koji su im bili vjerni vazali. Sve u cilju sukoba Turaka sa Sirijom a time vjerovatno i Iranom. Ako to ne prodje mogu da se kupe.

Ivo
5 godine prije

Hahah…slijedeca izjava teroristickih sponzora: pristajemo odhebati iz Sirije, ali zahtijevamo da se u Deir Ezzoru otvori jedan mali McDonalds na mjesec dana, da pokazemo bar nesto biracima. Molimo vas!

tedi
5 godine prije

A tko je pozvo Amerikance i Nato u Siriju i na BI Boltone? Brisi kuci.

Tadmur Palmirovic
5 godine prije

Nista se ne mora.Pod ” moranje” je jedino njihov I odlazak glavosjeca.To se mora.

Zadranin
5 godine prije

Ma gamad jedna amerokenjska, kome vi imate što govoriti tisućama km udaljeno od vaših granica?

Mrš smradovi jedni, nazad u svoju zemlju prodavat demokraciju i slobode svojim građanima.

Pljuc.

Eto ga.

Ugroženi
5 godine prije

Ništa nije gotovo dok Iran ne objavi da je proizveo nuklearno oružje i da će na bilo kakvu provokaciju od strane Izraela biti upotrebljeni protiv te cionističkog genocidne tvorevine.
Zamislimo da nam netko montira državu. U ovom regionu dovodeći tamo neki narod koji je tu bio naseljen prije jedno 2500 godina i da nas koji smo ovdje počnu uz pomoć pola svijeta masovno ubijati,jer je ovo nekoć bilo njihovo i mi moramo kao Palestinci nestati i ostatak biti zatvoren u žicu.

HEKPCT
5 godine prije

A nakon što Iran napusti Siriju neka izvoli lijepo napustiti i Iran.

Alen
5 godine prije

U stvarnost , asad ne ide nikud , usa ide van , isil je vec rahmetli…

Savio
5 godine prije

Oduvijek mi je bila glupa prica da su Ameri zapoceli rat u Siriji zbog sukoba oko plinovoda sa Rusima, oko plinovoda koji je navodno trebao da ide kroz Siriju, a Asad odbio. Toliko su do sada novca potrosili na rat u Siriji da su mogli komotno da naprave taj plinovod preko Iraka i Turske 4 puta, Odavno sam bio ubjedjen da je ovaj rat u Siriji SAD zapoceo po zelji Izraela da se Iran izbaci iz Siriji, i da se razdvoji od Hezbolaha. Da bi to postigli morali su izbaciti Asada, koji je blizak sa Iranom. Naravno Rusija je tu pronasla i ugrozavanje svojih interesa. Ali razlog za raz je zelja Izraela i Amera da izbace Iran iz Sirije, sto se vidi i po ovim poslednjim zeljama Boltona i ekipe. Jer odlaskom Asada otisao bi i Iran, a ako vec ne moze Asad d ode, onda neka ide Iran. To… Čitaj više »

Ivi tz
5 godine prije

Čuj zabrinuti, jbt pa zar ovi usa bolesnici stvarno ne vide da su provaljeni. Hehe

spes
5 godine prije

Ugroženi, baš to ja tumačim ljudima godinama kada se postavi “palestinsko pitanje”.Nažalost, malo njih razumije o čemu pričam.

čitatelj portala
5 godine prije

I Amerikanci se nastoje prilagoditi novim okolnostima.
Na kraju će im sve mantre pasti u vodu. 🙂

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI