SAD negiraju isporuke, ali Kurdi u Afrinu imaju suvremeno NATO oružje

TOW
59 komentara

Jedinice kurdske narodne zaštite (YPG) su pokrenule veliki protunapad u sjeverozapadnom dijelu regije Afrin  protiv proturskih islamističkih skupina u području Bulbula, grada kojeg su izgubili ranije ovog tjedna u masovnoj ofenzivi turske vojske i proturskih milicija iz sjeverne Sirije. Ali odakle dolazi naoružanje kojim raspolažu YPG snage? Kako bi pronašli odgovor, novinari ruske agencije Sputnik su razgovarali s turskim vojnim analitičarima.

Glasnogovornik Pentagona, bojnik Adrian Rankin-Galloway, odgovarajući na pitanje turskog lista Hürriyet o potencijalnom sukobu između turskih i američkih snaga u Manbiju i komentirajući situaciju u Afrinu je rekao: “Kurdske oružane snage sada prisutne u Afrinu nisu skupine s kojima surađujemo u borbi protiv Islamske države. Ne pružamo im podršku u oružju i ne sudjelujemo u njihovom formiranju.”

Govoreći za Sputnik, turski stručnjak Yarar Mete tvrdi kako oružje koje posjeduju YPG snage nije moglo biti kupljeno na crnom tržištu.

“Možete li na crnom tržištu naći protuoklopne sustave Milan, TOW i AT4? Očito ne. Posljednjih dana YPG s vremena na vrijeme objavljuje slike oružja kojim se u području Afrina koristi protiv turskih tenkova i vojske. Znamo da Sjedinjene Države takvo oružje kurdskim snagama prethodno nisu davale u borbi protiv ISIL-a. Ako su oružja u području Afrina, a SAD izjavljuju da YPG snage koriste to oružje samo u područjima istočno od Eufrata, onda ta izjava nije istinita”, rekao je turski stručnjak.

Također je istaknuo kako se od strane boraca Kurdistanske radničke stranke (PKK) ta oružja redovito koriste i protiv turskih vojnika u Turskoj.

“Pronašli smo ovo oružje ne samo u području Afrina. Prvo su se njime koristili u Turskoj u područjima Çukurca i Şemdinli. Korištenjem ovih navođenih projektila je ubijen i ranjen velik broj našeg vojnog osoblja. Kasnije su, tijekom sukoba, ta oružja zaplijenjena od terorista. U ovom trenutku se zna kako dolaze ova oružja, preko Sjedinjenih Država ili NATO koalicijskih snaga”, rekao je Yarar.

S druge strane, bivši general turske vojske Erdogan Karakuş je istaknuo da mnoge zemlje NATO pakta, još od 1984. godine, podržavaju PKK.

“Nijemci, Francuzi i Talijani od 1984. godine pomažu PKK za račun Sjedinjenih Država. U našem vojnom muzeju “Harbiye” imate izložbu posvećenu borbi protiv terorizma. U to vrijeme borci PKK-a nisu mogli proizvesti eksploziv, toliko mina i streljiva i ono je dolazilo iz Njemačke, Italije, Francuske i drugih zemalja NATO saveza. Neka od njih, nakon otkrivanja i neutralizacije, postavili smo u postav muzeja”, rekao je general Karakuş.

Prema Karakuşu, tijekom sedam godina rata u Siriji se oružje slobodno prebacivalo iz jedne regije u drugu.

“Prije je Afrin je bio u rukama “Slobodne sirijske vojske”, pa onda pod kontrolom Stranke demokratske unije (PYD) i YPG snaga, koje su donijele oružje koje su posjedovale. Dok Turska nije započela operaciju “Štit Eufrata” nije bilo moguće točno pratiti tko i kako se kretao kroz sjevernu Siriju, a da ne spominjemo tokove oružja. PKK / YPG su s vremena na vrijeme surađivali i s ISIL-om”, dodao je turski general.

“Ukratko, možemo reći da isporuke i prijenos oružja u ovoj regiji nije bio problem. Prije ruske vojne prisutnosti u regiji je oružje dostavljeno kurdskim snagama zrakoplovima, koji su bez prepreka slijetali u lokalne zračne luke”, zaključio general Erdogan Karakuş.

Podsjetimo, Turska od 20. siječnja  provodi vojnu operaciju u području Afrina u Siriji, koje je pod kontrolom kurdskih YPG snaga, koje Ankara smatra povezanima s Kurdistanskom radničkom strankom (PKK) u Turskoj i pokrenula je sukob s Ankarom sa željom da ostvari autonomiju i jednaka prava za Kurde u zemlji.

Turska je priopćila kako se tijekom kampanje neće boriti protiv Damaska, jer ima isti stav o sirijskom teritorijalnom integritetu. Međutim, Damask je ipak čvrsto osudio operaciju kao kršenje sirijskog suvereniteta. Moskva je zauzvrat pozvala sve strane u sukobu na suzdržanost i poziva na poštivanje teritorijalne cjelovitosti Sirije.

Turska vojna kampanja u Afrinu i susjednim regijama je pokrenuta nakon što su Sjedinjene Države najavile planove za stvaranje pograničnih snaga od 30 000 ljudi u sjevernoj Siriji, a borci bi uglavnom bili regrutirani iz redova kurdskih YPG snaga, koje Ankara smatraju teroristima.

Turska je ozbiljno kritizirala odluku Washingtona, a turski predsjednik Erdogan je zaprijetio da će  “uništiti tu terorističku vojsku”. Samo tjedan dana od upozorenja, Ankara je pokrenula ofenzivu u kurdskoj enklavi Afrin i kampanjom neprimjerenog imena “Maslinova grančica” nastoji eliminirati “kurdske teroriste” u regiji.

Dva tjedna od početka kampanje, uz masovnu podršku turskog zrakoplovstva, topništva, tenkovskih postrojbi i snaga za specijalne operacije, proturske milicije još uvijek nisu ostvarile značajne rezultate na bojištu, a kurdska snage su u zapadnom dijelu područja Afrin čak pokrenule protuofenzivu i uspjele povratiti neka izgubljena područja.

Sirija: Oslobođena pruga koja povezuje jug zemlje s Aleppom

turska Afrin
FOTO – Područje Afrina 1. veljače 2018.

 

 

ISILIslamska državaNATOYPG
Pretplatiti se
Obavijesti o
59 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
bbbb
6 godine prije

Ma ne podržavaju ih, onog Lea cvaj je uništio topovski udar petarda.

Weteran
6 godine prije

Sve ide po planu.

basso
6 godine prije

Posto kurdi isto kao i IS narusavaju teritorijalni integritet Sirije Rusi moraju i njih bombardovati.A i americki su saveznici.

Zagor
6 godine prije

Pao je jedan avion kraj gradića Maasaran JI Idlib, HTS tvrdi da su ga srušili i da je RUAF. Ovo je još uvijek neslužbeno.

Sinisa
6 godine prije

https://youtu.be/PIomRlBkIiw
Ovi njemacki leopardi kod Turaka kao da su od papira,t90 za njega atomsko skloniste.

ZЪVЪNIMRЪ
6 godine prije

opet turci kmeče….neka pošalju još sviježeg mesa za gnjojit masline

antun comb
6 godine prije

Sirijski pobunjenici: Oborili smo ruski borbeni zrakoplov i uhvatili pilote.
Borci sirijske opozicije objavili su danas da su oborili ruski borbeni zrakoplov i uhvatili njegove pilote u svom uporištu u provinciji Idlib. Zrakoplov Su25 navodno je srušen u blizini grada Maaret al-Numan u sjeverozapadnoj provinciji Idlib, rekao je lokalni zapovjednik. On tvrdi kako su piloti uhvaćeni oko 5 kilometara dalje od mjesta pada. Rusi još nisu komentirali te tvrdnje.

antun comb
6 godine prije

ovi pijani rusi jos ni jednog pilota nisu spasili. jesu ustvari onog jednog ali ispalo skuplja pita od tepsije, ubili im specijalca, par vojnika i jos helicopter zapalili i to da im nije bilo sirijske armije koji su ga ustvari nasli i spasili pored pijanih rusa i taj bi bio ostavi kosti u kamenjaru.

m.ivanisevic
6 godine prije

Ruski Su-25 oboren, pilot mrtav. Dogodilo se danas u Idlibu.

Oxi
6 godine prije

Izgleda da su rusi raspalili Kalibrima po Nusri nakon što su im skinuli SU 25

Alen
6 godine prije

Kako su gurnuli kurdima antitenkovsko oruzje moguce da su i kakve rucne pvo sisteme gurnuli isilu u ovoj guzvi..

Moze ovde da izbije uber makljaza…

Zagor
6 godine prije

Zanimljivo je kako su MANPADS-i ušli na mala vrata prije par dana. Teroristi objavili putem slike na twitteru da su ih zaplijenili od YPG snaga.
Moš’ mislit.

Konstantin
6 godine prije

Sinisa na jednoj od snimaka se vidi da je (slucajno ili ne) pogodjen protivavionskim topom. Nikakav manpads i bakraci. Jb ga. Steta za pilota … jbs avion (to se kupi ili popravi). Vec citam na nekim portalima da su Rusi odgovorili “tepihovanjem” tog podrucja sa Kalibrima. Nema mira u Siriji dok svu tu versku ispranog mozga gamadi ne nagjubre zemlju. Rip za pilota RuAf. :o(

Elektricar
6 godine prije

Kurdi su vjeciti luzeri . Vucu drugima topove u blatu I pijesku.

Ivo
6 godine prije

Poginuo je pilot,vječna mu slava. Šta možemo,rat je. Koliko naleta Rusi imaju, ovi gubici su debelo I ispod njihovih I svačijih očekivanja. Su 24 I 34 su praktično nedodirljivi za MANPADe,ali Su 25 idu ‘low and dirty’ I nikad ne znaju da li negdje vreba skriven 20mm PAM ili terenac s teškom strojnicom,koji su na visinama na kojima Su 25 djeluje smrtonosni, o MANPAD-ima I da se ne priča. Da imaju ovoliko male gubitke samo govori koliko su piloti dobro uvježbani.

Zvrk
6 godine prije

Propustili ste izjavu turskog generala. Ovo bi išlo u prilog onim potvrdama da je pkk dio goleme GLADIO operacije gdje su se iskorištavali radikalni marksisti u slučaju da turska država previše ne ide put političkog istoka. Uh, puno je tu enigmi.

sime simic
6 godine prije

Teško pogoditi odakle im oružje ako se zna koja država najviše puni budžet od prodaje istog . Da se izoluje SAD na koju godinu svi ratovi bi odmah prestali .

Željko Miljak
6 godine prije

Nije jasno kako turskim stratezima nije bilo sumnjivo njihovo lako napredovanje kroz teritorij koji drže Kurdi.
Ne bi ih Kurdi tako lako puštali u dubinu svog teritorija da nisu imali spreman odgovor. Čekali su samo da se turska vojska dovoljno razvuče i udalji od svojih logističkih baza u Turskoj.
Sada slijedi ono što Turci nisu očekivali… Odsijecanje i uništenje snaga na napadnutom području.
Ili angažiranje treće strane što će uvući i četvrtu, ali to je teško moguće. Morati će se sami izvlačiti iz situacije u koju su lakomisleno upali.

Željko Miljak
6 godine prije

Neće. Ne čine mi se Kurdi toliko naivni da bi ratovali ” U tuđem kukuruzu “. Upravo tu grešku su učinili Turci i sada slijedi naplata štete na usjevima.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI