SAD od EU traže da odustane od “Sjevernog toka 2”, a od Hrvatske da kupuje američki LNG

Cijevi more plin gas
60 komentara

Pomoćnik američkog državnog tajnika za energetiku Francis Fannon je izjavio da plinovod “Sjeverni tok 2” ugrožava europsku sigurnost, izvještava i pozvao je europske čelnike da se povuku iz projekta, prenosi Reuters.

Pomoćnik američkog državnog tajnika za energetiku Francis Fannon je pozvao europske čelnike da napuste suradnju s Rusijom u projektu plinovoda “Sjeverni tok 2”.

Fannon je istaknuo “kako je tijekom nedavnog radnog putovanja u Europu razgovarao s kolegama iz Hrvatske, Mađarske i Češke o važnosti diversifikacije energetskih resursa i opskrbe, kao i načina jačanja energetske sigurnosti u prepoznavanju zajedničkih vrijednosti transatlantskog saveza i zbog odustajanja od ovisnosti o Rusiji”.

Prema riječima pomoćnika američkog državnog tajnika, “Sjeverni tok 2” i “Turski tok” su prijetnja europskoj sigurnosti jer će samo doprinijeti “produbljivanju ovisnosti o Rusiji”.

“To nisu komercijalni projekti. Ovo je politički alat. Uz pomoć “Sjevernog toka 2″ Rusija nastoji proširiti mogućnosti utjecaja na Zapad, te udaljiti Ukrajinu od Europe”, rekao je američki podtajnik za energetiku Francis Fannon.

Istovremeno je napomenuo da američki Kongres u narednim danima razmatra mogućnost proširenja sankcija na izgradnju plinovoda.

“Pozivamo sve stranke da se povuku iz projekta”, komentirao je Fannon nesklonost Njemačke da odustane od sudjelovanja u izgradnji “Sjevernog toka 2”.

Kineska agencija Xinhua je vijest komentirala podsjetivši da je u studenom završen izgradnja plinovoda na njemačkom teritoriju. U petak je predsjednik upravnog odbora Gazproma Viktor Zubkov istaknuo kako provedba projekta ide prema planu, izvještava Xinhua.

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas je ovog mjeseca izjavio kako Berlin neće povući svoju političku potporu  plinovodu i da je njemačka kancelarka Angela Merkel to obećala Vladimiru Putinu u kolovozu, ali je istovremeno tražila da omogući isporuke plina i preko Ukrajine.

Fannon je ovu izjavu dao jučer, nakon što se vratio s putovanja u istočnu Europu, gdje je u Hrvatskoj, Mađarskoj i Češkoj razgovarao o projektima koji bi Europi mogli ponuditi raznovrsniju opskrbu prirodnim plinom.

Francis Fannon je rekao kako je jedan od tih projekata i plutajući terminal za ukapljeni prirodni plin na Krku, koji bi jednog dana mogao uvoziti plin iz Sjedinjenih Država, koje navodno  povećavaju izvoz plina, što nije točno.

Hrvatskoj predlaže i kupnju plina iz istočnog Mediterana, vjerojatno izraelskog, iako je eksploatacija plina u  tom području još uvijek u embrionalnoj fazi.

Fannon je izjavio kako očekuje da će ruska agresija u Azovskom moru potaknuti podršku za usvajanje nekoliko zakona u američkom Kongresu, koji uključuju nove sankcije ruskom energetskom sektoru, iako se suzdržao od komentiranja nekog posebnog zakona.

Reuters

 

Francis FannonKrkLNG terminal KrkSankcijeSjeverni tok 2Turski tok
Pretplatiti se
Obavijesti o
60 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
shumadinac
5 godine prije

Ne znam zašto mi sad pade na pamet ono njihovo: “Pa ne možemo zbog nekog novinara i koje desetine hiljada ubijene Jemenske dece da napustimo posao od $150 milijardi.”

eu kolonija
5 godine prije

francis fannon kaže da je razgovarao sa kolegama iz hrvatske, mađarske I češke oko opskrbe istih sa američkim lng-om. e sada ako tu odbijemo mađarsku, jer mađarska hoće konekciju na turski tok, dakle u europi ostaje češka, mada po mome mišljenju će I oni koristiti ruski plin, I hrvatska. mene, međutim, interesira nešto drugo. dali je netko izračunao štetu koju hrvatska trpi svake godine od ovoga slijepog “savezništva” sa usa. znam da je suradnja sa usa dobra za karijeru predsjednice I premijera ali što od toga imaju obični građani. misije nato pakta, u korist američkih nacionalnih interesa, koštaju hrvatske porezne obveznike. rashodovani zrakoplovi, stanje hrvata u bih, migranti I sada ovaj lng su sve direktne štete koje trpe hrvatski porezni obveznici zarad ovakve slijepe politike I “savezništva” sa usa. mene interesira koliko je to novca godišnje štete

spartak
5 godine prije

Pazi ovog pokvarenjaka. Kaže, “ruska agresija u Azovskom moru”. Dođu naoružani čamci usanskih marioneta u ruske teritorijalne vode, i sad je RF “agresor”! Da ti pamet stane.
A što se usanskog LNG tiče, ovi “moji” politidioti će sigurno napraviti kako kako njihov šef kaže. Jer to su dupeuvlakači da im premca nema. Bez obzira na moguću štetu po Hrvatsku, skuplji plin itd. To se njih ne tiče, plaćica i privilegije se neće zta njih mijenjati nagore. Mogu samo nabolje kad kimnu glavom aparatčiku usanskog režima: “Yes, sir”.

Laki Topalović
5 godine prije

Dobro, heiko Maas ga je već otkantao i Njemačka će uzeti drveni plutajući LNG terminal, tek toliko da ga pokaže, kapaciteta par kubika, malo više od 50 kućnih boca plina.

octopus
5 godine prije

Sve je to lijepo sa plutajućim terminalom, ali me zanima kolika je zainteresiranost potencijalnih kupaca. Koliko znam, dosadašnji interes pokriva oko 3% potencijalnog kapaciteta. Za EU potrebe je taj terminal inače mizeran – ne pokriva niti 2% godišnjih potreba EU za plinom. Hrvatski problem je što vlastiti plin iz Jadrana (zbog nedostatka plinovoda) izvozimo u Italiju, pa ga puno skuplje kupujemo…..

opet ja
5 godine prije

Ha ha i vas će Ameri da bombarduju koliko mi se čini ha ha Pa ovo postaju otvorene pretnje, samo da bi nekako spasli svoju prouzvodnju. Prava kaubojština. Pre neki dan zabranili kupovinu aviona od Izraela, sad ovo, vrlo otvoreno. Ne vidim baš neku nezavisnost i slobodu Hrvatske, a ni cele bivše SFRJ. Još jednom se pokazalo koliko si slab kada si mali i sam. Zato su ŽUTI PRSLUCI podneli svojoj vladi i predsedniku Makaroni 25 zahteva, evo ih ovde http://fakti.org/quo-vadis-orbi/zuti-prsluci-manifestom-sa-25-tacaka-traze-da-francuska-odmah-istupi-iz-eu-i-nato

Laki Topalović
5 godine prije

Kad ej otišao Obama i onaj za energetiku Amos Hochstein, koji je svaki tjedan dolazio u ZG, rekao sam “Falim te Bože, može bit da te ipak ima”, kad vidi ovo sad. A gov*ri s HRT ni riječ nisu rekli da je ovaj papak bio ovdje. Barem ne u središnjem Dnevniku, ako mi nije promaklo, a nije.

nije bitno tko
5 godine prije

Amerikanci na balkanu rade tačno to, što su radili, kada su osvajali divji zapad i stvarali današnje SAD.
Indijance najpre posvađaju, da međusobno zarate, a onda popljačkaju sve što ima vrednog.
Balkanci nikako da ne nauče lekciju američkih indijanaca.

Ivi tz
5 godine prije

Ovo normalna osoba kada pročita,ma nemam riječi…mislim da RUSIJA neće moći uzmicati još dugo…a onda

dopizdilomi
5 godine prije

Da li naši političari znaju išta drugo osim skinuti gaće i naguziti se. Za famoznu riječ koju ameri konstantno koriste “reciprocitet” izgleda nisu čuli. Da, nećemo ali ŠTA MI IMAMO OD TOGA? Plin po nižoj cijeni od Rusa?

Štef
5 godine prije

Sad’ ću i ja tražiti da SAD kupuje krumpire od mene, kako bi diversificirali nabavu krumpira.

zgvaca
5 godine prije

Da Ameri ponude Plinove iz Izmeta Made in USa koristiti kao grijanje i aromatske Mirise po stanovima u Zagrebu bi Plenkovic odmah potpisao.

Splitexpress
5 godine prije

Sto se tiče hrvatskih potreba te USA može lako zadovoljiti i plinskim bocama,ali LNG tankere mogu puniti samo kod Rusa,kao i do sada?

Satir und wasser
5 godine prije

Ma daj prestanite vise pisati o ovim razmazenim wall street cowboys. Sta bi oni htijeli i nebi htijeli. Postoji cijene i ponuda. Ja sam kao mali kupac za sta jeftinije a odakle je je.. me se.
Dosadili su i Bogu i Vragu vise sa mijaukanjem…

IVE iz pecalbe
5 godine prije

A na kojim drogama je ova Fafaon?

IVE iz pecalbe
5 godine prije

Upravo sam gledao jos jednu verziju filma o Apacima i Geronimu. Film koji je explicite pokazao koliko su amerikenjci govna od ljudi i da sa njima treba izbjegavati svake kontakte. A svaka drzava svijeta koja stiti svoj narod i svoje nacionalne interese, odredila bi najveci broj amerikenjatorskih diplomata u svojoj zemlji do najvise 14 osoba. Sve preko 14 trebali bi dobiti pismo PERSONA NON GRATA i odrediti im da u roku od 15 dana napuste drzave. A sav vojini personal trebao bi napusti drzave u roku od 21 dan ali ostaviti sve naoruzanje i vojnu opremu.

njonjo
5 godine prije

Veži magarca đe ti gazda kaže. E, moj L R, još nisi skužija, zato si najslabija karika u redakciji “Logičnog” Čekam odgovor.

Brane
5 godine prije

Kao što je kazao neko nekada negdje na nekom sudu…..oni samo mogu da popuše k******

Miki
5 godine prije

Dole Severni tok 2, Živio Južni li barem Turski tok!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI