SAD su pokrenule 251 vojnu intervenciju od 1991., a 469 od 1798. godine

SAD-ratovi
53 komentara

Američka vojska pokrenula je 469 inozemnih intervencija od 1798. godine, uključujući 251 od kraja prvog Hladnog rata 1991. godine, prema službenim podacima Kongresne istraživačke službe.

Sjedinjene Države pokrenule su najmanje 251 vojnu intervenciju između 1991. i 2022. godine. To je prema izvješću Kongresne istraživačke službe, američke vladine institucije koja prikuplja informacije u ime Kongresa. Izvješće je dokumentiralo još 218 američkih vojnih intervencija između 1798. i 1990. godine. To čini ukupno 469 američkih vojnih intervencija od 1798. koje je Kongres priznao.

 

Ove je podatke 8. ožujka 2022. objavila Služba za istraživanje Kongresa (CRS), u dokumentu pod naslovom “Slučajevi uporabe oružanih snaga Sjedinjenih Država u inozemstvu, 1798.-2022.” Popis zemalja na koje cilja američka vojska uključuje veliku većinu nacija na Zemlji, uključujući gotovo svaku pojedinačnu zemlju u Latinskoj Americi i na Karibima te veći dio afričkog kontinenta. Od početka 1991. do početka 2004. američka je vojska pokrenula 100 intervencija, navodi CRS. Taj je broj narastao na 200 vojnih intervencija između 1991. i 2018. godine.

Izvješće pokazuje da je od kraja prvog hladnog rata 1991., u trenutku unipolarne hegemonije SAD-a, broj vojnih intervencija Washingtona u inozemstvu znatno porastao. Od ukupno 469 dokumentiranih stranih vojnih intervencija, Kongresna istraživačka služba primijetila je da je američka vlada samo 11 puta formalno objavila rat, u samo pet odvojenih ratova. Podaci isključuju rat za neovisnost američkih doseljenika i Britanskog carstva, bilo kakvo vojno raspoređivanje između 1776. i 1798. i Građanski rat u SAD-u. Važno je naglasiti da su sve ove brojke konzervativne procjene, jer ne uključuju američke specijalne operacije, tajne akcije ili domaće raspoređivanje.

CRS izvješće pojašnjava:

”Popis ne uključuje tajne akcije ili brojne događaje u kojima su američke snage bile stacionirane u inozemstvu od Drugog svjetskog rata u okupacijskim snagama ili za sudjelovanje u zajedničkim sigurnosnim organizacijama, sporazumima o bazama ili rutinskoj vojnoj pomoći ili operacijama obuke. Izvješće također isključuje raspoređivanje američkih vojnih snaga protiv domorodačkih naroda, kada su oni sustavno etnički očišćeni u nasilnom procesu doseljeničko-kolonijalne ekspanzije prema zapadu. CRS je priznao da je izostavio “kontinuirano korištenje američkih vojnih jedinica u istraživanju, naseljavanju i smirivanju zapadnog dijela Sjedinjenih Država”.

Projekt vojne intervencije u Centru za strateške studije Sveučilišta Tufts dokumentirao je još više stranog uplitanja.

“SAD je poduzeo više od 500 međunarodnih vojnih intervencija od 1776., s gotovo 60 % poduzetih između 1950. i 2017.”, piše u projektu. “Štoviše, više od jedne trećine ovih misija dogodilo se nakon 1999. godine.”

Military Intervention Project je dodao:

“Sa završetkom Hladnog rata, očekivali bismo da će SAD smanjiti svoje vojne intervencije u inozemstvu, pretpostavljajući manje prijetnje i interese u pitanju. Ali ti obrasci otkrivaju suprotno; SAD je povećao svoje vojne angažmane u inozemstvu.”

Autor: Ben Norton
CRSintervencijeSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
53 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Japanac
1 godina prije

Rat je reket, reče 1935g jedan američki general pod imenom Smedley Buttler na govoru koji je posle zapisan u knjizi.

Marko
1 godina prije

Amerikanac ide rado u vojnike

eks
1 godina prije

Svetski izazivači ratova bez premca. USA je imperija zla .

BordoDNK
1 godina prije

469 intervencija koje je je kongres priznao, plus najmanje triput više tajnih, crnih operacija širom svijeta, bilo za odstrel pojedinaca ili grupa koje su bile ” prijetnja za američku demokratiju”. Plus genocid nad Indijancima na čijoj krvi počiva ova imperija zla.

Perun
1 godina prije

USA je genocidna tvorevina stvorena na krvi doseljenika ,robova i poglavito domicilnog stanovnistva …..P.S. kauboji nisu govedari to su balegari …..a da pricamo i pisemo malo i o Aljasci …za boga miloga Aljaska nekad bijase Russka teritorija i gubernija ….tamo treba organizirati referendum mozda se stanovnistvo poslije toliko vremena jos ima osjecaje prema Majci Russiji…

MKD
1 godina prije

Kad bi te zemlje sad sve intervenirale ka usa …

Krim
1 godina prije

OK, ameri su često seronje
Ali,
Sada je RUSIJA glavni igrač
Pisite malo o njihovim avanturama
Ali, da, kada Putin prdne, to nekima fino miriše 😀

Coca Corona
1 godina prije

400 i kusur? Dodati možemo još nekih 3000 specijalnih operacija…i opet, kao da se ništa nikada desilo nije.
A ljudi puše priču ko Ćićolina Sebastijana.

Ledeno Dopa
1 godina prije

Svi su isti, ti ratovi su bili igrokaz

Kalle balle
1 godina prije

Cancer koji je mentor svim masonskim drzavama. Zlo 666.

Max
1 godina prije

Kad jadnici ne isplate dug oni pošalju marince.

Krle
1 godina prije

Pa šta da rade kad svi ubijaju i protjeruju Amerikance, a neprijatelj pravi baze na njihovim granicama i dovlači silu naoružanja? Moraju i oni da se brane. Vijetnam, Koreja, Irak, Libija, Jemen, SRJ, Sirija, …., su bili spremni napasti i uništiti SAD, i samo su ih pravovremene intervencije spriječile.

ANTIFŠISTA
1 godina prije

SAD je NAJZLOČINAĆKIJA NACIJA ikada na planetu. Ubiti američkog vojnika časna je obaveza svuda na svijetu, jer je svaki Američki vojnik ZLOČINAC.

Lool
1 godina prije

Meine je pumpala Amerika mrznjom da mrzim Kubu

Mrčikola
1 godina prije

Istina, ali zbog tih intervencija nisu zaigrali ni na jednom europskom nogometnom prvenstvu…UEFA je tu neumoljiva…pravičnost i poštenje iznad svega. 😁

Josip
1 godina prije

Američka bagra usranaca stalno je u tuđem dvorištu i oni sebi svašta dozvoljavaju sve dok im termo nuklerne ne počnu padati po glavama.

Nekoime
1 godina prije

Ukratko, bez Amerike svijet bi živio mirno i prosperitetno.

davor
1 godina prije

American Horror story

FATIH
1 godina prije

SOTONINA-SEJTANOVA VOJSKA KOJA PROMOVISE DEMOKRATIJU I SLOBODU.

Nena
1 godina prije

Prokleto im i seme i pleme..

Nekoime
1 godina prije

Samo zato kako bi preduhitrili Putina.

Fabijan
1 godina prije

SAD najveća teroristička država uskoro i u svemiru! Njihovo stanovništvo se izgleda rađa sa terorizmom u glavi. Čekam dan da se imperijalizam vrati u sve imperijalističke države! Jedna je sotona neki dan sahranjena u obliku žene a vjerojatno ni sljedbenici neće ostat još na pijedestalu. Takvi su sretni u nesreći drugih! To je dokaz izopačenosti uma!

ovo ono
1 godina prije

Pa sama drzava im je nastala na genocidu Native Amerikanaca, o cemu dalje pricati? Najgenocidnija navija na kugli zemaljskoj

nessy
1 godina prije

Broj nije vazan, sve USA intervencije su bile humanitarne i dobronamjerne i u skladu sa UN pravilima, cak i prije su UN postojale. Samo za primjer, kao sto je M. Albright naglasila, 500.000 mrtve Iracke djece je mala cijena za sve dobrobiti koje je USA vojska tamo donijela. Najocitije dobrobiti kojih se mogu sjetiti su, unistenje infrastrukture prometa, vode, elektroopskrbe pa nadalje. Sve ce to obnoviti americke firme, kooperanti DOD, za iznose da ti mozak stane. Samo budala moze ocekivati pravdu, u kojoj bi krivci za rasulo u Iraku bili kaznjeni. Govorim samo o Iraku, ali gdje je americka oslobodilacka cizma ugazila, trava vise ne raste. A tek oni jadnici u Jemenu, sa bezbroj mrtvih odraslih i djece, zlocinacki pobijeni od USA najblizeg saveznika KSA, ne zasluzuju niti dva reda informacije. Jadan je i tuzan svijet u kojem zivimo, gdje cijeli zapad ratuje protiv Rusije, za ‘obranu’ /trla baba lan… Čitaj više »

Ludi Zoka
1 godina prije

Ma to je sve laž Amerikanci samo daju oružije i malo pripomognu svakome tko hoće imati demokratsku državu oni vole ljude oni pomažu ljudima u nevolji, ne pitajući za cijenu njima je stalo do svakoga od nas da budemo bolji, veseliji pogledajmo njihovo stanovništvo oni su svi bogati i veseli sada oni to žele svim ljudima na svijetu čak i svemircima ( u zadnje vrijeme se stalno priča o njima)

DEDA
1 godina prije

KROZ POVJEST U VELIKOJ VEĆINI SMO NA KRIVOJ STRANI KAO I TRENUTNO.ŠAČICA HRVATA JE ODLUČILA ZA VELIKU VEĆINU OPET BRAVO.KAD ĆE NAROD SA OVIH PROSTORA PRESTAT BIT IZDAJNIK SVOM NARODU.STALNO 5 KOLONA,IZDAJNICI I NARAVNO RODOLJUBI.KOJA JE RAZLIKA OND IZMEĐU III RAJHA I OVIH AMERIČANSKIH DOBROTVORA KOJI STALNO DONOSE DEMOKRACIJU NOSAČIMA AVIONA.ZATO JE OBAVEZNO OSNOVNO ŠKOLSTVO ZA DEBILE.UČE NAM DJECU DA SU NEGATIVCI POZITIVCI.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI