Saudijski misterij – Od pucnjave u kraljevskoj palači 21. 04. “nestao” krunski princ MBS

Muhammad bin Salman
16 komentara

U glavnom gradu Saudijske Arabije je noću 21. travnja u blizini kraljevske palače došlo do intenzivne paljbe iz vatrenog oružja, a na ulicama su snimljena oklopna vozila saudijskih snaga sigurnosti.

Službeno priopćenje je bilo da je “pucano na malu komercijalnu bespilotnu letjelicu koja je ušla u zračni prostor iznad kraljevske palače, koja je oborena”. To je sve što znamo o incidentu koji se dogodio krajem travnja u Rijadu.

Međutim, poznati saudijski zviždač koji na Twitteru objavljuje informacije pod pseudonimom Mujtahidd, za kojeg se vjeruje da je netko iz šire kraljevske obitelji, dan poslije je naveo kako se radilo o pokušaju državnog udara i da nema govora o dječjem dronu koji je izazvao takvu reakciju sigurnosnih službi i kraljeve garde.

Naime, kako je te noći u području oko kraljevske palače u glavnom gradu Saudijske Arabije odjekivala pucnjava iz strojnica, odmah se posumnjalo na pokušaj državnog udara.

Zapadni mediji su se prenijeli događaj ponavljajući službenu priču koju im je predala služba kralja Salmana. Prema riječima kralja i mnogih novinskih agencija, nije bilo pokušaja državnog udara, već je strojnicama oboren mali komercijalni dron iznad palače.

Riyadh - Saudijska Arabija
FOTO: Riyadh – Saudijska Arabija

Mnogi u Saudijskoj Arabiji nisu povjerovali u tu verziju, a nekoliko očevidaca je potvrdilo da je protiv kralja i njegovog sina, krunskog princa Mohammada bin Salmana, proveden pokušaj udara.

“Članovi saudijske oporbe su tvrdili da je visoki časnik kopnenih snaga pokrenuo napad na palaču kako bi ubio kralja i krunskog princa”, dan poslije piše iranski  Fars News, iako zbog prirode odnosa između Teherana i Rijada ovu informaciju treba uzeti s rezervom.

Međutim, svjedoci i stanovnici četvrti u blizini palače su rekli kako je ono što se događalo u području palače bilo bliže obračunu dvije sukobljene strane, nego obaranju drona koji je letio preko štićene zone.

Zbog vjerodostojnosti ranije objavljenih informacija na njegovom Twitter računu, spomenimo što je o svemu rekao saudijski zviždač Mujtahidd, koji piše da je bio jedan od izravnih očevidaca događaja.

“Mohammed bin Salman radi na uvjeravanju zapadnih medija da se vojska danas bavila malom bespilotnom letjelicom, rekao je da je bolestan, nalazi se kod kuće i da ga nitko nije želio svrgnuti”, rekao je saudijski aktivist za ljudska prava Ghanem Al-Masarir.

“Nitko ne vjeruje da je riječ o dronu”, napisao je drugi korisnik.

“Postoji mogućnost da je dron slučajno bio u tom području ili je služio za snimanje područja za pomoći napadačima, ali pucanje nema nikakve veze s bespilotnom letjelicom”, napisao je Mujtahidd, koji kaže da je bio očevidac incidenta.

“To je bila razmjena vatre dvije strane, koja je trajala gotovo cijeli sat”, dodao je Mujtahidd.

“Ono što se dogodilo sinoć u Saudijskoj Arabiji se činilo kao pokušaj udara. U tijeku je puno zamračenje medija”, nakon incidenta od 21. travnja je rekao Zaid Hamid, analitičar pakistanske nacionalne sigurnosne službe.

Službena izjava saudijske vlade je da su vlasti pucale na maleni dron i da je istraga u tijeku. Ostaje nejasno zašto se tako teška pucnjava koristila za obaranje komercijalne bespilotne letjelice dimenzija igračke? Ova izjava ostavlja više pitanja nego odgovora”, izjavio je Daniel Medina, izvjestitelj The Guardiana.

Veza na službenom Twitter računu saudijske vlade koju je objavio Medina više nije aktivna, što znači da je objava najvjerojatnije izbrisana.

Prema više izvješća, kralj Salman i njegov sin Mohammad su bili evakuirani u bunker, gdje su ostali pod zaštitom američkih vojnika. Drugi su ostali kako bi izvijestili da kralj nije bio prisutan u palači u vrijeme napada.

Zašto mediji očajnički žele površno opisati ovaj događaj i ne dati mu nikakvu važnost, kad nekoliko vjerodostojnih očevidaca tvrdi drugačije?

Danas je televizija Dunya News, kao “dokaz” da je krunski princ živ, objavila nekakvu mutnu fotografiju Mohammada bin Slamana i društvu trojice prijatelja, na kojoj princ ima “šiltericu” koja pokriva oči, a pozadina je potpuno crna.

Jučer je objavljena fotografija na kojoj je navodno i Mohammad bin Salman, koji 27. travnja u Džedi sudjeluje na nekakvom sportskom događaju.

moham
FOTO – Jedine dvije fotografije objavljene kao “dokaz” da je krunski princ saudijskog režima Mohammad bin Salman živ

U međuvremenu je sve više dokaza koji upućuju na to da je Muhammad bin Salman, prestolonasljednik Saudijske Arabije, odsutan 30 dana upravo zbog incidenta koji se doslovno sakrio od javnosti.

I dalje je službena verzija saudijskog režima da je u blizini kraljevske palače  oboren “dron igračka”, iako osu objavljene i fotografije i snimke mjesta sukoba.

Na snimkama na društvenim se jasno vidi kretanje tenkova i oklopnih vozila oko kraljevske palače i zvukovi razmjene vatre iz teškog oružja, gotovo sigurno između pripadnika kraljeve garde i skupine čiji se identitet nikada nije otkrio.

List Kayhan tvrdi kako je dobio obavještajne informacije da su u sukobu najmanje dva metka pogodila princa Muhammad bin Salmana i ne isključuje se mogućnost da je ubijen.

Osim toga, podsjetimo na prilično čudan događaj kada se Mohammad bin Salman 28. travnja nije pojavio tijekom posjete Saudijskoj Arabiji novog američkog državnog tajnika Mikea Pompea, što je bilo njegovo prvo putovanje u inozemstvo kao čelnika američke diplomacije.

Saudijska Arabija
FOTO: Saudijska Arabija

Tijekom boravka Mikea Pompea u Rijadu su saudijski mediji objavljuju slike sastanaka s kraljem Salmanom i ministrom vanjskih poslova Adelom Al-Jubeirom. Neke su agencije objavile fotografije sastanaka u Rijadu između Mohammada bin Salmana i bivšeg američkog državnog tajnika Rexa Tillersona i tako popratile vijest o posjeti novog državnog tajnika Saudijskoj Arabiji.

Nekoliko dana nakon incidenta od 21. Travnja su saudijski mediji objavili snimke i slike Mohammada bin Salmana sa susreta s nekoliko saudijskih i stranih dužnosnika. Ali datumi tih sastanaka nisu mogli biti potvrđeni, tako da je objava ovih materijala vjerojatno bila usmjerena na demantiranje glasina o stanju u kojem se nalazi krunski princ.

Nije jasno je li Mohammad bin Salman nestao zbog ugroženosti ili ozljeda u incidentu.

Jedno je sigurno. Mohammad bin Salman bi sam televizijskim nastupom uživo i obraćanjem Saudijcima opovrgnuo glasine o njegovom stanju i je li uopće živ ili mrtav.

No, upitno je hoće li se to dogoditi? Podsjetimo samo način kako je uklonio suparnika, bivšeg prvog prestolonasljednika princa Muhammada bin Nayefa, koji ima vrlo jake veze u policiji i tajnim službama kojima je upravljao, te iznudom desetina, ako ne i stotina milijardi dolara od saudijskih dužnosnika i prinčeva ranije ove godine zatvorio u luksuzni hotel u Rijadu dok se nisu odrekli dijela bogatstva i na nama nepoznate spletke na saudijskom dvoru. Uz njegovo nepojavljivanje u javnosti i činjenicu da se 28. travnja nije susreo s američkim državnim tajnikom, a još jučer je u Džedi u društvu prijatelja navodno pratio sportski događaj, logičan zaključak je da se 21. travnja u blizini kraljevske palače nije pucalo iz teških strojnica samo kako bi se oborio “dron igračka”.

VIDEO – Pucnjava u blizini kraljevske plače u Rijadu 21. travnja 2018.

 

 

kralj salmanMujtahidd
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
HEKPCT
5 godine prije

Fakat, njega nema. Umjesto njega se po medijima povlači onaj ministar vanjskih poslova Džubeir. Ako je ubijen ubili su ga Amerikanci. Razloga je više, od povećanja cijena nafte, pa do prodaje nafte za Yuane.

Chichiriba
5 godine prije

Dali je SA ključna točka dosadašnjeg poretka?

Tupko Glupko
5 godine prije

Kada zaratiš sa mnogobrojnom familijom, a u vanjskoj politici pokušavaš sjediti na obje stolice.
Misao vodilja u razrješavanju slučaja treba biti tko je njegov nasljednik (i nekoliko njih iza) kao i sile koje stoje iza njega/njih.

Laki Topalović
5 godine prije

Nešto ne štima, a da cijela Saudijska Arabija nema mladu osobu koja zna napraviti pravi fotoshop, to je smiješno, nego objavljuju slike kojima svijet prave budalama.

onaj najgl.....veći Dalton
5 godine prije

Moguće da je preambiciozno krenuo u unutarnje reforme. Zagrizao više nego što trenutno može progutati. Krenuo džonom na hrpu prinčeva i bogatuna. A prinčeva kao u priči. Više nego deva.
A nekima se nije svidio ni njegov stolnjak. Presitan pepito.

Ratoborna Gljiva
5 godine prije

Daj kakve sreće da je upucan, sjeme im se zatralo…….

Ante
5 godine prije

Sada vidite kako završavaju Američki saveznici. Dobili su što su zaslužili metak za odanost.

tak
5 godine prije

ja znam gdje je. vidjen je u drustvu generala Haftara.

H'ghar
5 godine prije

Pompeo bio poslan da se osobno uvjeri da je likvidiran, ranjen, kritično, na aparatima .,! Likvidacija još nije bila u interesu USA (?)

Alen
5 godine prije

A gde je nataša…

Laki Topalović
5 godine prije

Stvarno, gdje je MBS? Ovo nije zjbncija….. Na Twitteru ni glasa, saudijski mediji objavljuju neke glupe priče da je kod maminih na selu i ovakve foto, što je smiješno. Njegov eventualni nestanak bi se odrazio na mnoge stvari. Privatizacija Saudi Aramco, cijene nafte, politika prema Jemenu, Kataru…. Milijun upitnika, nijedan odgovor.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI