Boris Johnson u posjeti Saudijskoj Arabiji nakon nesmotrenih komentara izrazio želju za „širenjem saradnje“

Boris Johnson
6 komentara

Ministar inostranih poslova Velike Britanije Boris Johnson je naglasio jake veze između Saudijske Arabije i svoje zemlje tokom posjete tom bliskoistočnom kraljevstvu, a samo nekoliko dana nakon što je optužio vladu te države za „marionetski pristup“ u vođenju svojih „ratova preko opunomoćenika“ i „zloupotrebu islama“.

Downing Street se distancirao od njegovih komentara, navodeći da se ne radi o zvaničnoj državnoj politici Velike Britanije.

Johnson se susreo s kraljem Salmanom i prijestolonasljednikom Mohammadom Bin Naifom, vicepremijerom i ministrom unutrašnjih poslova, u odvojenim sastancima. Također je prisustvovao zajedničkoj konferenciji za medije sa saudijskim ministrom inostranih poslova Adelom Al-Jubeirom.

Zvaničnici su razgovarali o načinima jačanja saradnje među dvjema zemljama u različitim oblastima, naročito sigurnosti i borbi protiv ekstremizma i terorizma. Ovo je prvi sastanaka saudijskih lidera sa Johnsonom nakon što je iznio svoje nesmotrene opaske.

„Ovdje sam da naglasim prijateljstvo između Velike Britanije i Saudijske Arabije“, kazao je on, „i to je nešto što se razvija i širi“.

Ministar Al-Jubeir je pokušao da skrene pažnju sa ranijih komentara svog britanskog kolege. „Izjave koje mediji pripisuju britanskom ministru inostranih poslova Borisu Johnsonu tokom nedavne konferencije u Rimu su pogrešno protumačene“, kazao je on. On je i naglasio da Velika Britanija i Saudijska Arabija imaju dugu stratešku povezanost koja traje više od 100 godina. „Nemamo nimalo sumnje u stav Velike Britanije, a ni ta zemlja po pitanju našeg stava. Vjerujem da je to jasno.“

Al-Jubeir i Johnson su razgovarali o brojnim važnim pitanjima od zajedničkog interesa u regionu i na međunarodnom planu, uključujući rat u Jemenu. Ministri su se saglasili da će raditi na jačanju odnosa između Londona i Rijada i u budućnosti.

adel al-jubeiromboris johnsonkralj salmanmohammad bin naif
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Anonimac
7 godine prije

Nasla krpa zakrpu.
Stopili su se zapadne i vahabijske vrijednosti.

7 godine prije

Tako se uvlači u guzicu!
Školski primjer!

Borac2
7 godine prije

Oni su osnovali tu drzavu i nabili zidove saude da vladaju. Stvarno bi bilo licemjerno da ih Johnson (vidi mu frizure!) vrijeda…

Anonimac
7 godine prije

Prase od čoveka……

Anonimac
7 godine prije

nakon nesmotrenih komentara izrazio želju za „širenjem saradnje“

Što je posrao, to je danas doručkovao.
Onako anglosaksonski, kako mu i dolikuje.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI