Boris Johnson je pokušao da nagovori Trumpa da podrži Ukrajinu

Boris Johnson - Donald Trump
24 komentara

Boris Johnson se sastao s bivšim američkim predsjednikom Donaldom Trumpom i pokušao da ga ubjedi u ” važnost ukrajinske pobjede”, rekao je portparol bivšeg britanskog premijera novinarima u petak. Trump je odbio podržati vojne ciljeve Kijeva, pozivajući umjesto toga na diplomatsko rješenje sukoba s Rusijom.

Johnson je u četvrtak večerao s Trumpom, rekao je njegov portparol za više američkih i britanskih medija. “Poslanik Borisa Johnsona sastao se s predsjednikom Donaldom J. Trumpom kako bi razgovarao o situaciji u Ukrajini i vitalnoj važnosti ukrajinske pobjede”, rekli su.

Johnson je protekle sedmice bio na turneji po SAD-u u pokušaju da pridobije podršku Ukrajini od Republikanske stranke čija je baza glasača sve skeptičnija prema nastavku američke pomoći Kijevu. “Samo vas sve pozivam da se toga držite”, rekao je on gomili konzervativnih lobista i donatora u Teksasu u ponedjeljak, dodajući da će se njihova podrška “uvelike isplatiti na duge staze”.

Od početka ruske vojne operacije u Ukrajini prošlog februara i nakon njegove ostavke na mjesto premijera prošlog ljeta, Johnson je stalno bio jedan od najvatrenijih pristalica Ukrajine i njenog predsjednika Vladimira Zelenskog. Johnson je bio jedan od prvih zapadnih lidera koji se sastao sa Zelenskim u Kijevu, i navodno je natjerao svog ukrajinskog kolegu da odustane od mirovnog sporazuma uz posredovanje Turske prošlog aprila.

Trump je, s druge strane, više puta pozivao na mir. Optužujući američkog predsjednika Joea Bidena da rizikuje treći svjetski rat usmjeravajući desetine milijardi dolara vrijednog oružja u Ukrajinu, Trump je obećao da će se sukob riješiti ” u jednom danu” ako bude izabran za predsjednika sljedeće godine.

Na pitanje CNN-a da li želi da “Ukrajina pobijedi u ovom ratu”, Trump je ranije ovog mjeseca rekao da misli “u smislu da se to riješi tako da prestanemo da ubijamo sve te ljude i razbijamo ovu zemlju”. Pod pritiskom po tom pitanju, Trump se neće obavezati da će podržati Kijev. “Umiru, Rusi i Ukrajinci. Želim da prestanu da umiru”, rekao je.

Johnsonov portparol nije rekao da li je Tramp bio prijemčiv za nagovor bivšeg premijera.

Uvjeti za pobjedu koje je iznio Zelenski uključuju prepuštanje Moskve teritorija Donjecka, Luganska, Hersona, Zaporožja i Krima Ukrajini, kao i plaćanje reparacije Kijevu. Rusija je rekla da je otvorena za diplomatsko rješavanje sukoba, ali da svaki mirovni sporazum mora uključivati ​​Kijev posvećen neutralnosti i priznavanje “nove teritorijalne realnosti” gore navedenih regija koje glasaju za pridruživanje Rusiji.

Iako je Biden obećao da će nastaviti naoružavati Ukrajinu “koliko god bude potrebno” da bi se postigli ovi ciljevi, neki istaknuti američki zvaničnici i komentatori su doveli u sumnju hoće li kijevske snage biti u stanju da vode uspješnu kontraofenzivu, a kamoli da zauzmu Krim, koji je glasao pridružiti se Rusiji 2014.

boris johnsonSADTrumpUK
Pretplatiti se
Obavijesti o
24 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
10 mjeseci prije

Ne znaš koji ima ljepšu frizuru od ove dvojice 😁 Netko novi na ukrajinskom čelu pregovarat će sa Rusijom. Dok je Zelenski na čelu, bit će na žalost borba “do posljednjeg Ukrajinca”. Ne znam hoće li ga se prije odreći izuzetni ili Ukri, vidjet ćemo. Ima ovdje komentatora koji govore zašto ga Rusija ne likvidira. Rusima je to lako moguće, ali zašto bi? Samo bi galvanizirali Ukre u daljnjoj borbi, dali opravdanje Zapadu za još veću eskalaciju sukoba. Ovako čekaju da ukrajinski narod sam dođe do nekih zaključaka. Rusima ta situacija izgleda odgovara. Posljedice europskih sankcija Rusiji do proljeća sljedeće godine bit će još razornije nego što su do sada bile, dok će njihovo djelovanje na Rusiju biti sve manje. Njemačka kao motor europskog gospodarstva je i službeno ušla u recesiju – u pretposljednjem kvartalu imala je pad BDP-a od 0,5%, a u zadnjem kvartalu 0,3%. Proizvodi u Europi su… Čitaj više »

Nočni
10 mjeseci prije

Ovi dva imaju istog frizera!

Schwarze Hunderte
10 mjeseci prije

Nije mi jasno , kako B.J. ne želi ili ne smije vidjeti da to i samu UK vodi k vragu … Pa nemre interesi male grupe bit iznad interesa naroda ! Ta njima baš će se sve to o glave olupati …. Nevjerojatno – kratkovidno … A briljantan čovjek tko ga upoznao , premda , reklo bi se — kuburi s’ moralom 😁 .. Stara garda političara , pred takovim izazovima bi naprosto , podnijela ostavku i pošla doma .. B.J. očevidno , nije od tih …

Tupko Glupko
10 mjeseci prije

Demokrati i Republikanci opet povećali limit američkog javnog duga od 31.400 milijardi dolara i time spriječili bankrot vlade.
Svake godine ista priča.
Ono što je zanimljivo je da sporazum uključuje povijesno smanjenje javne potrošnje bez novih poreza i novih vladinih programa.
Što znači da će SAD još više početi nalikovati na siromašne države svijeta.

onaj najglu...Dalton
10 mjeseci prije

Trump: ”I šta kažeš, jučer ti crkla veš mašina!?”
Johnson: ”Izdržala garanciju, kupio je prvi maja 2017.”
Trump: ”Svaka čast, točna ka’ urica!”

Entoni Fauci
10 mjeseci prije

Trump mirotvorac samo takvi…
Prekinuo bi rat u jedan Dan itditd.
Jedino mi ne stima kojeg je kurca onda dozvolio da se u vrijeme njegovog predsjednistva bombardira Donbas i pumpa oruzje u Ukraini.

Valter Sapajev
10 mjeseci prije

Bivši i bivši se sastali i maštaju o tome da predstavljaju neki faktor

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI