Saudijski princ proširio crnu listu i blokirao 1200 računa i 800 milijardi dolara

Muhammad bin Salman
13 komentara

Antikorupcijski odbor Saudijske Arabije,  nazovimo tako tijelo kojeg je osnovao i kojeg vodi sin kralja Salmana, krunski princ Mohammad bin Salman, blokirao bankovne račune više od 1200 ljudi i tvrtki.

Vijest je potvrđena u utorak od strane nekoliko saudijskih bankara i odvjetnika koji su tražili da ostanu anonimni.

Ovi izvori su dodali da je Središnja banka Saudijske Arabije proširila crnu listu blokiranih računa u nedjelju i očekuje se daljnji porast broja blokiranih računa. Za ovu se imovinu vjeruje da će na kraju završiti na računu državnog proračuna, kojim također upravlja Mohammad bin Salmana.

Iako izvori nisu imenovali pogođene kompanije, vjeruje se da navedeni crni popis uključuje ranije potvrđene i nenavedene tvrtke u mnogim sektorima arapskog kraljevstva.

Bankari koji su dali izjavu za Reuters su rekli kako bi duže zamrzavanje računa moglo naštetiti svakodnevnim poslovnim aktivnostima brojnih kompanija, kao što je plaćanje osoblja i vjerovnika ili obavljanje drugih transakcija.

Izvijestili su i da je zanimljivo kako većina zamrznutih računa pripada pojedincima, a ne kompanijama, što znači da banke mogu nastaviti financirati postojeće obveze.

Antikorupcijska kampanja je počela iznenada u prošlu subotu, kada je uhićeno 11 prinčeva, dvojica su poginula u čudnim okolnostima, a prvi dan je uhićeno skoro 40 bivših i aktualnih visokih državnih dužnosnika i saudijskih poduzetnika. Optuženi su za pranje novca, mito, iznude i korištenja javnih ureda za osobnu korist.

Među uhićenima je milijarder i nećak saudijskog kralja Salmana bin Abdulaziza Al-Saud, princ Al-Waleed bin Talal. Kaže se da je ovo uhićenje pogodilo saudijski režim više od ijednog drastičnog pada burzovnih indeksa u Saudijskoj Arabiji.

Abdulaziz Bin Fahdsaudi IZVOR: https://www.middleeastmonitor.com
FOTO: Abdulaziz Bin Fahdsaudi IZVOR: https://www.middleeastmonitor.com

Dok saudijski dužnosnici pokušavaju predstaviti antikorupcijsku kampanju pod vodstvom princa Mohammada bin Salmana kao najveće čistku među  korumpiranom elitom u modernoj povijesti Saudijske Arabije, stručnjaci su skloniji vjerovati da je glavni cilj mladog prestolonasljednika eliminirati svoje suparnike i da suvereno vlada svim aspektima života u Saudijskoj Arabiji.

Mediji su jučer doznali da je krunski princ do sada zamrznuo račune ukupne vrijednosti 800 milijardi dolara i vjeruje se da će ova imovina biti oduzeta.

Alwaleed Bin Talal
FOTO: Alwaleed Bin Talal

Naime, krunski princ Mohammad bin Salman je shvatio da ovi potezom ne samo da može popraviti narušeni imidž dinastije u krizom pogođenoj zemlji, nego se optužbama i uhićenjem desetaka potencijalnih prevratnika i lopova može domoći novca da popuni devizne rezerve zemlje, koje su se u protekle tri godine smanjile za više od 250 milijardi dolara. Ako princ Mohammad nastavi s proširenjem crne liste, vrlo lako može prikupiti dovoljan iznos da popuni manjak u državnoj riznici.

Većina inozemnih komentatora uopće ne sumnja da se Mohammad bin Salman odlučio obračunati s navodnim političkim neprijateljima, uključujući neke od najbogatijih i najmoćnijih prinčeva i državnih dužnosnika Saudijske Arabije. Sve što čini je jednostavno i riječ je o konsolidaciji vlasti u njegovim i rukama njemu odanih poslušnika.

Iako je većina šokirana njegovom odvažnošću, krunski princ zapravo ima malo prostora za manevar, jer je kralj Salman očigledno senilan i prije njegove smrti je odlučio spriječiti bilo kakvu mogućnost prevrata na dvoru i vraćanja u nasljedni red bivšeg prestolonasljednika, princa Mohammada bin Nayefa.

Sada će biti zanimljivo pratiti rad Kraljevskog suda, koji se mora izjasniti o optužbama koje je sastavio Antikorupcijski odbor kojeg vodi najmoćniji čovjek kraljevstva. U slučaju da sud potvrdi optužbe, princ Mohammad će se lišiti političkih protivnika, a državna riznica će biti bogatija za 800 milijardi dolara, ili nešto manje, ako netko uspije dokazati nevinost.

kralj Salaman

Al-Waleed bin Talalkralj salman
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
ohrana
6 godine prije

bljak

bobrock
6 godine prije

Saudijci me strašno podsjećaju na moje Hrvate! Strašno!
Oba naroda su lijena, nesposobna, nemarna i u nemogućnosti da se organiziraju!
Također ono što im je zajedničko u ovom trenutku je obračun sa unutarnjim neprijateljima! Kada više nemaš vanjskih onda slijede unutarnja previranja!

Zvrk
6 godine prije

kolaju poluinformacije o kraljevoj abdikaciji u korist omiljenog sina…mislim da bi to bilo malo previše. mada da se ne lažemo, moćniji je od samog kralja.

Avrelij Droh
6 godine prije

Pa da, treba zapuniti rupu u proračunu. Ako ovo nije zakonska nacionalizacija na kapitalistički način onda stvarno ne znam.

Kajzer Soze
6 godine prije

Game of thrones na arapski način !

Koča Popović
6 godine prije

Bojim se da krunski princ preuzima totalnu kontrolu da mu ne bi probleme pravili mangupi iz njegovih redova ako pocne sukob s Iranom u ime jedinog gospodara iz Washingtona.

gost
6 godine prije

A usput se sprema na rat sa Iranom!

Cigo
6 godine prije

Prodane duse…

Alen
6 godine prije

Al opeljesi rodjake hahah ,zakonski… Jos ce ovdje svasta biti.. Finale ,ono sto sam znao spomenuti kroz hadise , je pocelo..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI