Sirija: Nejasna situacija u Afrinu i Istočnoj Gouti

Teroristi u Siriji
53 komentara

Jutros je sirijska državna televizija priopćila da će vladine snage ući u područje Afrina na sjeveru zemlje, gdje je Turska pokrenula vojnu kampanju protiv lokalnih Kurda.

“Vladine snage će stići u Afrinu u sljedećih nekoliko sati”, priopćila je sirijska državna agencija SANA.

“Naše snage će stići u Afrin u sljedećih nekoliko sati kako bi podržale naš narod u suočavanju s agresijom koju su snage turskog režima pokrenule o regiji”, javlja sirijska državna agencija SANA, pozivajući se na svog dopisnika u Aleppu.

Jučer je kurdski političar Stranke demokratske unije (PYD) iz tog područja izjavio za agenciju Rudaw kako će snage Sirijske Arapske Vojske doći u Afrin u ponedjeljak.

“Dogovor je da štite granicu”, objasnio je Sheikho Bilo, dužnosnik političkog krila YPG snaga, dodajući “kako je sporazum samo vojni”.

Afrin je pod kontrolom kurdskih YPG snaga koje su uspjele zadržati jednomjesečni napad u turske vojske i islamističkih milicija koje se bore pod zastavom takozvane “Slobodne sirijske vojske”, koja se na drugim frontama bori protiv vlade Bashara Al-Assada.

Kurdske i vladine snage su uglavnom izbjegavale izravne i velike sukobe u sedmogodišnjem ratu, javlja kurdska agencija Rudaw.

Nedugo nakon ove vijesti je objavljeno da su kurdski dužnosnici prethodno tražili da vladine snage uđu u Afrin. Dogovor nije postignut zato što je Damask tražio da se razoružaju kurdske milicije.

Glasnogovornik kurdskih snaga, Abdulrahman Salman, izjavio je u nedjelju za Rudaw: “S početkom turske kampanje smo zatražili od sirijske vojske da uđe u Afrin”.

Turska je počela napad na Afrinu prije mjesec dana i do sada je uspjela zauzeti 8 % regije.

Turska sirija afrin
FOTO: Planirana turska sigurnosna zona

Odmah nakon izjave Abdulrahmana Salmana se oglasio glasnogovornik YPG snaga i poriče trenutni sporazum Afrina s Damaskom.

Brusk Hasake, glasnogovornik YPG snaga iz Afrina, izjavio je kako sirijska vojska neće ući u Afrin i odbacuje sporazum između YPG snaga i Damaska.

“U više navrata smo rekli da sirijska vojska nije ušla i neće ući u Afrin. Ako bude sporazuma, to ćemo objaviti. Ako sirijska vojska uđe u Afrin, nećemo to kriti od vas i javnosti”, izjavio je Brusk Hasake za Sputnik.

Situacija je nejasna, posebno zbog proturječnih izjava kurdskih političkih i vojnih vođa. Za sada nema potvrde da su sirijska vojska ili NDF milicije, koje su u kasnijim izvješćima “zamijenile” Sirijsku Arapsku Vojsku, ušli u Afrin. Brojne agencije naglašavaju kako je dogovor postignut noćas, ali nema službene potvrde ni od jedne strane.

Jedno što se može potvrditi je da su sirijske snage preko svog teritorija  pustile veliki broj autobusa u kojima su Kurdi iz četvrti Shekikh Maqsud u Aleppu. Jutros rano  snimljeni kako ulaze u područje Afrina, a potom u sam grad, administrativno središte regije.

“Kurdi iz Aleppa su krenuli prema Afrinu da podrže otpor i osude tursku okupatorsku vojsku i napade islamističkih plaćenika na Afrin”, priopćila je kurdska agencija AHNA.

Istočna Gouta

Istocna gouta 19.2.18.
FOTO – Područje Istočne Goute

U međuvremenu se provode pripreme za pokretanje kampanje čišćenja terorističke enklave Istočne Goute u blizini Damaska.

Prema vojnim izvorima je sirijska vojska protekla dva tjedna na obod enklave Istočne Gouta u blizini Damaska ​​poslala velike snage, a sjeverno je rasporedila balističke rakete sustave kratkog dometa “Točka”. 16. veljače 2018. godine je u glavni grad Sirije stigao zapovjednik operacije general Suheil Al-Hassan. U svom govoru je obećao da će potpuno uništiti ekstremiste u Istočnoj Gouti.

Prema mnogim lokalnim izvorima, zajedno s “Tigrovima” su u Damask stigle i ruske specijalne postrojbe, vjerojatno snage za specijalne operacije.

U nedjelju, 18. veljače, sirijska artiljerija je počela provoditi udare po utvrdama islamističkih skupina u Ain Termi, Beit Sawi, Mesrabi i mnogim drugim područjima islamističke enklave. Bombardiranje je utihnulo do noći, ali ofenziva još nije započela.

Očekuje se da će, osim specijalnih snaga “Tigar”, operaciju provoditi i 1. i 9. Tenkovska jedinica 4. mehanizirane divizije i jedinice 14. divizije specijalnih snaga, te 104., 105. i 106. brigada Republikanske garde.

Bouthaina Shaaban: “Sjedinjene Države, režim Izraela ili Turska, sve su to agresori”

“Sirija će nastaviti borbu protiv svih onih koji zauzimaju njezin teritorij i poduzimaju akcije protiv naše zemlje, bez obzira jesu li to Sjedinjene Države, režima Izraela ili Turska”, jutros je na konferenciji Valdai Kluba rekla politička savjetnica sirijskog predsjednika Bouthaina Shaaban.

U društvu Sergeja Lavrova, Bouthaina Shaaban je tijekom govora na međunarodnoj konferenciji Valdai Kluba u Moskvi rekla da su uplitanja i vojne operacije Turske, Sjedinjenih Država i izraelskog režima na području Sirije nezakonite i da će se zemlja tome suprotstaviti.

“Nastavit ćemo se boriti protiv bilo kojeg uljeza, bio to Izrael, SAD ili Turska. Mi ćemo se nastaviti boriti protiv agresije “, kazala je, dodavši “kako je ova vrsta agresije u stvari nastavak terorizma”.

Osim toga, odbacila je izvješća o mogućoj koordinaciji Damaska ​​i Ankare oko turskih vojnih operacija na području Afrina u sjeverozapadnoj Siriji.

FOTO: Transport vojne tehnike prema Istočnoj Gouti

https://www.youtube.com/watch?v=GEls4e1KxFU

 

FSAHezbollahISILIslamska državaKalifatNATOYPG
Pretplatiti se
Obavijesti o
53 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
MilanCZ
6 godine prije

sve je tu jasno,to je pritisak na militantni dio Kurda da priznaju Siriju kao drzavu,da se maknu od americkih snaga koje preko kurda zele nestabilnu Siriju.Sve jasno kao dan.Turska je samo tu posrednih,rijesava ono sto joj je naređeno.

BLANCO
6 godine prije

OBRISANO / ADMIN

Trubadur
6 godine prije

Jake snage idu na I.Gutu…U biti sve. što kvalitetnog Sirija ima… Ide se od istoka prema zapadu, što je logično… Istočni, je više ruralni deo i brže če se osvajat, pa samim time pustit, da se ipak barem bekolicina od glavosječa odluči za zelene autobuse…. A šta se tiče Afrina i ja mislim, da je sve lepo dogovoreno…

burt
6 godine prije

hahaha “borit će se protiv agresije i terorizma”, Amerike, Turske, Izraela, Kurda, govorili su da idu na Idlib a Idlib ostaje u turskoj zoni, zašto Rusi ne napadaju istočnu Gutu? zato jer znaju što se može iz toga izrodit a vidjeli su i svoje plaćenike neki dan, treba ozbiljno uzet izjave Netanyahua, Mcmastera, Macrona, za razliku od bleferske komunističke svinje njihove izjave treba uzet zaozbiljno, bliža povjest je pokazala da su svi koji su došli na udar SAD-a i NATO-a na kraju propali, pitanje je jedino bilo sa suđenjem ili bez suđenja, Karadžić, Milošević, Mula Omar, Bin Laden, Saddam, Gadafi

fenix
6 godine prije

Nema sto biti nejasno ogromne snage Saa napale i opkolile Goutu oko 22000 vojnika. Ono sto je najbitnije jeste da su svercerski kanali potpuno presjeceni i pohapseni su mnogi vojni rukovodioci radi toga. Ovo operaciju je navodno trazila sama Rusija i Ruski oficiri rukovode ovom operacijom takodje ucestvuje Ruska avijacija nikada veca koncetracija Saa na jednom mjestu od pocetka rata. Sto se tice Afrina Kurdi su valjda pristali na sve osim da sluze u Saa cak su pristali da predaju i licno naoruzanje.

hiber
6 godine prije

Cilj USA nije toliko stvaranje kurdske države, koliko stvaranje kurdske nacije. Stoga u Afrinu nije toliko bitno da li će doći SAA, već činjenica da se Kurdi odbijaju razoružati. Bez razoružanja kurda, SAA bi tamo bila nešto kao JNA. Velike promjene su se desile kod kurda od 1990. i pustinjske oluje. Od etnicke grupacije sličnije slavenima podjelene između više država, jezika, vjerski na sunite, šiite, kršćane i ljevičare, te razoružane, politički konzervativne podržavatelje svjetovnih režima koji su im osiguravali minimum sigurnosti uz maksimum lojalnosti, danas imamo naciju u stvaranju sa jedinstvenim jezikom, kulturom, političke elite koje kontroliraju lokalne resurse, te svjetsku silu u pozadini. Dakle Kurdi su strahovito ojačali, a gdje su došli Turska, Sirija, Iraq? Poltronske države ovisne o reginalnim i svjetskim igračima.

Ivo
6 godine prije

In the meantime, Rusija pooštrava retoriku. Umjesto ..naši partneri i slične gluposti, Lavrov danas: USA must go. Stvari poprimaju svoj realni oblik…

Weteran
6 godine prije

Luda žurka ! U neko doba, kaže domaćin: Gasimo svetlo, i ye.be ko koga stigne!
Ugasi se svetlo?!
Nakon nekog vremena, pali se svetlo ?!
Moj ti Lala kaže: Ljudi, ajde da se organizujemo? Ja već treći put pusim!
Izvinjavam se, al Sirijska golgota me asocirala na ovaj vic.

Jole
6 godine prije

Situacija je takva da je Rusi moraju prelomiti.Trenutni status quo ne vodi nikud i sve dobro što su Rusi napravili u Siriji moglo bi vremenom doći u pitanje.No nisu Rusi ovce i odavno imaju spremna riješenja za sve scenarije.Budući da su trenutno u znatno povoljnijoj situaciji od SAD,utoliko imaju i prednost u tom raspletu.No svakakao,bit će tu još itekakve gužve.SAD se ne može povući iz Sirije jer im to Izrael prijeći.Potpunim napuštanjem Sirije.Izrael bi ostao na čistini.

prorok
6 godine prije

10000 sirijskih trupa je skocentrisano na Guti.ovdje ce se najvjerovatnije morati uraditi sprzena zemlja jer su fortifikacije duboko pod zemljom.tenkovi su nemocni i vjerujem da ce se morati improvizovati sa nekim modifikovanim borbenim vozilima.Glavni teret ce biti na snajperskim posadama .Da sam, a nisam komandant akcije pokusao bih pregovorima i obavjestajnim radom privuci sto vise naroda i boraca na pobunu.300000 ljudi je u podrucju Gute i bice jako,jako tesko bez ogromnih civilnih zrtava zauzeti ovo podrucje.Na stranu moje zelje da roknu mini nuklearnu,zao mi djece i civila kojih je i danas puno, puno poginulo.Nadam se da ce uspjeti pregovorima natjerati bagru na predaju i prebacivanje u Idlib.

Kajzer Soze
6 godine prije

Da su Kurdi bili iole pametni i da su se priključili SAA rat u Siriji bi davno bio završen a oni bi imali vjerovatno neki oblik autonomije ovako će biti teška pušiona na kraju !

Bilo kuda, kiki svuda
6 godine prije
čitatelj portala
6 godine prije

Sretno SAA! Do slobode!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI