Sirija priznala neovisnost Južne Osetije i Abhazije – Gruzija i SAD: “Iza toga je Rusija”

Južna Osetija
25 komentara

Jučer je Sirijska Arapska Republika priopćila kako priznanje državnost i neovisnost Abhazije i Južne Osetije i pokreće proces uspostave punih diplomatskih odnosa s ove dvije samoproglašene i de facto neovisne republike, nekada u sastavu Gruzije. Sirija je postala peta zemlja koja je priznala neovisnost ovih kavkaskih republika. Vijest su potvrdili predstavnici ministarstava vanjskih poslova Abhazije i Južne Osetije.

“Od dana objave ovog priopćenja, Republika Južna Osetija i Sirija najavljuju uzajamno priznavanje i uspostavu diplomatskih odnosa između dviju zemalja na razini veleposlanstava”, navodi se u priopćenju Ministarstva vanjskih poslova Južne Osetije.

Napominje se kako dvije zemlje nastoje “uspostaviti i razvijati punu političku, gospodarsku i kulturnu suradnju”. Istaknuto je da će postupci zemalja biti u skladu s odredbama Bečke konvencije o diplomatskim odnosima od 18. travnja 1961. i Bečke konvencije o konzularnim odnosima od 23. travnja 1963. godine.

Odluku Damaska je također potvrdio ministar vanjskih poslova Abhazije, Daur Kove.

“Sirija je danas priznala Abhaziju kao suverenu i neovisnu državu! Čestitamo svima! Ne postoji ljepši dar uoči 25. obljetnice Dana pobjede i nezavisnosti!”, napisao je ministar Kove na  svome Facebooku.

Potpredsjednik Abhazije Vitalij Gabnija također je priznanje Abhazije od strane Sirije nazvao značajnim događajem.

“Priznanje od strane Sirije dogodilo se uoči 25. obljetnice pobjede i neovisnosti i 10. obljetnice priznanja Rusije, na dan sjećanja na predsjednika Abhazije Sergeja Bagapša, od čije je smrti danas prošlo sedam godina. Priznanje Sirije je važan događaj za nas, stoga čestitam ljudima Abhazije”, rekao je Gabnija.

Sirija je postala peta zemlja koja je priznala neovisnost Abhazije i Južne Osetije. Prva je republike priznala Rusija 26. kolovoza 2008. godine, a slijedili su Nikaragva, Venezuela i Nauru. Tu su učinili i Vanuatu i Tuvalu, ali su onda povukli priznanje.

Naizgled nevažno priznanje dolazi uoči najave američkog Kongresa da će pravno priznati izraelsku aneksiju okupiranog Golana i produljenja teških sankcija Siriji od strane EU za još jednu godinu. Poznato je da preko financijskih institucija Južne Osetije i Abhazije posluju brojni subjekti koji su pod američkim i europskim sankcijama, a banke i službe ove dvije republike, koje se umrežene s ruskima, služe za većinu poslova i transakcija Donjecke i Luganske Narodne Republike. Stoga ovaj politički čin nije slučajan i ima puno veći značaj od onoga kako se naizgled čini.

Prva je, naravno reagirala Gruzija. Gruzijski ministar vanjskih poslova Mihail Janelidze je pozvao međunarodnu zajednicu da “osudi” priznanje neovisnosti Abhazije i Južne Osetije od strane Sirije.

Na svom Twitteru je Janelidze napisao “kako je priznanje rezultat ruske manipulacije”.

“Assadov režim, priznajući neovisnost dviju povijesnih regija Gruzije, grubo je prekršio norme međunarodnog prava”, kazao je Mihail Janelidze.

Ministarstvo vanjskih poslova Gruzije je izjavilo kako započinje postupak prekida diplomatskih odnosa sa Sirijom.

Washington smatra kako je odluka Damaska da prizna neovisnost Abhazije i Južne Osetije nerazumna, izjavila je glasnogovornica američkog State Departmenta Heather Nauert.

“Ovo smatramo nerazumnom odlukom koja ne mijenja stvarnost ili naš stav o ovom pitanju”, rekla je Nauert,

Istaknula je kako Washington i dalje Abhaziju i Južnu Osetiju smatra “dijelovima Gruzije koje je okupirala Rusija” i podupire “teritorijalni integritet Gruzije”.

Južna OsetijaSankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
25 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Goran Bare
5 godine prije

Dodikova omiljena destinacija

Kajzer Soze
5 godine prije

,,Washington smatra kako je odluka Damaska da prizna neovisnost Abhazije i Južne Osetije nerazumna”

Pa vi ste otvorili Pandorinu kutiju priznavanjem Kosova tako da ste poslednji koji bi smijeli da se oglase po ovom pitanju !

Zadranin
5 godine prije

Ej amerokenjci, malo ste licemjerni..
A vidi ovo:
Svijet i dalje Golan smatra “dijelovima Sirije koje je okupirao izrael” i podupire “teritorijalni integritet Sirije”.

Eto ga.

Pljuc.

zgvaca
5 godine prije

Osetien i Abhazija ce imati veliku ulogu u obnovi Sirije i buducnosti citavog Bliskog Istoka. Tamo se stvara veliki bankovni Sektor koji ce omogucit izbjegavanje svih sankcija sa zapada. Ako Kinezi zele da investiraju u Siriju mogu sada to da urade preko Filijala u Osetiji i Abhaziji. Posto te dvi zemlje nemaju poslovnih kontakata za zapadom ce biti nemoguce ih sankcionirat. Rusi su napokon shvatili kako funkcionira financijski svjet. Oni stvaraju svoje Kajmanske i Djevicanske otoke.

bbbb
5 godine prije

Po treći put jurišaju na Palmiru jenkiđihad ratnici koje su odabranoizabrani usmjerili na točke osmotrene satelitima i dronovima gdje ima najmanje sirijske vojske.

Borac2
5 godine prije

Znamo tko je naoruzavao Sakasvilija u Gruziji i tjerao u rat. Na kraju i Rusi su pohvatali masu izraelskih i americkih instruktora kad su u 2 dana ocistili to smece od male provokatorske drzavice. Nikada vise nece nitko baciti ni petardu na Tsinvalli.

Nedim Dino Atic
5 godine prije

Samo malo, znaci SAD ne priznaju neovisnost Juzne Osetije i Abhazije i smatraju je okupiranom zemljom od strane Rusije. A hoce da pravno priznaju Aneksiju Golanske visoravni, koja je okupirana od strane Izraela. I onda hoce da pricaju nekome o Medjunarodnom pravu. Pametnom dosta…

Seded
5 godine prije

Jad i bijeda Assada

dinaricus vulgaris
5 godine prije

alanija molim

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI