Smrtonosni uragan u Meksičkom zaljevu diže cijene nafte

platforma
10 komentara

Potencijalno smrtonosni uragan se približava Texasu. Stanovnici obale ove američke savezne države se pripremaju za kategoriju “oluje opasne po život”, koja će stići tamo između večernjih sati i subote navečer.

Stanovnici uz obalu se kolektivno evakuiraju ili se pripremaju suočiti s tropskom olujom ”Harvey”, prvim velikim uraganom od 2008. i najvećim u zemlji još od 2005. godine, prenosi ABC News.

Meteorolozi su uragan označili kao “potencijalno smrtonosan”. Procjenjuje se da će doseći kopno večeras ili rano u subotu kao 3. kategorija uragana, što znači vjetrove do 200 kilometara na sat i valove do 3,7 metara i poplave.

Nacionalna meteorološka služba je obavijestila stanovništvo obale Texasa kako se vjeruje da će oluja trajati do ponedjeljka, iako bi u subotu noći mogla oslabiti do 2. kategorije.

S obzirom na rizik, CBS News je obavijestio stanovništvo Texasa da oko svih domova i radnji stave vreće s pijeskom i da osiguraju zalihe hrane i vode, što je doslovno ispraznilo police trgovina.

Neke županije u državi su naredile obaveznu evakuaciju tisuća građana i upozorili one koji žele ostati da nema jamstava da će ih netko moći doći prebaciti na sigurno. Ostale županije su odredile dobrovoljne evakuacije.

Očekuju se i velike poplave u susjednoj Louisiani.

Uragan diže svjetske cijene nafte

Cijene nafte danas rastu, a razlog je približavanje uragana ”Harvey” prema naftnih poljima u Meksičkom zaljevu. Na burzi u Londonu i New Yorku je jutros barel nafte marke Brent porastao za 0,86%, te dosegao cijenu od 52,49 dolara po barelu. WTI sirova nafta je porasla također za 0,86% i prodavala se za 47,84 dolara po barelu.

Uragan ”Harvey” prijeti obalama Texasa, a od jučer je njegova snaga naglo porasla i vjeruje se da će biti najsnažniji uragan koji je pogodio američki kopno u posljednjih 12 godina.

Cijene su porasle i zato što je u područjima koja će pogoditi uragan stala proizvodnja. Obustava proizvodnje se može produžiti, ako uragan uzrokuje značajne štete na opremi i rafinerijama u regiji.

U pripremi za uragan je cijena benzina u Sjedinjenim Američkim Državama u srijedu skočila gotovo 10%, na 1,73 dolara po galonu, što je najveća cijena od travnja ove godine.

 

HarveyLouisianaNaftaOlujatexasuragan
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
čokolino
6 godine prije

Uragan diže svjetske cijene nafte………..

huh……….vrag me odnija ako ne okrive Putina i Rusiju i za ovaj uragan 🙂

nbava kua
6 godine prije

Ako nastatu stete na rafinerijama bilo bi najpostenije da Evropa tj. mi platimo popravak istih.Mi smo americki partneri i saveznici i u redu je da se medjusobno pomazemo 😀

dena
6 godine prije

te price suraganima i slicnim glupostima su price zamalu djecu koja sluze burzovnim krupnim mesetarima i naftnim naravno nafte ima koliko hoces i jedna je od najkontroliranijih stvari na svijetu psamo se sjetite da je barel bio 150 dolara anije bilo uragana i slicnih gluposti za malu djecu trzisne zakonitosti ne postoje stvar je vise manje kontrolirana postoji par baja na vrhu piramide koji svakog dana odluce igraju se indexima burzi pa niste valjda mislili da bi se gazde dali na milost i nemilost racunalnom programu oni odredjuju sta ce biti i svakog dana zaradjuju desetine milijardi dolara ne prolivsi ni kap znoja

tuf
6 godine prije

Tko vise stvarno guta ove price… pa ne vadi se u Meksickom zaljevu vecina svjetske nafte da bi svi bili u panici. Sto je sljedece, skakanje cijene nafte zbog visednevne magle u Londonu ?

davor
6 godine prije

harvey,srećo,samo rokaj…..imaš pivo ako dobro odradiš posao…..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI