fbpx

Sve više zemalja svoje zlatne rezerve povlače iz američkih trezora

zlatne polug

Desetljećima su mnoge zemlje svoje zlatne rezerve skladištile u Sjedinjenim Državama. Ali situacija se mijenja. Prošle je godine nekoliko zemalja, uključujući Tursku, Njemačku i Nizozemsku, povuklo zlato pohranjeno u Sjedinjenim Državama, a druge države idu istim putem.

Natalija Dembinskaja je otkrila da je prije desetak godina oko 60 zemalja imalo zlatne rezerve u Sjedinjenim Državama, uglavnom kako bi bile sigurne u slučaju rata i povećale likvidnost, jer se najveći poslovi sa zlatom odvijaju na burzi u New Yorku (NYMEX). Čuvanjem zlata u Sjedinjenim Državama su se smanjili troškovi prijevoza, koji su zbog skupih osiguranja u slučaju plemenitih metala bili vrlo visoki, a Sjedinjene Države su odlučile naplatiti te troškove samo u iznimnim gospodarskim ili političkim prilikama.

Zbog činjenice da su Turska, Njemačka i Nizozemska 2018. povukle zlato pohranjeno u Sjedinjenim Državama, Italija smatra da ta mjera znači da se situacija može promijeniti. Nadalje, nedavno su se pojavile sumnje o tome jesu li Sjedinjene Države ispravno čuvale zlato drugih zemalja.

Prema američkom ministarstvu financija, Sjedinjene Države i dalje drže 261 milijun unci zlata. Međutim, posljednji put je revizija tih rezervi provedena ’60-ih godina prošlog stoljeća. Nakon toga je Kongres blokirao sve pokušaje da se provede nova inspekcija, kazala je Natalija Dembinskaja.

Ima onih koji pretpostavljaju da Amerikanci koriste strano zlato za vlastite interese i daju ga u zakup bankama koje su aktivne na tržištu kako bi kontrolirale cijenu plemenitog metala.

Ovo otvara pitanje je li Washington u bilo koje vrijeme spreman vratiti zlato koje mu ne pripada? Kako ne bi na sebe preuzimale rizike, sve više zemalja povlači svoje zlato”, objašnjava analitičar Paul Antonopoulos.

Val povlačenja je počeo 2012. godine, kada je Venezuela odlučila iz Sjedinjenih Država povući svih 160 tona zlata vrijednog 9 milijardi dolara. U to je vrijeme predsjednik Hugo Chavez izjavio kako je potrebno vratiti poluge u Venezuelu “kako ne bi bili taoci i podložni pritisku iz Washingtona”.

To se predviđanje venecuelanskog predsjednika ostvarilo 2018. Godine, kada je Banka Engleske predsjedniku Nicolasu Maduru odbila vratiti 1,2 milijarde dolara u zlatnim polugama.

Godine 2014. je Središnja banka Nizozemske povukla 20% zlatnih rezervi iz New Yorka. Tada je 50% nizozemskih rezervi bilo u Sjedinjenim Državama. Nizozemci su rekli kako je držanje polovice zlatnih rezervi na istom mjestu nerazborito i neadekvatno.

Međutim, analitičari su u pravu i zemlje nastavljaju povlačiti zlato iz Sjedinjenih Država kako ne bi ovisile o nepredvidivim postupcima predsjednika Donalda Trumpa.

Njemačka Bundesbanka je pokrenula program povlačenja zlata iz Sjedinjenih Država još 2012. godine. Uz Njemačku, Turska je u travnju 2018. povukla 27,8 tona zlata pohranjenog u američkim trezorima.

Prema riječima Dembinskaje, očigledni razlozi za povlačenje zlata iz američkih depozita je povećanje američkih kamatnih stopa, pritisak na euro i ostale valute, porast geopolitičkih rizika i trgovinski ratovi koje je pokrenuo Washington. Nadalje, globalno gospodarstvo nastoji smanjiti ovisnost o američkom dolaru, a zlato je u tom slučaju siguran resurs, puno sigurniji od oslanjanja na Sjedinjene Države.

Washington, koji sve više koristi financijske pritiske, sankcije i druge oblike ucjena, ali danas ne samo protiv nekolicine neprijatelja, već i protiv saveznika i partnera, jednostavno bi mogao zamrznuti njihovu imovinu u Sjedinjenim Državama, stoga svi povlače ono što mogu, bez da se tome pridaje previše pozornosti.

FRN 

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
53 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Aragorn
Gost
Aragorn
1 godina prije

pozdrav Saša. povrsan clanak,molim te ljepo da istrazis malo bolje,npr Njemačka je potrazila svoje zlato nazad iz FEDa.medjutim proci ce 30+ godina dok povrate 20% ukupne pohranjene kolicine…sta stv mislite da su ameri s FEDom bili glupi poslje WWII i da nisu potpisali brojne predugovore o povlacenju zlata…dok te drzave povuku svoje zlato,ameri ce ga uspit nadomirit nazalost…

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

Ambule i preambule, zakoni i amandmani, ugovori i aneksi;sve je to manje bitno ako nema zlata, bolje reći ako je zlato okupirano poslom nečijeg garante nečemu a k tome vlasnik zlata nemaja nikakvu polugu sile zakona ili zakona sile da ga po prijekom postupku povrati kao svoje pravo…..jbg zakon sile je uvijek jači od prava, neko prca po tom zakonu a prcani ima pravo da se žali.

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije

U pravu si isto tako je i sa onim ogromnim američkim dugom od 3.ooo milijardi dolara! Ko njih može natjerati da vrate taj dug u nekom određenom vremenskom roku? Mnogi vjerovnici mogu zaboraviti na svoja potraživanja, jer tu vrijedi pravo jačega i ništa drugo!

Aragorn
Gost
Aragorn
1 godina prije

usdebtclock tocka org, 22240 milijardi dolara americki dug,od toga 6333 milijardi dolara duga je u vlasnistvu drugih drzava,najvise kineza,1000 milijardi duga ameri imaju samo na kreditnim karticama,americki studenti za koje je osmisljen studentski kredit su zaduzeni 1600 milijardi dolara..kako god mi kao europa smo najveci krivci jer smo dozvolili da rade sve to na nas obraz

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

Kako ono bi…javni dug USA 22 hiljade milijardi a privatni dug građan i kojekakvih firmi i svašta nešto je preko 70 hiljada milijardi.

Fatih
Gost
Fatih
1 godina prije

SINISA
MA ONI SU DRUZE KOKUZI.

Zadranin
Gost
Zadranin
1 godina prije

@Džugašvili

Naravno da ih ne možeš natjerati da vrate dug, ali im zato kredibilitet pada u vodu.

Ko će im ikad više biti vjerovnik?

(Naši uguzi iz Hrvatistana sigurno hoće.. ?)

Pljuc!

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

Da ali imaš za posledicu propadanje potraživanja na konto duga i u krajnjem slučaju propadanje potraživanja u zlatu.

Fatih
Gost
Fatih
1 godina prije

U PRAVU SI!!!!

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

Zlato nije “pohranjeno” nego u ratu oteto. Ameri su bombardirali Dresden i ostale niemačke gradove sve dok Njemci nisu predali zlato. Ameri su bacili atomske bombe na Japan kad je rat več bija gotov jerbo Japanci nisu tili reć di su sakrili zlato.
Tako da je o nekim sporazumima besmisleno govorit, to su bili uvjeti kapitulacije.
Ti sporazumi vride isto ka i potvrde o konfiskaciji odnosno prisilnome otkupu imovine za siću koje su se sa jedne strane odvijale tijekom WWII, a posli sa druge strane.
Mi o tome vrlo malo znamo, i ne samo mi nego i političari na vlasti u državama kojima je zlato oteto.

Ad astra
Gost
Ad astra
1 godina prije

Moreno, interesantan podatak o Japanu i njihovom zlatu. Daj mi molim te izvor informacija da pročitam malo više o toj problematici. I daj mi molim te izvor informacija o aktivnosti na kraju rata vezano za Japan i bacanje atomskih bombi. Imam sasvim drugačije spoznaje te bi ih htio korigirati. Unaprijed hvala.

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

Ad astra Oprosti, ali ja nisan profesionalni povjesničar da pišen radove i čuvan izvore podataka, ali sve šta san napisa san čita u raznim svjedočanstvima na papiru napisanima, a pojavom interneta i sluša . . . ne pada mi na pamet sad gubit vrime tražit i onda to petavat kako bi se rasprava okrenila o tim navedenim izvorima.
Općenito ja uziman ono šta mi ima logike i rezonira sa mojim poimanjem prošlosti i sadašnjosti . . . a ti to moš privatit ili ne moraš, međutim provaj pratit off mainstream prikaze povijesti i sadašnjosti pa će ti se neke stvari u nekome trenutku poklopit. Manipulacija je enormna sa svih strana, a najveća je iznošenjem točnih podataka, ali skrivanjem onih puno bitnijih.

alfa33
Gost
alfa33
1 godina prije

Ima tamo možda još zlata za koje i ne znamo,a njemačka neće tako brzo dobiti svoje zlato,ili ga neće uopće dobiti bar ne sve,a gle,izgleda da ipak samo židovi čuvaju”svoje” zlato(čitaj nacističko). A i drugima da ne govorimo,oni sa tuđim parama obrću zaradu u svoju korist,i zašto bi uopće vratili kad im je ovako dobro. I plus toga,to je samo pritisak na neposlušne vazale. A zapitajte se,kad bi kojim slučajem vratili svo zlato koje traže sve ove države,što bi se dogodilo sa ekonomskog i financijskog gledišta u usa i ostatku svijeta,pa to im je jedina garancija da preko noći ne bankrotiraju skroz na skroz. Ah,bar me tješi jedna stvar u svemu tome,mislim ima i pozitivno nešto u tome,a to je,da hrvatska nema problema sa vraćanjem svoga zlata….

blablabla
Gost
blablabla
1 godina prije

da Hr nema problema oko vracanja zlata zato sta ga je poklonila tj. “prodala” kad je bilo najjeftinije. I onda se bas slucajno poklopilo da je veliki strucnjak Roha proglasen za najboljeg guvernera. bah

Miki maus
Gost
Miki maus
1 godina prije

Bas tako, jedan problem manje za RH. To malo zlata je bilo toliko problem za RH da su ga se na sve nacine htjele rjesiti i gle cuda, uspjeli su ipak ito kad cijena zlata krenula strelovito gore. Tolika je zelja bila da se rjese toga vraga da se nezna ni tko ga je “kupio”, a jos manje di su novci od “prodaje”! Prava misterija, ali nevazno, bitno da su se uspjeli otarasiti tog zla, neka se drugi muce sa tim vragom!

alfa33
Gost
alfa33
1 godina prije

Nije zlato sve što sja……

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

Miki maus Tako je, zlato je vrag ☺

tuf
Gost
tuf
1 godina prije

Nije da se ne zna, zna se sve.
Željko Rohatinski je 2005. prodao naslijeđenih 15,5 tona zlata od bivše SFRJ (6,29 tona je bilo pohranjeno u švicarskom BIS-u, ostatak bio pohranjen na račune nealociranog zlata Loco London, Loco Berne i Loco New York) za 145 milijuna dolara, odnosno za oko 797 milijuna kuna. Te godine Hrvatska je bilježila gospodarski rast od 4,3 posto i pad nezaposlenosti, što samo po sebi nalaže da je argument o nužnosti prodaje zlata dijametralno suprotan od stvarnosti i izjednačava se s prijevarom i izdajom nacionalnih interesa s obzirom da bi ekvivalentna količina zlata danas vrijedila više od 4 milijarde kuna. Cijena zlata u vrijeme kada ga je HNB prodavala kretala se oko 280 dolara za uncu, dok je danas vrijednost oko 1200 dolara.
Direkcija za upravljanje međunarodnim pričuvama i deviznom likvidnošću HNB-a kontaktirala je Swiss National Bank, BIS i Bank of England, te komercijalne banke (Credit Suisse FB, UBS, Deutsche bank i Rabobank) s namjerom plasiranja zlata u kratkoročne depozite. Kako se tržište depozita zlata nalazi u Londonu, zlato locirano u New Yorku i Bernu premješteno je u London, te se zajedno sa zlatom lociranim u Londonu deponiralo kod BIS-a na rok od 2 mjeseca. Na taj je način po dospijeću depozita svo zlato HNB trebalo biti locirano u Londonu.
Samo za usporedbu, od 193 zemlje članice UN-a samo njih desetak nema svoje rezerve zlata, jedna od njih je i Hrvatska.

Fatih
Gost
Fatih
1 godina prije

ROHATINSKI………NJIHOV COVOJEK.
ISPRDAK !!!

Ive
Gost
Ive
5 mjeseci prije

Tek da se zna guvernere nacionalnih banaka postavljaju Rotchildsi a parlamenti to tek amenuju. Sto mislite da je trenutni guverner zastitnik nacionalnih interesa Hrvatske ili Rotchildsa – FED-a.

Ive
Gost
Ive
5 mjeseci prije

Hrvatskom zadnjih 30 godina vlada ZLOCINACKA HDZ koja se trudi Hrvatsku unistiti na ekonomskom, kulturnom i svakom drugom planu pretociti nacionalna dobra u privatna podobnih, a ne i sposbnih i u tome uspijevaju , vise zala su pocinili u tih 30 godina do svi prethdni rezimi u 1000 godina. Zato na skorim izborima treba nagraditi HDZ i ne dati im glas.

otpisani
Gost
otpisani
1 godina prije

Tog zlata koje su vlade raznih zemalja “čuvale” u Americi više nema. U neka ne tako davna vremena je Amerika bila odabrana za posredništvo između vlasnika Zemlje i smrtnika. No kako su i druge velike zemlje (velike po broju robova) napredovale i dostigle razinu dostojnu direktne komunikacije sa “gazdama” zlato više ne moraju “čuvati” u americi već ga spremaju u vlastite trezore i u trenutku potrebe razmjenjuju za nova znanja, naravno dozvoljeno im je da ga raznjenjuju između sebe jer će to zlato ionako doći tamo gdje treba.

Moguće je da su i sami vladari planeta uvidjeli da davanje prevelike količine znanja samo rijetkim odabranima dovodi do neravnoteže sile što može biti direktan put u samouništenje, jer iako smo kreacija visokonaprednog entiteta još uvijek u nama tinja ono animalno, primitivno, egoistično, dakle ako vladari žele postići cilj a to je da upregnu svu umnu i fizičku snagu roblja na ovoj Zemlji, moraju pažljivo i uravnoteženo dozirati davanje znanja i moći, jer se samo strahom za naš život ono životinjsko u nama može držati pod kontrolom a da od nas imaju koristi.

Milka Biletic
Gost
Milka Biletic
1 godina prije

Nemi dan ste pisali o artiku pa vas molim za hos jedan clanak da napisete kako su se ameri docepali Aljaske unaprije hvala

Aragorn
Gost
Aragorn
1 godina prije

to je bar meni u skoli bila prva stvar koju su me naucili poslje toga da se teritorij osim ratom moze kupit novcem…medjutim danas drzave npr dadnu luke pod koncesije na 20-50-100 godina

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Ujak sem če reči , no pa šta će vam zlato , imamo kripto… To je isto kao zlato ? …

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

Neznan čemu nepovjerenje kad je Steven Mnuchin, Ministar financija SAD-a lani bija u Fort Knoxu di bi tribalo bit 8150 tona zlata i reka: “Gold is safe”.
Zašto se uzbuđivat oko zlata u Americi ☺

SRT
Gost
SRT
1 godina prije

Mi u hrvatskoj nemamo takvih problema… mi zlata – nemamo!

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

Hrvatska je pola zlata prodala 2001 kad je unca bila 270$, a drugi dil tamo negdi 2005 . . . a unca zlata danas je oko 1270$. Jasno, nikome nije išta sumnjivo. To su napravili “učeni” ljudi koje neki zovu “stručnjaci”, a to nebi napravila ni baba Mare koja prodaje blitvu na pazaru i nema svih 8 razreda osnovne škole.

Šok
Gost
Šok
1 godina prije

centralne banke drže rezerve u zlatu ili u valuti
kada bi birao na duge staze izabra bi zlato
na kratke staze izabrao bi valutu

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

Šok Zlato je imovina koja u prvome redu služi za “stabilizaciju” odnosno očuvanju kupovne moći.
Sve fiat valute su u zadnjih 5000 godin popropadale, a zlato je ostalo i sačuvalo relativnu kupovnu moć. U starome Rimu za uncu zlata se mogla kupit dobra toga koju nisu svi mogli imat, a danas za uncu zlata se može kupit kvalitetan veštit.
Zlato nije za špekulaciju, ali je najjača obrana u vrimenima monetarno financijskih turbulencija.
Bez obzira na tehnologiju štitovi se rade od metala, nikako od papira, a najmanje digitalno . . . šta ne znači kako ne triba kombinirat sa svim vrstama imovine.

Šok
Gost
Šok
1 godina prije

Moreno
lijepo napisano

octopus
Gost
octopus
1 godina prije

Šok@ Židovska formula (koja do sad nije omanula): Trećina u zlatu, trećina u kešu, trećina u nekretninama…. Kad jednom pada vrijednost, drugome ili trećemu sigurno raste.

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Ne u kešu već u robi , trećina u robi…

Fatih
Gost
Fatih
1 godina prije

HAZARSKA FORMULA……
ZIDOVI SU DOBAR NAROD.NA NESRECU MALO IH JE I NEVLADAJU BANKAMA KAO OVA .ANDA !

Miki maus
Gost
Miki maus
1 godina prije

Ha, pa nije bezveze Rohatinski( a di je taj lik sada? ) bio guverner godine, po izboru poslovnih banaka. Pa, nemoze se to dobiti samo kao guverner mjenjacnice(HNB), mora ipak biti nesto konkretno.

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije

Rohatinski je s mjesta guvernera centralne banke otišao u Agrokor i bio je Todorićev savjetnik za financije. On mu je savjetovao kupnju slovenskog Merkatora. i taj potez je bio zadnji čavao u lijes Agrokora! Poslije se je Rohatinski umiriio i nigdje nije bilo glasa o njemu ne znam, dali je bio zahvaćen istragom u vezi d propašću Agrokora!!

Ive
Gost
Ive
5 mjeseci prije

A gdije je zalto koje je dvoglavnik iznio kada je bjezao?

Ad astra
Gost
Ad astra
1 godina prije

Naslov je legendaran. Čuj priče. Sve više država povlači zlato iz US. Venecuela, Turska, nešto malo Nizozemska i upitno koliko Njemačka. Tko samo smišlja naslove. Mogu ja dati prijedlog za jedan naslov članka. “Sve više država uvozi hrvatski kiseli kupus.” Onda kreće članak. Uz izvoz u Njemačku, prošle godine smo izvezli kamion kupusa u Kanadu. Podatci su izmišljeni s ciljem oslikavanja besmislenih naslova.

Mercury
Gost
Mercury
1 godina prije

@ Ad astra

Upitno je samo tebi:

Njemačka je povukla 300 tona.
Nizozemska je povuka 122.5 tona.
Turska je povukla 220 tona zlata.
Venezuela je povukla od svuda 160 tona.
Austrija i Belgija su izdale plan za povrat zlata od svuda.

Lijen si ko crna zemlja.

Miki maus
Gost
Miki maus
1 godina prije

I RH je povukla zlatnu medalju koju je dobio legendarni guverner HNB Rohatinski kao najbolji guverner neke centralne banke. E, sad, guverner neke centralne banke i centralna banka su ti koji kontroliraju rad poslovnih banaka, ogranicavaju ih, kaznjavaju itd, znaci da je guverner centralne banke neprijetelj broj 1 poslovnim bankama, bar na papiru. Uprkos tome poslovne banke nagrade guvernera Rohatinskig, guvernersko cudo nevidjeno. Otprilike, kao da Srbi odlikuju Gotovinu ili Hrvati Mladica.

Ad astra
Gost
Ad astra
1 godina prije

@Mercury
Koji je razlog povlačenja zlata. Za Venecuelu i Tursku mogu pretpostaviti ali me interesira Njemački razlog. Drugo pitanje je koliko je to posto od ukupnih njemačkih rezervi? Dosta je otvorenih pitanja na koje ni novinari ne znaju odgovor, a ti bi trebao doći do pravog razloga. Sumnjam. Evo jedan podatak s druge strane.” Strašno, Kina smanjila uvoz ruske nafte za 30%.” Bombastičan naslov. A što se krije iza tog naslova? Otkri sam. Podatak je točan.

Mercury
Gost
Mercury
1 godina prije

@ Ad astra

Prigovarao si na naslov koji je točan.A sada si prešao na to te sadržaj muči. Što ti na kraju na odgovara? Naslov ili tekst?

1200 tona Njemci imaju Americi (ostaje tamo). Napravili su plan da u 7 godina vrate 50% zlata (ukupno) u Njemačku sa svih lokacija, ali vratili su ga prije tog roka.

Neki od potencijalnih razloga:
1.) Financijska kriza 2012 (riječi njihove vlade).
2.) Pritisak javnosti nakon odbijanja inspekcije zlatnih rezervi.

Možda su oba razloga, možda niti jedan. A lud si ako misliš da postoji način da ćeš ti sa svojim razmišljanjem ili bilo tko od nas utvrditi pravi razlog. Jedina stvar je sigurna, a to je da je zlato jako dobar izolator od financijskih kriza.

Briga me zašto je Kina smanjila uvoz Ruske nafte kao i zašto je Njemačka vraćala svoje zlato.

Kao što rekoh, lijen si ko crna zemlja. Ovo je zadnji put da ti vadim podatke koji su ti pred nosom.

otpisani
Gost
otpisani
1 godina prije

Mercury
Ti i mnogi drugi komentatori slažete se o važnosti zlata kao nekakve monetarne brane i mjerila vrijednosti valuta u najmanju ruku kao nešto izuzetno vrijedno i potrebno za monetarnu suverenost neke države.
Ako je tome (samo) tako, zašto bi i jedna država, ikada u povijesti, svoje zlato, dakle svoju najdragocijeniju vrijednost “povjerila” na “čuvanje” nekoj drugoj (i to još neprijateljskoj) zemlji ?? Zar nije USA bila Njemačkoj i Japanu neprijateljska zemlja? Ja tu ne vidim logike. … a ako nešto nije logično onda treba razmisliti o nekom drugom logičnom objašnjenju ?
…ovo pitanje u stvari upućujem svima koji se ne slažu sa mnom da se zlato na planetu skuplja od samog nastanka ljudske vrste a da ono čovjeku nije nikada trebalo kao sirovina već (selektivno) samo kao ukras i stvar prestiža. (doduše, zlato se zadnjih desetljeća upotrebljava u elektronici, nešto u medicini, za izradu nakita… i to sve u zanemarivim količinama u odnosu na što se na nivou godine izvadi iz zemlje a naročito u odnosu na cjelokupno zlato izvađeno kroz povjest)

Mercury
Gost
Mercury
1 godina prije

@ Otpisani

Zlato nije mjerilo vrijednosti valuta. Valute su bezvrijedne za razliku od zlata. Prouči pad Azijskih tigrova.

“a ako nešto nije logično onda treba razmisliti o nekom drugom logičnom objašnjenju ?” – a što ako ti je logika pogrešna?

Meni je apsolutno nevjerojatno da ne znaš da je glavni razloga čuvanja zlata u Americi bio Hladni rat. Druga stvar. Kakve neprijateljske države? Poslije rata, Njemačka i Japan su bile američke kolonije, a Japan je to i danas.

Drugi razlog čuvanja zlata vani je disperzija rizika. Treći je korištenje zlata za trgovinu. Četvrti je nepostojanje sigurnosnih uvjeta da ga držiš doma.

Ukras i prestiž? Pa najveća uloga zlata u povijesti je bila kao valuta, bilo direktno, bilo kroz kovani novac ili vrijednosne papire, Zlatnom standardu te monetarnoj politici rezervi država. Kakav ukras i prestiž???

otpisani
Gost
otpisani
1 godina prije

Mercury
Moja logika i tvoja se ne bi trebale razlikovati. Razlika u našem razmišljanju proizlazi od moje kritičnosti prema uvriježenim zabludama a ti u njih vjeruješ kao jedinu i konačnu istinu.
Meni je nevjerojatno da ti naivno vjeruješ da se zlato u Americi čuvalo zbog “hladnog rata” i još mi je nevjerojatnije da ti uopće nije sumnjivo to da su sve zemlje koje su predale Americi zlato od njih dobile papir- kao potvrdu o količini predanog zlata i da nakon toga nitko od njih to svoje zlato nije nikada vidio.!?
Kakva disperzija rizika (?), pa u trenutku predaje zlata ti si ostao bez njega sa komadom papira u ruci!? ako bi stvarno htio sačuvati to zlato onda bi za njega trebao napraviti tajna skloništa i primijeniti najjače sigurnosne mjere zaštite (na kraju krajeva sam transport preko oceana ili zrakom je veći rizik od gubitka ili krađe nego da ostane u domaćim trezorima .
Zlato je u trenutku većeg napretka i organiziranosti roblja kroz povijest, postalo valuta i sredstvo razmjene pa samim tim dodatno motiviralo ljude na njegovom vađenju i sakupljanju i njegova upotreba u direktnoj razmjeni je trajala vrlo kratko a ako je novac i bio kovan od zlata on se kratko zadržao kao takav, jer je njegovo posjedovanje značilo rizik za život i vrlo brzo je u zamjenu za zlato i zlatni novac u opticaj stavljan novac od manje cijenjenih metala ili se jednostavno izdavala potvrda sa kojom se moglo dalje trgovati i taj se model zadržao do danas. Zlato je i danas visoko cijenjeni metal kojega na ovom planetu svakodnevno traže i vadi na stotine tisuća ljudi i svi ga daju za papir jer im ono u biti, ni za što drugo ne bi moglo poslužiti osim za ukras.
Od samoga začetka ljudske vrste zlato se vadilo i predavalo “bogovima” preko odabranih vladara i religijskih institucija a kasnije, do danas preko banaka. Kako god bilo i tkogod zlato posjeduje ono na kraju uvijek završava u bankama ili nekim drugim (od vlasti odobrenim) organizacijama i tu mu se gubi trag za nas “obične smrtnike”, … pa ti meni reci da mi logika ne valja 😉

Ive
Gost
Ive
5 mjeseci prije

@Mercury
Hajde se obojaj u crveno pa ces biti skuplji od zlata

JumpingJackFlash
Gost
JumpingJackFlash
1 godina prije

Da pogađam: možda je Kina smanjila uvoz nafte iz Rusije jer je povećala uvoz nafte iz Irana i Venecuele (da bi pomogla tamošnjim režimima da se održe). Ne čini mi se da će se Rusi zbog toga strašno naljutiti na Kineze, jer i Rusima je stalo da se režimi U Iranu i Venecueli održe. Rusi će sad vjerojatno prodavati više nafte sjevernoj Koreji i nekim drugim zemljama… Ako nisam u pravu, volio bih pročitati tuđa mišljenja…

Fatih
Gost
Fatih
1 godina prije

CUDNO,ZADNJA REVIZIJA 60-TI……..
ILI BOLJE RECENO INVENTURA.

робокап
Gost
робокап
1 godina prije

Урађена је 1953 за време председника Двајта Ајкзенхауера.Данас је У Форт Ноксу само Паучина.Немци су имали у истом 2356 тона,Да ли оно тамо или непостоји више време ће показати.Досада је у целокупној светској историји откопано око 200.000 тона злата.Кроз миленијуме је нестало Око 25000 тона,Издати Папирићи тзв.ФЈУЧЕРСИ који вам на папиру наводно гарантују да поседујете злато достигли су 1.500.000 тона.Е сад размислите о томе.

otpisani
Gost
otpisani
1 godina prije

Pa evo, zlato “isparilo” u vidu čestica veličine par atoma i lebdi “negdje” kako bi služilo umjesto “folije na plasteniku” (?)

Ive
Gost
Ive
5 mjeseci prije

Izlizalo se, potroslio na pranje ruku kada su ga koristili kao sapun.

Mickey
Gost
Mickey
1 godina prije

Willie Wimmer reče: Ako imaš USA za prijatelja, neprijatelj ti netreba.

Ive
Gost
Ive
5 mjeseci prije

Tko se sijeca one davno objavljene price o uposleniku u topionici zlata, bo je zlatne boje kose i svaki dan je u vlaznu kusu unio oko 2 grama zlatne prasine, kod kuce je kosu oprao u lavoru i vodu dobro procijedio, te je kod odlaska u penziju imao oko 15 kg zlata. Sasvim fina ustedjevina za panziju. Nesto slicno se i danas deasava i u FED-u pa zlato polako, ali sigurno gubi na tezini.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
53
0
()
x