Sve više zemalja svoje zlatne rezerve povlače iz američkih trezora

zlatne polug
52 komentara

Desetljećima su mnoge zemlje svoje zlatne rezerve skladištile u Sjedinjenim Državama. Ali situacija se mijenja. Prošle je godine nekoliko zemalja, uključujući Tursku, Njemačku i Nizozemsku, povuklo zlato pohranjeno u Sjedinjenim Državama, a druge države idu istim putem.

Natalija Dembinskaja je otkrila da je prije desetak godina oko 60 zemalja imalo zlatne rezerve u Sjedinjenim Državama, uglavnom kako bi bile sigurne u slučaju rata i povećale likvidnost, jer se najveći poslovi sa zlatom odvijaju na burzi u New Yorku (NYMEX). Čuvanjem zlata u Sjedinjenim Državama su se smanjili troškovi prijevoza, koji su zbog skupih osiguranja u slučaju plemenitih metala bili vrlo visoki, a Sjedinjene Države su odlučile naplatiti te troškove samo u iznimnim gospodarskim ili političkim prilikama.

Zbog činjenice da su Turska, Njemačka i Nizozemska 2018. povukle zlato pohranjeno u Sjedinjenim Državama, Italija smatra da ta mjera znači da se situacija može promijeniti. Nadalje, nedavno su se pojavile sumnje o tome jesu li Sjedinjene Države ispravno čuvale zlato drugih zemalja.

Prema američkom ministarstvu financija, Sjedinjene Države i dalje drže 261 milijun unci zlata. Međutim, posljednji put je revizija tih rezervi provedena ’60-ih godina prošlog stoljeća. Nakon toga je Kongres blokirao sve pokušaje da se provede nova inspekcija, kazala je Natalija Dembinskaja.

Ima onih koji pretpostavljaju da Amerikanci koriste strano zlato za vlastite interese i daju ga u zakup bankama koje su aktivne na tržištu kako bi kontrolirale cijenu plemenitog metala.

Ovo otvara pitanje je li Washington u bilo koje vrijeme spreman vratiti zlato koje mu ne pripada? Kako ne bi na sebe preuzimale rizike, sve više zemalja povlači svoje zlato”, objašnjava analitičar Paul Antonopoulos.

Val povlačenja je počeo 2012. godine, kada je Venezuela odlučila iz Sjedinjenih Država povući svih 160 tona zlata vrijednog 9 milijardi dolara. U to je vrijeme predsjednik Hugo Chavez izjavio kako je potrebno vratiti poluge u Venezuelu “kako ne bi bili taoci i podložni pritisku iz Washingtona”.

To se predviđanje venecuelanskog predsjednika ostvarilo 2018. Godine, kada je Banka Engleske predsjedniku Nicolasu Maduru odbila vratiti 1,2 milijarde dolara u zlatnim polugama.

Godine 2014. je Središnja banka Nizozemske povukla 20% zlatnih rezervi iz New Yorka. Tada je 50% nizozemskih rezervi bilo u Sjedinjenim Državama. Nizozemci su rekli kako je držanje polovice zlatnih rezervi na istom mjestu nerazborito i neadekvatno.

Međutim, analitičari su u pravu i zemlje nastavljaju povlačiti zlato iz Sjedinjenih Država kako ne bi ovisile o nepredvidivim postupcima predsjednika Donalda Trumpa.

Njemačka Bundesbanka je pokrenula program povlačenja zlata iz Sjedinjenih Država još 2012. godine. Uz Njemačku, Turska je u travnju 2018. povukla 27,8 tona zlata pohranjenog u američkim trezorima.

Prema riječima Dembinskaje, očigledni razlozi za povlačenje zlata iz američkih depozita je povećanje američkih kamatnih stopa, pritisak na euro i ostale valute, porast geopolitičkih rizika i trgovinski ratovi koje je pokrenuo Washington. Nadalje, globalno gospodarstvo nastoji smanjiti ovisnost o američkom dolaru, a zlato je u tom slučaju siguran resurs, puno sigurniji od oslanjanja na Sjedinjene Države.

Washington, koji sve više koristi financijske pritiske, sankcije i druge oblike ucjena, ali danas ne samo protiv nekolicine neprijatelja, već i protiv saveznika i partnera, jednostavno bi mogao zamrznuti njihovu imovinu u Sjedinjenim Državama, stoga svi povlače ono što mogu, bez da se tome pridaje previše pozornosti.

FRN 

NYMEXZlato
Pretplatiti se
Obavijesti o
52 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Aragorn
4 godine prije

pozdrav Saša. povrsan clanak,molim te ljepo da istrazis malo bolje,npr Njemačka je potrazila svoje zlato nazad iz FEDa.medjutim proci ce 30+ godina dok povrate 20% ukupne pohranjene kolicine…sta stv mislite da su ameri s FEDom bili glupi poslje WWII i da nisu potpisali brojne predugovore o povlacenju zlata…dok te drzave povuku svoje zlato,ameri ce ga uspit nadomirit nazalost…

alfa33
4 godine prije

Ima tamo možda još zlata za koje i ne znamo,a njemačka neće tako brzo dobiti svoje zlato,ili ga neće uopće dobiti bar ne sve,a gle,izgleda da ipak samo židovi čuvaju”svoje” zlato(čitaj nacističko). A i drugima da ne govorimo,oni sa tuđim parama obrću zaradu u svoju korist,i zašto bi uopće vratili kad im je ovako dobro. I plus toga,to je samo pritisak na neposlušne vazale. A zapitajte se,kad bi kojim slučajem vratili svo zlato koje traže sve ove države,što bi se dogodilo sa ekonomskog i financijskog gledišta u usa i ostatku svijeta,pa to im je jedina garancija da preko noći ne bankrotiraju skroz na skroz. Ah,bar me tješi jedna stvar u svemu tome,mislim ima i pozitivno nešto u tome,a to je,da hrvatska nema problema sa vraćanjem svoga zlata….

otpisani
4 godine prije

Tog zlata koje su vlade raznih zemalja “čuvale” u Americi više nema. U neka ne tako davna vremena je Amerika bila odabrana za posredništvo između vlasnika Zemlje i smrtnika. No kako su i druge velike zemlje (velike po broju robova) napredovale i dostigle razinu dostojnu direktne komunikacije sa “gazdama” zlato više ne moraju “čuvati” u americi već ga spremaju u vlastite trezore i u trenutku potrebe razmjenjuju za nova znanja, naravno dozvoljeno im je da ga raznjenjuju između sebe jer će to zlato ionako doći tamo gdje treba. Moguće je da su i sami vladari planeta uvidjeli da davanje prevelike količine znanja samo rijetkim odabranima dovodi do neravnoteže sile što može biti direktan put u samouništenje, jer iako smo kreacija visokonaprednog entiteta još uvijek u nama tinja ono animalno, primitivno, egoistično, dakle ako vladari žele postići cilj a to je da upregnu svu umnu i fizičku snagu roblja na ovoj… Čitaj više »

Alen
4 godine prije

Ujak sem če reči , no pa šta će vam zlato , imamo kripto… To je isto kao zlato ? …

Moreno
4 godine prije

Neznan čemu nepovjerenje kad je Steven Mnuchin, Ministar financija SAD-a lani bija u Fort Knoxu di bi tribalo bit 8150 tona zlata i reka: “Gold is safe”.
Zašto se uzbuđivat oko zlata u Americi ☺

SRT
4 godine prije

Mi u hrvatskoj nemamo takvih problema… mi zlata – nemamo!

Moreno
4 godine prije

Hrvatska je pola zlata prodala 2001 kad je unca bila 270$, a drugi dil tamo negdi 2005 . . . a unca zlata danas je oko 1270$. Jasno, nikome nije išta sumnjivo. To su napravili “učeni” ljudi koje neki zovu “stručnjaci”, a to nebi napravila ni baba Mare koja prodaje blitvu na pazaru i nema svih 8 razreda osnovne škole.

Ad astra
4 godine prije

Naslov je legendaran. Čuj priče. Sve više država povlači zlato iz US. Venecuela, Turska, nešto malo Nizozemska i upitno koliko Njemačka. Tko samo smišlja naslove. Mogu ja dati prijedlog za jedan naslov članka. “Sve više država uvozi hrvatski kiseli kupus.” Onda kreće članak. Uz izvoz u Njemačku, prošle godine smo izvezli kamion kupusa u Kanadu. Podatci su izmišljeni s ciljem oslikavanja besmislenih naslova.

Fatih
4 godine prije

CUDNO,ZADNJA REVIZIJA 60-TI……..
ILI BOLJE RECENO INVENTURA.

Mickey
4 godine prije

Willie Wimmer reče: Ako imaš USA za prijatelja, neprijatelj ti netreba.

Ive
3 godine prije

Tko se sijeca one davno objavljene price o uposleniku u topionici zlata, bo je zlatne boje kose i svaki dan je u vlaznu kusu unio oko 2 grama zlatne prasine, kod kuce je kosu oprao u lavoru i vodu dobro procijedio, te je kod odlaska u penziju imao oko 15 kg zlata. Sasvim fina ustedjevina za panziju. Nesto slicno se i danas deasava i u FED-u pa zlato polako, ali sigurno gubi na tezini.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI