Švedski tužitelj želi ispitati osnivača WikiLeaksa Assangea u Velikoj Britaniji

Julian Assange
2 komentara

Švedski tužitelj želi razgovarati s osnivačem WikiLeaksa Julianom Assangeom u Velikoj Britaniji, jer je protiv njega u tijeku istraga optužbi za silovanje, izjavio je švedski veleposlanik Peter Ericson.

Sud u Švedskoj odbio je odobriti tužiteljima dozvolu za uhićenje Assangea u odsutnosti.

“Koliko razumijem, sud je odbacio ideju o uhićenju u odsutnosti, jer je on [Assange] već zatvoren u Velikoj Britaniji. Sama istraga je u tijeku. Koliko znam, švedski tužitelj želi razgovarati s Assangeom u Velikoj Britaniji “, rekao je veleposlanik.

Diplomat  je dodao da je nastupila zastara kod zahtjeva za seksualno zlostavljanje protiv Assangea, ali je nastavljena istraga zbog optužbi za silovanje.

Assange, koji se suočio sa optužbama za seksualni napad i silovanje u Švedskoj, 2010. godine, bio je zaštićen u ekvadorskoj ambasadi u Londonu do travnja ove godine, kada je Ekvador svoju ponudu za azil povukao. Assange se boji izručenja Sjedinjenim Državama jer je WikiLeaks objavio niz povjerljivih dokumenata američke vlade.

U svibnju je sud u Velikoj Britaniji proglasio Assangea krivim za kršenje uvjeta jamčevine i osudio ga na 11 mjeseci zatvora.

Sjedinjene Države traže izručenje Assangea po nekoliko tačaka, uključujući zavjeru za hakiranje računala.

optužbeWikileaks
Pretplatiti se
Obavijesti o
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Red Dog
4 godine prije

Sud je ocitao lekciju prethodnoj tuziteljki da se ne glupira.
Sto je neobicno za Svedsku jer je pritvor do sudenja tamo kao dobar dan. To je problem sa ASAP-om. Ako se izdrzi pritvor je zatvor uzivancija. Ali valjda publicitet oko Assangea… Tada je stvarno bilo zloupotrebljeno. I bilo bi cudno da nova presuda ide protiv prethodne presude.
Svedski sudovi po pravilu nisu korumpirani. Assange je naisao na neke koje su igrali svoju igru. Prva tuziteljka nije videla osnovu za krivicno gonjenje. Onda je predmet dat drugoj tuziteljki.

Emiliano Zapata
4 godine prije

Nije ni cudno da se na portalima sve vise piseo torbama, sminkama, uredenju kupaona i sl. kad bi ovako mogao zavrsiti neoprezni urednik ili novinar…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI