The Nation: Rusiju je nemoguće izolirati i već je dobila novi Hladni rat

Dan pobjede Rusija
41 komentar

“Pokušaji Sjedinjenih Američkih Država da izoliraju Rusiju nisu uspjeli”, kaže Stephen Cohen, profesor emeritus na sveučilištima u Princetonu i New Yorku. Razlog tome je što je u načelu Rusiju teško učiniti, obzirom na njezinu veličinu i resurse, ali i uspješne diplomatske aktivnosti ruske vlade. Profesor Cohen vjeruje da je Rusija, u diplomatskom smislu, trenutno jedna od najuspješnijih zemalja svijeta.

Govoreći na petu obljetnicu krize u Ukrajini i uvođenja zapadnih sankcija protiv Rusije, Stephen Cohen, profesor emeritus na sveučilištima u Princetonu i New Yorku, istaknuo je glavne aspekte “novog Hladnog rata” između Sjedinjenih Država i Rusije.

Prvo, Cohen primjećuje kako tijekom prethodnog Hladnog rata nije bilo pokušaja izoliranja Moskve izvan granica sovjetskog carstva. Umjesto toga, pritisci su se nastojali provoditi u granicama suparničkog društvenog bloka i natjecati se sa Sovjetima u zemljama Trećeg svijeta.

Osim toga, profesor pokušaje da se izolira zemlja poput Rusije naziva “nerazumnim”, obzirom na njene veličinu, geografsku lokaciju, resurse i povijesni status velike sile. Ovu nerazumnost dokazuje kratkovidnost Washingtona u vanjskoj politici, koja se vidi, ali najmanje u Kongresu ili u medijima.

Procjenjujući trenutnu situaciju, profesor Stephen Cohen zaključuje da nije bilo moguće izolirati Rusiju. Od 2014. je Moskva jedan od najaktivnijih igrača u globalnoj diplomatskoj areni. Uspjela je zaključiti niz vojnih, političkih i gospodarskih sporazuma s Kinom, Iranom, Turskom, Sirijom, Saudijskom Arabijom, Indijom, čak i nekim europskim zemljama, unatoč sankcijama Europske unije. Osim toga, Rusija je arhitekt i glavni koordinator tri mirovna procesa, onog u Siriji, na Kosovu i Afganistanu. Cohen vjeruje da se niti jedan zapadni čelnik ne može usporediti s diplomatskim postignućima Vladimira Putina i Sergeja Lavrova u XXI stoljeću.

Istovremeno se na Zapadu stvara toliko buke zbog Putinovog “podmuklog nacionalizma”, ali ta je definicija lažna.  Stephen Cohen primjećuje da isti Emmanuel Macron, koji je optužio Donalda Trumpa za nacionalizam, želi biti “novi Charles de Gaulle”.

Točno je da je Charles de Gaulle u svojoj politici bio usredotočen na nacionalizam, počevši od otpora nacističkoj okupaciji i utemeljenja Pete Republike do povlačenja Francuske iz NATO pakta. Profesor Cohen podsjeća da je nacionalizam odavno važna politička snaga u mnogim zemljama, kako u “reakcionarnim” tako i “liberalnim”.

Putinov uspjeh u obnovi uloge Rusije na svjetskoj sceni se obično povezuje s njegovom “agresivnom” politikom, no Cohen smatra da su razlog uspjeha ruskog predsjednika “tri temelja filozofije ruske vanjske politike”.

Prvi temelj je obrana ruskog suvereniteta. Drugi je pojam da je “Rusija prva i najvažnija”, ali u smislu prioriteta dobrobiti ruskih građana. Treći temelj je suradnja s bilo kojom državom koja izražava uzajamnu želju za suradnjom s Rusijom.

U zaključku Cohen tvrdi da bi, uzevši u obzir neuspjeli pokušaj izoliranja Rusije, te diplomatske uspjehe Moskve i tužne posljedice militarizirane strategije američke vanjske politike, Washington trebao za primjer uzeti Rusiju, umjesto da od nje zahtijeva da se pridržava američkog poimanja svjetske politike.

“U suprotnom slučaju će Sjedinjene Države nastaviti izolirati same sebe”, zaključuje Stephen Cohen u svojoj izjavi za američki časopis The Nation.

The Nation

Hladni rat 2Sankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
41 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Umpah Pah
5 godine prije

Nema diskusije!
Bit ce kako ja naredim!
Staljin:
Aljosa,opali nogom u Trumanova jaja,da zaboli!

Nikola
5 godine prije

Sssr se urušio, bio je veći i moćniji od rusije, ni njega se nije moglo izolirati pa je propao. Jedino što je spasilo rusiju je nuklearni potencijal, kad on bude anuliran nestat će i rusije, za otprilike 5 do 10 godina rusija neće moći izdržati pritisak zapada i priznat će kapitulaciju ili će biti uništena. Budućnost rusije će biti kao njemačke. samo bez industrije, kolonija poljoprivrefnika.

Riddick
5 godine prije

Na danasnji dan 2015 F-16 Fajting falkon Ratnog vazduhoplovstva Turske oborio je Suhoj Su-24 Ratnog vazduhoplovstva Rusije u blizini sirijsko-turske granice 24. novembra 2015. godine. Pilot i navigator su se katapultirali, pilota su ubili sirijski Turkmeni, dok je navigator spašen. Specijalac iz tima za potragu i spasavanje koji je poslat u akciju spašavanja oborenih pilota je ubijen kada je spasilački helikopter oboren od strane terorista.

eu kolonija
5 godine prije

samo budalama može na um pasti jedna takva ideja

shumadinac
5 godine prije

Rusija se uspešnim manevrom podigla iz katastrofalne situacije, bilo bi glupo misliti da se SAD ne mogu podići iz mnogo povoljnije. Za sada idu onim putem kojim sam i mislio da će ići mada znatno sporije jer i oni imaju velikih unutrašnjih problema.

Laki Topalović
5 godine prije

Rusija i SSSR se ne mogu usporediti, kao što reče @eu kol. Sovjetski Savez je ogroman novac trošio na održavanje raznih vojski Varšavskog ugovora, tim zemljama davao sirovine po povlaštenim cijenama, da bi one dobre proizvode izvozili u svijet, a onaj “šrto” što ostane je bio za tržište SEV-a. Onda su 83 u Moskvi izračunali da ih doslovno izdržavaju sa desetinama i stotinama milijardi dolara, samo za ta “sanitarni kordon” prema NATO-u. Ostatak imaš negdje ovdje u nekom članku o “obrnutom carstvu”. Dakle, zaista, vataj se knjige gosn. Nikola.

nije bitno tko
5 godine prije

Rusija se je po razpadu SZ otarasila parazita, koji su joj kočili razvoj. Sve te države su danas postale problem EU-ja.

Dub Miroslav
5 godine prije

Iz pametnog izlaganja i dnevne politike amera da se zaključiti da im politiku ne vode pametni već nazadni agresivci,
Ma šta god rekao Georgij Žukov

mutavi
5 godine prije

a dje je komentar. sto je pravite se mutavi pa obrisali.

‘His true Motherland is Britain!’: Putin’s ‘top propagandist’ is a resident in London with a £700,000 property in Chiswick.

https://www.dailymail.co.uk/news/article-6421989/Putins-propagandist-resident-London-700-000-property-Chiswick.html

a stavite i ovo, da se vidi kako bi pijani rusi prodali i rodjenu mater

https://www.dailymail.co.uk/news/article-6423279/KGB-superspy-turned-MI6s-best-Cold-War-agent.html

DAWOR
5 godine prije

Što više ameriKURCI i Leteći Cirkus Monthyja Phytona tj.Engleska blate Rusiju to je više normalan dio planete Zemlje voli,cijeni i poštuje….to sam zaključio zadnjih nekoliko godina prateći svakodnevno mnogobrojne strane portale na internetu…..

Ivi tz
5 godine prije

Živila RUSIJA.

mladen3x
5 godine prije

Rusija nikad nije ni bila izolirana,mogu slobodno reći da svi oni procesi tokom devedesetih su zapravo pomogli Rusiji,u to vrijeme se otvorilo zapadno tržište i rasprodavalo se sve i svašta a kasnije se to samo puno bolje uredilo i donijelo boljitak samoj Rusiji.Pametna transformacija radi čuda.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI