fbpx

The Nation: Rusiju je nemoguće izolirati i već je dobila novi Hladni rat

Dan pobjede Rusija

“Pokušaji Sjedinjenih Američkih Država da izoliraju Rusiju nisu uspjeli”, kaže Stephen Cohen, profesor emeritus na sveučilištima u Princetonu i New Yorku. Razlog tome je što je u načelu Rusiju teško učiniti, obzirom na njezinu veličinu i resurse, ali i uspješne diplomatske aktivnosti ruske vlade. Profesor Cohen vjeruje da je Rusija, u diplomatskom smislu, trenutno jedna od najuspješnijih zemalja svijeta.

Govoreći na petu obljetnicu krize u Ukrajini i uvođenja zapadnih sankcija protiv Rusije, Stephen Cohen, profesor emeritus na sveučilištima u Princetonu i New Yorku, istaknuo je glavne aspekte “novog Hladnog rata” između Sjedinjenih Država i Rusije.

Prvo, Cohen primjećuje kako tijekom prethodnog Hladnog rata nije bilo pokušaja izoliranja Moskve izvan granica sovjetskog carstva. Umjesto toga, pritisci su se nastojali provoditi u granicama suparničkog društvenog bloka i natjecati se sa Sovjetima u zemljama Trećeg svijeta.

Osim toga, profesor pokušaje da se izolira zemlja poput Rusije naziva “nerazumnim”, obzirom na njene veličinu, geografsku lokaciju, resurse i povijesni status velike sile. Ovu nerazumnost dokazuje kratkovidnost Washingtona u vanjskoj politici, koja se vidi, ali najmanje u Kongresu ili u medijima.

Procjenjujući trenutnu situaciju, profesor Stephen Cohen zaključuje da nije bilo moguće izolirati Rusiju. Od 2014. je Moskva jedan od najaktivnijih igrača u globalnoj diplomatskoj areni. Uspjela je zaključiti niz vojnih, političkih i gospodarskih sporazuma s Kinom, Iranom, Turskom, Sirijom, Saudijskom Arabijom, Indijom, čak i nekim europskim zemljama, unatoč sankcijama Europske unije. Osim toga, Rusija je arhitekt i glavni koordinator tri mirovna procesa, onog u Siriji, na Kosovu i Afganistanu. Cohen vjeruje da se niti jedan zapadni čelnik ne može usporediti s diplomatskim postignućima Vladimira Putina i Sergeja Lavrova u XXI stoljeću.

Istovremeno se na Zapadu stvara toliko buke zbog Putinovog “podmuklog nacionalizma”, ali ta je definicija lažna.  Stephen Cohen primjećuje da isti Emmanuel Macron, koji je optužio Donalda Trumpa za nacionalizam, želi biti “novi Charles de Gaulle”.

Točno je da je Charles de Gaulle u svojoj politici bio usredotočen na nacionalizam, počevši od otpora nacističkoj okupaciji i utemeljenja Pete Republike do povlačenja Francuske iz NATO pakta. Profesor Cohen podsjeća da je nacionalizam odavno važna politička snaga u mnogim zemljama, kako u “reakcionarnim” tako i “liberalnim”.

Putinov uspjeh u obnovi uloge Rusije na svjetskoj sceni se obično povezuje s njegovom “agresivnom” politikom, no Cohen smatra da su razlog uspjeha ruskog predsjednika “tri temelja filozofije ruske vanjske politike”.

Prvi temelj je obrana ruskog suvereniteta. Drugi je pojam da je “Rusija prva i najvažnija”, ali u smislu prioriteta dobrobiti ruskih građana. Treći temelj je suradnja s bilo kojom državom koja izražava uzajamnu želju za suradnjom s Rusijom.

U zaključku Cohen tvrdi da bi, uzevši u obzir neuspjeli pokušaj izoliranja Rusije, te diplomatske uspjehe Moskve i tužne posljedice militarizirane strategije američke vanjske politike, Washington trebao za primjer uzeti Rusiju, umjesto da od nje zahtijeva da se pridržava američkog poimanja svjetske politike.

“U suprotnom slučaju će Sjedinjene Države nastaviti izolirati same sebe”, zaključuje Stephen Cohen u svojoj izjavi za američki časopis The Nation.

The Nation

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
42 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije

Nema diskusije!
Bit ce kako ja naredim!
Staljin:
Aljosa,opali nogom u Trumanova jaja,da zaboli!

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije
Reply to  Umpah Pah

Mijenjam gornji komentar za jedan bolji!

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
2 godine prije
Reply to  Umpah Pah

Reci ovom Nikoli ispod da ako lupa glavom u zid izgubit će 150 kalorija na sat.
Naučno dokazano.

Nikola
Gost
Nikola
2 godine prije

Sssr se urušio, bio je veći i moćniji od rusije, ni njega se nije moglo izolirati pa je propao. Jedino što je spasilo rusiju je nuklearni potencijal, kad on bude anuliran nestat će i rusije, za otprilike 5 do 10 godina rusija neće moći izdržati pritisak zapada i priznat će kapitulaciju ili će biti uništena. Budućnost rusije će biti kao njemačke. samo bez industrije, kolonija poljoprivrefnika.

eu kolonija
Gost
eu kolonija
2 godine prije
Reply to  Nikola

ima mala razlika, sssr je resurse poklanjao saveznicima a rusija prodaje. a ti klipane uhvati se plej stejšna I u wc-u bacaj majmune

čitalac
Gost
čitalac
2 godine prije
Reply to  Nikola

@Nikola SSSR je samo vojno bio jači od Rusije a i to je sada pitanje, obzirom na suvremenost i dinamilu sadašnje ruske vojske. Crvena armija je bila perfektan stroj za pregaziti neki teritorij i poveći ali nije bila sposobna, pokretna, dinamična, mobilna vojna sila.
A snaga odn. moć jednog društva nije samo i jedino vojna sila. SSSR je dobar primjer toga: urušio se kao kula od karata iznutra. Na istome putu je sada SAD pa i EU.

Stephen.
Gost
Stephen.
2 godine prije
Reply to  Nikola

Kume očito si zaboravio uzeti lijek protiv blesavitisa, ako se uzme kao provokacija SUPER !!

Trubadur
Gost
Trubadur
2 godine prije
Reply to  Nikola

Nikola…Ne trabunjaj gluposti….CCCP, kao nadnacionalna država, se urušio, baš, kao če se urušit i EU….. Kad, bi beznacionalni CK mogao, da pretvori sve narode u Ruse, kao to radi Hoolywood, pa sve narode pretvori u Amerikance, onda se ne bi urušio…… A što se moderne Rusije tiče… Zar nije več propala, 2015, po svim scenarijima, USrA i EU, režisera…Pa šta čemo sad, kad je Rusija od 2014 porasla na svim nivojima….Najgore mi je na portalu, kad pojedinci bajaju gluposti, bez bilo kakvog argumenta….

Zvrk
Gost
Zvrk
2 godine prije
Reply to  Trubadur

pa i USA je nadnacionalna država..kao uostalom i svaka američka

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije
Reply to  Nikola

@Nikola:
Ako lupas glavom u zid izgubit ces 150 kalorija na sat.
Naucno dokazano.

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
2 godine prije
Reply to  Umpah Pah

@Umpah Pah
🙂
A je ga okitilo. Neće ništa ostat za Novu godinu.

DAWOR
Gost
DAWOR
2 godine prije
Reply to  Nikola

Nikola ……. jesi li ti pod a) GLUP….pod b) GLUP….pod c) GLUP…(molim birati točan odgovor — ne možete pogriješiti)

Fatih
Gost
Fatih
2 godine prije
Reply to  Nikola

KOJI SI TI KOMAD .UDALETINE!!

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  Nikola

Kolonija poljoprivrednika…pretpostavljam da znaš da to ima za posledicu da neće biti gladni!?

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije

Na danasnji dan 2015 F-16 Fajting falkon Ratnog vazduhoplovstva Turske oborio je Suhoj Su-24 Ratnog vazduhoplovstva Rusije u blizini sirijsko-turske granice 24. novembra 2015. godine. Pilot i navigator su se katapultirali, pilota su ubili sirijski Turkmeni, dok je navigator spašen. Specijalac iz tima za potragu i spasavanje koji je poslat u akciju spašavanja oborenih pilota je ubijen kada je spasilački helikopter oboren od strane terorista.

Hari
Gost
Hari
2 godine prije
Reply to  Riddick

koliko me sjećanje služi, spasilački helikopter nije oboren, nego pogođen, pa je prisilno sletio, pa su ga onda na zemlji protuoklopnim oružjem uništili.

eu kolonija
Gost
eu kolonija
2 godine prije

samo budalama može na um pasti jedna takva ideja

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije

Rusija se uspešnim manevrom podigla iz katastrofalne situacije, bilo bi glupo misliti da se SAD ne mogu podići iz mnogo povoljnije. Za sada idu onim putem kojim sam i mislio da će ići mada znatno sporije jer i oni imaju velikih unutrašnjih problema.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije

Rusija i SSSR se ne mogu usporediti, kao što reče @eu kol. Sovjetski Savez je ogroman novac trošio na održavanje raznih vojski Varšavskog ugovora, tim zemljama davao sirovine po povlaštenim cijenama, da bi one dobre proizvode izvozili u svijet, a onaj “šrto” što ostane je bio za tržište SEV-a. Onda su 83 u Moskvi izračunali da ih doslovno izdržavaju sa desetinama i stotinama milijardi dolara, samo za ta “sanitarni kordon” prema NATO-u. Ostatak imaš negdje ovdje u nekom članku o “obrnutom carstvu”. Dakle, zaista, vataj se knjige gosn. Nikola.

Nikola
Gost
Nikola
2 godine prije

Onda su 83 u Moskvi izračunali
u Moskvi nisu ništa računali nego su se prepustili apatiji i beznađu, jednostavno nisu znali što bi uradili. Kinezi su osnovali čitav studij samo da prouče razloge koji su doveli do kolapsa sssra kako bi ga sami izbjegli. Klasičan kolaps kompleksnog sustava, Rusi jednostavno nisu bili sposobni držati zemlju na okupu.

eu kolonija
Gost
eu kolonija
2 godine prije
Reply to  Nikola

rusija je država ruskog naroda a sssr je bio država ruskog I još neakvih 15 drugih naroda. možda će ti sada biti mslo jasnije. imao si nacije koje su mislile da ne moraju ništa raditi I da će im rusija održavati standard. rusija ti je trenutačno razvijenija od svih država bivšeg sssr-a kao I od polovice eu članica po standardu stanovništva

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije
Reply to  eu kolonija

Važna ispravka kolega kolonija: Rusija nije država ruskog naroda već država svih naroda koji na njenoj teritoriji žive i time se ponose, to često naglašavaju.
@Nikola
Potuno si u pravu: apatija Moskve je dovela do raspada države i Rusija je danas jedna od najsiromašnijih država koju šamara ko kako hoće.

fenix
Gost
fenix
2 godine prije
Reply to  shumadinac

To je točno ali u danasnjoj Rusiji Rusi cine 82% stanovništva a svi Slaveni cine oko 90% i svi ostali narodi su potpuno pod Ruskom kulturom i civilizacijom dok u SSSR Rusi su činili oko 50% sto je ipak razlika. Vlasti u Moskvi cesto naglašavaju da u Rusiji živi oko 160 nacija ali apsolutna većina tih naroda nema vise od 100 tisuća pripadnika a većina njih je na pragu Rusifikacije prirodnim putem. U Rusiji ima oko 22 republike ali opet u većini republika Rusi cine apsolutnu većinu i te republike su ostavština Boljševizma jedine republike gdje Rusi nisu većina su na sj. Kavkazu ali i to su jako male republike. Recimo u Baskiriji Rusi su pojedinacna većina u Tatarstanu Rusi cine 45% stanovništva dakle i te dvije republike su pola pola dok su sa vanjske strane potpuno okružene Ruskim regionima gdje Rusi cine oko 90%+ stanovnistva.

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  shumadinac

Kakva bolan aptija…jedan puč protiv Gorbačova, jedan protiv Jeljcina i vi pričate o apatiji!?
I definitivno Rusija nije jedna od najsiromašnijih zemalja, negdje pročitah 11 privreda u svijetu, prva u hljebnom žitu i niko gladan.

Fatih
Gost
Fatih
2 godine prije
Reply to  eu kolonija

NE RAZUMIJE ON TEBE.
NIKOLA JE OTROVAN PREDRASUDAMA,A USPUT BEZOBRAZAN I GLUP. NAJGORA KOMBI ACIJA U KARAKTERU LICNOSTI!!!

Hari
Gost
Hari
2 godine prije
Reply to  Fatih

Mislim da Nikola radi za eure…pa piše što nalogodavci zahtijevaju

Trubadur
Gost
Trubadur
2 godine prije
Reply to  Nikola

U Kini je 90 posto populacije Han, Kineza, zato nema problema s nadnacionalnim…. Kad bi u Jugi svi, ko u Disneylandu, postali Jugosloveni a u CCCP svi postali Sovjeti, onda ne b došlo do nikakvog urušavanja .. Ne u SFRJ, ne u CCCP…..Isto če se raspast EU…..I isto se razpadaju SVI nadnacionalni “imperiji”….Da održiš višenacionalnu državu, moraš, da je ekonomski, kulturološki i genski pretvoriš u kotao, gdje posle kuhanja izađu, jednoznačnie individue, bez ikakve nacionalne pripadnosti ili ponosa….

Tvingo
Gost
Tvingo
2 godine prije
Reply to  Nikola

Ajd Niki gledaj poneki sport,politika ti nekako ne ide !!

čitalac
Gost
čitalac
2 godine prije
Reply to  Nikola

@Nikola Ne Rusi, komunisti nisu znali održati razvoj, kao uostalom i kod nas u ex-Yu. A SSSR je trošio 11% BDP na vojsku!!! Koga to ne bi pokopalo?
SSSR je doista bio “obrnuto carstvo”.

Chudo-Yudo
Gost
Chudo-Yudo
2 godine prije
Reply to  čitalac

Komunisti i njihova djeca i danas srze neke od bivsih republika u pat poziciji da bi se ekonomski razvile. Hrvatska je tipican primjer. Kad pogledas kome je pripala drustvena imovina redom su to komunisticki kadrovi bivse tvorevine. Nema nikog ne zavaraju fransize stranih organizacija. Te iste organizacije ne posjeduju ni jednu dionicu o preuzetim poduzecima. Od Hrvatske nema ni “H”, nije to domovina hrvata vec protuhrvatskih militanata. Za referencu pogledati prilike u Hrvatskoj, ne statisticke vec stvarne.

kiki
Gost
kiki
2 godine prije
Reply to  Chudo-Yudo

??? Franšiza je Mac Donalds…to je slično licenci.
Dionice posjeduju vlasnici dionica u dioničarskim društvima, d.d. U pravilu mogu biti na ime i donosioca…počni proučavati od vrijedn.papira klasičnih i burze do današnjeg trgovanja elektr….

Bulog
Gost
Bulog
2 godine prije
Reply to  Chudo-Yudo

Misliš na franju Tuđmana partizanskog generala i političkog komesara i ekipu. Koja je bila dužnost političkog komesara ???

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
2 godine prije

Rusija se je po razpadu SZ otarasila parazita, koji su joj kočili razvoj. Sve te države su danas postale problem EU-ja.

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
2 godine prije

Iz pametnog izlaganja i dnevne politike amera da se zaključiti da im politiku ne vode pametni već nazadni agresivci,
Ma šta god rekao Georgij Žukov

mutavi
Gost
mutavi
2 godine prije

a dje je komentar. sto je pravite se mutavi pa obrisali.

‘His true Motherland is Britain!’: Putin’s ‘top propagandist’ is a resident in London with a £700,000 property in Chiswick.

https://www.dailymail.co.uk/news/article-6421989/Putins-propagandist-resident-London-700-000-property-Chiswick.html

a stavite i ovo, da se vidi kako bi pijani rusi prodali i rodjenu mater

https://www.dailymail.co.uk/news/article-6423279/KGB-superspy-turned-MI6s-best-Cold-War-agent.html

Chudo-Yudo
Gost
Chudo-Yudo
2 godine prije
Reply to  mutavi

Razjasnimo dvije stvari ovdje:

1.) Britanski su mediji pod kontrolom duboke drzave te kao takvi subjektivni, prikazujuci laznu sliku. U istom su rangu s Goebels-Staljin ili propagandom jos nekih “zapadnih” nazadnih drzava. Referiram se ovdje i na svoju Domovinu.

2.) Logicno cesto brise komentare koje subjektivno odredjuje nepozeljnima, dok one koji vrijedjaju osobu ili generaliziraju cijele narode rado ostavljaju. Volio bih vidjeti pomaka na bolje ali za sad su zbog cenzure u istom rangu s nizerangiranim tabloidima. Steta, jer vijesti koje prenose nisu lose, makar copy-paste stranih medija preveden na hrvatski dok je analitika na izrazito niskom nivou okarakterizirana povrsnoscu.

Frane
Gost
Frane
2 godine prije
Reply to  Chudo-Yudo

Ne bi se složio sa tobom
ovdje vlada jako ugodna atnosfera i uljuđeno ponašanje kakvo moderatori promiču recimo nekoliko primjera normalnog ponašanja:
-Fatih-KOJI SI TI KOMAD .UDALETINE!!
-DAWOR-Nikola ……. jesi li ti pod a) GLUP
-Fatih-NE RAZUMIJE ON TEBE.NIKOLA JE OTROVAN PREDRASUDAMA,A USPUT BEZOBRAZAN I GLUP. NAJGORA KOMBI ACIJA U KARAKTERU LICNOSTI!!!
-eu kolonija–ima mala razlika, sssr je resurse poklanjao saveznicima a rusija prodaje. a ti klipane uhvati se plej stejšna I u wc-u bacaj majmune

Svi jako dobrg kućnog odgoja, sa puno škole.

kiki
Gost
kiki
2 godine prije
Reply to  mutavi

Da nije ovog komentara, još bi i zaboravila: Anonimusi provalili engleske službe, točnije projekt koji se zove Integrity Initiative, a djeluju naravno i preko svojih ambasada u svijetu (i Srbija i Crna Gora).
Primjerice, u Španjolskoj su onemogućili imenovanje jednog pukovnika, navodno je simpatizirao Ruse…djeluju kao klasteri…kad je trebalo doći do imenovsnja, navalili su preko Tvitera, diplomatskih službi – koje su kontaktirale premijera, ali kontaktirali su i neke zastupnike. U općoj dreci, naravno, čovjeka premijer nije imenovao…

DAWOR
Gost
DAWOR
2 godine prije

Što više ameriKURCI i Leteći Cirkus Monthyja Phytona tj.Engleska blate Rusiju to je više normalan dio planete Zemlje voli,cijeni i poštuje….to sam zaključio zadnjih nekoliko godina prateći svakodnevno mnogobrojne strane portale na internetu…..

Ivi tz
Gost
Ivi tz
2 godine prije

Živila RUSIJA.

Bob Rock
Gost
Bob Rock
2 godine prije

Uh zadnja rečenica članka je apsolutno točna. Ovakva loša vanjska politika može samo USA dovesti do izolacije!
Rusija ima niz zemalja spremnih na suradnju, koje “vole” i koje su podjednako i gore ugrožene od USA, kao potencijalne saveznike!
Dokle god postoji jedna KIna koja nikako ne može postati prijatelj USA, Rusija može mirno spavati i obratno!
Ako se kojim slučajem pritisak na Rusiju, ali i Kinu nastavi, doći će samo do savezništva između te dvije zemlje!

mladen3x
Gost
mladen3x
2 godine prije

Rusija nikad nije ni bila izolirana,mogu slobodno reći da svi oni procesi tokom devedesetih su zapravo pomogli Rusiji,u to vrijeme se otvorilo zapadno tržište i rasprodavalo se sve i svašta a kasnije se to samo puno bolje uredilo i donijelo boljitak samoj Rusiji.Pametna transformacija radi čuda.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik