fbpx

The National Interest: Napoleonov vojni genij će pomoći NATO-u u sukobu s Rusijom

Napoleon

Sjedinjene Američke Države i njihovi europski saveznici trebaju slijediti primjer Napoleona Bonapartea, koji je početkom XIX stoljeća reformirano vojsku i stvorio korpuse, čime je dobio nove razorne snage na operativnoj razini, kaže vojni stručnjak Franz-Stefan Gady. U svom članu za časopis The National Interest autor naglašava kako u mogućem sukobu s Rusijom struktura oružanih snaga zemalja Sjevernoatlantskog saveza ne bi bila ništa manje važna od revolucionarnih vojnih tehnologija.

Gady nas u svojoj interesantnoj povijesnoj šetnji vodi kroz XIX stoljeće i superiornost NATO pakta u “mogućem sukobu” s Rusijom prepoznaje u vojnom geniju Napoleona Bonapartea, koji je ostvario niz pobjeda u raznim bitkama, ali je na kraju izgubio rat. Možda i najvažniji? Čak je i naslov više romantičan, nego što oslikava stvarno stanje Napoleonovih ratova i njegovog konačnog pada, čak i ako nitko ne može dovesti u pitanje vojni genij slavnog francuskog vojskovođe.

“Napoleon zapadne kopnene snage može naučiti kako pobijediti u hibridnim ratovima“, kaže Franz-Stefan Gady.

“Vidite nesretnog Macka”, prema Lavu Tolstoju se, navodno, ovim se riječima austrijski general Karl Mack von Leiberich u listopadu 1805. godine predstavio ruskom maršalu Mihailu Kutuzovu u terenskom zapovjedništvu u Gornjoj Austriji, nakon što je pretrpio jedan od najgorih vojnih poraza iz doba Napoleona.

Nekoliko dana prije, austrijski general Karl Mack von Leiberich je u Bavarskoj  predao cijelu svoju armiju od 30 tisuća vojnika francuskom caru Napoleonu Bonaparteu. Masovna predaja je bila vrhunac dvotjedne kampanje, tijekom koje je Napoleonova vojska neutralizirala 70 tisuća austrijskih vojnika, 30 generala i više od stotinu topova u blizini grada Ulma.

Do listopada 1805. bilo je jasno da je Napoleon znao kako razbiti svoje protivnike, ali taj je slučaj bio značajan za druge, jer je austrijski general poražen a da nije ni ušao u veliku bitku.

Djelomično je ova gotovo bezbolna pobjeda bila posljedica vrhunskih vojnih vještina i same osobnosti Napoleona. Nije ni čudo da je britanski Vojvoda od Wellingtona napomenuo da je samo prisutnost cara na bojnom polju ravna nazočnosti 40 000 vojnika. Ipak, drugi uzrok trijumfa bili su sami francuski vojnici, odnosno njihova strukturalna organizacija.

“Pod Ulmom se Bonaparte prvi put borio s vojskom koja se sastojala od manje ili više autonomnih jedinica, takozvanih korpusa”, piše Franz-Stefan Gady.

Primjenjujući takvu vojnu strukturu je Napoleon nadvladao Austrijance i privremeno je uspio postići ono što se u vojnoj literaturi naziva “eskalacijska dominacija”. Drugim riječima, riječ je o prijetnji protivniku s više destruktivnih sila nego što ih on sam može skupiti i time ga obeshrabriti, objašnjava Gady.

konjanik

General Karl Mack von Leiberich se nije ni usudio upustiti u izravnu borbu protiv Napoleona, jer je znao da bi mu francuski korpusi mogli potpuno uništiti cijelu vojsku. Nesretni general se samo mogao predati. Ovaj povijesni primjer dobro ilustrira često zanemarenu komponentu vojnih stratega, a to su sastav i struktura oružanih snaga, nastavlja stručnjak.

Po njegovu mišljenju, uspjeh u multidimenzionalnom bojnom polju  operacija XXI stoljeća može ovisiti o stvaranju nove revolucionarne strukture oružanih snaga, slično sustavu korpusa u Napoleonovoj vojsci, što vam osigurava dominaciju nad protivnikom. Ovaj aspekt može biti važniji od naprednih tehnologija.

Glavna zadaća reforme Napoleona bila je stvaranje manjih visokomanevrirajućih snaga koje su imale puni potencijal organizirane vojske. Svaki korpus je uključivao dvije do četiri pješačke divizije, brigadu ili diviziju lake konjice, topničku bateriju, te određeni broj inženjerijskih snaga i pomoćnih jedinica.

Uzimajući ovo za primjer, europske ili američka vojska mogu povećati jedinice na razinu brigade i dati im veću autonomiju. Ove jedinice bi se brzo mogle premještati u uvjetima budućeg rata i izdržati se sve dok ne dođu pojačanja, vjeruje Franz-Stefan Gady.

Poput Napoleonovih korpusa, ove jedinice NATO snaga bi kombinirale teške borbene tenkove, lakše pješačke postrojbe i vojnu policiju i pomoćne snage koje bi činilo oklopno topništvo, uz izravnu podršku zrakoplovstva i protuzračne obrane.

Ali najvažnija stvar je da moderni vojnici NATO zemalja moraju biti sposobni samostalno pokrenuti i dovršiti operacije, usprkos poremećajima u komunikaciji, problemima s opskrbom i nedostupnosti obavještajnih podataka. Kao i francuski korpusi iz XIX stoljeća, te jedinice morat će na određeno vrijeme zadržati punu autonomiju.

U međuvremenu, u ovom trenutku, europske, te u manjoj mjeri američke kopnene snage, ne mogu djelovati ni s poluautonomnim jedinicama i brzo ih premještati kako bi postigle “eskalacijsku dominaciju”.

“Stoga, prema istraživanju poznate američke RAND korporacije, Velika Britanija, Francuska i Njemačka mogu okupiti i održavati tešku brigadu u baltičkim državama, ali njihova mobilizacija može trajati  ido mjesec dana, što dovode u sumnju spremnost tih jedinica za neprijateljstva koja mogu uključivati borbu protiv Rusa”, naglašava  The National Interest.

Štoviše, mora se imati na umu da se neprijateljstva u XXI stoljeću sve više odvijaju u urbanim, a ne u ruralnim područjima. Slijedom toga, teško oružane autonomne postrojbe, bez dodatne podrške, jednostavno neće biti sposobne za obavljanje operacija u takvim uvjetima, kaže Franz-Stefan Gady.

Stoga je potrebno staviti veći naglasak na stvaranje lako pokretnih jedinica, na primjer, po uzoru na američke rendžere, koji su zbog svoje strukture sposobni djelovati prije svega u urbanim područjima. Glavni cilj ovih jedinica nije da zaustaviti, nego odgoditi napredovanje agresora, prisiliti ga da troši svoje resurse, dok se ne okupe teške jedinice koje mogu ući u bitku.

Vojna parada
FOTO: Parada povodom Dana pobjede u Moskvi

Ovakve jedinice bi morale obaviti istu zadaću kao i francuski terenski vojnici u XIX stoljeću, a to je uznemiravati neprijatelja i istodobno stvarati prilike za napad. Ove jedinice bi također povećale “eskalacijsku dominaciju” europskih i američkih kopnenih snaga, na primjer, u suočavanju s Rusijom u istočnoj Europi, ističe stručnjak.

Podsjetimo, kako je to opisao Franz-Stefan Gady, to bi značilo da ove autonomne i visoko mobilne postrojbe budu prijetnja protivniku s više destruktivnih sila nego što ih on sam može skupiti i tako ga obeshrabre da krene u “veliku odlučujuću bitku”.

Sjedinjene Države i saveznici već danas mogu pokrenuti ovu inicijativu. Ona je idealna za europske zemlje istočnog dijela NATO-a i EU, koje trebaju stvoriti autonomne jedinice, dok bi države na zapadu trebale formirati teške autonomne brigade.

“Samo stvaranje istinski hibridnih postrojbi koje djeluju u istom borbenom prostoru može ubrzati stjecanje “eskalacijske dominacije”. Ovaj koncept u embrionalnom obliku već postoji na obje strane Atlantika. Kako bi se povećala fleksibilnost europskih i američke vojske, potrebno je daljnje restrukturiranje kopnenih snaga na operativnoj razini. Stoga je neophodno stvoriti novu probojnu strukturu oružanih snaga, sličnu onoj koju je Napoleon Bonaparte uspio stvoriti početkom XIX  stoljeća sa svojim sustavom korpusa”, zaključio je Franz-Stefan Gady.

Iskreno, članak američkog stručnjaka je vrlo zanimljiv, ali nedostaje epilog. U određenom smislu je to razumljivo, jer je Franz-Stefan Gady relativno mladi stručnjak na Institutu Istok-Zapad, a školovao se na Školi za međunarodne studije “Paul H. Nitze” u Washingtonu. Iako piše za brojne američke časopise, kao što su The Diplomat, The National Interest, Christian Science Monitor, Middle East Eye i druge, očigledno mu nedostaje poznavanje vojne doktrine i naobrazba u vojnoj akademiji, ali prije svega povijesti, jer ne navesti na kraju da je Napoleon Bonaparte, čak i sa svojim revolucionarnim korpusima, pretrpio najteži poraz u ruskim bespućima, je neobjašnjivo.

Školi za međunarodne studije “Paul H. Nitze” u Washingtonu se smatra jednom od najboljih diplomskih škola za međunarodne odnose u svijetu. Institucija je posvećena proučavanju međunarodnih poslova, ekonomije, diplomacije i politike, ali je očito da svoje studente ne poučava vojnim znanostima i nekim elementarnim povijesnim činjenicama.

No, ako NATO posluša sugestije Franza-Stefana Gadya, tim bolje po Rusiju, koja već ima iskustva s ovakvim probojima, iako bi bilo najbolje da do tog rata nikada ne dođe.

The National Interest

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
77 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
preseren3
Gost
preseren3
2 godine prije

Sanjala svinja o kukuruzu… Danas imamo Iskandere. Taj Iskander može ostvariti tampon zonu od 500 kilometara na ozemlju napadača, koja če biti izbrisana, da ni travka ne poraste. Ako to nije dosta, može biti glava nuklearna. Ili pak malo dalje…. Pa dođite onda, budale. Danas može Ruska armija izključiti GPS,… Pročitaj više »

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  preseren3

Mislim stvarno, gdje je ovaj završio vojnu akademiju? Aaaa piše u dnu…

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije

Ovaj “stručnjak” razmišlja o ratu u urbanoj sredini. Nije mi jasno da li misli o svojoj urbanoj sredini ili se brine kako će se boriti u ruskoj :)))))))

mladen3x
Gost
mladen3x
2 godine prije
Reply to  preseren3

dao sam ti minus jer ne razmišljaš realno….i druga strana to može učiniti!

cicos
Gost
cicos
2 godine prije
Reply to  mladen3x

I ja tebi dao minus, jerbom koji q… tjera drugu stranu da chachka prvu stranu. Dok razmisljas realno

Fatih
Gost
Fatih
2 godine prije
Reply to  mladen3x

MOZE AL U .URCU.
NE POZNAJES TRENUTNE MOGUCNODTI RUSKOG VOJMO-INDUSTRIJSKOG KOMPLEKSA.CITAJ MALO VISE DA BI REALNO IBEZ PREDRASUDA MOGAO KOMENTARISATI.
POSTOVANJE!!!

Šok
Gost
Šok
2 godine prije
Reply to  Fatih

PIŠEŠ BUDALAŠTINE!!

Crodaemon
Gost
Crodaemon
2 godine prije
Reply to  preseren3

Mislim da im je domet ipak pinku veci od 500km hehe

Šok
Gost
Šok
2 godine prije
Reply to  Crodaemon

Aleksandar I., ruski car, na Napoleonov ultimatum je odgovorio da je granica na rijeci Niemen.

Fatih
Gost
Fatih
2 godine prije
Reply to  Crodaemon

MA MOGU LUPATI OD LONDONA,PARIZA,MILANA……….

mmne
Gost
mmne
2 godine prije

ajde molim vas zapocnite pa da i to pitanje skinemo sa dnevnog reda!!!!

Iza_horizonta
Gost
Iza_horizonta
2 godine prije

Evo im jedna ideja.
Neka naprave korpus sastavljen od feministkinja, Lgbtq, socijalnih ratnika, “soyboy-eva” i slično.
U susretu sa njima će ruski vojnici poumirati od smijeha 🙂

Fatih
Gost
Fatih
2 godine prije
Reply to  Iza_horizonta

TOOOOO KRALJUUUUUU!????????????????????

jezevakucica
Gost
jezevakucica
2 godine prije

Evo već vidim Trampa u vojnoj odori kako stoji na čelu vojske Nato pakta ispred ruske granice.Perika mu vijori na vjetru a sa druge strane ruski vojnici to gledaju i od smjeha ne mogu ništa.Rat je gotov.Hvala ti Napoleone,bez tvog svjetlog i nadasve vojnički perfektnog poteza,a kojeg smo mi primjenili… Pročitaj više »

Sovonarola
Gost
Sovonarola
2 godine prije

Kakve vojne doktrine ,kakve trice i kucine.Novo vrime! .Stratezi moraju shvatiti ,a nije tesko.Rat se nece voditi na teritoriju Rusije i svijeta nece biti bez Rusije Nagradno pitanje,tko je to rekao?.

Mercury
Gost
Mercury
2 godine prije
Reply to  Sovonarola

Malo se drugačije izrazio, ali mislio je to što si napisao. Ali poruka je bila da se nitko neće zajebavati s Rusijom. Izgleda da ga nisu dobro čuli pa čačkaju mečku.

tedi
Gost
tedi
2 godine prije
Reply to  Mercury

Nisu ga slusali ni u Minhenu 2007g.A sada ? P.S.Franz-Stefan Gady,vajni strucnjak, posto palamudi o gradskim borbama mogao bi dati upute francuskoj policiji kako da se bore,a onda da krene sa uputama baltickim zemljama kako da krenu na Rusiju. Boze ovaj je sigurno u nekoj video igrici.A apropo zemljopisa i… Pročitaj više »

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije

Ruska vojska ne vodi vise ratove na teritoriji Rusije , tako da bolje da vasi vojnici uce tehnike kamufliranja i stapanja sa podlogom i kako da izbegnu avio udare , kako se orijentisati u prirodi kada izgubite svaki kontakt sa komandom , prva pomoc kako se boriti protiv hipotermije ,… Pročitaj više »

Iza_horizonta
Gost
Iza_horizonta
2 godine prije
Reply to  Riddick

@Riddick – zaboravio si osnovno, trebaju da počnu da uče ruski jezik 🙂 🙂

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije
Reply to  Iza_horizonta

Ruke u vis i bela zastava su internacionalne reci ???
Nece biti nista u Evropi ovo samo Ameri dizu frku a male zemlje uz Rusiju to koriste Nemacka , Francuska , Italija , Spanija imaju svojih unutrasnjih problema nema tu niceg ozbiljnog po meni.

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije
Reply to  Riddick

Sta tebe briga od kad pisem?
Vi ceo dan pisete gluposti na ovom portalu ko vas tera da to radite , meni mozete slobodno da kazete.
Moj sef je moja savest , ko ili sta tobom upravlja voleo bih da znam?!?

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije
Reply to  Riddick

Pa nemaju Rogozine . Evo ti na primer ,pises takve proste i suplje komentare koji su puni gluposti: pises kako Rusi Srbiji nikada nisu pomogli , kako nasi gastarbajteri skoro svi treba da zive u Rusiji , kako je poslovanje sa nemcima ulaganje u municiju , kako Putin treba da… Pročitaj više »

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije
Reply to  Riddick

Kakav je to pragmatican tip bota , nisam te razumeo ? Zar vi stvarno verujete da ja komentarisem za novac ?!? Ili sendvic i ko to placa ljude u Srbiji da pisu pro Ruske komentare pljuju Vucica i EU , NATO …. Koja je to interesna struja i na osnovu… Pročitaj više »

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije
Reply to  Riddick

A koja je vasa logika iza komentara: kako Rusi Srbiji nikada nisu pomogli , kako nasi gastarbajteri skoro svi treba da zive u Rusiji , kako je poslovanje sa nemcima ulaganje u municiju , kako Putin treba da podnese ostavku , zahvaljujes se Amerikancima za Republiku Srpsku , vasa Rusofobija… Pročitaj više »

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije
Reply to  Riddick

Jesi spominjao si , imam odlicno pamcenje od ranijih rasprava … Ovde si to napisao: https://www.logicno.com/vijesti/haaretz-hvala-majko-rusijo-sto-si-izraelu-pokazala-gdje-su-granice-dopustenog.html#comment-159999 Sto se tice poreza porez je obaveza bez obzira na opredeljenost i ostale stvari , patriotizam je kada ucinis nesto dobro sto nemoras da cinis za svoju zemlju i jos stosta. Mogu i u… Pročitaj više »

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije
Reply to  Riddick

Ukucao sam u Guglu ovo: https://bit.ly/2rhU5KO Jako je lako naci bilo koji komentar od bilo kada , samo se treba prisetiti sa kim si razgovarao , ovakva glupost o RS je ostala urezana u mom pamcenju. Razonoda, druzenje ,kao i vecini ovde , ali preko nekih stvari ne mogu da… Pročitaj više »

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije
Reply to  Riddick

Nikada nisam rekao da je izgubljeno vec da smo svojim greskama doveli dovde , napisao sam Kosovo je Srbija (De fakto nije nase , De Jure jeste , bice borbe da bude i De Fakto deo Srbije) Vucic je najveci zivi neprijatelj Srbije i Srbskog naroda (sigurno njega nisam citirao),… Pročitaj više »

Ivo
Gost
Ivo
2 godine prije
Reply to  Riddick

Razguzine,stvarno lupetaš. Normalno da plaćanje poreza nije patriotski čin,već zakonska obveza. Ako ga ne plaćaš,ideš u zatvor, kapiraš? Ako ti je to krajnji patriotski domet,jadna država u kojoj živiš. Mogu se svi odmah predati prvom neprijatelju koji naiđe.

Fatih
Gost
Fatih
2 godine prije
Reply to  Riddick

IMAJU VLADIMIR PUTI,ERDOGAN,ROHANI I SI DJIPING.ITEKAKO IMAJU DUSU.USPUT IMAJU MUDA I CAST.

tedi
Gost
tedi
2 godine prije
Reply to  Riddick

Ovaj savijet ti je za 5,samo sto se Amerikanci ne odvajaju od mobitela i ta ih tema ne zanima,oni da idu na front, i jos bez interneta,ma to svi samo mogu mastati.

RoPe
Gost
RoPe
2 godine prije

A jesu našli Luzera da im daje primjere.

tvingo
Gost
tvingo
2 godine prije

Na kraju čete i završiti kao geniji ispred vas….istoria est magistra vitae …

anti-sistem
Gost
anti-sistem
2 godine prije

Napoleon i Hitler nisu mogli,a NATO misli da može sa svojim neoliberalnim vođama poput Makrona koji ne može da zaustavi ni domaće prosvjede sa topovima i suzavcem?

IVE iz pecalbe
Gost
IVE iz pecalbe
2 godine prije

Franz Gad, ti si maloumni gad uzmi tandzaru u ruke i kreni na Rusiju i kao pravi general vici vojsko zamnom. Najveci vojskovodja Hanibal je upravo tako vodio ratove a ne kao tvoj Napoleon sa pristojne distance iz generala staba. Budaletino danase se ratovi vode i rijesavaju tako da se… Pročitaj više »

Pizistrat Nelson
Gost
Pizistrat Nelson
2 godine prije
Reply to  IVE iz pecalbe

U Staljingradu su wehrmachtovi generali Hartmann, Pfeffer i Wulz, kad je bilo jasno da je sve izgubljeno, krenuli u prvim redovima u proboj, jedino što ih vojnici nisu htjeli slijediti. Trebao je biti i general Stempel, ali on se ubio tako da si je pucao u glavu nakon što mu… Pročitaj više »

Ive iz Pecalbe
Gost
Ive iz Pecalbe
2 godine prije

Preporucujem ti procitati barem jednu knjigu o Hanibalu, recimo: HANIBAL ANTE PORTAS ili u prijevodu; Hanibal pred vratima.

Pizistrat Nelson
Gost
Pizistrat Nelson
2 godine prije
Reply to  Ive iz Pecalbe

Hvala, mama me ‘filala’ tim latinskim uzrečicama još u predškolsko doba. Ah ti prosvjetari, puni ambicija na tuđi račun 🙂

Duki
Gost
Duki
2 godine prije

OvI zapadni mediokriteti nikako ne vole uciti iz povijesti ! Pa u zadnja dva pokušaja osvajanja Rusije(Napika i Dolfika:)Vojske su im se smrzle kio pi*ke!!?,pola vojnika je ostavilo Kosti u rusiji ,druga polovica je zarobljena ili se razbolila a tehnikia se zaledila=neupotrebljiva! A Rusi su samo čekali !Pa kad je… Pročitaj više »

bbbb
Gost
bbbb
2 godine prije

Da je taj kabala patuljak znao da će mu namjestiti pobjede da nahrani svoj ogavni ego a da će mu isto namjestiti da popuši u Rusiji i kasnije popuši kod voterloa i završi na onom otoku ostao bi na Korzici čuvati koze. Al eto tako je to kad je netko… Pročitaj više »

Ivo
Gost
Ivo
2 godine prije

Kakav pacer…kad pomisliš da je još i plaćen za ovo trabunjanje…

Napoleon nije u startu imao nikakve šanse, Hitler možda i je,da su zauzeli Moskvu 41 bilo bi grbavo, a danas…planirati okrupnjavanje jedinica u uvjetima očekivanih nuklearnih udara… hebeni dječji vrtić.

kiki
Gost
kiki
2 godine prije
Reply to  Ivo

Upravo obratno….Napoleon je imao veće šanse od Hiće…pogledati uspjehe…

Ivo
Gost
Ivo
2 godine prije
Reply to  kiki

Netočno. Sa 700.000 vojnika i nešto topova, bez avijacije,tenkova,motoriziranog transporta i logistike nisu imali nikakve šanse. Baš nikakve. Napoleon je bio prvoklasni maloumnik što je uopće pokušao. Hićo je imao teoretske šanse, francuski patuljak niti to.

Weteran
Gost
Weteran
2 godine prije

Naivno je ne videti da se sve vrti oko novca. Nabediš na Rusiju i dodaš Kinu – našoj sreći nema kraja! Novca i sredstava koliko hoćeš. Nije bitno to što nije istina i što niko neće ratovati protiv Moskve. A stvarni Osvajači, dok ovo čitamo, zaposedaju teritoriju, zauzimaju položaje, i… Pročitaj više »

Mercury
Gost
Mercury
2 godine prije

Zaboravio je samo reći tko bi služio u tim “topovsko meso” jedinicama…

Hash
Gost
Hash
2 godine prije
Reply to  Mercury

Nije
Spominje zemlje istocne Evrope, pretpostavljam glupe slovene ,poljake i ukre, koji treba da prvi prodiru, dok ce s anglociosaksi grupisati i spremati za čišćenje.
A Rusi ce čekati skrštenih ruku.
Definitivno zapad je puko načisto, idiot do debila

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  Hash

Točno,….. lijepo je rekao istočne zemlje će zadržavati Ruse, dok zapadne stvore pravu armadu

Sardelić
Gost
Sardelić
2 godine prije

To je rekao. Ali je mislio.
Mi zapadnjaci biti će mo postrani dok se slaveni međusobno ne istrijebe. Prozirni huškač.

čokolino
Gost
čokolino
2 godine prije

Ja kretena majko mila…………….sad samo još fali neki idiot koji će se sjetiti da treba na Rusiju krenuti konjicom.

planetx
Gost
planetx
2 godine prije

Taman je Napoleon stručnjak za Rusiju – ako nekome trebaju savjeti kako dobiti batine od Rusa…

Njonjobobo
Gost
Njonjobobo
2 godine prije
Reply to  planetx

Moja ideja je bila ok,ali izgubih rat jer bijase baziran na sili
Umjesto na ljubavi.
Napoleonova knjiga na sv Heleni

Pizistrat Nelson
Gost
Pizistrat Nelson
2 godine prije
Reply to  Njonjobobo

Ko zna, da je objavio ljubav Bagrationu možda bi bolje prošao…

Jure
Gost
Jure
2 godine prije

Napoleon er poveo na Rusiju oko 600.000 ljudi, a vratilo se samo oko 10.000

Splitexpress
Gost
Splitexpress
2 godine prije
Reply to  Jure

Nije mogao,jer tehnički je neizvedivo dati tolikoj masi jedan obrok dnevno?Opskrba je i sto godina kasnije bila faktor ograničenja?Još nije bilo vlaka(prvi put korišten u prvom svj. Ratu?

kiki
Gost
kiki
2 godine prije
Reply to  Splitexpress

Nešto mi se čini da je riječ ‘logistika’ iz vojne terminologije…i francuskog porijekla…

Splitexpress
Gost
Splitexpress
2 godine prije

Bio sam automobilom u Moskvu 1973,kada sam prešao u Mađarskoj Zahony-Čop bila je tabla Moskva 2083 km,tada sam rekao da mi je nekako jasno kako je hitler došao do Moskve ali kako je došao Napoleon e to mi nikako nije jasno?Mnogo sam pročitao i proputovao,jedno je jasno Napoleon je bio… Pročitaj više »

Mat
Gost
Mat
2 godine prije
Reply to  Splitexpress

…..vojno nemoguce poraziti….Grijesis,gdje je tu……interes.

mladen3x
Gost
mladen3x
2 godine prije

Sastav,struktura i nadodao bih moral….Zato naše Vukovarce proučavaju po svijetskim učilištima i njihovu doktrinu ratovanja…I Jemenski Huti borci su u istom rangu…

Baba vanga
Gost
Baba vanga
2 godine prije
Reply to  mladen3x

Mladen
Prvi put to cujem od tebe da se Vukovarci proucavaju a izgubili su Vukovar mozda mislis na Oluju.

mladen3x
Gost
mladen3x
2 godine prije

I još jedna stvar iz povijesti,niti jedan rat od strane agresora nije dobiven ako tu nije bilo podrške večine domačeg stanovništva,svugdje u povijesti ako se išlo protiv domaćina taj rat je izgubljen……možeš me okupirati ali me nemožeš osvojiti…idi kući…

Abcnormalan
Gost
Abcnormalan
2 godine prije

U ratu pobjedjuje onaj koji je spreman vise se zrtvovati… Nekako sjmnjam da bi bilo koja zapadna placenicka vojska poslije 5-10% gubitaka uopce postojala kao formacija nakon sveopce bjezanije… Nije to vrijeme napoleona…. Ono kad o ratovanju prica netko tko uopce nema pojma…. Citava struktura zapadne doktrine je u feudalnoplacenickom… Pročitaj više »

šeronja
Gost
šeronja
2 godine prije

lobotomirani pripremaju taktiku, fali im tuđeg mesa , pošaljite svoju djecu u prve redove onda možda nešto postignete

cicos
Gost
cicos
2 godine prije

U Rusiji dobro rodilli psenica i kukuruz. Hoce to kada je zemlja dobro podjubrena.
Davaj,davaj za novu zetvu.

Joksim
Gost
Joksim
2 godine prije

Nešto ste zaboravili. Sad je granica Rusije na nekoliko stotina km od Moskve, a pre je bila u Poljskoj. Neće se gaziti dugo po ruskom snegu. Kazahstan za nekoliko godina prelazi na latinicu, i Belorusija se nešto kurva, Jermenija… Da nije nuklearki odavno bi je rasturili. Ovako će da je… Pročitaj više »

cicos
Gost
cicos
2 godine prije
Reply to  Joksim

I tvojima da nije nuklearki bizoni bi opet mirno pasli a ova planeta bila mnogo lijep kutak svemira bez TVOJIH i NJIHOVIH podguza

Nagard
Gost
Nagard
2 godine prije

Pa nemojte vise ove djecije clanke i nebulozne pa Rusija moze zbrisati citavu Europu za sedam dana.Dajte nam o ovim balkanskim ulizicamakoje prodaju zemlju vodu guraju narod u duznicko ropstvo a ovo kaze ovaj onaj Rusija je nuklearna supersila i kraj balade ima li kakvih pametnih tema.o balkanskim koridama da… Pročitaj više »

kiki
Gost
kiki
2 godine prije

Zahvaljujemo pametnjakoviću koji nas je sve, uključivo vojne stručnjake, podsjetio na značaj mobilnosti…koji ima više aspekata… Čak se prisjetio urbanih sredina… A o Napoleonu… Kakav god da je bio,’ obrisao’ je staru Europu…prije njega postojala je i nepismenost i prljavština i paljenje vještica. Jest da je Napoleon bio vojni genije,… Pročitaj više »

Ivi tz
Gost
Ivi tz
2 godine prije

Uzalud se ovi bolesnici trude i trude na sve načine da unište RUSIJU.ali zakasnili su to i oni znaju pa laju li laju.hhahaha…. a svi znaju šta je PUTIN rekao.rat se neće više voditi na teritoriji RUSIJE. Dzaba i napoleoni i brko i engleske dvorske lude i amerika i ostali… Pročitaj više »

Mamajev Kurgan
Gost
Mamajev Kurgan
2 godine prije

Napoleonov genijalac….iiiiii sta bjese s Napoleonovom agresorskom vojskom u Rusiji?
Odgovor za neznalice je….dosli Rusi u Pariz…popili,pojebali i gospodski otisli a Napoleon otiso u pm.s svojom vojskom…..ko i Hitlerovci.

samo tako
Gost
samo tako
2 godine prije

Iz te škole zaista izlaze vrsni stručnjaci .
Za očekivati je da če Pantagon u najskorije vrijeme iskoristiti njihova saznanja u Afganistanu i napokon ostarati pobjedu ?

udav
Gost
udav
2 godine prije

gps, hahaha! pa jel bio gps kada je rus gonio nazad napioleona sve do pariza? ne secate se da su rusi usli u pariz? bojim se samo da ih ovoga puta ne sacekaju samo arapi/muhamedanci u parizu, jer francuza mozda i ne bude.

Zadranin
Gost
Zadranin
2 godine prije

Znači, u doba “nuklearnog naoružanja” bi oni koristili znanje i taktike iz Napoleonovog doba? ?????

Postroje se na granici sa Rusijom.. i taman kad viknu “Vojsko, kreni!”.. doleti jedna taktička po glavi.

Eto ga. Sasiječeno odma u korijenu!

Sljedeći!!!

Pljuc!

tabula
Gost
tabula
2 godine prije

Zašto slijediti primjer Napoleona Bonapartea, kad imamo “genijalca” koji je radio na sličan način a postizao daleko, daleko bolje efekre i iza sebe ostavio neupredivo više smrti, jada i bijede. Vaš cilj je dosegnuti i prevazići Hitlera. Možda ćete ga i doseći, ali prevazići nećete iz poznatih i dokazanih historijskih… Pročitaj više »

...i jos nešto
Gost
...i jos nešto
2 godine prije

….na stranu znanja i sposobnosti mladog novinara, o taktici i strategiji vođenja nekog budućeg rata protiv rusije,…ali ono sto mene zabrinjava jest, da je ovaj tekst još jedan u nizu agit-prop tekstova , o nužnosti ,potrebi, ili svetoj dužnosti zapada da povede rat protiv države koja želi graditi vlastiti put… Pročitaj više »

Jurišić maja
Gost
Jurišić maja
2 godine prije

anglosaksonski predatori još se uvijek drže starih imperijalnih ideja o razbijanju Rusije na više državica poput neuspješne i o njima ovisne Ukrajine a mora se priznati da od devedesetih godina nakon razbijanja sssr-a to rade prilično uspješno pitanje je di će Rusija povući crtu i reći dosta

spartak
Gost
spartak
2 godine prije

Ma ljudi nije to što vi mislite. U ptianju je nešto drugo. Čini mi se da je ovaj mladi “stručnjak” naletio slučajno na Napoleonove korpuse pa rekao sam sebi: gle ovo bi mi moglo dobro poslužit, na tome bih mogao graditi karijeru, to malo obradim i dovedem u kontekst 21.… Pročitaj više »

DrugiJa
Gost
DrugiJa
2 godine prije

Da li se to NATO počinje sve otvorenije pripremati za napad na Rusiju?!?… Red sankcija; red diverzija; red raspoređivanja vojske na granici s RF; red sankcija; red ubojstva visoko rangiranih ruskih vojnika izvan RF; red sankcija; red napada na ruske baze van RF; red sankcija; i eto kreće red pripreme… Pročitaj više »

POVEZANE VIJESTI

Izbornik