The National Interest: Napoleonov vojni genij će pomoći NATO-u u sukobu s Rusijom

Napoleon
77 komentara

Sjedinjene Američke Države i njihovi europski saveznici trebaju slijediti primjer Napoleona Bonapartea, koji je početkom XIX stoljeća reformirano vojsku i stvorio korpuse, čime je dobio nove razorne snage na operativnoj razini, kaže vojni stručnjak Franz-Stefan Gady. U svom članu za časopis The National Interest autor naglašava kako u mogućem sukobu s Rusijom struktura oružanih snaga zemalja Sjevernoatlantskog saveza ne bi bila ništa manje važna od revolucionarnih vojnih tehnologija.

Gady nas u svojoj interesantnoj povijesnoj šetnji vodi kroz XIX stoljeće i superiornost NATO pakta u “mogućem sukobu” s Rusijom prepoznaje u vojnom geniju Napoleona Bonapartea, koji je ostvario niz pobjeda u raznim bitkama, ali je na kraju izgubio rat. Možda i najvažniji? Čak je i naslov više romantičan, nego što oslikava stvarno stanje Napoleonovih ratova i njegovog konačnog pada, čak i ako nitko ne može dovesti u pitanje vojni genij slavnog francuskog vojskovođe.

“Napoleon zapadne kopnene snage može naučiti kako pobijediti u hibridnim ratovima“, kaže Franz-Stefan Gady.

“Vidite nesretnog Macka”, prema Lavu Tolstoju se, navodno, ovim se riječima austrijski general Karl Mack von Leiberich u listopadu 1805. godine predstavio ruskom maršalu Mihailu Kutuzovu u terenskom zapovjedništvu u Gornjoj Austriji, nakon što je pretrpio jedan od najgorih vojnih poraza iz doba Napoleona.

Nekoliko dana prije, austrijski general Karl Mack von Leiberich je u Bavarskoj  predao cijelu svoju armiju od 30 tisuća vojnika francuskom caru Napoleonu Bonaparteu. Masovna predaja je bila vrhunac dvotjedne kampanje, tijekom koje je Napoleonova vojska neutralizirala 70 tisuća austrijskih vojnika, 30 generala i više od stotinu topova u blizini grada Ulma.

Do listopada 1805. bilo je jasno da je Napoleon znao kako razbiti svoje protivnike, ali taj je slučaj bio značajan za druge, jer je austrijski general poražen a da nije ni ušao u veliku bitku.

Djelomično je ova gotovo bezbolna pobjeda bila posljedica vrhunskih vojnih vještina i same osobnosti Napoleona. Nije ni čudo da je britanski Vojvoda od Wellingtona napomenuo da je samo prisutnost cara na bojnom polju ravna nazočnosti 40 000 vojnika. Ipak, drugi uzrok trijumfa bili su sami francuski vojnici, odnosno njihova strukturalna organizacija.

“Pod Ulmom se Bonaparte prvi put borio s vojskom koja se sastojala od manje ili više autonomnih jedinica, takozvanih korpusa”, piše Franz-Stefan Gady.

Primjenjujući takvu vojnu strukturu je Napoleon nadvladao Austrijance i privremeno je uspio postići ono što se u vojnoj literaturi naziva “eskalacijska dominacija”. Drugim riječima, riječ je o prijetnji protivniku s više destruktivnih sila nego što ih on sam može skupiti i time ga obeshrabriti, objašnjava Gady.

konjanik

General Karl Mack von Leiberich se nije ni usudio upustiti u izravnu borbu protiv Napoleona, jer je znao da bi mu francuski korpusi mogli potpuno uništiti cijelu vojsku. Nesretni general se samo mogao predati. Ovaj povijesni primjer dobro ilustrira često zanemarenu komponentu vojnih stratega, a to su sastav i struktura oružanih snaga, nastavlja stručnjak.

Po njegovu mišljenju, uspjeh u multidimenzionalnom bojnom polju  operacija XXI stoljeća može ovisiti o stvaranju nove revolucionarne strukture oružanih snaga, slično sustavu korpusa u Napoleonovoj vojsci, što vam osigurava dominaciju nad protivnikom. Ovaj aspekt može biti važniji od naprednih tehnologija.

Glavna zadaća reforme Napoleona bila je stvaranje manjih visokomanevrirajućih snaga koje su imale puni potencijal organizirane vojske. Svaki korpus je uključivao dvije do četiri pješačke divizije, brigadu ili diviziju lake konjice, topničku bateriju, te određeni broj inženjerijskih snaga i pomoćnih jedinica.

Uzimajući ovo za primjer, europske ili američka vojska mogu povećati jedinice na razinu brigade i dati im veću autonomiju. Ove jedinice bi se brzo mogle premještati u uvjetima budućeg rata i izdržati se sve dok ne dođu pojačanja, vjeruje Franz-Stefan Gady.

Poput Napoleonovih korpusa, ove jedinice NATO snaga bi kombinirale teške borbene tenkove, lakše pješačke postrojbe i vojnu policiju i pomoćne snage koje bi činilo oklopno topništvo, uz izravnu podršku zrakoplovstva i protuzračne obrane.

Ali najvažnija stvar je da moderni vojnici NATO zemalja moraju biti sposobni samostalno pokrenuti i dovršiti operacije, usprkos poremećajima u komunikaciji, problemima s opskrbom i nedostupnosti obavještajnih podataka. Kao i francuski korpusi iz XIX stoljeća, te jedinice morat će na određeno vrijeme zadržati punu autonomiju.

U međuvremenu, u ovom trenutku, europske, te u manjoj mjeri američke kopnene snage, ne mogu djelovati ni s poluautonomnim jedinicama i brzo ih premještati kako bi postigle “eskalacijsku dominaciju”.

“Stoga, prema istraživanju poznate američke RAND korporacije, Velika Britanija, Francuska i Njemačka mogu okupiti i održavati tešku brigadu u baltičkim državama, ali njihova mobilizacija može trajati  ido mjesec dana, što dovode u sumnju spremnost tih jedinica za neprijateljstva koja mogu uključivati borbu protiv Rusa”, naglašava  The National Interest.

Štoviše, mora se imati na umu da se neprijateljstva u XXI stoljeću sve više odvijaju u urbanim, a ne u ruralnim područjima. Slijedom toga, teško oružane autonomne postrojbe, bez dodatne podrške, jednostavno neće biti sposobne za obavljanje operacija u takvim uvjetima, kaže Franz-Stefan Gady.

Stoga je potrebno staviti veći naglasak na stvaranje lako pokretnih jedinica, na primjer, po uzoru na američke rendžere, koji su zbog svoje strukture sposobni djelovati prije svega u urbanim područjima. Glavni cilj ovih jedinica nije da zaustaviti, nego odgoditi napredovanje agresora, prisiliti ga da troši svoje resurse, dok se ne okupe teške jedinice koje mogu ući u bitku.

Vojna parada
FOTO: Parada povodom Dana pobjede u Moskvi

Ovakve jedinice bi morale obaviti istu zadaću kao i francuski terenski vojnici u XIX stoljeću, a to je uznemiravati neprijatelja i istodobno stvarati prilike za napad. Ove jedinice bi također povećale “eskalacijsku dominaciju” europskih i američkih kopnenih snaga, na primjer, u suočavanju s Rusijom u istočnoj Europi, ističe stručnjak.

Podsjetimo, kako je to opisao Franz-Stefan Gady, to bi značilo da ove autonomne i visoko mobilne postrojbe budu prijetnja protivniku s više destruktivnih sila nego što ih on sam može skupiti i tako ga obeshrabre da krene u “veliku odlučujuću bitku”.

Sjedinjene Države i saveznici već danas mogu pokrenuti ovu inicijativu. Ona je idealna za europske zemlje istočnog dijela NATO-a i EU, koje trebaju stvoriti autonomne jedinice, dok bi države na zapadu trebale formirati teške autonomne brigade.

“Samo stvaranje istinski hibridnih postrojbi koje djeluju u istom borbenom prostoru može ubrzati stjecanje “eskalacijske dominacije”. Ovaj koncept u embrionalnom obliku već postoji na obje strane Atlantika. Kako bi se povećala fleksibilnost europskih i američke vojske, potrebno je daljnje restrukturiranje kopnenih snaga na operativnoj razini. Stoga je neophodno stvoriti novu probojnu strukturu oružanih snaga, sličnu onoj koju je Napoleon Bonaparte uspio stvoriti početkom XIX  stoljeća sa svojim sustavom korpusa”, zaključio je Franz-Stefan Gady.

Iskreno, članak američkog stručnjaka je vrlo zanimljiv, ali nedostaje epilog. U određenom smislu je to razumljivo, jer je Franz-Stefan Gady relativno mladi stručnjak na Institutu Istok-Zapad, a školovao se na Školi za međunarodne studije “Paul H. Nitze” u Washingtonu. Iako piše za brojne američke časopise, kao što su The Diplomat, The National Interest, Christian Science Monitor, Middle East Eye i druge, očigledno mu nedostaje poznavanje vojne doktrine i naobrazba u vojnoj akademiji, ali prije svega povijesti, jer ne navesti na kraju da je Napoleon Bonaparte, čak i sa svojim revolucionarnim korpusima, pretrpio najteži poraz u ruskim bespućima, je neobjašnjivo.

Školi za međunarodne studije “Paul H. Nitze” u Washingtonu se smatra jednom od najboljih diplomskih škola za međunarodne odnose u svijetu. Institucija je posvećena proučavanju međunarodnih poslova, ekonomije, diplomacije i politike, ali je očito da svoje studente ne poučava vojnim znanostima i nekim elementarnim povijesnim činjenicama.

No, ako NATO posluša sugestije Franza-Stefana Gadya, tim bolje po Rusiju, koja već ima iskustva s ovakvim probojima, iako bi bilo najbolje da do tog rata nikada ne dođe.

The National Interest

Napoleon BonaparteNATO
Pretplatiti se
Obavijesti o
77 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
preseren3
5 godine prije

Sanjala svinja o kukuruzu…
Danas imamo Iskandere.
Taj Iskander može ostvariti tampon zonu od 500 kilometara na ozemlju napadača, koja če biti izbrisana, da ni travka ne poraste.
Ako to nije dosta, može biti glava nuklearna. Ili pak malo dalje….
Pa dođite onda, budale.
Danas može Ruska armija izključiti GPS, da se oko svoje kuče izgubiš, može upotrebiti EMP, pa da se vratiš u doba Neandertalca.
A da ne govorimo, da če vas narod kamenjati, kad zaserete teren oko vrtiča, škola…
Hahahahaha…
Pijete fluorisanu vodu?

mmne
5 godine prije

ajde molim vas zapocnite pa da i to pitanje skinemo sa dnevnog reda!!!!

Iza_horizonta
5 godine prije

Evo im jedna ideja.
Neka naprave korpus sastavljen od feministkinja, Lgbtq, socijalnih ratnika, “soyboy-eva” i slično.
U susretu sa njima će ruski vojnici poumirati od smijeha 🙂

jezevakucica
5 godine prije

Evo već vidim Trampa u vojnoj odori kako stoji na čelu vojske Nato pakta ispred ruske granice.Perika mu vijori na vjetru a sa druge strane ruski vojnici to gledaju i od smjeha ne mogu ništa.Rat je gotov.Hvala ti Napoleone,bez tvog svjetlog i nadasve vojnički perfektnog poteza,a kojeg smo mi primjenili mi danas ne bi bili u Moskvi.Ovo su izvadci iz Trampovog govora sa Crvenog trga.

Sovonarola
5 godine prije

Kakve vojne doktrine ,kakve trice i kucine.Novo vrime! .Stratezi moraju shvatiti ,a nije tesko.Rat se nece voditi na teritoriju Rusije i svijeta nece biti bez Rusije Nagradno pitanje,tko je to rekao?.

Riddick
5 godine prije

Ruska vojska ne vodi vise ratove na teritoriji Rusije , tako da bolje da vasi vojnici uce tehnike kamufliranja i stapanja sa podlogom i kako da izbegnu avio udare , kako se orijentisati u prirodi kada izgubite svaki kontakt sa komandom , prva pomoc kako se boriti protiv hipotermije , kako upaliti vatru kako izbeci zarobljavanje itd, to ce vam biti od neke koristi da ne zavrsite kao francuzi i nemci negde da vam se ni grob ne zna ili u Sibiru u radnom kampu.

RoPe
5 godine prije

A jesu našli Luzera da im daje primjere.

tvingo
5 godine prije

Na kraju čete i završiti kao geniji ispred vas….istoria est magistra vitae …

anti-sistem
5 godine prije

Napoleon i Hitler nisu mogli,a NATO misli da može sa svojim neoliberalnim vođama poput Makrona koji ne može da zaustavi ni domaće prosvjede sa topovima i suzavcem?

IVE iz pecalbe
5 godine prije

Franz Gad, ti si maloumni gad uzmi tandzaru u ruke i kreni na Rusiju i kao pravi general vici vojsko zamnom. Najveci vojskovodja Hanibal je upravo tako vodio ratove a ne kao tvoj Napoleon sa pristojne distance iz generala staba. Budaletino danase se ratovi vode i rijesavaju tako da se neprijatelj unisti i pokori prije nego li vojnicka cizma udje na neprijateljski teritorij.

Duki
5 godine prije

OvI zapadni mediokriteti nikako ne vole uciti iz povijesti ! Pa u zadnja dva pokušaja osvajanja Rusije(Napika i Dolfika:)Vojske su im se smrzle kio pi*ke!!?,pola vojnika je ostavilo
Kosti u rusiji ,druga polovica je zarobljena ili se razbolila a tehnikia se zaledila=neupotrebljiva!
A Rusi su samo čekali !Pa kad je došla najljuća zimetina Udri Udri !i čića mića gotova priča !A ovaj majmun priča(sere)o Napoleonovoj dokitrinni za Rusiju !?
Pa se sada i onaj Ukrajinski kočopernik počeo igrati rata. ,valjda savjetovan od ovakih majmuna nepismenih !??
Samo. Neće on i njegovi najebati @Ima dovoljno mladog ukrajinskog mesa za gurnuti u vatru !??
JUNAČIKI NEMA ŠTA !

bbbb
5 godine prije

Da je taj kabala patuljak znao da će mu namjestiti pobjede da nahrani svoj ogavni ego a da će mu isto namjestiti da popuši u Rusiji i kasnije popuši kod voterloa i završi na onom otoku ostao bi na Korzici čuvati koze. Al eto tako je to kad je netko preambiciozan a misli da je pametan a ne kuži da je obični pijun ko i oni koji su za ovu budalu ginuli. I sad se traži nova budala za sljedeći masakr sa Rusijom, dovoljno je da ima ego ko Rusija, režija, produkcija, scenografija, sve je spremno za taj stvarni film……………..a stvor sretan, hrane ga krvlju zemljana………..

Ivo
5 godine prije

Kakav pacer…kad pomisliš da je još i plaćen za ovo trabunjanje…

Napoleon nije u startu imao nikakve šanse, Hitler možda i je,da su zauzeli Moskvu 41 bilo bi grbavo, a danas…planirati okrupnjavanje jedinica u uvjetima očekivanih nuklearnih udara… hebeni dječji vrtić.

Weteran
5 godine prije

Naivno je ne videti da se sve vrti oko novca.
Nabediš na Rusiju i dodaš Kinu – našoj sreći nema kraja!
Novca i sredstava koliko hoćeš. Nije bitno to što nije istina i što niko neće ratovati protiv Moskve.
A stvarni Osvajači, dok ovo čitamo, zaposedaju teritoriju, zauzimaju položaje, i to bez zrna baruta!?
Al kako da ti nenaoružan, gladan, bosonog bude dušman za kojeg ti trebaju milijarde, bilijarde, i ostale “jarde”!?
Gospodari Novca su najveći Iluzionisti 🙂

Mercury
5 godine prije

Zaboravio je samo reći tko bi služio u tim “topovsko meso” jedinicama…

čokolino
5 godine prije

Ja kretena majko mila…………….sad samo još fali neki idiot koji će se sjetiti da treba na Rusiju krenuti konjicom.

planetx
5 godine prije

Taman je Napoleon stručnjak za Rusiju – ako nekome trebaju savjeti kako dobiti batine od Rusa…

Jure
5 godine prije

Napoleon er poveo na Rusiju oko 600.000 ljudi, a vratilo se samo oko 10.000

Splitexpress
5 godine prije

Bio sam automobilom u Moskvu 1973,kada sam prešao u Mađarskoj Zahony-Čop bila je tabla Moskva 2083 km,tada sam rekao da mi je nekako jasno kako je hitler došao do Moskve ali kako je došao Napoleon e to mi nikako nije jasno?Mnogo sam pročitao i proputovao,jedno je jasno Napoleon je bio kombinacija i vojske i politike,svugdje gdje su došli donosili su napredak i razvoj,u Hrvatskoj su gradili ceste,bolnice,lazarete,u svoju vojsku su kooptirali vojnike nezadovoljnih naroda…,?Što od toga može donijeti NATO?Nista,samo smrt i razaranje,pogledajte Afganistan,ratuju i uništavaju vrhunskom tehnologijom,polupismeni i gladan narod petnaestak godina,da bi zaključili da je vojno nemoguce poraziti Gole i bose lokalne?

mladen3x
5 godine prije

Sastav,struktura i nadodao bih moral….Zato naše Vukovarce proučavaju po svijetskim učilištima i njihovu doktrinu ratovanja…I Jemenski Huti borci su u istom rangu…

mladen3x
5 godine prije

I još jedna stvar iz povijesti,niti jedan rat od strane agresora nije dobiven ako tu nije bilo podrške večine domačeg stanovništva,svugdje u povijesti ako se išlo protiv domaćina taj rat je izgubljen……možeš me okupirati ali me nemožeš osvojiti…idi kući…

Abcnormalan
5 godine prije

U ratu pobjedjuje onaj koji je spreman vise se zrtvovati… Nekako sjmnjam da bi bilo koja zapadna placenicka vojska poslije 5-10% gubitaka uopce postojala kao formacija nakon sveopce bjezanije… Nije to vrijeme napoleona…. Ono kad o ratovanju prica netko tko uopce nema pojma…. Citava struktura zapadne doktrine je u feudalnoplacenickom konceptu koji zalosno nije mogao pobijediti bande u somaliji i bosonoge talabiane u afganistanu a htio bi se suprostaviti jedinoj vojsci na svijetu koja je spremna na rat na dvije velike fronte sto je naime doktrine ruske vojske…

šeronja
5 godine prije

lobotomirani pripremaju taktiku, fali im tuđeg mesa , pošaljite svoju djecu u prve redove onda možda nešto postignete

cicos
5 godine prije

U Rusiji dobro rodilli psenica i kukuruz. Hoce to kada je zemlja dobro podjubrena.
Davaj,davaj za novu zetvu.

Joksim
5 godine prije

Nešto ste zaboravili. Sad je granica Rusije na nekoliko stotina km od Moskve, a pre je bila u Poljskoj. Neće se gaziti dugo po ruskom snegu. Kazahstan za nekoliko godina prelazi na latinicu, i Belorusija se nešto kurva, Jermenija… Da nije nuklearki odavno bi je rasturili. Ovako će da je glodju, buše, malo po malo. A što se tiče nas čini mi se da je suviše daleka.

Nagard
5 godine prije

Pa nemojte vise ove djecije clanke i nebulozne pa Rusija moze zbrisati citavu Europu za sedam dana.Dajte nam o ovim balkanskim ulizicamakoje prodaju zemlju vodu guraju narod u duznicko ropstvo a ovo kaze ovaj onaj Rusija je nuklearna supersila i kraj balade ima li kakvih pametnih tema.o balkanskim koridama da nešto konstruktivno prokomentiramo od cega svi nesto korisno mogu imati

kiki
5 godine prije

Zahvaljujemo pametnjakoviću koji nas je sve, uključivo vojne stručnjake, podsjetio na značaj mobilnosti…koji ima više aspekata…
Čak se prisjetio urbanih sredina…
A o Napoleonu…
Kakav god da je bio,’ obrisao’ je staru Europu…prije njega postojala je i nepismenost i prljavština i paljenje vještica.
Jest da je Napoleon bio vojni genije, ali često se zaboravlja da vojska suprotne strane neki put nije ni htjela ratovat s Francuzima….opasne su te ideje ‘fraternite, egalite, liberte’….

Ivi tz
5 godine prije

Uzalud se ovi bolesnici trude i trude na sve načine da unište RUSIJU.ali zakasnili su to i oni znaju pa laju li laju.hhahaha…. a svi znaju šta je PUTIN rekao.rat se neće više voditi na teritoriji RUSIJE. Dzaba i napoleoni i brko i engleske dvorske lude i amerika i ostali lešinari.dzabaaaaa

Mamajev Kurgan
5 godine prije

Napoleonov genijalac….iiiiii sta bjese s Napoleonovom agresorskom vojskom u Rusiji?
Odgovor za neznalice je….dosli Rusi u Pariz…popili,pojebali i gospodski otisli a Napoleon otiso u pm.s svojom vojskom…..ko i Hitlerovci.

samo tako
5 godine prije

Iz te škole zaista izlaze vrsni stručnjaci .
Za očekivati je da če Pantagon u najskorije vrijeme iskoristiti njihova saznanja u Afganistanu i napokon ostarati pobjedu ?

udav
5 godine prije

gps, hahaha! pa jel bio gps kada je rus gonio nazad napioleona sve do pariza? ne secate se da su rusi usli u pariz? bojim se samo da ih ovoga puta ne sacekaju samo arapi/muhamedanci u parizu, jer francuza mozda i ne bude.

Zadranin
5 godine prije

Znači, u doba “nuklearnog naoružanja” bi oni koristili znanje i taktike iz Napoleonovog doba? ?????

Postroje se na granici sa Rusijom.. i taman kad viknu “Vojsko, kreni!”.. doleti jedna taktička po glavi.

Eto ga. Sasiječeno odma u korijenu!

Sljedeći!!!

Pljuc!

tabula
5 godine prije

Zašto slijediti primjer Napoleona Bonapartea, kad imamo “genijalca” koji je radio na sličan način a postizao daleko, daleko bolje efekre i iza sebe ostavio neupredivo više smrti, jada i bijede. Vaš cilj je dosegnuti i prevazići Hitlera. Možda ćete ga i doseći, ali prevazići nećete iz poznatih i dokazanih historijskih razloga.

...i jos nešto
5 godine prije

….na stranu znanja i sposobnosti mladog novinara, o taktici i strategiji vođenja nekog budućeg rata protiv rusije,…ali ono sto mene zabrinjava jest, da je ovaj tekst još jedan u nizu agit-prop tekstova , o nužnosti ,potrebi, ili svetoj dužnosti zapada da povede rat protiv države koja želi graditi vlastiti put u budućnost…u kojem ratu bi pijuni i udarna snaga bile zemlje i narodi europe od kojih 99% nema nista protiv rusije, dok bi za neko konacno ovladavanje rusijom zasluzni bili utemeljitelji NATO savez…ne dozvolimo onima od 1% posto da ruše budućnost nama kojih ima 99%…Neka sami vode svoje male prljave ratove…pa neka za to budu spremni platiti punu cijenu.

Jurišić maja
5 godine prije

anglosaksonski predatori još se uvijek drže starih imperijalnih ideja o razbijanju Rusije na više državica poput neuspješne i o njima ovisne Ukrajine a mora se priznati da od devedesetih godina nakon razbijanja sssr-a to rade prilično uspješno pitanje je di će Rusija povući crtu i reći dosta

spartak
5 godine prije

Ma ljudi nije to što vi mislite. U ptianju je nešto drugo. Čini mi se da je ovaj mladi “stručnjak” naletio slučajno na Napoleonove korpuse pa rekao sam sebi: gle ovo bi mi moglo dobro poslužit, na tome bih mogao graditi karijeru, to malo obradim i dovedem u kontekst 21. stoljeća i sadašnje situacije s Rusijom. Ako i je sve to nategnuto, nema veze, ništa me ne košta da ne probam, privuće to pažnju na mene jer se radi o Rusiji. S njom se sve guta, svaka bedastoća. A možda padne i doktorat iz tih “istraživanja” Super super

DrugiJa
5 godine prije

Da li se to NATO počinje sve otvorenije pripremati za napad na Rusiju?!?… Red sankcija; red diverzija; red raspoređivanja vojske na granici s RF; red sankcija; red ubojstva visoko rangiranih ruskih vojnika izvan RF; red sankcija; red napada na ruske baze van RF; red sankcija; i eto kreće red pripreme taktičkih varijanti napada

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI