Trump: Pitanje izručenja Gülena u Tursku uopće nije tema rasprave

trump
1 komentar

Proteklih dana su mediji objavili vijest kako američko Ministarstvo pravosuđa razmatra turski zahtjev za izručenjem klerika Fethullaha Gülena Turskoj.

Međutim danas je američki predsjednik Donald Trump izjavio kako Sjedinjene Države ne razmatraju pitanje izručenja Gülena u Tursku, čime je opovrgnuo glasine  koje su posljednjih dana objavljivali američki mediji, koji su kao svršen čin naveli predstojeće protjerivanje Gülena u njegovu domovinu, prenosi Reuters.

“Ne, to se ne razmatra”, rekao je Trump novinarima danas, odgovarajući na pitanje o mogućem izručenju poznatog političara i klerika Turskoj.

Ranije ovog tjedna su izvori na američkoj televizijskoj mreži NBC izvijestili kako Trumpova administracija navodno razmatra mogućnost protjerivanja Fethullaha Gülena, “osobnog neprijatelja” turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, iz Sjedinjenih Država.

Izvori su za NBC tvrdili da bi Gülen mogao postati “pregovarački ulog” u sve kompliciranijoj situaciji nakon ubojstva saudijskog novinara Jamala Khashoggija u Istanbulu.

Izručenje klerika, kojeg Ankara optužuje za organiziranje pokušaja vojnog udara, moglo bi “smiriti” Erdogana u njegovoj borbi protiv saudijskih vlasti. Turski čelnik i dalje javno optužuje dužnosnike Rijada da su glavni krivci za likvidaciju oporbenog novinara i disidenta Khashoggija.

Čak je i američki ministar pravosuđa 16. studenog opovrgnuo informacije o razmatranju pitanja izručenja Gülena u njegovom ministarstvu.

Podsjetimo, nakon pokušaja državnog udara u srpnju 2016. godine je u Turskoj uvedeno izvanredno stanje, koje je ukinuto tek u srpnju ove godine.

U tom razdoblju je uhićeno oko 50 000 ljudi. Među njima su pripadnici vojnog osoblja, policajci, tužitelji i pravosudni dužnosnici, novinari, aktivisti za ljudska prava i predstavnici drugih struka. Više od 170 tisuća turskih građana je izgubilo posao u javnom i privatnom sektoru zemlje, od kojih je 130 tisuća radilo u državnim službama ili su bili zaposleni u javnom sektoru.

Islamski propovjednik Fethullah Gülen se trajno nastanio u Sjedinjenim Državama od 1999. Turske vlasti ga smatraju vođom “terorističke organizacije FETÖ” i “ideološkog inspiratora” pokušaja vojnog udara. Ankara i dalje od američkih vlasti  uporno traži izručenje Gülena iz Sjedinjenih Država, ali je nakon Trumpove izjave jasno da Washington neće trgovati s islamskim klerikom u zamjenu za promjenu stava turske prema slučaju Khashoggi.

CIA za smrt Khashoggija optužuje saudijskog krunskog princa – Slučaj hitno treba riješiti 

fethullah gülenfeto
Pretplatiti se
Obavijesti o
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Cinik3
5 godine prije

Đekna još nije umrla, a ka’ će ne znamo.

Gülen će bidne izručen, a ka’ će ne znamo

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI