Protjerani turski novinar, čiji je list izvještavao o oružju poslanom u Siriju, osuđen je na 27-godišnju zatvorsku kaznu zbog špijunaže i pomoći terorizmu

Can Dundar turski novinar
13 komentara

Turski novinar, čiji su novine izvještavale o navodnoj turskoj obavještajnoj operaciji iz 2014. godine za opskrbu protuvladinih boraca u Siriji, osuđen je u odsutnosti na 27 godina zatvora.

Cana Dundara, bivšeg glavnog urednika oporbenih novina Cumhuriyet, istanbulski je sud proglasio krivim za vojnu špijunažu i pružanje materijalne pomoći terorističkoj skupini. Dobio je 18 godina i devet mjeseci za objavljivanje državnih tajni i osam godina i devet mjeseci za potporu FETO-u, organizaciji koju Ankara smatra terorističkom. To ukupno iznosi 27 godina i šest mjeseci i manje je od 35 godina, koliko su tražili tužitelji.

Male su šanse da će Dundar uskoro vidjeti unutrašnjost turskog zatvora. Tijekom prethodnog suđenja proveo je u pritvoru preko 90 dana, ali sada živi u emigraciji i suđeno mu je u odsutnosti. Dundar je 2016. godine osuđen na pet godina i deset mjeseci, ali uspio je napustiti Tursku jer je njegova žalba prošla kroz sudski sustav i od tada živi u Njemačkoj. Berlin je odbio turske zahtjeve za izručenjem.

Oba suđenja odnose se na Cumhuriyetovu objavu videozapisa iz 2015. koji prikazuje pretragu vojnih kamiona natovarenih oružjem. Potragu su godinu dana ranije provele turske agencije za provođenje zakona i razotkrile očiglednu tursku obavještajnu operaciju za opskrbu sirijskih pobunjenika, koji se bore protiv vlade u Damasku. Video je poslužio kao dokaz da je konvoj kamiona doista prevozio oružje, a ne neki drugi teret.

U slučaju protiv Dundara navodi se da je svjesno objavio snimke za koje zna da su klasificirane s ciljem nanošenja štete turskoj vladi. Novinar je bio glasni kritičar turskog predsjednika Recepa Erdogana i pobornik masovnih prosvjeda protiv njega, koji su prvi put izbili 2013. Ankara vjeruje da su demonstracije organizirali američki svećenik Fetullah Gulen i njegova organizacija FETO te da je ista snaga stajala je i iza neuspjelog pokušaja svrgavanja Erdogana u vojnom puču 2016. godine.

Turski tužitelji tvrdili su da je Dundar, iako nije bio član FETO-a, objavio snimku kako bi podržao svoj cilj prikazujući njome Erdoganovu vladu kao pristaše međunarodnog terorizma. Planirani primatelji pošiljke i dalje su nejasni, s dominantnom teorijom da je oružje namijenjeno Slobodnoj sirijskoj vojsci, koju podržava Ankara.

Neki komentatori iz Cumhuriyeta tvrdili su da su bili namijenjeni Islamskoj državi [IS, prije ISIS] terorističkoj skupini koja je postala dominantna sila u Siriji i Iraku tijekom 2014. i 2015.

Obrambeni tim odbjeglog novinara bojkotirao je izricanje presude u njegovom slučaju, rekavši da neće “legitimirati” postupak za koji smatraju da je politički motiviran. Prije su bezuspješno pokušali zamijeniti suce u slučaju. Dundar je rekao da je presuda suda “pretvaranje pravde” i obvezao se da će nastaviti napadati Erdogana dokumentarnim filmovima, knjigama i komentarima u medijima i pustiti da budućnost donese presudu o turskom čelniku.

fetoprotjerivanje
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
3 godine prije

Jaka stvar, osudjen u odsustvu.
Ukrajina je zaplijenila 34 broda i 44 aviona u odsustvu zbog slijetanja ili uplovljavanja u krimske luke. I ja kad sam bio mladji kresao sam Klaudiju Sifer i Sindi Kroford u odsustvu.

Jard
3 godine prije

Ja bi mu dao “100 godina samoće”, samo zato što je pisao na krivim portalu.

chosmos
3 godine prije

Da je u Rusiji već bi bio otrovan ili bi ga mrak pojeo

rimtu
3 godine prije

Samo kaj je to bilo dvije godine prije Trumpa.

Istranko
3 godine prije

Samire, napisao si da je Fetullah Gulen američki svećenik, molim te objasni nam što to znači američki svećenik?

“Ankara vjeruje da su demonstracije organizirali američki svećenik Fetullah Gulen

Max
3 godine prije

Erdoganovo je to maslo on guši svaku oporbu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI