Ultimatum Washingtona Turskoj: “Ili S-400 ili F-35?!”

US force - Vojne snage SAD-a
33 komentara

Turska mora zaštititi svoj zračni prostor, a Sjedinjene Države nam nisu uspjele jamčiti prodaju sustava proturaketne obrane Patriot, izjavio je turski ministar vanjskih poslova Mevlüt Çavuşoğlu.  Njegova je izjava odgovor na poziv izaslanstva američkog Kongresa koje je pozvalo Ankaru da odustane od nabave sustava S-400 iz Rusije kako bi turska vojska dobila ugovorene borbene zrakoplove F-35.

“Moramo zaštititi naš zračni prostor. To  je nužno za nas. Trebali bi to shvatiti. Mogu li nam SAD dati jamstvo da će nam prodati sustave Patriot?”, rekao je Çavuşoğlu na konferenciji za novinare održanoj jučer u Litvi.

Turski ministar je također naglasio kako međunarodni zakon ne omogućava američku blokadu isporuke zrakoplova F-35 Turskoj.

“Mi smo partner u programu F-35, a neki su dijelovi zrakoplova proizvedeni u Turskoj”, pojasnio je Çavuşoğlu, pozivajući Sjedinjene Države da “odustanu od prijetnji i da se riješi aktualna diplomatska kriza između dvije zemlje”.

“Ako kažu da mogu učiniti sve što žele, kao u kaubojskim filmovima, onda će dobiti odgovor”, dodao je Çavuşoğlu.

“Važna je činjenica da članovi Kongresa dolaze u Tursku, budući da u Sjedinjenim Državama postoje različite institucije, različiti stavovi, različita uvjerenja… Naravno, postoje i članovi Kongresa koji znaju važnost Turske i onih koji se trude za poboljšanje tursko-američkih odnosa”, dodao je.

“Naši odnosi s Rusijom nisu alternativa našim odnosima s Litvom ili Europskom unijom, ili našim odnosima sa Sjedinjenim Državama. Turska može savršeno uskladiti svoju vanjsku politiku“, istaknuo je Mevlüt Çavuşoğlu.

Tročlano izaslanstvo na čelu s kongresmenom Michaelom Turnerom, članom Parlamentarne skupštine NATO pakta, posjetilo je Tursku 27. kolovoza. Izaslanstvo se sastalo s turskim parlamentarcima i raspravljalo o pitanjima turske kupnje ruskih sustava S-400 i isporuke borbenih zrakoplova F-35 Turskoj.

Američki dužnosnici su pozvali Ankaru da odustane od nabave sustava S-400 kako bi se zajamčila isporuka F-35, dok je turska strana istaknula želju da s američkom stranom “surađuje u borbi protiv  terorista organizacije FETÖ”, organizacije koji vodi islamski klerik s prebivalištem u Sjedinjenim Državama Fethullah Gülen. Gülena i njegove pristaše Ankara smatra odgovornima za destabilizaciju zemlje, od masovnih prosvjeda u ljeto 2013. do pokušaja vojnog udara 2016. i mnoge druge “zločine” i “djela izdaje protiv turskog naroda i turskog vodstva”.

Çavuşoğlu će 30. i 31. kolovoza sudjelovati na sastanku “Gymnich” u austrijskom glavnom gradu Beču. Na sastanku će sudjelovati ministri vanjskih poslova zemalja članica EU i zemalja kandidata, a Çavuşoğlu će na neformalnom sastanku nazočiti na poziv čelnice vanjske politike EU Federice Mogherini i austrijske ministrice vanjskih poslova Karine Kneissl, čija zemlja trenutno predsjeda Europskom unijom.

“Susreti “Gymnich” su prilika za razmjenu mišljenja o razvoju vanjske politike. Tijekom sastanka će sudionici uglavnom razmjenjivati stavove o multilateralizmu, digitalizaciji i kritičnim područjima infrastrukture, kao i aktualnim regionalnim i globalnim kretanjima i izazovima”, priopćilo je tursko ministarstvo, koje je dodalo kako će u Beču biti govora o procesu pristupanja Turske EU i bilateralnim odnosima Bruxellesa i Ankare.

F-35Fethullah GülenafetoPatriotS-400
Pretplatiti se
Obavijesti o
33 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Goran Bare
5 godine prije

USA se baš ponaša kao kakav Šerif

mars
5 godine prije

A da kupe F-400 i S-35, i onda vuk na broju i site ovce 🙂

Moreno
5 godine prije

Nije da in Ameri ne žele prodat Patriote, ali prodali bi ih tako da ih bez Amera Turčini nebi mogli ni lansirat niti obavit najnužnije servise jer Ameri sa nikim i ne pričaju ako ga istovremeno ne drže za jaja.

Lobos
5 godine prije

Ok. Znači S400 i bez F35? Hoćete li njihovog jeftinog brzog mungosa ili našeg preskupog polukrepalog dabra? Hmmm. Čekajte da razmislim hehe. Rijetko dobar win – win :))

Ivo
5 godine prije

Ili kupiti najbolji protuzračni sustav na svijetu ili kupiti najskuplji promašaj u svijetu borbenih aviona. Izbor je težak…

Riddick
5 godine prije

Najbolje da odbiju kupovinu S400 zavrse transakciju za F35 i onda da kupe S400 .
Rezervne delove i odrzavanje mogu da nabave od Izraela , jer su oni svete krave i u Izrael se ne dira , i Americkim gojimima nece pasti na pamet da prigovore nesto Cionistima , jer bi to bilo tako neamericki .

laurusri
5 godine prije
Majk Majers
5 godine prije

Bolje S400 i eskadrila Suhoj nego američko smeće

bbbb
5 godine prije

A tek kad odabrani pomoću svog kaubojskog domaćina naprave noflaj zonu iznad sjevera Sirije da štite svoju novu ciodržavu u nastajanju bit će to lijepa scenografija.

Japo
5 godine prije

Pa najbolje bi bilo da kupe i avione i Rusije – ionako su dokazano bolji.

Čudo jedno
5 godine prije

Već vidim..ako ne kupite S-400, pogurat ćemo vas u EU kod naših partnera(čitaj vazala)

Umpah Pah
5 godine prije

@Bruno:
Kad ministrica skuha manistru dobivamo “manistricu”?

Tak
5 godine prije

Ovo podiže onu foru “Moraš kupiti ciglu!” na jednu veću razinu

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI