Francuski ambasador kom je “naređeno da napusti Bjelorusiju” otišao prije roka u ponedjeljak

ambasador Nicolas de Bouillane de Lacoste
13 komentara

Francuski ambasador u Bjelorusiji napustio je Minsk nakon što mu je naređeno da napusti zemlju, izvijestio je u nedjelju AFP. Nijedno objašnjenje o prijavljenom protjerivanju nije odmah dostupno.

U nedjeljnom večernjem izvještaju AFP navodi se da je ambasador Nicolas de Bouillane de Lacoste već otputovao iz Minska i da su bjeloruske vlasti postavile rok za njegov odlazak za 18. oktobar.

Agencija se pozvala na portparola francuske ambasade, koji je rekao da se izaslanik oprostio sa osobljem prije odlaska, ali je takođe snimio i “video poruku kojom se obraća bjeloruskom narodu”, koja bi trebalo da se pojavi u ponedjeljak.

Nije odmah bilo jasno šta je dovelo do navodnog protjerivanja izaslanika i, do sada, bjeloruska vlada nije dala zvanično saopštenje o tom pitanju.

Navodno protjerivanje dogodilo se samo nekoliko dana nakon što je ambasador u ambasadi ugostio nekoliko predstavnika nedavno zabranjene bjeloruske NVO „Govori Pravdu“ („Reci istinu“). Izaslanik se u srijedu sastao sa članovima nevladine organizacije, uključujući i njenog kolidera Andreja Dmitrieva, jednog od kandidata na kontroverznim prošlogodišnjim predsjedničkim izborima.

Pariz i Minsk su u sukobu od avgusta 2020. godine, nakon što je Pariz, zajedno sa drugim državama EU i SAD, odbio da prizna rezultate predsjedničkih izbora na kojima je pobijedio dugogodišnji lider Bjelorusije Aleksandar Lukašenko.

Umjesto toga, Pariz se udvarao bjeloruskoj opozicionoj liderki Svetlani Tihanovskaji. Posjetila je Francusku u septembru, sastajući se sa najvišim zvaničnicima, uključujući ministra spoljnih poslova Jean-Ives Le Drian.

Francuski ambasador je lično pokazao nepoštovanje prema predsjedniku Lukašenku. Diplomata, koji je na tu dužnost stupio prošle godine, preskočio je ceremoniju predaje akreditiva na kojoj se novoimenovani izaslanici sastaju sa liderom zemlje. Umjesto toga, nastavio je da daje kopije akreditivnih pisama bjeloruskom ministru inostranih poslova Vladimiru Makeju.

BjelorusijafrancuskaNicolas de Bouillane de Lacosteprotjerivanje
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Onogošt
2 godine prije

Naravno da su morali proterati bandita koji se nije ponašao kao ambasador već kao kolonijalni namjesnik. Sad slijedi njegovo patetično obraćanje bjeloruskom narodu koga ko fol voli i poštuje i kom daje podršku u smjeni mrskog mu diktatora

Jery
2 godine prije

Govnar nad govnarima! Tako zapadni imperijalisti razumiju demokraciju! Demokratski i pravno je samo ono sto oni misle! Ako nisi poslusan, si diktator a di češ veče diktatore od trenutnih zapadnih lidera! Ponasaju se kao da jih je sam bog postavio na te funkcije! E nece biti više vašeg feudalizma pa makar se usrali od sile!
Širili bi se oni na istok! Traže lebensraum! 3 puta ozbiljno probali u povjesti i 3 puta popušili debeli k….! A popusit če i ovaj puta! A nista mi nije slađe nego gledati dokumentarce iz vremena 2. Svjetskog rata kada je ta zapadnjačka bagra pušila na istocnom frontu!

Greven
2 godine prije

Nema za’ebancije sa bjeloruskim Titom.

Kalle
2 godine prije

KABALA GNJOJ OD TKZ AMBASADORA I LUKASENKO TO ODMA DERATIZIRA I SALJE U SEPTICKU JAMU NAZAD.
BRAVO BIJELORUSIJA

pes 300
2 godine prije

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je francuskim novinarima da podijeljena Europa nije u interesu Moskve. Intervju je bio dio dvosatne produkcije pod nazivom “Vladimir Putin: Majstor igre” emitirane u nedjelju navečer na televizijskom kanalu France 5. Odgovarajući na pitanje o potrazi Kijeva za članstvom u Sjevernoatlantskom savezu, rekao je kako bi “članstvo Ukrajine u NATO-u bio najgori ishod”. “Ovakav scenarij nadilazi crvene crte nacionalnih interesa Rusije. To je upravo scenarij koji bi mogao natjerati Moskvu da poduzme aktivne mjere kako bi osigurala svoju sigurnost”, rekao je Peskov. To znači Rusija bi ušla u Ukrajinu još dublje, prije nego što bi Ukrajina postala članica NATO i to bi bio kraj Ukrajine. Rusija ako štiti svoje nacionalne interese nema više što izgubiti s zapadom. Odnosi su tako loši da ne mogu biti gori i Rusija se neče obazirati na prijetnje, zato da Zapad može naškoditi još više Rusiji on bi to več napravio i… Čitaj više »

Max
2 godine prije

Ispario i prije roka.

LukNaMasti
2 godine prije

Da nije otisao sam dosao bi Batja s onim svojom spravom po njega da ga potjera.

grunf
2 godine prije

Kada se samo malo razmisli,možemo doći do spoznaje gdje je RH,a i ostale “države”na Balkanu…Država Bjelorusija,koju ova postavljena gamad,samo zna omalovažavati,naravno uz potporu nezanemarivog pučansta sa ovih prostora,pokazuje ono što mi odavno nismo,i za dugo nećemo biti….DRŽAVA…Više je RH imala slobode u odlučivanju u bivšoj državi nego što će ikada imati u ovoj fašističkoj tvorevini,znanoj imenom EU..Mislim da se dosta Logičara sjeća,da nije baš bilo moguće da milicija iz neke druge republike nije mogla doći u drugu republiku,a da nema jaaako doooobar razlog,koji je tadašnji RSUP morao odobriti….A danas…???Trećerazredni pomoćnici trećeg pomoćnika šilji onu stvar….na sve nas…Aliii….tako nam i treba…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI