Šri Lanka protjerala 200 stranih imama koji su u zemlji širili ekstremizam

Sri Lanka dzamija,_Sri_Lanka
15 komentara

Nakon vala terorističkih napada u zemlji, vlasti Šri Lanke su iz zemlje odlučile protjerati 200 islamskih klerika.

Kako bi spriječile radikalizaciju lokalnog muslimanskog stanovništva, vlasti Šri Lanke su odlučile protjerati 600 stranih državljana za koje sigurnosne službe tvrde da su bili ili su u kontaktu, ili simpatiziraju radikalne i terorističke islamističke skupine ili propagiraju “tvrdolinijaški islam”, poput onog u Saudijskoj Arabiji. Među njima je i 200 imama i islamskih klerika.

Utvrđeno je da je napade organizirao lokalni islamski klerik, za kojeg se znalo da je putovao u Indiju, gdje je imao kontakte s ekstremističkim skupinama.

Ministar unutarnjih poslova zemlje, Vajira Abeywardena, izjavio je kako su protjerani klerici legalno ušlo u zemlju. Međutim, nakon napada su im ukinute vize. Morali su platiti novčane kazne i napustiti Šri Lanku.

“S obzirom na trenutnu situaciju u zemlji, pregledali smo vizni sustav i odlučili pooštriti izdavanje viza za vjerske učitelje”, kazao je Abeywardena.

Policija je priopćila kako su mnogi od stranaca iz Bangladeša, Indije, Pakistana i Maldiva uživali vizne olakšice.

“Postoje vjerske institucije koje desetljećima dovode strane propovjednike. S njima nemamo problema s njima. Ali ima i onih koje su se nedavno pojavile i njima ćemo posvetiti više pozornosti”, rekao je Abeywardena.

Šri Lanka je revidirala viznu politiku zemlje zbog terorističkih napada. Vlasti s pravom strahuju da bi strani klerici mogli radikalizirati lokalne muslimane i koristiti ih za buduće napade.

I  ovdje imamo sličan slučaj kao u Europi, posebno u Belgiji. Naime, poznato je da je Šri Lanka ’70-ih i ’80-ih primala saudijske imame koji su znatno radikalizirali islamske zajednice u raznim zemljama, uključujući zemlje poput Indonezije, Malezije i Bangladeša, prenosi Daily Mirror.

Šri Lanka je odlučila stati na kraj toj ubojitoj praksi, koja je na Uskrs u terorističkim napadima odnijela 257 života, a ranjeno je gotovo 500 ljudi. Zajamčena sloboda ispovijedanja će biti povjerena lokalnim islamskim klericima i gostima koji su se u višedesetljetnom radu dokazali kao propovjednici tolerantnog islama, a ne njegove izopačene saudijske verzije. Naravno, vlada će odabir lokalnih imama i dozvole za ulazak strancima provoditi u  dogovoru s Islamskom zajednicom zemlje.

Daily Mirror

Terorizam i ISIL u Šri Lanki – Trag do naručitelja vodi u Washington

 

islamprotjerivanjeŠri Lanka
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
igi
4 godine prije

…eto njih u bosnu ili švedsku …radno mjesto neće izgubiti…dok je saudije gladni kruha neće biti.

ANTINWO.HR
4 godine prije

Bacaj tu stoku u Indijski ocean!

alfa33
4 godine prije

Sad se žale,zaboravili su spomenuti koliko su saudi dali love,ne vjerujem da je bilo džabe, a sad im je kasno sjeme zla je posijano… A ako se ne varam muslimana je negdje oko 8-9% u populaciji na otoku. Ako tako malo jedne manjine živi negdje,i još tražu i žele svakakva prava da imaju svoje pokrajine sa svojim zakonima,tu svakako nešto nije u redu. Tko je sljedeći na redu,možda južna amerika…

Laki Topalović
4 godine prije

To bi trebale sve zemlje. Austrija je to isto napravila. U nas je problem Kosovo, sve su Saudi. Malo ih ima u BiH, ali Mešihat pokušava , koliko “pokušava”, obuzdati barem paradžemate.

eorigvewibgvwergvergvergzsr
4 godine prije

Bolje da su protjerali one koji su ove spodobe poslali tamo ali njih ne smiju dirati.

kad se misli na stanovnike
4 godine prije

Za razliku od licemjernog Zapada malaŠri Lanka je smogla hrabrosti ukazati na prave teroriste, a to nisu bombaši već islamski popovi koji truju ljude od malena i pretvaraju ih u robote. Istina, ni ti imami to ne bi radii da ih ne financiraju Saudi uz logistiku CIA-e

samo tako
4 godine prije

I njih i njihove svete knjige

samo tako
4 godine prije

Sasječi problem u korijenu za dugoročno rješenje, na kineski način

Kajgot
4 godine prije

U Dubrovniku se spremaju graditi đamiju. Đihad nikad nije stao, samo se vrši drugim sredstvima, Naša demokracija i prisilna tolerancija su im glavno oružje.

Borna2
4 godine prije

Nisam znao da u Šri Lanki ima toliko netolerantnih nacista, fašista, desničara, katolibana i čega već ne… Tako se bar klasificiraju oni koji u Europi kritiziraju invaziju radikalnih islamista

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI