Demonstranti upali u rezidenciju predsjednika

22 komentara

Predsjednik Šri Lanke Gotabaya Rajapaksa navodno je morao pobjeći iz svoje rezidencije u glavnom gradu Kolombu, dok su hiljade demonstranata opkolile kompleks tražeći njegovu ostavku. 

Lokalni izvor rekao je za AFP u subotu da je šef države bio ” otpraćen na sigurno “, a vojnici su ispalili hice upozorenja kako bi demonstrante držali podalje.

Prema Reutersu, koji se poziva na izvore iz Ministarstva odbrane, Rajapaksa je već u petak prebačen na drugu lokaciju uoči planiranog skupa tokom vikenda. Pokušaji snaga sigurnosti da spriječe demonstrante da uđu u predsjedničku rezidenciju očigledno su propali, rekao je očevidac za medije.

Na snimcima koje je objavio lokalni TV kanal NewsFirst vide se demonstranti, neki sa zastavama Šri Lanke u rukama, kako nasilno ulaze u kompleks. Facebook livestream iz rezidencije također je prikazao demonstrante kako pregaze zgradu.

Vjeruje se da se gomila od 100.000 ljudi okupila oko predsjedničke rezidencije usred najgore ekonomske krize u zemlji od 1948. godine. Prema izvještajima medija, do sada su povrijeđene 33 osobe, a dvojica demonstranata su navodno u kritičnom stanju.

Premijer Šri Lanke sazvao je hitan sastanak lidera političkih stranaka u pokušaju da se riješi kriza, javljaju indijski mediji. Ranil Wickremesinghe je također očigledno tražio od predsjednika da sazove parlament zemlje.

Šri Lanka je u zagrljaju istovremene krize goriva i hrane, uzrokovane posljedicama pandemije Covid-19, koja je izazvala pad u turizmu i dovela do nestašice deviza. Kao rezultat toga, Šri Lanka nije u mogućnosti da plaća uvoz, a zbog neizmirenja obaveza koje je sredinom aprila proglašeno za spoljni dug, zemlja više ne može da pozajmljuje sredstva od stranih investitora.

Najnovija kriza izazvala je proteste širom zemlje, koji traju mjesecima, posebno u glavnom gradu Kolombu. Demonstranti traže ostavku predsjednika Gotabaye Rajapakse zbog lošeg upravljanja.

PresjednikprotestRezidencijaŠri Lanka
Pretplatiti se
Obavijesti o
22 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
1 godina prije

Ono , kad ti je turizam glavni izvor prihoda ..

Bajram mubarek olsun❤️

Bane
1 godina prije

I ovi se bore protiv nevidljivog neprijatelja.

Tupko Glupko
1 godina prije

Valjda ovakve vijesti dopiru i do europskih političara.
Jer i onima koji slijepo vjeruju mainstream medijima je već jasno da su uzrok velike cijene energenata, gnojiva i hrane – što posljedično za sobom diže veliku inflaciju – prvenstveno europske sankcije Rusiji.

petar schroder
1 godina prije

To se zove NOVI RESET. Hvala ti Klaus Schwab da sve sprovodis sto si zamislio ti i oni koji su kod tebe dolazili u DAVOS

Sardelino
1 godina prije

Tražili su pomoć od Putina da im dostavi potrebne energente. Zanima me kako će reagirati Rusija. Nadam se da će to biti u obliku kako je to i zatraženo.

dan prvi
1 godina prije

e moj Gotabaya, nigdje vise nije sigurno.BUAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA

Max
1 godina prije

Ogledni primjer postupanja.

goran
1 godina prije

gledaj milanoviću ovo,da se ne bi i tebi ovako nešto desilo

tuf
1 godina prije

Kako prigodno. Samo dan nakon što je službena Sri Lanka s Rusijom inicirala dogovor oko kreditiranja i ispostave energenata.

tata mata
1 godina prije

e ovako bi trebalo kod shwabe i kill bilija,usrulje i ostalih zmradova

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI