Turska uvela enormne carine na važan dio američkog uvoza

sad turska
40 komentara

U sporu između Sjedinjenih Država i Turske, kojem se ne nazire kraj, turski predsjednik je potpisao dekret o uvođenju carina na dio američkog uvoza, a popis uključuje automobile, alkohol i duhan. Dokument je objavljen danas, 15. kolovoza, u službenom vladinom listu T.C. Resmi Gazete.

Carine na automobile su povećane na 120%, na alkoholna pića 140%, duhan 60%, kozmetičke proizvode 60%, rižu 50%, na ugljen 13,7%. Ukupno je na popisu više od 20 proizvoda.

Kompanije koje ih proizvode i izvoze u turskoj su imale veliko tržište od 80 milijuna ljudi. Odluku je javnosti priopćio potpredsjednik Turske Fuat Oktay.
“U okviru načela uzajamnosti, na neke su američke robe povećane carine kao odgovor na svjesne napade američke administracije na tursko gospodarstvo”, napisao je na Twitteru.

Kao što smo ranije izvijestili, američki predsjednik Donald Trump je uveo carine na turski aluminij od 20% i na čelik 50%, što je dvostruko više nego one koje je uveo ostatku svijeta. Također je istaknuo da odnosi SAD-a i Turske u ovom trenutku “nisu baš dobri”. Ranije su za Tursku u Sjedinjenim Državama odredili mjeru odgode carina, ali je sukob eskalirao zbog pretjerano samostalne politike koju vodi Turska, kupnje ruskih sustava S-400, okretanje Ankare istoku, posebice Iranu i Rusiji, a formalno je izgovor za vođenje kaznenih mjera na napada na tursku liru pritvaranje američkog pastora Andrewa Brunsona, optuženog da je s pokretom Fethullaha Güllena i njegovim pristašama sudjelovao u organiziranju propalog državnog udara u Turskoj u ljeto 2016.
Erdogan: Ako SAD ne promijene politiku, Turska će tražiti nove saveznike

Američke carineCarinecarinski ratFuat Oktay
Pretplatiti se
Obavijesti o
40 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Miller
5 godine prije

Kad nestabilni ljudi odlucuju o milionima drugih….Turska ce reterirati i probati smiriti situaciju pustanjem ovog pastora ili ce ovo otici puno dalje vec iko misli.
Vec duzi period se vidi stvarsnje Istocnog i Zapadnog bloka…koji moze dovesti svijet na rub rata ali se nadamo da ce pamet ipak prevladati. Veliko je pitanje hoce li!!!!
Vec dugo se ne vidi ni jedan civilizovan potez…situacija USA sa Kinom, Iranom, Rusijom, Turskom…njihovo ucjenjivsnje zapadnih drzava sigurno nece donijeti nista dobro.

STroj
5 godine prije

Odlično, ide se korak po korak prema provaliji…Jeli netko možda zamijetio kako je ukinut sporazum o otvorenom nebu izmeđju Sad i Rusija. Korak po korak u nepovratnom smjeru.

Kajzer Soze
5 godine prije

E tako se to radi , kao odgovor na njihove sankcije udariš ih svojim sankcijama i to tamo gdje ih najviše boli a to su svakako veće carine na automobile,duvan,alkohol,kozmetiku…. a ne kao EU liberalno smeće koji uvode sankcije na džins i Harley-Davidson motore !

Laki Topalović
5 godine prije

Erdogan neće popustiti. Može samo nestati, bilo u potaknutoj “obojenoj revoluciji” (što je malo teže) ili izravnom intervencijom da ga se likvidira i to pripiše , na primjer, “Sivim vukovima”, jer je izdao zemlju i udružio se s Rusima (kršćanima) i Iranom (hereticima). Možda i nekoj drugoj oragnizaciji, iako su sve preslabe da mu se približe.

Alen
5 godine prije

Jako puno opasnih dogadjaja kao na traci se smjenjuju jedan za drugim… A sta sve imamo jos u najavi ukazuje na oluju malo vecu od one u čaši vode..

Borac2
5 godine prije

Amerikanci su poceli trgovinski rat protiv svih koji su im pretnja, Sultanovic se samo brani. Steta sto je toliko glup pa je pao u USA-izraelsku-qatarsku klopku 2011 godine.

Tomica
5 godine prije

Samo otpor moze dati rezultate. Nazalost, Zapad se saginje a to bi puno znacilo da i oni odrezu Trumpu sto ga spada. Ovako, samo salju poruku amerima da mogu, to sto rade, raditi bez ikakvih posljedica i da tako treba raditi.
Nisu SAD tako samodostatne da mogu opstati u potpunoj izolaciji. Zive na dug i onog trenutka kad prestanu dotjecati novci gotovi su.

Miki
5 godine prije

Nema veze pastor ni Erdogan ni carine! SAD hoće nestabilnog saveznika Tursku naučiti lekciju, ili si sa nama, ili protiv nas. Ako će Turska iz NATO verovatno će se iči na uspostavu kontrole nad Bosforom pomoču NATO i tako zatvoriti Rusiju. Kako su Turci okupirali Carigrad te ga u Balkanskom ratu nakratko oslobodili Grci pa izgubili, tako će se morati jednom povuči iz Evrope. Ja sam uvek za zapad ili evropski istok protiv islama, a vi!?

Tupko Glupko
5 godine prije

Da je EU imalo pametna, odmah bi reagirala i počela trgovati sa Turskom sa proizvodima kojima su Amerima nabili carine, a koje imaju dobru prođu na turskom tržištu.
Ionako je pitanje tjedana kada će i EU od izuzetnih dobiti carine (vjerojatno za iste proizvode što je sada Turska dala Amerima), treba paziti da ne ostane gospodarski i politički izolirana kao SAD.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI