Veliki test za EU – Stvoriti mehanizam neovisan o SAD-u za poslovanje s Iranom

7 komentara

Predstavnici Europske unije, Rusije i Kine su se 25. rujna sastali kako bi pronašli način da zaobiđu američke sankcije nametnute Iranu i stvorili nove kanale plaćanja. Nakon sastanka predstavnici Velike Britanije, Kine, Francuske, Njemačke i Rusije su najavili svoju predanost pomaganju izvoza i trgovine s Iranom, unatoč američkim sankcijama.

U priopćenju nakon sastanka je skupina diplomata rekla kako su odlučili razviti mehanizme plaćanja za nastavak trgovine s Iranom, unatoč skepticizma mnogih da će to biti moguće.

“Imajući u vidu hitnost i potrebu za opipljivim rezultatima, sudionici su pozdravili praktične prijedloge za uspostavu i razvoj platnih kanala, osobito uspostavljanje Inicijative za posebne namjene (SPV) kako bi se olakšale isplate vezane uz izvoz Irana, uključujući i naftu”, rekla je skupina u zajedničkom priopćenju.

Nekoliko europskih diplomata je priopćilo kako je ideja SPV-a bila stvoriti sustav razmjene sličan onom kojeg je Sovjetski Savez koristio tijekom ograničenja u vrijeme Hladnog rata.

Ideja je zaobilaženje američkih sankcija, koje će se u punom opsegu obnoviti u studenom, jer pod njima Washington iz američkog financijskog sustava može odstraniti svaku banku koja olakšava transakciju nafte s Iranom.

Govoreći novinarima nakon sastanka, povjerenica Europske unije za vanjsku politiku Federica Mogherini je izjavila kako je odluka o uspostavi takvog mehanizma već donesena, te da će detalje naknadno razraditi stručnjaci na tehničkoj razini.

“U praktičnom smislu to će značiti da će države članice EU osnovati pravnu osobu koja će olakšati legitimne financijske transakcije s Iranom i to će omogućiti europskim tvrtkama da nastave trgovati s Iranom u skladu s pravom Europske unije i mogu biti otvorene drugim partnerima u svijetu”, rekla je Mogherini.

Mnogi diplomati i analitičari su ipak skeptični da bi takav korak u konačnici mogao spriječiti američke sankcije, obzirom da Sjedinjene Države mogu izmijeniti zakone o sankcijama i jednostrano zabraniti takve transakcije.

“Ključ je držati sve mogućnosti otvorene, kako bismo signalizirali Irancima da im vrata nisu zatvorena”, rekao je za Reuters nakon sastanka visoki francuski diplomat.

Europska unija do sada nije uspjela osmisliti djelotvoran zakonski okvir za zaštitu svojih tvrtki od američkih sankcija koje stupaju na snagu u studenom i koje, između ostalog, nastoje ugušiti iransku prodaju nafte, kazali su diplomati.

Dio ih je mišljenja kako će Europljani biti teško naći konkretna rješenja, a francuska banka u državnom vlasništvu Bpifrance je napustila plan za uspostavljanje financijskog mehanizma za pomoć francuskim tvrtkama koje posluju s Iranom.

SPV mehanizam kreće s radom u studenom?

Iran dolar

Iranski veleposlanik u Rusiji je jučer izjavio kako će u studenom Europska unija ipak pokrenuti mehanizam koji će omogućiti zemljama da izbjegnu američke sankcije.

“Europska unija i dalje nastoji razviti financijski i ekonomski plan trgovinske suradnje s Iranom, a taj će mehanizam biti pokrenut u studenom”, izjavio je veleposlanik Irana u Rusiji Mehdi Sanai u intervjuu za ruski list Izvestia.

Izjavio je kako će financijski mehanizam kojeg predlaže EU omogućiti zemljama da zaobiđu američke sankcije o trgovini s Iranom, kao što je krajem rujna rekla Mogherini.

Sanai je naglasio da je američki pristup prisilio sve zemlje svijeta, pa čak i prijatelje Washingtona, da razmisle o potrebi izgradnje nacionalnog gospodarstva i da smanje njihovu ovisnost o Sjedinjenim Državama.

Šef iranske diplomatske misije u Moskvi je rekao da je u više od 12 izvješća Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) navela da Teheran ispunjava svoje obveze iz nuklearnog sporazuma potpisanog 2015. godine.

“Stoga EU i radi na ekonomskom planu za trgovinsku suradnju s Iranom”, dodao je Sanai.

Nakon napuštanja nuklearnog sporazuma, Washington  je obnovio antiiranske sankcije, a u studenom planira uvesti drugi krug  sankcija protiv Irana, koje je ranije ukinuo nakon nuklearnog sporazuma 2015.

Američke vlasti su također zaprijetile “strašnim posljedicama” svima koji se, unatoč sankcijama Washingtona, odluče poslovati s Islamskom Republikom.

Čelnica europske diplomacije, Federica  Mogherini, izjavila  je u petak da će Europska unija spasiti nuklearna sporazum i još jednom potvrdila da će se uskoro razviti SPV mehanizam kako bi se izbjegle američke sankcije.

IAEASankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
giordano bruno
5 godine prije

The Federal Reserve Cartel – The Eight Families who own the USA: The rise of BIS, IMF, World Bank
Kada ovo pogledamo vidimo da su tu i Rockefeller family i Rothschild family i Britanska kraljica, Emmanuel Macron je potrcko Rothschilda, Nemacka ima USA vojne baze na svojoj teritoriji. Iza banke BIS stoji Rothschild i kada pogledamo sta ta banka znaci vidimo ko donosi odluke.

Alen
5 godine prije

Najmanji je problem stvoriti mehanizam za poslovanje ,to je sitna pizdarija koja nije vrijedna spomena..Ono sto je problem to je usuditi se ne postovati americke sankcije… To cekamo da vidimo…

Alen
5 godine prije

Najmanji je problem stvoriti mehanizam za poslovanje ,to je sitna piz.darija koja nije vrijedna spomena..Ono sto je problem to je usuditi se ne postovati americke sankcije… To cekamo da vidimo…

spartak
5 godine prije

Hm. Vidim na popisu zemalja na sastanku jedno od pet očiju. Što će VB tu? Jedino da muti vodu i da gazda bude iz prve ruke informiran što spremaju “buntovnici”. Drugog smisla ne vidim.
Inače, ovo sa sankcijama protiv Irana je veeeliki test. Koliko je svijet slobodan a koliko usanski vazal. Čovjek da ne povjeruje da nekad ponosne samostalne države strepe od tih kauboja.
Svemu je krivo globalno finacijsko tržište pod kontrolom angocionista

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI