Vladimir Putin i Recep Tayyip Erdogan danas u Sočiju rješavaju nesuglasice o Siriji

Putin - Erdogan - 2017
41 komentar

Ruski predsjednik Vladimir Putin će danas razgovarati s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoğanom pitanjima bilateralne suradnje i problemima u rješavanju sukoba u Siriji, priopćila je službena internetska stranca Kremlja.

“17. rujna 2018. u Sočiju će se održati sastanak predsjednika Ruske Federacije, Vladimira Putina s predsjednikom Republike Turske Recepom Tayyipom Erdoğanom”, stoji u službenom priopćenju ureda ruskog predsjednika.

U izvješću se navodi da će predsjednik Republike Turske doći u radni posjet Rusiji u okviru kojeg će se 17. rujna održati sastanak čelnika dviju država.

Ranije je na plenarnom sastanku Rusko-njemačkog foruma susret najavio ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov. Lavrov je također naglasio kako su se u pripremi za sastanak dvojice predsjednika održali zajednički sastanci ruskih i turskih diplomata i vojnog osoblja.

Službeni predstavnik predsjednika Rusije, Dmitrij Peskov, ranije je izvijestio da se pripremaju pregovori između ruskog i turskog predsjednika.

“Susret je moguć i priprema se”, rekao je Peskov odgovarajući na pitanje novinara o novom sastanku Putina i Erdogana.

Nema sumnje da će glavna tema razgovora biti rješavanje situacije u Idlibu, gdje je nakon razgovora s iranskim čelnikom Rohanijem i Putinom u Teheranu turski predsjednik zauzeo stav suprotan ruskom i iranskom i u sirijsku pokrajinu Idlib poslao prilično velike snage u zaštitu islamističkih ekstremista koji kontroliraju ovi sirijsku pokrajinu.

NATOSankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
41 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Antiglobalist
5 godine prije

Ništa od dogovora. Samo je pitanje što nakon toga.

Laki Topalović
5 godine prije

Nešto sinoć kontam. Još 2015. su se Rusi SAD i Jordan dogovorili da će SAD/Jordan podijeliti “umjerene” od terorista na jugu zemlje. Dakle prije 3 godine. Točno tako je bilo. Na kraju su, nakon 2 i pol godine, Moskva u ime Damaska, poručili “Ofenziva kreće – Nema odgađanja” to je ovo prije par mjeseci što je bilo. Sad je Turska obećala isto. Na puno jednostavnije ratištu, jer nema Izraela. Onda se pitam, čemu srljanje. Kad bude bit će, a biti će milijun posto. Za jug Sirije je trebalo pregovarati samo s Izraheilom deset puta i šest mjeseci i na kraju je sve prošlo kao po loju.

Riddick
5 godine prije

Kada pogledam sta je jedan mali svestenik ucinio sa Turskom lirom ne cudi me Erdova kooperativnost sa Rusima.

preseren3
5 godine prije

Vrlo neobična politika Erdogana.
Tog čovjeka sa normalnog stajališta ne možeš skontati.
Svađa se sa USA, svađa se sa EU. Svađa se sa Rusima.
Pa šta taj čova hoče?
Zar misli, da če preživeti, ako uzme severni dio Sirije? Za komad zemlje, koji nikad neče moči održati, dok je jedan Kurd živ?

Alen
5 godine prije

Erdogan je ucijenjen napadom na liru i raspadom turske ekonomije..Liru su doveli na rub provalije i tu se zadrzali te tako sad drze Tursku u šahu…Napad na liru je poceo upravo kad i pripreme za sjever sirije..Ako rusija ima kakvo rjesenje da sprijeci raspad turske ekonomije mozemo ocekivati pozitivan ishod u svemu ovome ako nema onda je jasno da je turska taoc koji ce igrati po pravilima USA jer ici protiv njih riskirajuci velike ekonomske a s tim i politicke probleme mozda i unutrasnje sukobe ,turskoj nikako nije isplativo sto onda dovodi citavu operaciju idlib u jako opasnu situaciju…

Tadmur Palmirovic
5 godine prije

Kompleksna situacija. Od amera smo vidjeli samo ucjenu(napad na tursku valutu) , prijetnje i sankcije. Sa druge strane od Rusa imamo i jedno i drugo, prvo:nevjerovatno strpljenje, pragmatizam, popuštanje koje je ponekad iritantno, pa onda poslije rušenja aviona onako brutalne sankcije koje su slomile Erdogana čija je učinkovitost iznenadila mnoge. Dakle, obe ruske metode su uspjele, šta je sada na redu niko neće predvidjeti. Uglavnom, erdo koliko god djelovao neuravnotežen i nepredvidiv on nije glup, svjestan je geostrateškog položaja Turske, što je prednost ali i njen težak trenutni položaj pa izvlači maksimum.

Potpuffer
5 godine prije

Ej Erdogan jedi Jaje!!!!

milan
5 godine prije

Ja to promatram, tj. moj kut motrenja je s pozicije Sultana Erdija. Sve sto radi isto ce raditi i ne samo on je vracanje usluge prijatelju / skinuo Putin Erdoganu svilen konac sa vrata /, koliko god imao zadrsku sto se turskog mentaliteta tice! Nije Putin pomogao samo Turskoj vec i cijelom Srednjem Istoku, jer da je nastao kaos u Turskoj tesko Arapima. Bilo je to na ivici. Idlib je ionako tesko rijesiv problem, ne zarad relativno visoke koncentracije terorista, vec zarad dva i vise od toga, miliona stanovnika pa bili oni i naklonjeni teroristima, uvijetno receno. Sto se tice operacije Idlib, razvidno je da tu MORA raditi kirurski noz. Odstranjivanje zlocudnih izraslina u tom regionu Sirije.

opet ja
5 godine prije

Ma meni se čini da Rusi žele pošto-poto da izbegnu sukob sa Turskom oko Idliba, a samim tim i direktan sukob sa NATO članicom, što opet znači Treći svetski rat. A taj Treći svetski rat Rusi nikako ne žele za razliku od Deep Statea. Erdogan s druge strane ne želi jaku Siriju Ne zaboravimo da su godinama preko Turske išli teroristi i naoružanje (sigurno i sada), a Erdoganov sin je bio u biznisu sa naftom koju je ISIL ispumpavao sa naftnih polja u Siriji i preko njega prodavao dalje. Čak i da se NATO ne uključi u “odbranu” Turske, njihova vojska je izuzetno jaka i brojna, a s njom ne bi mogla d se izbori ni ruska armija klasičnim sredstvima. To su Putin&Co shvatili još kod obaranja Su-24 u novembru 2015te. Možda je Putin ipak trebalo da pusti da puč u julu 2016te koliko toliko uspe i da se Turska… Čitaj više »

Spartak
5 godine prije

Nadam se da je Vladimir Vladimirovič zamolio Erdu da mu objasni članak objavljen u WSJ, da malo autor detaljnije objasni što je time htio reći. Hm.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI