Washington prijeti cijelom svijetu: “Ne smijete uvoziti iransku naftu”

Iran - nalazišta nafte i plina
39 komentara

Nakon povlačenja Washingtona iz sporazuma o iranskom nuklearnom programu je odlučeno da SAD vraćaju režim sankcija protiv Islamske Republike. Jučer su Sjedinjene Države svim svjetskim državama uputile zahtjev da do 4. studenog potpuno prestanu uvoziti iransku naftu, ako žele izbjeći uvedene američke sankcije.

“To je jedan od naših ključnih prioriteta nacionalne sigurnosti. Neću reći da se radi o definitivno nultoj stopi, ali naša je odluka da nikoga nećemo izuzeti”, upozorio dužnosnik State Departmenta koji j e  dao priopćenje za medije.

Na pitanje hoće li sve zemlje morati ukinuti uvoz nafte do 4. studenoga, odgovorio je potvrdno.

Taj je diplomat posjetio brojne europske i azijske zemlje, a uskoro odlazi u Kinu i Indiju kojima će postaviti jednake zahtjeve, iako su ove dvije zemlje već poručile kako se neće pridržavati sankcija i sklapaju aranžmane s Teheranom o isplatama u  nacionalnim valutama u eurima.

“Tražit ćemo od Kine i Indije da njihov uvoz nafte iz Irana padne na nulu”, inzistirao je i precizirao da smanjenje mora početi odmah, kako bi bilo potpuno prekinuto 4. studenoga.

Podsjetimo, američki predsjednik Donald Trump je 8. svibnja najavio povlačenje iz nuklearnog sporazuma kojeg je s Iranom 2015. sklopilo šest svjetskih sila i kojim se osiguralo da Iran ne stekne nuklearno oružje, nego da nuklearni energiju može koristiti u civilne svrhe i pod nadzorom Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).

Trumpova administracija je u suradnji s Izraelom, dijelom i Saudijskom Arabijom, ocijenila “kako je sporazum loš, jer u njemu nije predviđen mehanizam za otkrivanje i kažnjavanje prijevara, kao i da ne pokriva razdoblje nakon 2025. godine”.

Washington je ponudio alternativu i novi sporazum, prema kojem bi se Iran morao odreći vojnog balističkog programa, prihvatiti proširenje mandata međunarodnih inspektora na veći dio iranskih vojnih objekata koji nikada nisu imali veze s nuklearnim programom i druge uvjete koje je Teheran, sasvim razumljivo, odbio.

Nakon toga je Washington potvrdio uvođenje svih američkih sankcija koje su bili ukinute tim sporazumom, uključujući i sekundarne sankcije koje zahvaćaju strane kompanije koje i dalje budu surađivati s Teheranom.

americke sankcije
FOTO – Američke, europske i sankcije Ujedinjenih naroda

Te će kompanije tvrtke morati birati između njihovih ulaganja u Iran ili pristupa američkom tržištu i Washington im je dao rok od 90 do 180 dana da se povuku s iranskog tržišta. Pred ovom prijetnjom su već popustili brojni divovi, poput Boeinga ili francuske energetske kompanije Total, ali na njihovo mjesta popunjavaju azijski akteri.

Rusija, Indija, Kina, Europska unija, ali i Ujedinjeni narodi, kao sudionici iranskog nuklearnog sporazuma, nisu se pridružili američkoj odluci o sankcijama, ali kompanije koje posluju u Sjedinjenim Državama ili tamo imaju imovinu su u strahu od odmazde počele napuštati iransko tržište. Međutim, upitno je koliko će ove prijetnje zaista pogoditi Iran, koji od sankcijama živi desetljećima.

Osim toga, Iran ne izvozi naftu i rafinirane proizvode u SAD, nego najvećim dijelom u Aziju i Pacifik (80%) i Europu (20%). Moguće je da EU popusti pred američkim prijetnjama, što znači da bi oko 400 000 barela dnevno iranskog izvoza i proizvodnje bilo izloženo riziku, a ograničeni pristup kapitalu i tehnologijama bi dodatno mogao zaustaviti budući rast proizvodnje energenata Irana. No, udio kojeg je Total imao u plinskim poljima Južni Pars je već uzela Kina, što znači nastavak radova na ovom najvećem plinskom polju na svijetu.

Što se tiče cijena, skupina OPEC+ je postigla sporazum kojim će nadoknaditi eventualni manjak isporuka nafte iz Irana i to po modelu kojim će kontrolirati cijene nafte na svjetskom tržištu, zbog čega američki Kongres priprema novi zakon o sprečavanju monopola protiv skupine zemalja izvoznika nafte, prema kojem bi američki sudovi mogli zamrznuti  i oduzeti imovinu u Sjedinjenim Državama onih zemalja i kompanija koje sporazumno diktiraju svjetske cijene nafte “na štetu Sjedinjenih Država”.

Azijske rafinerije će bez sumnje nastaviti kupnju iranske nafte,  a kapitala azijskih državnih naftnih kompanija bi na kraju mogao nadoknaditi i ublažiti ograničenja u priljevu novčanih sredstava. Iako se razmatrao i scenarij o vraćanju sankcija Ujedinjenih naroda, on za sada ne izgleda ostvariv, obzirom na veto kojeg bi u Vijeću sigurnosti gotovo sigurno uložili Rusija i Kina.

Ako pogledate spisak sankcioniranih svjetskih zemalja od strane Sjedinjenih Država i Europske unije, čak i Ujedinjenih naroda, koji uglavnom uvode embargo na izvoz oružja, osim slučaja Sjeverne Koreje, onda je primjetno koliko široko se koriste sankcije i nametanja embarga u ostvarivanju geopolitičkih interesa Washingtona i njegovih vazala, koji prije ili kasnije popuste pred pritiskom.

Ovdje je lista sankcioniranih zemalja od strane Sjedinjenih Država, EU i Ujedinjenih naroda, uz napomenu da UN sankcije ne uvodi, osim ako određena zemlja ne krši međunarodno pravo ili ako u joj traju oružani sukobi i pravilu se usvoji embargo na izvoz oružja u ratne zone.

SAD pripremaju zakon kojim će američki sudovi kažnjavati OPEC+ zbog skupe nafte

Ako Turska stekne ruske S-400 SAD će je sankcionirati po zakonu CAATSA

 

Američke sankcijeIAEANATOOPECSankcijeUN
Pretplatiti se
Obavijesti o
39 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Matija Gubec
5 godine prije

prolupali

rodoljub
5 godine prije

Svetli primer slobodnog trzista i konkurencije. Prica o slobodnom trzistu i konkurenciji vazi samo za nas jadnike, koji se ne mozemo nositi sa svetskim gangsterima – siledzijama i razbojnicima. Kada treba unistiti slobodno trziste i konkurenciju , iz njihovih laboratorija plasiraju se razni virusi – pticiji grip, svinjski grip, … i eto pomora i smanjenje zivinskog i svinjskog mesa na trzistu. O “slobodnim – trzisnim” cenama posebno brine Wall Street – berza .

dinaricus vulgaris
5 godine prije

treba i saudijskoj arabiji zabranit izvoz kao i kataru i ostalima glaovosječama iz američkih postrojbi

Jim
5 godine prije

Jedini način da se pobjedi režim us je da mu cijeli svijet nametne doživotne sankcije sve ostalo je ravno cirkusu i prelijevanju iz supljeg u prazno.

benty20
5 godine prije

Iskreno, nisam mogao ni pročitati cijeli članak…

Ne znam kad će i hoće li ikome doći do pameti da nabije porez ili trošarine na samo dva ključna američka proizvoda, te na taj način utječe na sve, a što bi njihovom gospodarstvu zasigurno zadalo popriličan udarac. Udari porez ili trošarinu na Coca Colu i Mc Donalds, pa neka boca umjesto 13,99 košta 24,99 pa tko voli nek izvoli! Zamislimo samo kakav bi udar prouzrokovao takav potez samo od jedne Kine i Russije…

tuf
5 godine prije

Dok cijela zapadna Europa palamudi o potencijalnim, teoretskim ili ako nista drugo buducim opasnostima od ovisnosti o ruskim energentima zbog moguceg politickog utjecaja i pritiska – SAD to u praksi izvodi desetljecima uzrokujuci enormne ekonomske gubitke Europi i nitko – od politicara do medija – javno i otvoreno ne proziva SAD zbog koristenja utjecaja u politicko-ekonomske svrhe.

davor
5 godine prije

Zašto Washington traži od cijelog svijeta da prestane kupovati iransku naftu? Tri su razloga, Izrael, Izrael i naravno Izrael.

Laki Topalović
5 godine prije

Ludaci bre, što vele u Srbiji. pazi gore spisa sankcija, dobro Un mislim samo za Sjevernu Koreju i Eritreju, ostalo sve USA – EU. Svakim danom u svakom pogledu sustav Bretton Woods sve više tone i pronalaze se drugi kanali plaćanja, globalne trgovine i transakcija. Samo naprijed. Neće to Iran osjetiti 20% manje izvoza, ono za EU eventualno. Ako. Nikom ništa. Ionako raste potražnja u Aziji

Laki Topalović
5 godine prije

Ne kontam Trumpa, jučer ili u ponedeljak je nafta bila 74,5 , tako nekako, sad se bliži 77-78 dolara, a on bi da se smanje cijene na 55-60 . Tamo nitko nije normalan

Riddick
5 godine prije

Od sada cu kupovati samo urme iz Irana u supermarketu…

Goran Bare
5 godine prije

Samo da se zna ko je glavni Baja na planeti

Ćaća
5 godine prije

Da li je ko skužio u tabeli zadnju stavku? Ameri nemaju sankcija prema teroristima 🙂

Kajzer Soze
5 godine prije

Dijagnoza : abnormalno nenormalna šizofrenija !!!

Spartak
5 godine prije

Ovi su si doista umislili da posjeduju svijet, a tako će se i ponašati sve dok imaju EU kao vazala i dok financijskim tržištima vlada Mr. Dollar i anglocionistički kapital

Baretov blues
5 godine prije

Gorane vidi se da nisi bio ni na jednom koncertu Majki

opančar
5 godine prije

bravo trump, samo naprijed, uništi konačno ameriku i hazare.

IVE Oldtimer
5 godine prije

Kada ce svijet uvesti sankcije prema SAD, za pocetak zatvoriti im samo pomorske i zracne luke diljem Evrope. Pa onda postepeno prosirivati, narediti im smanjenje vojnih potencijala izvan teritorija SAD, pa ograniciti broj diplomqtskog osoblja, pa blokada svih financijskih sredstva bilo institucionalnih bilo privatnih, pa uvodjenje viznih rezima i zabrane ulaska u Evropu zaposlenicima CIA i FBI, potom SAd bliznismenima. I tako stezati svaki tjedan dok ne promijene svoju kaubojsku politiku.

Sunseeker
5 godine prije

Kako će Eu reagirati….. Treba neko bodovanje uvesti da vidimo tko kako razmišlja ? ?

Alen
5 godine prije

S obzirom kako se zidovima.raspadaju planovi na bliskom istoku moraju ici radikalno , mada nece im ovo puno pomoci …

Hash
5 godine prije

Mamu im fašističku.
Da je slobodnih država pa da svi traže Iranske proizvode…
Neka usranim ovo bude nastavak kraja, početak je herojska Sirijs

Mölltaler
5 godine prije

Sirija i Sjeverna Koreja imaju najdužu listu.

Zagi
5 godine prije

Žele uništiti konkurenciju da bi mi obični smrtnici kupovali njihov 3 puta skuplji LNG, Njemci neće pasti na te fore ali Kolinda i Plenki hoće. Što njega boli k_rac što ću ja kupiti, moj je novac i radim s njim što mi je volja! Uništiti će u ovih par godina sve što je SAD stvarao desetljećima, a i neka pogleda malo bolje što svijet radi sa njihovim obveznicama.

dalmata
5 godine prije

Ljudi,jeste li ikad mislili da,mi sta nas drzu za ovce mozemo(moramo)bojkotirat sve UsrA proizvode.?!Npr,ka za pocetak otrov zvanu ”Coca-Cola”!?Nije problem u kad ides u butigu(ducan)bacit oko na etiketu proizvoda i sve sta ima veze sa USrA ne kupovat.Isto ka ose i medvid.Jeste li ikad mislili o tome?Pocnimo,odma,kad prvi put idemo u butigu.Svaka mala,naprid valja..Samo se sitite dobro utovljenog Yenkija,koliko ga zivcira gubitak kekosa(para) pa imate stimulaciju.Po onu partizansku:”Procitaj i daj dalje”

tihobl
5 godine prije

Obratite paznju na kraj tabele da vidite koje sankcije nedostaju teroristickim grupama i uporedite sa Sirijom.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI