fbpx

Za Europljane su legitimni zahtjevi Irana “ucjena” – odbacuju “nuklearni ultimatum”

Nuklearno postorjenje Arak Iran

Europske zemlje potpisnice nuklearnog sporazuma s Iranom su jučer odbacile ultimatum Teherana, kako su nazvali zahtjeve Islamske republike da se pridržavaju odredbi sporazuma, u protivnom iranske vlasti ne vide razloge zbog kojih bi se držale ograničenja na koja su pristale 2015. France Info piše da europske zemlje insistiraju na poštivanju obveza Irana iz nuklearnog sporazuma i naglašavaju da se ne odriču svojih obveza koje se odnose na razvoj trgovine s Iranom.

Europski potpisnici međunarodnog nuklearnog sporazuma s Iranom, Velika Britanija, Francuska, Njemačka i Europska unija, odgovorili su Iranu na izjavu o djelomičnom odbijanju provedbe obveza u području nuklearnog razvoja i najavljeni “ultimatum”, prenosi France Info.

“Odbacujemo sve ultimatume i procijenit ćemo ponaša li se Iran u skladu s odredbama plana i Ugovorom o neširenju nuklearnog oružja”, navodi se u zajedničkom priopćenju spomenutih zemalja i visoke predstavnice EU za vanjske poslove Federice Mogherini.

Kao što podsjeća francuski list, Iran je donio odluku da se odrekne ograničenja u pogledu rezervi obogaćenog urana i teške vode, koja su mu nametnuta međunarodnim nuklearnim sporazumom sklopljenim 2015. i dao je zemljama potpisnicama 60 dana da “provedu” svoje obveze u vezi kupnje iranske nafte i bankarskog sektora, koji su izolirani američkim sankcijama.

U slučaju nepoštivanja tih obveza, Iran prijeti odbijanjem ispunjavanja i drugih obveza predviđenih nuklearnim sporazumom.

Izražavajući “veliku zabrinutost” u vezi s izjavama Irana, europske zemlje podsjećaju na “čvrstu predanost” sporazumu, koji je “najvažniji dizajn u globalnoj arhitekturi nuklearne neproliferacije i koji ispunjava zajedničke interese i sigurnost”, te poziva Iran da se “suzdrži od poticanja napetosti”.

Istovremeno, potpisnici izjave podsjećaju na svoje obveze iz sporazuma, posebice glede “ukidanja sankcija u interesu iranskog naroda” i izražavaju žaljenje zbog uvođenja novih sankcija Washingtona nakon povlačenja Sjedinjenih Država iz sporazuma.

Europske zemlje, unatoč svim teškoćama, “namjeravaju uložiti napore za nastavak legitimne trgovine s Iranom”, uključujući korištenje europskog financijskog mehanizma vanjskotrgovinskih transakcija INSTEX, navodi se u priopćenju, iako se kroz ovaj mehanizam od njegovog osnutka nije provela nijedna transakcija.

Iranu je dosta europskog odugovlačenja – Ili će odlučiti što činiti ili Iran nastavlja nuklearni program

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
23 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
AAA
Gost
AAA
1 godina prije

¸ja sam za to da se svi nuklearno razoružaju
i uvedu restrikcije u klasičnom naoružanju
rat proglasi zločinom protiv čovječanstva

Malomorgen
Gost
Malomorgen
1 godina prije

Na žaost nemoguče….

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

Megalomanski…..

Bomberman von Persien
Gost
Bomberman von Persien
1 godina prije

Nemoguće je to pre daleko smo otišli. To je trebalo 1950te napravit. Sada je kasno jer će i Ilija i Đuro nabavit atomske i međusobno se gađat kad NK Rudar izgubi od NK Naftaša.

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije

Ti mora, da si neki kandidat za miss svijeta…. I one su sve za mir , pa da se svi primimo za ručice i zapjevamo Kumbaya…

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

Kad se gleda sa strane bez puno iformacija nejasno je zašto Iran ne radi ono šta ga ide i ne diže uzbunu, jer i EU isto tako radi i ne govori ništa o tome šta radi, a ti rad je u stvari nerad na normaliziranji stanja nakon sankcija . . . očito je kako nikakvi dogovori i razgovori ne funkcioniraju . . . a to je postalo pravilo u neđunarodnim odnosima, naročito na zapadu

otpisani
Gost
otpisani
1 godina prije

Točno! Pa čak i da imaš “informacije” glupo je obznanjivati što ćeš učiniti. Taj “sporazum” ionako više nije sporazum, oni se “povukli” i nabijaju sankcije, čak i druge tjeraju na isto, pa ovi glume poštenjačine a obični su licemjeri… stvarno ne kužim zašto se Iranci prijete i opravdavaju, jednostavno, trebaju raditi ono što im treba i ne “zvoniti”

Bomberman von Persien
Gost
Bomberman von Persien
1 godina prije

Od “nastojanja” se ne živi. Ili možem dalje ili ne možemo dalje dajte se EU birokrati izjasnite nemojte balansirati. Radi takvog njonjavog stava ćemo i propast!

hogar strašni
Gost
hogar strašni
1 godina prije

Europski potpisnici međunarodnog nuklearnog sporazuma s Iranom, Velika Britanija, Francuska, Njemačka i Europska unija…. Pa zar to nisu zemlje članice EU dok se u sporazumu spominju zasebno? Znači u pozadini radi svatko za sebe a stoka sitnog zuba plaća članarinu i diže ruku u znak podrške u ugovorima koji su sa njih male razarajući.

tuf
Gost
tuf
1 godina prije

Tipično europsko licemjerje. Iran se treba pridržavati dogovora, dok Europa unaprijed zna da se neće držati svojeg dijela dogovora oko implementacije Instex-a (to je bilo jasno još od vremena kada se nisu mogli dogovoriti niti u kojoj će državi biti sjedište jer se svaka boji američke odmazde).

Ante
Gost
Ante
1 godina prije

Europa inzistira da Iran poštiva sporazum, ali je Europa ta koja ne poštuje svoj dio sporazuma. Zapravo Europi Engleskoj i Americi toliko krivo što Iran sudjeluje u ratu u Siriji, da sada odbacuju sporazum sa Iranom, jer im je tako naredila Amerika i Izrael. Europi i Americi su propali planovi kolonizacije i pljačkanje to je pravi problem.

Riddick
Gost
Riddick
1 godina prije

Sa Amerikancima i EU nikakve sporazume ne treba potpisivati, i nikakve zahteve ispunjavati jer nisu sposobni da postuju preuzete obaveze.
Potrebno je sto pre pokrenuti program obogacivanja uranijuma, konacno proizvesti nuklearnu bombu i pridruziti se nuklearnom klubu.

nuke'm
Gost
nuke'm
1 godina prije

niko ništa ne pita mošu a več ima plan saniranja radioaktinvog otpada iz neizgrašene elektrane

Roky
Gost
Roky
1 godina prije

Sve bi ovo bila druga prica da rusija ne igra svoju igru kao i zapad , da li je kojim slucajem rusija stala uz iran kao sto to radi u siriji drugacija bi sve bilo … Iran od rusije nemoze da kupi vojnu opremu poslije s 300 a odgovor mozete potraziti kod americkih i ruskih prijatelja cionista pa prema tome u ovakvoj situaciji koju iran ima samo ce rusi dobro proci ali doci ce red i na njih … Pratimo izjave rusije i kine slicni su kao i zapadni nema tu pravde , nema ostrine ma sve izgleda dogovoreno no iran nije toliko naivan zna on ko su i rusi i amerikanci vjerovatno ce naci nacina da ovo prebrodi …

okdfsgaesfgrnaesrngfaergfuae
Gost
okdfsgaesfgrnaesrngfaergfuae
1 godina prije

jewropa zna se čija je i za koga radi od kad je zaskoći onaj bik. ciokauboji zaplijenili korejski brod, slićnu praksu bi mogli primjeniti i prema iranskim tankerima.

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

Europske zemlje, toliko ste pali da lažete i sebi samima.
Bolesnici besramni

davor
Gost
davor
1 godina prije

EU i Amerika idu nezaustavljivo k svome kraju.

Kile
Gost
Kile
1 godina prije

Bolesna europa, to će nas sve koštat

Ivan S.
Gost
Ivan S.
1 godina prije

A što bi drugo napisali europski birokrati ili svi birokrati iz post komunistički država kad svi imaju isti poremećaj “KOGNITVNA DISONANCA”!

fbslo
Gost
fbslo
1 godina prije

Ako potpišete ugovor, ukidamo sankcije.
Vi potpišete ugovor, i pridržavate se uslova, ali nas USA tjeraju ponovo na sankcije.
Znači, mi u EU ne poštujemo ugovor.

Jasno djetetu od 10 godina.

Ivi.tz
Gost
Ivi.tz
1 godina prije

Ovi smradovi iz eu su stvarno smradovi…

Odisea
Gost
Odisea
1 godina prije

Amerika je nastala naseljavanjem evropljanima,koji su usput izvršili najveći genocid i pljačku na tom kontinentu,kako očekivati razliku u ponašanju kolonijalista,USA je to samo usavršila

Spektator
Gost
Spektator
1 godina prije

Pa što se čudite, to je ista ekipa. EU je projekt iste skupine koja je stvorila SAD. Malo proguglajte i sve jasno piše.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
23
0
()
x