Za State Department je blokirati “Sjeverni tok 2” nužno, ali besmisleno

Sjeverni tok 2
10 komentara

Zamjenica pomoćnika američkog državnog tajnika za energetsku diplomaciju Sandra Oudkirk objasnila je svrhu eventualnih američkih napora da se blokira izgradnja plinovoda “Sjeverni tok 2”.

Prema njezinim riječima, “nitko u State Departmentu ne misli da se tako može promijeniti politika Rusije”.

“Ali zato možemo poduprijeti Ukrajinu u potrazi za europskom budućnošću”, izjavila je Sandra Oudkirk.

Podsjetimo da je i posebni predstavnik State Departmenta za Ukrajinu Kurt Volker projekt “Sjeverni tok 2” nazvao potpuno političkim projektom. U određeno smislu je State Department priznao da je borba protiv izgradnje ruskih plinovoda politička zadaća Sjedinjenih Država, ali je danas Sandra Oudkirk rekla da bi blokada projekta bila besmislena.

Moguća su dva scenarija u sukobu između ruskog Gazproma i ukrajinskog Naftogaza oko izgradnje “Sjevernog toka 2”. U pozitivnom scenariju, “Sjeverni tok 2” će biti izgrađen, a tranzit kroz Ukrajinu sačuvan. U negativnom scenariju se “Sjeverni tok 2” neće izgraditi i SAD će pokušati preuzeti ruski dio na tržištu plina EU, uz sve posljedice koje sa sobom bude nosio takav razvoj događaja, prije svega u cijeni plina i sigurnosti isporuka.

Estonija se nije jasno suprotstavila “Sjevernom toku 2”

Kurt Volker
FOTO: Kurt Volker

Predsjednik parlamenta Estonije Eiki Nestor nije htio potpisali izjavu s baltičkim zemljama i Poljskom protiv plinovoda “Sjeverni tok 2”. Odluku je obrazložio kako se kasno upoznao s tekstom predloženog dokumenta.

Nestor je objasnio “kako u ime estonske države on može potpisati samo one izjave koje je prethodno pročitao”, što s ovim dokumentom nije bio slučaj.

Stoga je dan poslije, 12. ožujka, potpisao kratku izjavu u kojoj ističe kako Estonija “Sjeverni tok 2” smatra za “politički projekt”.

Međutim, stručnjaci su naveli još jedan razlog za nedostatak estonskog potpisa u izjavi protiv izgradnje plinovoda “Sjeverni tok 2”.

Tako je direktor analitičkog odjela tvrtke Alpari, Aleksandar Razuvajev, naveo kako ovaj dokument praktično nema nikakvog smisla.

Slične reakcije u tim zemljama je bilo kada se gradio prvi plinovod “Sjeverni tok”, kada su naveli kako ne žele da plinovod ide pored njih”, rekao je Aleksandar Razuvajev.

Podsjetimo, Latvija, Litva i Poljska su proglasile da “Sjeverni tok 2” dugoročno predstavlja prijetnju za neovisnost Europske unije.

Prije toga je poljski premijer Mateus Moravetsky na konferenciji za novinare s kolegama iz Litve, Latvije i Estonije rekao da je projekt “Sjeverni tok 2” je “vrlo opasan”.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je sa svoje strane izrazio uvjerenje kako će plinovod “Sjeverni tok 2” biti izgrađen, na čemu insistiraju i europski partneri Gazproma u konzorciju, te Njemačka.

State Department smatra besmislenim blokirati “Sjeverni tok 2”

sjeverni tok 2
FOTO: Trasa “Sjevernog toka 2” i drugih gasovoda iz Rusije ka Evropi

Što se tiče Washingtona, State Department i dalje ostaje pri stavu kako blokiranje plinovoda “Sjeverni tok 2” neće utjecati na vanjsku politiku Rusije, ali će podržati Ukrajinu “na putu ka europskoj budućnosti”, što je izjavila  zamjenica pomoćnika državnog tajnika za energetsku diplomaciju Sandra Oudkirk.

Prema njezinim riječima, sadašnje američko zakonodavstvo ne obvezuje američku stranu nametne sankcija ruskom projektu. Sandra Oudkirk je istaknula kako su moguće “kaznene mjere” osmišljene za utjecaj na politiku Rusije u kontekstu ukrajinske krize.

Također je podsjetila da će “Sjeverni tok 2” biti nove cijevi i zamijenit će staru infrastrukturu koja je ostala iz vremena Sovjetskog Saveza. Međutim, tranzit plina će zaobići Ukrajinu.

“Ne mislim da je blokiranje projekta dobro. Administracija ne vjeruje da bi to bilo dobro”, istaknula je i unijela dodatnu pomutnju u priču o rusko-njemačkom plinovodu.

“Sjeverni tok 2” je projekt plinovoda od Rusije do Njemačke kroz Baltičko more. Njegovu provedbu vodi konzorcij “Nord Stream 2 AG”, koji 51 posto pripada Gazpromu. Planira stavljanja u pogon novog plinovoda se očekuje prije kraja 2019. godine, istovremeno kada istječu tranzitni ugovori s Ukrajinom.

Eiki NestorGazpromKurt VolkerSankcijeSjeverni tok 2
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Umpah Pah
6 godine prije

Kim i Trump optuzeni za silovanje vlastite frizure!??

Kenan
6 godine prije

Ova Sandra je isto dio ”Americans are not stupid” populacije.Ako niste kojim slučajem,pogledajte na youtube-u,možda je malo pretjerano ,ali pošto sam imao prilike upoznati više skupina amera i nije tako daleko od istine.

čokolino
6 godine prije

Blokirati State Department je nuzno i smisleno.
Svojim uplitanjem u sve živo i mrtvo su se svima popeli vrh glave.

Laki Topalović
6 godine prije

Ovi su se najeli bunike, majke mi moje. besmisleno je blokirati, možda i nećemo to činiti, ali moramo činiti radi ukrajinske ekonomije. pa jesu oni normalni?

Alex
6 godine prije

Ako neće jeftin gas, šta da radiš. Ja ne vidim nastavak tranzita preko ukraine posle 19. Kupovat će američki. Bit će 30-40% skuplji ali svi sretni. U medjuvremenu vjerujem da će Rusi postići dogovor sa kinezima za krak preko Altai-a, možda se duplira kapacitet preko turske, i život ide dalje.

Zadranin
6 godine prije

A budala.. blokirati, ili ne blokirati. Pitanje je sad. Opet je neko buniku konzumira.

čitatelj portala
6 godine prije

State department brlja. Zaustavljaju ruski plin, dok guraju svoj koji je skuplji.

Nena
6 godine prije

Mokri snovi

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI