fbpx

Amerikanac koji je nedavno dobio rusko državljanstvo: „Odluka me je natjerala da njegujem konzervativne vrijednosti više nego ikad.“

Moskva - Rusija

Svake godine američki narod je primoran da se bori sa sve ekstremnijim liberalnim inovacijama usred ugnjetavajuće društvene klime poznate kao „kultura otkazivanja“. Kada će eksperiment eksplodirati?

1995. godine, upravo napustivši nježan posao u Pittsburghu, Pennsylvania, iz omamljujuće dosade, dobio sam poziv da posjetim Rusiju. Bila je zima, pa kako bih mogao da odbijem? Kada su se točkovi tog aviona Air Francea spustili na aerodromu Šeremetjevo usred zasljepljujuće snježne oluje prije 25 godina, Boris Jeljcin je bio predsjednik države koja se trzala od porođajnih bolova demokratskog prevrata. Glavni grad Moskva, koji se borio da pronađe put u svijetu koji se preko noći pretvorio u kapitaliste pasjeg soja, vladao je u nestabilnom stanju stalnih promjena i nemira. Drugim riječima, Rusija je bila upravo ono mjesto koje sam tražio u vrijeme kada je moj život bio toliko zbunjujući.

Dvadeset pet godina kasnije, moji korijeni su propali; još uvijek imam sjedište u Moskvi, kao i porodicu i posao. Jedino što mi je trebalo da upotpunim ovu sliku kućnog blaženstva bio je ruski pasoš. Tako sam početkom ove godine, uz neprocjenjivu pomoć kolega, započeo zastrašujući zadatak podnošenja zahtjeva za državljanstvo. Konačno, nakon što sam nedjeljama čekao gomilu dokumenata na raznim šalterima, ljubazna službenica u kancelariji za migracije na periferiji grada predala mi je ruski pasoš; donekle antiklimaktičan završetak čitave golgote, ali ipak nezaboravan.

Ali to nije bio kraj priče. Ono što je započelo kao uglavnom praktičan potez – dobijanje ruskog državljanstva kako bi se izbjegle gnjavaže oko podnošenja zahtjeva za vizu svake godine – pretvorilo se u neizbježni djelić traženja duše. Pitanje je počelo da me muči: šta bi još moglo da podstakne čvrstog američkog konzervativca da zatraži državljanstvo u Rusiji?

Prvo, Rusija nije ista zemlja koju sam prvi put posjetio prije mnogo godina, niti su Sjedinjene Države ista zemlja koju sam napustio. U oba kratka vremenska razdoblja dogodila su se radikalne promjene na oba mjesta. Za Rusiju su mnoge promjene bile „kozmetičke“ jer su moderna urbana područja nastala iz ruševina poražene sovjetske prošlosti. Iz prve ruke sam bio svjedok tih materijalnih promjena i još uvijek mi je teško da povjerujem da su se dogodile tako brzo kao i Rusi (i ne samo u Moskvi, kako to višegodišnji klevetnici vole reći).

Jednako važno je, tvrdio bih, da je usred ove vrtoglave ruske renesanse zemlja održala čvrstu posvećenost konzervativnim vrijednostima.

Kao primjer, pomenut ću samo jedan: rusko usvajanje saveznog zakona pod nazivom „U svrhu zaštite djece od informacija koje se zalažu za poricanje tradicionalnih porodičnih vrijednosti“. Duma ga je jednoglasno odobrila 11. juna 2013. godine, a ruski narod velikom većinom prihvatio, zakon nameće stroge novčane kazne za preduzeća ili osobe za koje se utvrdi da su krive za distribuciju „propagande netradicionalnih seksualnih odnosa“ među maloljetnicima.

Suprotno onome što su zapadni mediji pisali o ovom takozvanom „anti-homoseksualnom“ zakonu, on ne krši prava bilo koje osobe zbog njihove posebne seksualne orijentacije. Zakon služi samo za zaštitu najugroženijih članova bilo kog društva, djece.

Ovdje je mišljenje da bi mnogi Amerikanci bez oklijevanja pozdravili takav zakon ako bi im bilo dato malo izbora. Međutim, ono što su umjesto toga dobili, bilo je upravo suprotno. Tokom nekoliko godina, Sjedinjene Države doživjele su niz izuzetno radikalnih liberalnih eksperimenata, jedan od njih je transrodni pokret.

Za neupućene, ova ideja postulira nenaučnu tvrdnju da je pol fluidan pojam koji nije određen biologijom, već osjećanjima i orijentacijama svake pojedinačne osobe. Ovo je dovelo do brojnih borbi oko pitanja upotrebe zamjenica, da li je prihvatljivo da se adolescenti podvrgavaju nepovratnim operacijama promjene pola i da li bi biološkim muškarcima koji se ”identifikuju” kao žene bilo dozvoljeno da koriste ženski toalet.

Drugim riječima, još više borbenih linija je isklesano širom zemlje, dijeleći Amerikance dalje jedne protiv drugih. Da bi se stvari još više zakomplikovale, transseksualne lekcije se predaju djeci osnovnih razreda u sistemu javnih škola. Nepotrebno je reći da je ovo ublažena noćna mora za bilo koju osobu snažnih konzervativnih uvjerenja, kojih u SAD ima na milione.

Transrodna ideologija je, međutim, samo jedan dio višeslojnog progresivnog kolača koji se gura u lice američkom narodu; istinski svečani doček napravljen u paklu, ako želite. Razmotrite, na primjer, pitanje „teorije kritične rase“, još jednog dolaska vanzemaljaca na američku političku scenu koji, prejudiciranim riječima jedne od njenih brošura sa predavanjima, drži da „gotovo svi bijelci doprinose rasizmu“.

Drugim riječima, ako ste bijelci, najvjerovatnije ste bijeli supremacista koga samo svrbi da izađe iz ormara u odjeći Ku Klux Klana.

Nevjerovatno, takve opasne i podjeljujuće ideje učile su zaposlene u američkoj vladi sve dok Trumpova administracija ove godine nije prekinula tu praksu.

Zapravo, za mnoge Amerikance Trumpova administracija predstavlja posljednji bedem – i pritom krhak – protiv plimnog talasa hiperliberalnih programa koji se sručio na zemlju poput uragana kategorije 5.

Jedno od najkontroverznijih je pitanje obezbjeđenja američko-meksičke granice, vrlo vruće pitanje koje je Donalda Trumpa za početak izabralo u Bijelu kuću. Može li se neko sjetiti kada je ruski političar posljednji put stigao daleko sa biračima gurajući da otvori granicu sa Kinom, na primjer? Lično ne mogu da navedem nijednog. A odbijanje da to učini, Rusiju ne čini „rasističkom“, što je optužba koja se sada podnosi protiv republikanaca koji grade zidove.

Sada, ukoliko republikanci ne uspiju da preokrenu ishod predsjedničkih izbora 2020. na sudovima, američki narod može očekivati da Joe Biden i Kamala Harris uvedu doba agresivnog „progresivnog“ liberalizma – zajedno sa poroznom američkom granicom – da učine zemlju još neprepoznatljivijom nego što je sada.

I tu je zarđali ekser koji ove ultra-progresivne programe čini još neugodnijim i definitivno nedemokratskim: NISU nastali kao rezultat nacionalnog pokreta na terenu; umjesto toga, oni su se slivali do impresivnih masa sa korporativnih i političkih krovova.

Dalje, svaka osoba koja se usudi da se izjasni protiv ovih radikalnih koncepta podvrgava se brutalnoj kampanji „otkaza“, tupi predmet kojim „probuđena“ ljevica uništava sve neistomišljenike. Uz puno saučesništvo Silicijumske doline i glavnih medija, monolitne organizacije koje poslušno služe u ime liberala kao svemoćni cenzori i progonitelji dezinformacija, konzervativna ideologija bezobzirno se izbacuje iz američkog pejzaža.

Lično nisam tražio rusko državljanstvo iz bilo kakvih otvorenih političkih razloga, niti osjećam izgubljenu ljubav prema rodnoj zemlji. U stvari, zaista se molim da Sjedinjene Države ostvare budući uspjeh, sve dok to ne postižu na štetu drugih država. U isto vrijeme, međutim, gledanje onoga što se dešava sa SAD uopšte, a posebno sa američkom konzervativnom ideologijom, tjera me da mislim sa apsolutnom sigurnošću da moja rođena nacija ide ka epskom krahu. Jednostavno je naivno da jedna polovina zemlje misli da drugoj nametne svoje radikalne eksperimente direktnom prisilom i cenzurom, a da ne pokrene majku svih reakcija na tom putu.

Ako me je život u Rusiji svih ovih godina nečemu naučio, to je da njegujem konzervativnu ideologiju kao krhki dar koji destruktivne snage liberalizma neprestano žele srušiti, i to iz razloga koje nikada neću potpuno razumjeti.

4.9 61
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
85 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
samo
Gost
samo
2 dana prije

u tome je ljepota liberalizma
svatko može putovati i živjeti gdje mu odgovara
amer je sreću našap u Rusiji
a 300.000 Rusa godišnje sreću nalazi na Zapadu
i svi su sretni
tako i treba biti!!!

Mlata
Gost
Mlata
2 dana prije

Može li se ikako ta tvoja teza uporediti sa pojavom karakterističnom za ovo “moderno doba”….Sirotinja teži ka centrima gradova a lovatori teže na njihovo mesto, periferiji, selima itd. Amer je u ovom slučaju taj “bogat” čovek a tih 300 hiljada Rusa su sirotinja! Dakle sirotinja se opet zajebala i zajebaće se još…..kada je bilo zlatno doba centara velikih gradova oni nisu težili kao njima, sada kada su ti centri velikih gradova otiši u k. krasni sirotinja bi tamo

Velaga
Gost
Velaga
2 dana prije

Oprao vas je di pakla

jablan u žitu
Gost
jablan u žitu
1 dan prije

U gradovima su nekad živela gospoda i bogatiji trgovci , sad su gradovi spavaonice za potlačenu radničku klasu .

Novak
Gost
Novak
2 dana prije

Na jednu stranu meces Rusiju a bilo bi fer da na drugu stranu metnes neku drugu zemlju a ne neki imaginarni, kriminalni, globalisticki, homoseksualni, pljackaski, nezasitni imaginarni zapad u koji politicari i mali covjek bacu svako kriminalno g***.

Da si uzeo jednu zemlju naspram Rusije, npr. Francusku vidilo bi da vise ljudi iz Rusije zivi u Francuskoj negogo obrnuto.
Sto je fer je fer….a ne neki zapad gdje im je najvece dostignuce lagati i varati.

Rusa ima u u Egiptu, Tajlandu, Hong Kong, Kini, Turskoj…itd da ne govorim o Dubaju gdje ih ima mozda jedno sto tisuca.

I taj zapad s kojim ti je propaganda isprala mozak nema nikakve veze s migracijom stanovnistva.

Dalje i na milione Engleza se iselilo iz UK sirom svijeta, nema zemlje gdje neces naci Engleza, naci ce ih i u Rusiji.

Tvrtko
Gost
Tvrtko
2 dana prije

Naći ćeš englesko selo u Rumunjskoj npr. za to znam pa kažem, znam i za mnoge engleze u Hrvatskoj, kupuju kuće a prvo pitanje je kakav je internet, oni ne da rade od kuće, oni rade iz prirode, druge države jer to što kod nas kupi za desetak tisuća Eura-Funti tamo može samo sanjati, a sanajo je i snove ipak doživo ali u drugoj državi a političko i ekonomsko uređenje ga ne zanima. Nitko zbog njega nije ostao bez posla, nikome nije konkurencija a zapravo je napravio prekrasnu stvar, drži selo na životu, da nije pusto, da ga šikara ne preuzme. Znači nikakvi ekonomski, politički migranti.

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
2 dana prije

Iz Rusije otislo samo 300k? pa iz RH otislo jos vise!

ingle
Gost
ingle
2 dana prije

a tek u %

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
2 dana prije

Super sto federi i transrodna cudovista napustaju Rusiju i odlaze u Ameriku. Tamo im je mjesto a ne da kvare i truju Rusiju

but
Gost
but
2 dana prije

Po americkom zakonu, ako si feder a u tvojoj zemlji nemas bas prava kao sto je u prosjeku na zapadu, ima velike sanse da ti Amerika dade azil.
Znam neke lezby iz Afrike koje su tako usle u Ameriku.

Mali Mujica
Gost
Mali Mujica
2 dana prije

Znaci Amerika je zemlja lezbi i federa

Kora
Gost
Kora
2 dana prije

Gledajući u totalu što je sve ondje “fake”, možemo slobodno govoriti o “Fake States of America”.

sedban
Gost
sedban
2 dana prije

Slabo si razumio
Amerika nije zemlja lezbo-federa nego kriminala, korupcije i ratne industrije, zemlja gdje gradjanin rado ide u vojnike i zemlja gdje se prosjecni gradjanin boji pogledati policajca u oci.
Zemlja koja ima nepotrebno vojne baze po Hrvatskoj.

ad astra
Gost
ad astra
1 dan prije

sedban, okreni se oko sebe. Pogledaj u kakvoj državi živiš i onda komentiraj druge. Po tvom komentaru mogu zaključiti da nisi putovao dalje od svoje kuće, a o životu u nekoj drugoj državi da ne govorim. Ali nema veze, osjećaš potrebu kritizirati nešto na što si ljubomoran.

rimtu
Gost
rimtu
20 sati prije

I još puno toga, ali ako poštuješ njihov zakon, 99% pandura možeš ne samo u oči pogledat nego i pomoć od njih zatražit.

Tvrtko
Gost
Tvrtko
2 dana prije

A čudno je kako oni federi ostaju u građevinama koje podsjećaju na rakete, kako oni ne odu u zemlju slobode i demokracije da ne truju našu djecu ?

samo
Gost
samo
2 dana prije

još samo da ti i tebi slični odete u Rusiju, pa da mi možemo ovdje mirno živjeti

ingle
Gost
ingle
2 dana prije

I Spanjolska je zapad pa nitko od Hrvata ne ide tamo, ajde majstore objasni!!!
mislim na rad.
Idu u turizam i nesto sitnog kriminala, ali ne zaposlenje.
Dakle taj tvoj zapad nije monolitan.

Tvrtko
Gost
Tvrtko
2 dana prije

Pa ti misliš da je amerikanac išao u Rusiju raditi?

Tvrtko
Gost
Tvrtko
2 dana prije

Zaboravih pa da dodam, 80% a možda i više onih koji se danas odluće za odlazak van domovine ne idu na rad nego odlaze živjeti i raditi u drugu državu. Nije to doba Jugoslavije kada se šezdesetih i sedamdesetih išlo raditi da se zaradi a novci slali u domovinu ženi, majci, ocu tj. da bi u domovini izgradili kuću ili pokrenuli posao, poljoprivredu itd. Pogledaj Međimurje, to je sagradila Austrija i Njemačka, tj. ljudi koji su novce zaradili tamo i uložili ih u domovini. Danas toga nema, tko ode taj se vrati samo kao turist i to je najveći problem.

ingle
Gost
ingle
2 dana prije

Tvrtko i te kako je to istina.

ad astra
Gost
ad astra
2 dana prije

Ingle, Španjolska ima oko 50 milijuna stanovnika i GDP od oko 1400 milijardi. Rusija ima oko 140 milijuna stanovnika i GDP od oko 1700 milijardi.

ingle
Gost
ingle
2 dana prije

ad astra …………Ja kazem kemijski simbol za zeljezo je Fe a ti meni za ugljik je C

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
2 dana prije

I koliki je Ruski BDP PPP a koliki Ruski, ajmo pametni?

Mikojan
Gost
Mikojan
1 dan prije

U Španolsku ili Rusiju se ne ide raditi nego živjeti, ja biram Španjolsku samo radi sunčanih dana i tople zime, Vladivostok mi je ipak predaleko iako ne bi bio isključen kada bi se odlučio na odlazak.

Kora
Gost
Kora
2 dana prije

Sloboda kretanja nije karakteristika isključivo liberalizma niti se ista smije koristiti u svrhu njegove obrane tj. kako bi anglosaksonske zemlje imale pokriće u svom nastojanju da silom ili milom nametnu jednu odioznu ideologiju cijelom svijetu. Srećom, svako zlo samo sebe uništi pa će isto biti i s liberalizmom, a to potvrđuje i opaska autora teksta kada iznosi sljedeće: “U isto vrijeme, međutim, gledanje onoga što se dešava sa SAD uopšte, a posebno sa američkom konzervativnom ideologijom, tjera me da mislim sa apsolutnom sigurnošću da moja rođena nacija ide ka epskom krahu.”

Garden
Gost
Garden
2 dana prije

Evo, ja sam se po perziji šetao bez problema: Uopšte nije bilo ruskih špijuna da me obalom prate.

Kora
Gost
Kora
2 dana prije

I, u čemu je problem? Koliko vidim, preživjeli ste šetnju i nitko Vam ne brani da o tom iskustvu javno progovarate.

Garden
Gost
Garden
2 dana prije

Jako lijepi agit-prop članak, gotovo lijep kao u lijepa sovjetska vremena, pogleda usmjerenog u blistavu budućnos koja samo što nije došla, ali će svakako doći. Evo samo što nije.

LZN
Gost
LZN
2 dana prije

Ove godine je u Rusiji sreču našlo 124,900 ljudi koji su migrirali u Rusiju.

Ztal
Gost
Ztal
2 dana prije

Iz Turkmenistana.

Bond cigarete Bond
Gost
Bond cigarete Bond
2 dana prije

Tako je.
“Ako me je život u Rusiji svih ovih godina nečemu naučio, to je da njegujem konzervativnu ideologiju kao krhki dar koji destruktivne snage liberalizma neprestano žele srušiti, i to iz razloga koje nikada neću potpuno razumjeti.”

Čovjek bez tolerancije za druge i drukčije može potražiti mjesto na Zemaljskoj kugli gdje misli da pripada. To je ok.
Slobodna volja.
Homoseksualci idu na zapad a” pravi muškarci” u Rusiju i sl. destinacije.
Kao što kaže jedna sevdalinka:
“nek ljubi ko koga hoće” 😀

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
2 dana prije

Dragi Bonde jedna stvar jevtolerancija, a druga stvar je nametanje mišljenja kao jedinog ispravnog. To se ne naziva tolerancija već diktatura.

Bond cigarete Bond
Gost
Bond cigarete Bond
1 dan prije

Zašto bi ti ili bilo ko morao prihvatiti takvo mišljenje?
Kako će tebe neko natjerati da postaneš ravnodušan prema LGBT populaciji ako ti to ne možeš i ako ti se to gadi? Ne može niko.
Šta mene kao heteroseksulaca smetaju pederi?
Boli me briga, volio bih da svi pederi slobodno kažu šta jesu i ostave više prostora za mene ljubitelja žena.
Ovako se oni jadni još metiljaju u ženskim društvima i često “ometaju” udvarače.

Valter Sapajev
Gost
Valter Sapajev
18 sati prije

Super tolerancija kažeš ,misliš li da su Rusi tolerantni i gostoljubivi . Trebao bi pitati moje susjede preko puta Tadjikistance koji su živjeli i radili u toj velebnoj Moskvi kako im je bilo

Željko
Gost
Željko
1 dan prije

Da li je našao jer vidim source nigdje, linka nema isto, dakle NN osoba!

jablan u žitu
Gost
jablan u žitu
1 dan prije

Tri uskličnika da nam se naglasi svakolika lepota liberalizma …

meštar
Gost
meštar
1 dan prije

Koliko se god naslovni komentar od nicka Samo nama možda i ne sviđa istinit je. I ne odlaze to nekakvi siromasi i proganjani gejevi, odlaze im vrlo inovativni ljudi poput Pavela Durova. U silicijskoj dolini valjda ima više Rusa nego na Floridi i Brighton beachu. Onima kojima je otići van previše, ti pak sanjaju da žive u Moskvi. Jednako kao što i u Hrvatskoj ako se ne ide van, želi se barem dokopati Zagreba. Nema više života u Slavoniji, (Jadran i Istra se drže donekle zbog turizma), Baniji, Kordunu, Posavini…Svi ćemo naravno kriviti ekonomiju, ali ja sam apsolutno siguran da nije sve u ekonomiji. Ako ne živiš u nekom velegradu, valjda to je kao i da ne živiš. Kako to da su sela nekoć bila krcata djece, a nije bilo ni vode ni struje ni asfalta. Sada mnoga sela imaju i vode i struje i asfalta a nema djece (iako bi se posla dalo naći). Sve me to podsjeća na onu kozu Muriel? iz Životinjske farme koja je samo zbog neke vrpce ili ukrasa pobjegla s farme. Taj Orwell je stvarno dobro poznavao psihologiju. A činjenica je da je naš matrix – zapad. Nama sunce izlazi sa zapada, mi ćemo plesati kako god zapad svira, pojest ćemo i izmet ako zapad kaže da je to jako fino. Znamo sve što se zbiva u Londnu i New Yorku, dok vijesti iz Samare, Novgoroda, mogu doći samo ako su negativne. Uglavnom, nema to odavno veze sa ekonomijom.

vetmaniac
Gost
vetmaniac
2 dana prije

sve u svemu…pričo si više o usa neg o majčici rusiji

lot
Gost
lot
2 dana prije

Rusija je najbolje mjesto za iseliti se.
N.B. ovo se ne odnosi na one koji idu u pecalbu ili trbuhom za kruhom.

vetmaniac
Gost
vetmaniac
2 dana prije

sve pet…mislio sam da ovaj lik o tome besjedi a kad ono—plač za amerikom

Kora
Gost
Kora
2 dana prije

Možda više nekrolog nego plač 😉

Zsphere
Gost
Zsphere
2 dana prije

Jeste najbolje i najsigurnije ali trenutno je i turistima zabranjen ulaz.

Kora
Gost
Kora
2 dana prije

Možda ne žele svi doći samo kao turisti. Recimo, radne dozvole na 6 mjeseci ili godinu dana izgledaju primamljivo za dinamične freelancere koji ne žele dugoročno napustiti svoju obitelj i domovinu, ali žele raditi s perspektivnijim i kvalitetnijim kompanijama i stručnjacima. Ovakve vize u kombinaciji s mogućnošću rada na daljinu (online) Rusima bi sigurno mogle donijeti višestruke koristi i imidž poželjnog poslodavca.

Kora
Gost
Kora
2 dana prije

Kad ste se već dotaknuli te teme, bilo bi dobro da nam kažete i koji je najkraći put do boravišne dozvole, odnosno kakvi stručnjaci se trenutni traže u Rusiji… osim, naravno, onih s područja IKT-a.

lot
Gost
lot
2 dana prije

Kora, problem je s nama sto mi jos imamo one skills sto smo imali za vrijeme Tita kad se odlazilo u Njemacku.
Koliko ima nasih ljudi, za mene s podrucja bivse Jugoslavije, koji mogu otvoriti radna mjesta, npr. u Rusiji?
Npr. ako imas skills da otvoris i vodis uspjesno neku pizzeriju, ista ti je stvar, otvorio je ti u Moskvi ili Berlinu.

Koliko ima Hrvata koji znaju praviti razlicite vrste sirova?
Koliko ima nasih ljudi koji mogu izniti i uspjesno investirati, recimo tri ili dva miliona Kuna u Rusiju?

Nas ti je mentalitet da mi mislimo kao baustelci, ili tome slicno.

Talijani ne idu u Rusiju da bi radili kao zidari nego idu kao investitori i s visokim skills. A ima ih mnogo, jako mnogo.

Sad nesto drugo, osobno znam da ima sveucilisnih profesora iz Hrvatske koji rade na moskovskom fakultetu.
E zasto su tamo, tko ce znati.

Kora
Gost
Kora
2 dana prije

Slažem se s Vama. To je, nažalost, rezultat našeg školskog sustava i mentaliteta: zaposli se u državnoj firmi i keep the low profile očekujući da netko drugi misli (i radi) za tebe, dok ti sam ne preuzimaš nikakvu odgovornost. Trebat će još barem jedna generacija proći da se osjeti značajnija promjena po tom pitanju.

A što se tiče suradnje hrvatskih stručnjaka s ruskim sveučilištima, postoje dobri razlozi zašto ondje odlaze. Moram priznati da ni ja osobno ne bih puno dvojila kad bi mi se ukazala prilika da surađujem, primjerice, s nekim kao što je Alexander Mayorov 🙂

lot
Gost
lot
2 dana prije

Kora jos nesto da podijelim s tobom iz mog iskustva.
Npr. covjek je po zanimanju strojarski inzinjer, skolovao se u Hrvatskoj i zivi negdje vanka…
Covjek trazi na internetu ponude za posao pa gleda sto se sve trazi.
Npr. trazi se nesto sto on nema pojma po skolovanju a sistem ili doma ili vanka nije mu dao sansu niti to ponjusiti.
S druge strane imamo isto inzinjera iz Engleske koji po skolovanju isto nema pojma o cemu se radi ali dali su mu priliku ili sansu da radi da uci na poslu.

Mikojan
Gost
Mikojan
1 dan prije

lot, dobili smo što smo tražili, danas u relanom-privatnom sektoru te pitaju što znaš raditi a ne kakvu školu imaš a nekad u državnim firmama, zaposlio se bez iskustva, dobio neki probni pripravnički staž da se prilagodiš ili ne, uglavnom učio si u hodu.
S druge pak strane, danas kojekakvi dipl-ing ovoga i onoga koji uglavnom o poslu pojma nemaju odmah u startu bi neka šefovska mjesta, jer oni imaju škole visoke i tu smo u problemu.

lot
Gost
lot
2 dana prije

….ne bih puno dvojila kad bi mi se ukazala prilika da surađujem, primjerice, s nekim kao što je Alexander Mayorov….

Nece ti se nikad ukazati prilika moras je stvoriti.

Kora
Gost
Kora
1 dan prije

I tu ste u pravu 🙂

onaj najve... Dalton
Gost
onaj najve... Dalton
1 dan prije

I, šta reći djetetu?
Uči strani jezik i bježi….
Ili, ostani, ne daj da zlo pobjedi.   
P.S.
Ide mali sa ćaćom.
Da će biti doktor… i zaraditi puno novaca.
Valjda će ga proći dok naraste…

Kora
Gost
Kora
1 dan prije

Ostani, ako je ikako moguće 🙂

A što se tiče “malog s ćaćom”, Vaša me opaska podsjetila na još jednu našu poznatu uzrečicu “uči sine da možeš završiti fakultet pa nećeš morati raditi kao ja”. Mislim da su te dvije – ova o doktoru (pravniku i menadžeru) koji ima puno novaca te ova o fakultetski obrazovanom radniku kojemu je ideal dobivati plaću i ništa ne raditi – nažalost još uvijek dio našeg “kulturnog nasljeđa”.

onaj najve... Dalton
Gost
onaj najve... Dalton
1 dan prije

🙂 🙂
Uči sine, da ne bi morao raditi”, govorio mu je otac.
On učio…
I sad ne radi.
Na birou je…
P.S.
Hrvatska…
Anno Domini 2050!
Je l’ curica il’ dečko?
Branitelj…

Mikojan
Gost
Mikojan
1 dan prije

Nije Rusija nepoznanica za naše, bi rekli bauštelce. Mnoge zagrebačke, tj. Hrvatske firme su osamdesetih godina imali ogromne poslove u SSSRu, ne samo Rusiji. Od opremanja raznih pogona, termoelektrana, ma radilo se sve i svašta samo je problem bio da je CCCP to plačao u robnoj protuvrijednosti dolara, uglavnom vojne opreme. Pa i MiGovi-29 su “kupljeni” Hrvatskim radom u CCCP. No, poput svih država na kugli Zemaljskoj i tamo je bilo a još uvjek ima bogatih i siromašnih, uspješnih i manje uspješnih, sretnih i nesretnih. Sve ovisi i okolini u kojoj tamo živiš i osobnim ambicijama baš kao i kod nas.

piždro
Gost
piždro
2 dana prije

Ako je neko najbogatiji resursima i prostorom – onda je najbogatiji.. Rusija je više od kontinenta

Mikojan
Gost
Mikojan
1 dan prije

Zato taj pošteni demokratski slobodni zapad slini pri pogledu na Rusiju, srećom Rusi imaju iskustva sa takvima već stoljećima i znaju da dobra batina u ruci navodi na razmišljanje potencijalne napadače.

Novak
Gost
Novak
2 dana prije

@ samo
Vase zlatno doba propagande je bilo kad je narod vijerovao sto kaze BBC a nije bilo interneta.
U Dubaju zivi oko 200 000 Engleza.
A u Kini 40 000

A kad se Rusija pljackala zivilo je u Rusiji i do 180 000 Britanaca
sad ih ima samo 30 000
vidi dolje.

Dakle uslijed ispranog mozga, okreces svaki clanak na propagandu na neki “zapad” kad je svrha clanka potpuno druga, tebi neshvatljiva zato jer si prodao lopatu i kupio komjuter.

From nearly 180,000 British citizens living in Russia at the beginning of 2014, the expat community fell to below 30,000 within two years.

Novak
Gost
Novak
2 dana prije

Ili otipkaj
The Guardian
‘Whatever happens, happens’: how Britons in Russia see diplomatic rowza naci ovu recenicu na engleski

den
Gost
den
2 dana prije

Kad Hrvat ili Rus ode u inozemstvo, na rad ili dobije ponudu za posao ili recimo se iseli, onda kazu otisao na Zapad a gdje ode Englez kad ode “vanka”?

preseren3
Gost
preseren3
2 dana prije

Ne komentiram više ovdje, a pohvalio bi ovaj članak…Otvara razmišljanje mnogih…
Rusija je zadnji branik.

Slučajni gost
Gost
Slučajni gost
2 dana prije

U poslednje vreme, u Rusiji će biti najviše enklava u kojima će ljudi živeti bez čipova…

Busola
Gost
Busola
2 dana prije

Vrlo jednostavno: ne treba biti ni liberalan ni konzervativan nego umjeren , svoj i nadasve dobar prema drugima.

Zašto bi nešto posve normalno bilo konzervativno ili davanje manjini da nameće stavove većini liberalno?

Ima jedan odličan dokumentarac o policajcu iz Miamija koji je isto preselio u Rusiju uslijed progona elita koje je istraživao (tu je i famozni Epstain bio sa svim visokim dužnosnicima…)

Ima dokumentarac odličan o tome, ako hoćete osravim link…

Zabluda
Gost
Zabluda
2 dana prije

Daj

xda
Gost
xda
2 dana prije

Tzv. zapad muze Hrvatsku iseljavanjem Hrvata.

Kora
Gost
Kora
2 dana prije

Slažem se. Zato ostanak u Hrvatskoj mora biti ključni dio naše obrambene strategije protiv “ekipe sa Zapada”, kao i korištenje mogućnosti rada na daljinu za “nezapadne kompanije i institucije” koje su nam društveno i ideološki prihvatljive tj. koje mogu poštivati naše opredjeljenje, primjerice, za kršćanski i tradicionalni način života.

Valter Sapajev
Gost
Valter Sapajev
18 sati prije

Dali ti shvaćaš da svatko od nas ima samo jedan život i da ga želi živjeti a preživljavati a ne životariti . Život u Hrvatskoj je za mene i moju obitelj bio preživljavanje a kada sam otišao na taj vama toliko mrski zapad shvatio sam koja je septička jama bivša juga. Zao mi je sto nisam snimio razgovor izmedju mene iz moje supruge kada smo letjeli iz Bogote preko Anda u Limu. Nikad ništa nebismo vidjeli ni postigli u životu da smo ostali .A pišem vam kao branitelj iz domovinskog rata i pripadnik jedne od najelitnijih postrojbi Hrvatske Vojske i samim s time stvarao sam tu Hrvatsku to mjesto nedostojno za život ljudskog bića

Tvrtko
Gost
Tvrtko
2 dana prije

Iseljavanjem, uništenjem sela i malih poloprivrednika a onda jednoga dana će Balkanci morati dozvoliti slobodnu nevezanu prodaju nekretnina, zemljišta strancima i da vidiš kako ćemo sve izgubiti bez ispaljenog metka.

Istražuj
Member
Istražuj
2 dana prije

“… I tu je zarđali ekser koji ove ultra-progresivne programe čini još neugodnijim i definitivno nedemokratskim: NISU nastali kao rezultat nacionalnog pokreta na terenu; umjesto toga, oni su se slivali do impresivnih masa sa korporativnih i političkih krovova…”

Odlicno opisano.
Medjutim, cini mi se da pisac ovog teksta i te kako razumije stvar, ali nece jasno i da kaze kako je doslo do tog…
Isti ti “krovovi” – vec nekoliko stoljeca rade istu stvar nama (idiotiziranim) “gojimima”…

Ruski narod je jedan od prvih koji je “osjetio chari” tog – Cionistickog terora – olicenog u “ruskoj komunistickoj revolucji”…

Ta “revolucija” je i organizovana od iste bande koja u par zadnjih desetljeca:

  • mrcvari a od nedavno i terorizira cjelokupni tzv “Zapad” a poglavito SAD…
  • terorizira i masakrira – sve tzv “nedemokratizirane” drzave svijeta…
  • kontrolira prakticno sve banke Svijeta (preko najvaznije tzv “Centralne banke” tj institucije koja je direktni nasljednik nekadasnje evropske institucije “Dvorski zidov” a i dalje je u vlasnistvu ISTIH familija)…
  • kontrolom tzv “Centralnih banaka” (za neke naivne one se zovu i “narode banke” kao u “drzavi” Srbiji napr) – kontrolisu stampanje “proizvodnju” novca iz nicega – a time su u prilici kontrolirati i ZIVOTE i SMRT svojih (idiotiziranih) podanika koje oni vlasnici tih CB – inace zovu “gojimi” (tj stoka)

Nikakvo iznenadjenje nije – da iza pLandemije stoji ista ta banda, koja je do u tacku stojala i iza te “cionisticke revolucije” u Rusiji oktobra 1917.

Rijeka-9
Gost
Rijeka-9
2 dana prije

Kad ne bi Nijemci i Amerikanci uvodili ekonomske sankcije na Rusiju, smanjio bi se broj iseljavana Rusa.

Kora
Gost
Kora
2 dana prije

Mislim da logika može ići i drugim smjerom ako Kina, Iran i Rusija uvedu sankcije anglosaksonskoj skupini.

Checkpoint Charlie
Gost
Checkpoint Charlie
2 dana prije

Da EU i USA ukinu vize za ruse,u rusiji bi za mjesec dana ostao samo patuljak iz kremlja i njegovi oligarhi, sve ostalo bi glavom bez obzira napustilo drzavu meda i mleka.

Tvrtko
Gost
Tvrtko
2 dana prije

Ko je to javio RFE ili VOA ?

vbk
Gost
vbk
2 dana prije

Bu*lo, ukinuli su vizu za Hrvate
Nijemci, Holandezi, Australija…..pa jel se cijela Hrvatska iselila.

Ma koji
Gost
Ma koji
2 dana prije

su najkonzervativniji: sovijetsko ruski KGB

Tvrtko
Gost
Tvrtko
2 dana prije

Članak je zanimljiv ali šta tu ima vrijedno da se piše o tome, pa Rusija je ogromna zemlja, njezina najveća predost je što je donekle zatvorena. Jugoslavija je bila slično zatvorena zemlja, sloboda kretanja nikada više neće biti kao što je bila u to doba, kretanja unutar granica. CCCP se raspao, Jugoslavija isto i što se onda desilo, kopiranje zapadnog načina života, zapravo kopiranje zapada po kriminalu. To se desilo i Rusiji, to se desilo svim bivšim konzervativno zatvorenim državama. Jedan zgodan primjer ekraniziranja tog doba, a sad sam se sjetio samo jednog, film “Do koske”. To nam je demokracija i sloboda donjela a bez toga smo godinama sretno živjeli.
Da imam neke osigurane stalne prihode od nečega, biločega osim penzije, da volim snjeg i led otišao bi u Azijski dio Rusije odavno. No odeš li bez prihoda život će ti biti isti kao da si u npr. Lici ili nekoj zabiti Texasa, Arizone ili bilokoje države na svijetu.

Rijeka-9
Gost
Rijeka-9
2 dana prije

Mislim, kad bi se okrenulo kolo, to jest kad bi doslo vrijeme [ ako ikad dodje ]
da se ljudi pocmu masovno iseljavati iz Amerike da bi americka vlast tzv. bipartisan government uvela stotine zakona da to sprijecu. Jednostavno bi promjenili pravila igre.
Stoga zato jer se iseljavanjem cijedi krv svakom narodu. To je neka nova vrsta danka u krvi.

Vlastimir
Gost
Vlastimir
2 dana prije

Predviđanja Tarabića i Rudolfa Štajnera se slažu.Nova svetska epoha pripada Rusiji.

Max
Member
Famed Member
Max
2 dana prije

Zaista Rusija štiti ljudske Vrijednodsti a ne neoliberalne gadosti i ljudi to prepoznaju.

davor3
Gost
davor3
2 dana prije

Putin je veliki državnik

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u nedjelju da je spreman surađivati ​​s bilo kojim američkim predsjednikom i čestitati onome tko izađe kao pobjednik američkih predsjedničkih izbora nakon što se riješe sve pravne formalnosti, izvijestile su ruske novinske agencije.

Velaga
Gost
Velaga
2 dana prije

E moji ljevičari, kako se sada osjecate? Preveo vas Logično žedne preko vode? Baš me zanima koliko brzi ce izbrisati ovaj post

ffjord
Gost
ffjord
1 dan prije

Nisu problem federi, problem je Amerika zato sto i to koristi kao oruzje da druge zemlje bully i opljacka.

slobodan
Gost
slobodan
1 dan prije

čovek napustio “nježan posao…” ah ah ah žurnalisti/prevoditelji… lepi srpskohrvatski jezik, mislim kolokacije koje nitko nije poznavao, a svih ih bili svesni… ;;)

Valter Sapajev
Gost
Valter Sapajev
18 sati prije

Molim Vas da mi objasnite ako je Rusija toliko bajna zemlja zbog čega je u Njemačku doselilo vise od milijun takozvanih Ruskih Njemaca čim su stekli uvjete za dolazak? Znaci živjeli su u Rusiji još od carice Katarine Velike a pobjegli su glavom bez obzira u neku zemlju . Još nešto posto je Rusija toliko bajna zašto se ti isti nezele vratiti čak ni turistički . Podatak znam iz prve ruke jer u firmi gdje radim radi oko 150 takvih a o kraju gdje zivim živi većina tih povratnika

POVEZANE VIJESTI

Izbornik