fbpx

Bjeloruski inženjeri grade električni roadster da bi se takmičio s Muskom

Bjeloruski inženjeri - Električna vozila

Automobil je bio jedno od desetak perspektivnih električnih vozila koja su pokazana bjeloruskom predsjedniku Aleksandru Lukašenku tokom posjete test stazi Nacionalne akademije nauka izvan Minska u utorak.

Bjeloruski inženjeri izgradili su prototip novog roadster, električnog dvosjeda kabrioleta, za koji kažu da može krstariti brzinom do 170 km i voziti do 270 km prije nego što je potrebno ponovno punjenje.

„Ovo vozilo – mi iskreno vjerujemo da se može takmičiti sa Teslom. Lagano, manevarsko je, koristimo ga za kritički razvoj sopstvenih motora i inženjerskih rješenja. Vozilo ima pogon na zadnjim točkovima i ima posebnu osovinu ”, rekao je inženjer, razgovarajući sa bjeloruskim predsjednikom, dok je obilazio stazu za test.

Neimenovani roadster tek treba da dobije karoseriju, iako perspektivni dizajni na posterima iza vozila pokazuju mogući elegantan dizajn sličan sportskim automobilima iz 1940-ih.

Lukašenku je takođe pokazan novi električni Zamboni (mašina za obnavljanje leda), za koje je naložio vladi da kupi 25 vozila za hokejske stadione u zemlji. “Mi ćemo ih naručiti, ali osigurajte da je kvalitet dobar”, rekao je predsjednik programerima.

Inženjeri su takođe pozvali predsjednika da se vozi u novom autobusu na struju koji je izgradio MAZ, veliki bjeloruski proizvođač automobila koji je širom Istočne Evrope poznat po svojim kvalitetnim kamionima i autobusima. Lukašenko je naložio kompaniji da izgradi najmanje 10-12 novih autobusa i da ih isporuči regionalnim transportnim vlastima do sljedeće godine.

Druga vozila koja su prikazana Lukašenku su električni čistači ulica, oprema za izgradnju puteva, bicikli na električni pogon, mopedi, pa čak i kamion na električnu energiju, zajedno sa bjeloruskim električnim punjačima za benzinske pumpe i kućnu upotrebu. Na displeju je takođe prikazano nekoliko bespilotnih letjelica za bjelorusku vojsku, uključujući „Burevestnik“ (Petrel), dron fiksnih krila težak 350 kg koji je prošao državno testiranje i jedinstveni bespilotni helikopter nazvan „Eye-Sky“.

Nakon obilaska objekta Lukašenko je rekao da očekuje da će Bjelorusija ostvariti veliki višak električne energije nakon što nova nuklearna elektrana Astravets na sjeverozapadu zemlje bude puštena u rad krajem ove godine. Očekuje se da će elektrana, koja je izgrađena uz pomoć Rusije, proizvoditi oko 2.218 MW električne energije koristeći svoje dvostruke reaktore.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
9 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
komentar
Gost
komentar
4 mjeseci prije

Električno biciklo je prava stvar. troši struju iz termo centale na ugljen ili mazut i upće ne zagađuje.

Neko ime
Gost
Neko ime
4 mjeseci prije

Nije to nista, kakve je majice vidio nas precjednik…

Reflex
Gost
Reflex
4 mjeseci prije

Od kad Bjelorusi imaju struju? A već električni auto prototip. Sjajno.

komentar
Gost
komentar
4 mjeseci prije

Samo da se ne samozapali kao ono muskovo govno od Tesle.

Reflex
Gost
Reflex
4 mjeseci prije

Ma ne uspoređuj to sa Teslom. Tesla je krntija koju svako može napraviti. Isto kao i rimčev Concept. Ovo bjelorusko je nešto drugo, jako posebno. To je Rolls Royce za elektro autoindustriju. Vjerojatno će za 5 godina njihova tehnika zavladati svijetom. 4 točka, baterija i elektromotor u aluminijskom kućištu, revolucionalno. Neviđeno do sada, ma kakav Musk (još Amerikanac) ili neki naš Rimac. Jedino lukašenkovi specijalisti su pravi high-end stručnjaci. 😁

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
4 mjeseci prije

Cek pa zar tamo nisu vec svi trebali biti mrtvi od Korone, buduci da i dalje slobodno zive i rade?

Lucija
Gost
Lucija
4 mjeseci prije

Lijepo je netko rekao: više trolova nego komentatora.
Patite, gadovi. Bjelorusija ide dalje.

sobravia
Gost
sobravia
4 mjeseci prije

Gdje ide ???

sobravia
Gost
sobravia
4 mjeseci prije

Ma čim su Bjelorusi (čitaj, Putinovi podanici) ima da pokore cijeli svjet.
To što se gladuje i žeđuje, ama beš veze nema…

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
9
0
()
x