Bolnička iskustva

doktorica-kapa-konceptdoktorica-kapa-koncept
4 komentara

Za odlaske u naše bolnice, domove zdravlja, ambulante ili apoteke, gdje sam rijetko zalazio, uvijek me vezalo sjećanje na karakteristične mirise, pogotovo miris joda.

Ali sadašnja iskustva s bolnicama ovdje u Nizozemskoj su izmijenjena. Druga su vremena, prošlo je mnogo godina od mojih sjećanja iz Bosne, a i različite su to zemlje po standardu i mnogo-čemu drugome. Koliko ovdje novca na raspolaganju ima jedna bolnica, kod nas se o tom iznosu ne bi usudili ni sanjati. Nisam siguran koliko sada supruga i ja izdvajamo za zdravstveno osiguranje („ministrica financija“ je trenutno na poslu, nije mi dostupna da je pitam), ali znam da je to negdje između 250 i 300 eura mjesečno. Ali i pored toga moramo opet određene lijekove i usluge plaćati. Zato su im kase pune i mogu trošiti i više nego što je, možda, opravdano. Evo nekoliko detalja, pa sami procijenite.

Ne cijeli dan, ali u vrijeme posjete svakog dana u bolnici na holu blizu recepcije obavezno uživo svira pijanist, a klavir tu stoji sve vrijeme kao inventar. Tiho, uglavnom klasične numere, da i gostima i pacijentima, ako se tu nađu bude ugodno, da osjete da su na mjestu na koje su dobro došli.

Ne znam koliko često to čine, ali ja sam ih dva puta „uhvatio na djelu“ dok mijenjaju umjetničke eksponate, slike i kiparske radove po zidovima i holovima. Njih ima na stotine, jer svi hodnici, sve prostorije su ukrašene umjetninama. Koliko znam, većina tih radova nije u vlasništvu bolnice. Bolnica služi umjetnicima kao izložbeni prostor tako da je dobro njima što reklamiraju svoje radove, dobro bolnici što ima oku ugodan prostor, a dobro posjetiteljima što mogu biti u lijepom okruženju i dok čekaju mogu dio vremena uživati u lijepim prizorima. Zanimljiva ideja i za nas, a?

Brojna flora je također sastavni dio interijera. Tu je pravo drveće, uglavnom s drugih kontinenata, koje njeguju u unutrašnjosti zgrade; razni grmovi i, naravno, cvijeće. Ne znam koliko se ljudi brine o ovim biljkama, ali jasno je da ih ima više i da moraju raditi svakodnevno. I jasno je da biljke uljepšavaju i oplemenjuju prostor.

Na svako malo naići ćete na automat gdje možete uzeti besplatno kavu, čaj, kakao ili neki drugi napitak. Ali to nije sve, jer osim toga s vremena na vrijeme ide i neko od osoblja s pokretnim automatima i nudi vas tim napicima, ako vam se, eventualno, ne ide do automata ili ako se otežano krećete.

Osoblje je krajnje profesionalno i ljubazno i čini se da su bolnice mjesta gdje ima najmanje nefer odnosa prema strancima i drugačijima. Svi su toliko ljubazni da to ponekad djeluje nestvarno. To nije samo moj dojam, ali to je, svakako, tema za neki drugi tekst.

Bilo bi dobro da se u ovom segmentu ugledamo na to kako treba riješiti pitanje zdravstva, da prihvaćamo dobra rješenja, a ne da od onih koji su jači i bogatiji od nas uzimamo ono što je kod njih loše.

Bolnica
FOTO: Unutrašnjost bolnice
bolnica
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Perun
6 godine prije

Izbjegavam bolnice i doktore u širokom luku ali nekad ne možeš izbjeći. Prije 4 godine bio sam na nekim pregledima na KBC Zagreb poznat kao “Rebro”. Nisam baš obraćao pažnju ali možda ima kakva biljčica ili cvijet. Automata za kavu ima ali cijena je 4kn (1KM) za čašu od 2dl. One manje su po 3kn. Pokretnih automata nema, ako se i sjete neće biti džabe sigurno. Osoblje je svakakvo od ljubaznih do nezainteresiranih i krajnje neljubaznih pa kako naletiš. Red se baš ne poštuje pa izgubiš i pola dana na čekanje. Srećom ne trebam njihove usluge, nekad odem nekome u posjet i to je moje skromno iskustvo. Ne želim reći da je krajnje negativno ali moj općeniti stav što manje posla sa službenom medicinom, sve što mogu krpam se sam.

17 novembar
6 godine prije

pusti se ivo burazeru mirisa joda i sviranja klavira nego nam recite kakve su medicinske sestre i doktorice u nizozemskoj . prije pola godine bio sam u posjeti jaranu u bolnici kosevo i kad sam vidio kakvi ima sestara i doktorica pozelio sam da i ja malo budem pacijent .

Bilo kuda, kiki svuda
6 godine prije

Dolazim iz Slovenije, a bas i kod nas nije bas mnogo bolje. Moram priznati, da bas nisam tamo cesto ali kad sam onda sve vrlo rado prisjetim na Hipokratovu zaprisegu i cesto kazem, da ako bi u gospodarstvu radili po takvom modelu, onda bi i mi imali reklacijski biro bio pokraj groblja.

Hari1
6 godine prije

Pitanja zdravstva su u prvom redu ogromna korupcija, profiterstvo megakorporacija što poskupljuje liječenje, krivi pristupi liječenju (liječenje simptoma, a ne uzroka), negativna karma (masovno ubijanje životinja kod znanstvenog eksperimentiranja i testiranja novih lijekova), krive metode (cijepljenje, ucjene, prisilno liječenje), udaljenost od alternativne i tradicionalne medicine koje imaju tisućgodišnju tradiciju, udaljenost od prirodnih lijekova i preferiranje sintetskih, igranje genetikom (tzv. genetski rulet), preferiranje invazivnih tehnika, zračenja, te kao što je autor članka opisao, tu su još marketing, propaganda, reklama; privid brižnosti (etičke zakletve) i uspješnosti (lažiranje rezultata liječenja, zakonska kontrola nad načinima liječenja, progon opasne alternative u vlastitim krugovima kao što su nekada progonili travare), sukobi interesa (doktori distributeri lijekova od čije prodaje imaju osobnu korist, farmaceutsko lobiranje za zakonske povlastice i olakšice kod puštanja lijekova u javni opticaj); a da ne spominjemo mračnije teme poput prodaje organa, tajnih eksperimenata nad ljudima, proizvodnje i namjernog puštanja bolesti u javnost, depopulacije, ciljanog… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI