fbpx

Božiji znak

Božiji znak 1

Voleo bih da verujem ali nije u mojoj prirodi da stvari prihvatam nekritički. A ako počnem da „prosejavam“ mnogo toga ostane „na situ“. Zato me “čuda” ne impresioniraju. Da postoje prava čuda, Crkva (koja god “da ga ima”) bi ga odmah i svuda razglasila, prva bi zvala naučnike da provere i tako sebi obezbedila sjajnu (poslovnu) budućnost. Ironija je da iako žmurimo na oba oka pokušavajući nešto da prihvatimo kao Božiji znak ne vidimo istinska čuda koja su svakodnevno oko nas. Verovatno ne vidimo jer žmurimo.

Za mene je pravo čudo voda. Neko će reći da je voda izvor života, drugi: “otvorim česmu, poteče voda – pa šta?”. Za početak da se setimo da se 2/3 našeg tela sastoji od vode, biljke čini i preko 90%. Znači mi se sastojimo „iz vode i još malo nečega“. Iako neobično (samo prva neobičnost u nizu) nije slučajno iz mnogo razloga.

Voda je ph neutralna što znači da nije previše reaktivna* što je čini odličnim medijumom za transport. Mada slabo reaktivna, izuzetno je dobar rastvarač (rastvara više supstanci od bilo koje druge tečnosti!) koji je sposoban da rastvori druge tečnosti, čvrstu materiju i gasove i tako do svake ćelije organizma dopremi hranljive materije, kiseonik… ali i ukloni sve štetne produkte metabolizma. Takođe transportuje širom organizma materije koje su produkt samog organizma kao što su recimo hormoni. Da je reaktivnost vode veća ili rastvorljivost manja sve ovo bi bilo znatno teže ili nemoguće.

* (Voda učestvuje u mnogim reakcijama ali su to uglavnom supstance koje su reaktivnije od nje. Da objasnim slikovito: zamislite da je umesto vode kiselina ili baza u našem krvotoku)

Martin brod Una
FOTO:Ilustracija, vodopad na Uni

To nije sve, voda u našem organizmu transportuje i toplotu. Voda ima najveći toplotni kapacitet (prima ili oslobađa najveću količinu toplote za svaki stepen promene temperature) od svih uobičajenih prirodnih supstanci koja nam kao takva omogućava da se lako oslobodimo viška ili nadoknadimo manjak toplote usled čega uspevamo da održavamo stalnu telesnu temperaturu. Da nije tako opstanak na kopnu bi nam bio mnogo komplikovaniji pa bi bili primorani da se vratimo – u vodu! Ili bi živeli kao gušteri, žabe i insekti, aktivni po umerenim temperaturama a ostalo vreme u hibernaciji.

Šta onda reći za vrlo visoku vrednost površinskog napona koja je zaslužna za jaku kapilarnu silu? Bez ove osobine cirkulacija krvi kroz kapilare bi bila mnogo teža a prenos vode i hranljivih materija u suprotnom smeru od gravitacije kod biljaka bi bilo nemoguće. Dakle, prosto je neverovatan skup osobina samo jedne supstance.

biljka

Sve ove osobine vode koje su od suštinske važnosti za naš organizam nisu ništa manje bitne za sredinu u kojoj se nalazimo. Kao što nam omogućava da održavamo telesnu temperaturu tako omogućava umerenu temperaturu cele planete. Okeani su ogromni akumulatori koji apsorbuju neverovatnu količinu toplote koja stiže sa Sunca održavajući temperaturu planete prijatnom – gde je višak apsorbuje i prenese tamo gde je manjak. Ali to nije sve, led (dakle opet voda) na polovima se ponaša kao ogledalo odbijajući dobar deo Sunčevog zračenja. Malo veći ili manji procenat površine pod ledom bi doveo do mnogo težeg održavanja stabilnog klimatskog režima – gotovo kao da je proces upravljan inteligentnom rukom.

Temperaturni režim je i na lokalnom nivou u velikoj zavisnosti od vode a život, iako vrlo prilagodljiv, od vode dobija značajnu pomoć. Jedna od najčudnijih osobina vode (može li čudnije od do sada opisano?) je njena gustina. Obično gustina tečnosti raste smanjenjem njene temperature da bi još više porasla prelaskom u čvrsto stanje. Kod vode nije tako, gustina raste do 4°C kao kod ostalih tečnosti a onda pada da bi čvrsta faza (led) bila lakša od tečnosti!?! Ovo je totalno jedinstvena i fantastična osobina koja je od neprocenjive važnosti za život. Ona omogućava da se voda temperature 4°C zadrži i po najvećim hladnoćama na dnu jezera-reka (sve dok potpuno ne smrznu) omogućavajući životu koji se u njima nalazi da preživi do porasta temperature. A led koji se formira na površini služi kao “ćebe” koje štiti vodu ispod sebe od daljeg hlađenja. Nedavno su Rusi probili ledeni pokrivač antarktičkog jezera čiji je život tim ledom bio izolovan stotinama hiljada godina.

Zvjezdano nebo, rt Kamenjak, istra, more
FOTO: Ilustracija, Rt Kamenjak, Istra

Ovo je bitno ne samo za današnji život na našoj planete već i za shvatanje istorije njegovog razvoja ali i za mogući život van Zemlje. Mars je prilično sličan Zemlji ali je sada bez vode (smatra se da je nekada davno bilo značajnih količina vode) i čak i ako ima života koji je uspeo da se prilagodi tako ekstremnim uslovima, ima ga vrlo malo. Sa druge strane, Jupiterov mesec Europa je vodeni svet pokriven ledom i uprkos tome što je previše udaljen od Sunca naučnici smatraju da na njemu može biti života. Iako ga Sunce ne može zagrejati moćna gravitacija Jupitera “stiska” Europu zagrevajući je na taj način a debela kora leda omogućava da se ta toplota sačuva. Još je interesantniji (i još dalji od Sunca) Saturnov mesec Enceladus koji je sličan Europi ali su kod njega otkrili “gejzire” – kroz pukotine na ledu voda se u obliku spreja izbacuje u kosmički prostor što je nesumljivi dokaz postojanje tečne vode ispod leda. Što je još interesantnije u toj vodi su naučnici otkrili vlo složene organske molekule tako da Enceladus postaje najinteresantnije mesto za traženje života van Zemlje.

Šta još? Voda koja mrzne u pukotinama stena drobi te stene i na taj način značajno utiče na pretvaranje mrtvih stena u sitnije komade sve do prašine koju biljke mogu da koriste u prehrambenom ciklusu. Providnost vode omogućava prodiranje svetlosti u veće dubine povećavajući tako prostor u kome biljke mogu da opstaju. Da li ste znali da je voda jedina prirodna supstanca koja se nalazi u sva tri agregatna stanja na temperaturama koje normalno postoje na Zemlji? Ah, da, zaboravio sam – vodonik i kiseonik su sa izuzetkom helijuma najrasprostranjeniji elementi u svemiru!?!

Sveštenici kažu da je Biblija Božija reč pisana ljudskom rukom. Kažu da je Božija reč svuda prisutna pa i u nama samima. Sa ovim drugim se slažem – bukvalno. Preveliki je broj suštinski važnih slučajnosti koje su opet neverovatno povezane da bi bio samo “splet srećnih okolnosti”.

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
77 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
3 godine prije

Potpuno nepotrebno uvaljivanje crkvi i čuda u tekst o vodi. Čuda su čuda i točka. Rekao bi Krešimir Mišak – Ne vjerujem u čuda, ja računam na njih. Šteta što u svom ovom nabrajanju o vodi nije autor primijetio da je voda inteligentna i da ima pamćenje te što nije… Pročitaj više »

PPP
Gost
PPP
3 godine prije

Odličan i logičan članak. Mnogi ne shvaćaju što predstavlja riječ Bog. Dobro si Šumadinac rekao. Biblija i druge knjige su ustvari pisani zakoni od strane osoba s talentom uočavanja.

Euro1
Gost
Euro1
3 godine prije
Reply to  PPP

“Odličan i logičan članak.”
HeHeHe….

PPP
Gost
PPP
3 godine prije
Reply to  Euro1

De nam objasni što je smiješno?

Euro1
Gost
Euro1
3 godine prije
Reply to  PPP

New Age na mala vrata.
HeHeHe….

PPP
Gost
PPP
3 godine prije
Reply to  Euro1

Nemaš argumenata, osim ovog vrlo “znakovitog” smijanja.

Euro1
Gost
Euro1
3 godine prije

“Da li ste znali da je voda jedina prirodna supstanca koja se nalazi u sva tri agregatna stanja na temperaturama koje normalno postoje na Zemlji?” Krivo! Pazi što pišeš. Trojna točka neke tvari je točka u faznom dijagramu određena temperaturom i tlakom na kojoj tvar istovremeno postoji u tri agregatna… Pročitaj više »

Ivo
Gost
Ivo
3 godine prije
Reply to  Euro1

euro1, zašto lupetaš gluposti? Autor ti lijepo kaže da je voda jedina prirodna supstanca koja se nalazi u sva tri agregatna stanja na temperaturama koje normalno postoje na Zemlji. Trojna točka za sve ostale elemente koje si naveo nalazi se na temperaturama i tlakovima koji normalno NE POSTOJE na zemlji,… Pročitaj više »

Euro1
Gost
Euro1
3 godine prije
Reply to  Ivo

Koje temperature “normalno” ne postoje na zemlji?

Ivo
Gost
Ivo
3 godine prije
Reply to  Euro1

Pitaj učiteljicu.

Euro1
Gost
Euro1
3 godine prije
Reply to  Ivo

Dobar kućni odgoj.
Sam si kriv.

Moris
Gost
Moris
3 godine prije

Točno je Shumadinac i ja se bukvalno slažem da je Božija riječ prisutna u svemu. Postoji jedan znanstvenik imenom Tomislav Terzin porijeklom iz Sombora, a sada profesor biologije i genetike na Alberti u Kanadi koji izvrsno to dokazuje, povezujući Bibliju i prirodu živih bića.

otpisani
Gost
otpisani
3 godine prije
Reply to  Moris

Mali ispravak;
Shumadinac u svom tekstu priznaje Božju riječ samo u nama. (“Kažu da je Božija reč SVUDA prisutna PA I U NAMA SAMIMA. Sa ovim DRUGIM se slažem… ” )
…no dobro, i to je napredak za nekoga koji inače za sve traži naučne dokaze.

Moris
Gost
Moris
3 godine prije
Reply to  otpisani

Nema neživog, jer je i vlat trave život. Majka zemlja isto tako je živo biće. Sve je vibracija određene frekvencije.
Današnja kvantna fizika dokazuje kreacionizam, a ne evoluciju. Materije nema to je samo naša percepcija.

otpisani
Gost
otpisani
3 godine prije
Reply to  Moris

Eh Moris … u malo pakovanje si strpao nešto veliko, pa strši na sve strane !
… znači živ sam, ali me nema, samo mi se čini da sam tu ?

Moris
Gost
Moris
3 godine prije
Reply to  otpisani

Materija je samo energija niže frekvencije. Što je frekvencija niža to je veća gustoća. Ovo što mi percipiramo kao materiju, kao pojam uveli smo je zbog naše percepcije. Tu nema nikakve nejasnoće i ništa ne strši. Podjela na materiju i nemateriju je mrtva. Tako smo doduše učili u školi ali… Pročitaj više »

Herz
Gost
Herz
3 godine prije

Poprilično bezvezan članak. Amaterski, ne potkrijepljen nikakvim konkretnim činjenicama, na staklenim nogama i napunjen naklapanjima kakva se mogu čuti u društvu nakon treće runde piva.
Vrhunac ispraznosti i neprofesionalizma je stavljanje “!?!” na kraj rečenice. Rekao bih da 90% članka “izguglano”.

Majk Majers
Gost
Majk Majers
3 godine prije

Uz pamcenje, voda ima nevjerojatnu sposobnost upijanja minerala, zato nije pametno pit destiliranu vodu, jer takva iz tijela uzima minerale, dok ih mineralna voda daje tijelu. Viktor Schaumberger je neupitni “kralj” o vodi i njenim svojstvima. Taj cijeli ciklus od isparavanja, kondeziranja, padanja na tlo, prolaska kroz tlo gdje voda… Pročitaj više »

Majk Majers
Gost
Majk Majers
3 godine prije
Reply to  Majk Majers

I sad mi je palo na pamet-knjiga “Ljudska devolucija” autora Michael Crema, kroz 700-injak stranica docarava nevjerojatne mehanizme ljudskog tijela i prirode opcenito. Prenevjerojatno, presavrseno da bi bilo slucajno

otpisani
Gost
otpisani
3 godine prije
Reply to  Majk Majers

Majk Majers Zašto nije pametno piti destiliranu vodu!? Pa kišnica je destilirana voda (kondenzirana vodena para)! Ljudi u Istri su do izgradnje vodovoda pili isključivo kišnicu i nije bilo ni raka ni dijabetesa ni kardiovaskularnih bolesti. Da bi voda u tijelu mogla dopremiti hranu i minerale do stanice, mora ih… Pročitaj više »

nbava kua
Gost
nbava kua
3 godine prije
Reply to  otpisani

@otpisani,ono sto sveta ruka svetog Sumadinca napise se ne dovodi u pitanje.Treba mu slijepo vjerovati bas kao sto i on sam slijepo vjeruje.

otpisani
Gost
otpisani
3 godine prije
Reply to  nbava kua

Ah, .ebiga nbava kua, nemoj tako! (pitanje sam postavio Majku Majersu)
… ali svi mi imamo pravo pisati i u nešto vjerovati, ali ne “slijepo”, već ako je moguće utemeljeno na kritičkom, analitičkom i nadasve LOGIČKOM prethodnom razmišljanju.

nbava kua
Gost
nbava kua
3 godine prije
Reply to  otpisani

Svakako otpisani ali ovaj gospodin pise o Jupiteru i njegovim satelitima kao da je on licno hodao po Jupiteru i tamo obavio sve pokuse.Pise on a sve mi se cini da prepisuje ono sto se njemu cini logicnim.Najgore je sto jos kaze “Voleo bih da verujem ali nije u mojoj… Pročitaj više »

Majk Majers
Gost
Majk Majers
3 godine prije
Reply to  otpisani

Otpisani Navea san ti osobu koja je to sve lipo objasnila u svojim knigama. Imas i na internetu “sazetke”. Ako te bas toliko zanima…..tj ako dozvolis sebi da odstupis od onoga sta te je skkolovalo Ako si fizikalac, ako si ikad duze radija na velikim temperaturama, lako si moga skuzit… Pročitaj više »

otpisani
Gost
otpisani
3 godine prije
Reply to  Majk Majers

Majk Majers Nisam fizikalac u onom smislu na koji aludiraš, ali u komad “kruha” koji zarađujem je utrošeno puno fizičkog rada i pio sam i destiliranu vodu i onu iz boca a onu iz vodovodne pipe ne koristim ni za kupanje, jer za kućne potrebe imam veliku cisternu kišnice koju… Pročitaj više »

šinzoabe
Gost
šinzoabe
3 godine prije
Reply to  otpisani

kad sam bio u pustinji pili smo samo vodu dobivenu povratnom osmozom, čista h2o i najbolja voda koju sam pio, vrućina ljeti tamo dosegne 50 celzija nekad cak i više i nismo smjeli piti mineraliziranu vodu, evo nek ti ovi stručnjaci na portalu u komentarima objasne zašto…

Euro1
Gost
Euro1
3 godine prije
Reply to  šinzoabe

U vodi koju piješ mora biti otopljenih minerala-elektrolita koje inače gubiš kroz izlučevine, zato je obična voda bolja od destilirane. Klorirana voda se koristi u javnim vodovodima. Klor je otrov. Imaš više vrsta vode, od one za piće do industrijske vode. Ako imaš vodu koja je sanitarno pogodna za piće… Pročitaj više »

Tin
Gost
Tin
3 godine prije

Još jedan dar od Boga i njegovo čudo..

NITKO I NIŠTA
Gost
NITKO I NIŠTA
3 godine prije

Prvo, pohvaljujem autora ovog napisa zbog hrabrosti šta se usuđuje komunicirati sa ljudskim bićima ali pod uvjetom ako je svijestan činjenice što se sve krije van našeg zapažajnog. Primjerice, što je izobličenija psiha komentatora to je teži izobličeni duševni teret onog tko ga nosi. Uspoređujem to sa prirodom i što… Pročitaj više »

shumadinac
Gost
shumadinac
3 godine prije
Reply to  NITKO I NIŠTA

Život kao pojavu bih okarakterisao kao čudo ali ne bih izdvajao na primer vlat trave. Život ima neverovatnu sposobnost prilagođavanja pa me ne bi čudilo da postoji recimo na Titanu (Saturnov mesec) na kome postoji vrlo sličan ciklus kao što je Zemljim vodni (kiša, reke, jezera) sa tim da tamo… Pročitaj više »

Marko S.
Gost
Marko S.
3 godine prije
Reply to  shumadinac

Kakve veze ima fotografija ispod naslova sa Bogom?

Ivo
Gost
Ivo
3 godine prije
Reply to  Marko S.

Baš Sve ima veze s Bogom. Razumiješ?

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
3 godine prije
Reply to  Ivo

@Ivo:
A Vrag ce ga znati sto sve ima veze s Bogom?

tedi
Gost
tedi
3 godine prije
Reply to  NITKO I NIŠTA

@NITKO I NISTA,svida mi se Sunadincev tekst o vodi,ali to nije razlog da nam i ti,posto si vrstan znalac i kazes da imas vrh znanje ,sve si lijepo nabrojao,da nam i ti napises jedan tekst,bez moje ironije,pa da se edukujemo.Znanja nikada dosta. Hvala.

NITKO I NIŠTA
Gost
NITKO I NIŠTA
3 godine prije
Reply to  tedi

Odmah iz vašeg pitanja vidim kako vas podjednako kao i mene intrigira ono neobično, zapravo čudesno kod vode, a što prkosi zakonima prirode. Kako smo naučili da se sva tijela stiskaju na hladnoći i to doživljavamo kao naravni zakon, i ja isto kao i vi pitam informirane sa respektabilnim diplomama,… Pročitaj više »

otpisani
Gost
otpisani
3 godine prije
Reply to  NITKO I NIŠTA

NITKO I NIŠTA No dobro, voda prkosi “zakonima prirode”, ali nije jedina, poznato je da se povećanjem temperature stvari šire, ali npr. čvarak – što ga više zagrijavaš sve je manji !? “…primječujem kako je voda uz kamen i kruh najjači i najviše spominjani simbol u Bibliji,” … a vino,… Pročitaj više »

Piretis
Member
Piretis
3 godine prije
Reply to  otpisani

@otpisani- Spomenuo si Teran. A ja se odmah sjetio duhovite opaske Teofila Pančića: Med i teran- Mediteran.
P.S. Jedan Teran (istarski) bio je nešto najbolje što sam u životu pio. Čast vodi ali…

otpisani
Gost
otpisani
3 godine prije
Reply to  Piretis

Hehehe Med i teran… a i ono, “mens sana in Malvzija istriana”…
Naravno, čast vodi jer nema ničeg boljeg za pranje i kupanje od -vode !

otpisani
Gost
otpisani
3 godine prije
Reply to  NITKO I NIŠTA

NITKO I NIŠTA
Da, da, potpuno te razumijem !
…ipak nedjelja je… i meni sat,dva, nakon ispijene boce malvazije ili terana misli krenu u sličnom smjeru 😉

čitatelj portala
Gost
čitatelj portala
3 godine prije

Svaka čast za članak. Izvanredan je. Voda je čarobna. Jedan podatak nije autor spomenuo, a to je da sadržimo 70% vode kao i planet Zemlja. Zato budimo pažljivi prema vodi. Ovaj Svemir je prepovezan i prekompleksan da bi bio slučajan. Inteligencija postoji, kako u nama, tako i izvan nas. Postoji… Pročitaj više »

čitatelj portala
Gost
čitatelj portala
3 godine prije

E sad je dosta!

Ivan
Gost
Ivan
3 godine prije

Joseph Murphy: Snaga podsvijesti, Kako ostvariti sreću i blagostanje

Pravda
Gost
Pravda
3 godine prije

Svemir je velik.toliko velik da su sve kombinacije moguce..eto na zemlji se poslozilo skoro pa idealno..nema bog veze stim.

nbava kua
Gost
nbava kua
3 godine prije

Ovaj Sumadinac je bas neki pametan covjek.Razumije se u sve.Kemija,astrofizika,nuklearna fizika,biologija,geopolitika,……Dug je niz i ne namjeravam da ga zavrsim jer znam da mi toliko vremena nije ostalo u ovom zivotu.Covjek je samo tako pametan.Sad kad razmislim,ne znam bi li N.Teslu ili Sumadinca stavio na prvo mjesto kao najvaznijeg covjeka u… Pročitaj više »

Majk Majers
Gost
Majk Majers
3 godine prije
Reply to  nbava kua

Prika, napisi ti jedan clanak, uz pomoc bilo cega, osim drugog covika. Pa onda kritiziraj!
Boze svitu, koji je k…c vama “danas”?

otpisani
Gost
otpisani
3 godine prije

Shumadinac Po prvi put u tvojem tekstu osijećam kolebanje? Inače, bio si uvijek pobornik nauke i zastupnik naučnika ? Kada si trebao stati na stranu kreacionizma ili evolucije, tvoj je odabir (uvijek) bila evolucija. “Kažu da je Božija reč svuda prisutna pa i u nama samima. Sa ovim drugim se… Pročitaj više »

shumadinac
Gost
shumadinac
3 godine prije
Reply to  otpisani

otpisani, “Kažu da je Božija reč svuda prisutna pa i u nama samima” – mislio sam da bi iz teksta trebalo da bude jasno da pretpostavljam da bi Božija reč ili znak mogla biti upravo voda. Voda koja je u nama i svuda oko nas, možda čak i nekakva šifra… Pročitaj više »

Piretis
Member
Piretis
3 godine prije
Reply to  shumadinac

@shumadinac- Mislim da te je @otpisani našao u raskoraku. Možeš se ti sad prati (možeš i vodom) koliko hoćeš ali je činjenica da si do sad (a dugo te pratim) držao stranu skeptika. Bio si izričito na stani evolucije a protiv kreacije. Tada smo te probali dobiti na svoju stanu… Pročitaj više »

shumadinac
Gost
shumadinac
3 godine prije
Reply to  Piretis

Da, znam da insistiraš na razdvajanju religije i duhovnosti što veoma poštujem – tu nam se stavovi vrlo približavaju. Ali i dalje ne vidim nikakav razlog za osporavanje evolucije čak i uz prisustvo “više sile”. Ako postoji “viša sila” onda bi ona mogla kontrolisati svaki milisekund svakog bića ili materije… Pročitaj više »

Piretis
Member
Piretis
3 godine prije
Reply to  otpisani

@stig & @shumadinac- Bog kao pokretač a evolucija kao izvršilac? Nažalost moram vas razočarati obojicu. Po definiciji je Bog, između ostalog svemoguć i sveznajuć pa već time je isključena svaka koegstitencija to dvoje. Bilo je pokušaja mirenja tih pojmova ali sa stanovišta logike to je nemoguće. Evolucija je ekskluzivni ateizam… Pročitaj više »

shumadinac
Gost
shumadinac
3 godine prije
Reply to  Piretis

Piretis, kreacionizam je derivat teologije – nema nikakve veze sa naukom. Evolucionisti ne insistiraju na odsustvu Boga niti TVRDE kako je život nastao – oni samo pokazuju kako se razvijao. Kreacionisti potpuno negiraju nauku i njene metode. Sigurni su da Bog postoji, sigurni su da je sve stvorio i to… Pročitaj više »

Piretis
Member
Piretis
3 godine prije
Reply to  shumadinac

@shumadinac- Nemoj miješati stare zablude tipa ravna zemlja ili zemlja u središtu sa kreacionizmom. Uzelo bi puno prostora da se samo zagrebe u problem. A on je veliki. Tvoja tvrdnja da evolucionisti ne izistiraju na odsustvu Boga ne stoji. Postoji li evolucija Bog je suvišan ili nemoćan ili površan (možeš… Pročitaj više »

otpisani
Gost
otpisani
3 godine prije
Reply to  otpisani

Stig “Kreator daje početak, osnove, primjere, smjernice. Evolucija nastavlja.” Ne bi to nazvao “evolucija” već samo prilagođavanje u sasvim sitnim anatomskim detaljima unutar vrste (duži ili kraći nokat, mala promjena u boji perja itd) jer evolucija podrazumjeva drastične promjene u DNK i genima a kod svake spontane promjene genoma, dolazi… Pročitaj više »

DLM
Gost
DLM
3 godine prije
Reply to  otpisani

cek, cek, cek, @Piretis, @otpisani @Stig …. Vi zaista verujete da postoji Bog-bogovi koji su eto nemajuci drugog posla kreirali ljude i ostalo????????? Ako je tako kako vi kazete, mozete li odgovoriti: -ko je kreirao tog boga i i te polubogove, mozda opet neki drugi Bog koji isto tako nije… Pročitaj više »

Piretis
Member
Piretis
3 godine prije
Reply to  DLM

@DLM- Tko je spomenuo smrt, i strah od iste? A što su “drugi poslovi bogova ili Boga” doista ne znam, nije se učilo na teologiji. Želiš li saznati otkud sve oko tebe i ti u svemu tome morat ćeš se odlučiti za jedno od dva vjerovanja. Da je Bog (ili… Pročitaj više »

shumadinac
Gost
shumadinac
3 godine prije

Sada vidim da sam u tekstu “ispustio” vrlo bitnu osobinu – neverovatan potencijal kao energent. Odavno se razmišlja o načinu razdvajanja vode na vodonik i kiseonik uz mali utrošak energije što bi rezultiralo neiscrpnim izvorom najčistijeg mogućeg goriva. Postoje brojne priče da je uspeh već postignut ali bez obzira koliko… Pročitaj više »

First Last
Gost
First Last
3 godine prije
Reply to  shumadinac

Naravno da znamo: zakon očuvanja energije, on opstruira.

shumadinac
Gost
shumadinac
3 godine prije
Reply to  First Last

Vidiš kolega, mnogi procesi u hemiji se spontano ne događaju ili bar vrlo retko dok se uz prisustvo neke supstance-katalizatora taj proces može odvijati čak eksplozivno – mrzi me da nabrajam, to su osnovi hemije.

DLM
Gost
DLM
3 godine prije

Kada se radi o cudu-cudima, za me postoji samo jedno, ali vrjedno! Cudo je kad muskarac i zena odluce stvoriti NOVI ZIVIOT! Onda taj muskarac i ta zena postanu i samo Bogovi, jer stvaranje novog zivota mogu samo Bogovi! Malo je egocentricno ali je zato istina, ona je uvik pred… Pročitaj više »

otpisani
Gost
otpisani
3 godine prije
Reply to  DLM

DLM
Najbožanskiji osjećaj daje sama primjena tehnologije stvaranja novog života. 😉

Savio
Gost
Savio
3 godine prije

Pravilno se pise Bozji, a ne Boziji znak. Nego, zasto ljudi sa ogranicenim znanjem, a svi smo takvi, pretenduju da mogu pouzdano da kazu da nema Boga. Za takav zakljucak, trebalo bi da posjedujemo 100% od sveukupnog moguceg znanja. Da ne postoji nista sto ne znamo. Da ne postoji ni… Pročitaj više »

shumadinac
Gost
shumadinac
3 godine prije
Reply to  Savio

Da kolega a Vatikan je siromašna organizacija koja je sve priloge razdelila onima koji jedva preživljavaju. Gde bi se oni usudili da prkose Bogu koji je srebroljublje najstrože osudio.

Savio
Gost
Savio
3 godine prije
Reply to  shumadinac

Kolega, ja Vatikan nisam ni pomenuo, a mozda niste ni razumjeli pravilno moj komentar. Ja i rekoh da se “cuda” naplacuju, ali onda kada su lazna. Procitajte jos jednom moj komentar. Oni koji zaista dozive istinska cuda od Boga, se ne bi usudili da ih naplacuju. Ja sam pomenuo par… Pročitaj više »

shumadinac
Gost
shumadinac
3 godine prije
Reply to  Savio

“Jer ko bi se usudio na takvu zloupotrebu i prkos Bogu, nakon sto bi i sam bio ubjedjen u istinitost nekog cuda?” Ako su čuda zaista prava i Vatikan ih je svestan a radi to što radi… tu se nešto ne slaže. Ima toga kod svih religija ali je Vatikan… Pročitaj više »

Piretis
Member
Piretis
3 godine prije
Reply to  shumadinac

@shumadinac- Neću kritizirati Vatikan jer nisam katolik pa ne bi bilo u redu. Imam neko svoje mišljenje ali je nevažno. Reći ću nešto o čudima. Ono što su nam juče bila čuda danas je znanost. Isto će vrijediti i za današnja čuda. Netko u nečemu vidi čudo drugi ne, nekome… Pročitaj više »

shumadinac
Gost
shumadinac
3 godine prije
Reply to  Piretis

To je Piretis kojeg poznajem i cenim, sve bih mogao da potpišem. Zato se i čudim jer mi se kreacionizam nikako ne uklapa u tvoja ostala razmišljanja.

Piretis
Member
Piretis
3 godine prije
Reply to  shumadinac

@shumadinac- Ima stvari koje usisamo s majčinim mlijekom. Još ako se poslije školujemo u svjetonazoru u kojem smo odrasli to će nas obilježiti za cijeli život. Nije da se žalim jer kao ne mogu mijenjati mišljenje. Mogu itekako i to sam činio. Neke osnove su ostale i nije mi žao,… Pročitaj više »

First Last
Gost
First Last
3 godine prije

Nadasve je fascinantno da se u vodi čovjek može i utopiti, dapače, poplave znaju pobiti milione, vlaga uništiti zdravlje, imovinu …

PPP
Gost
PPP
3 godine prije

Čitam vrlo interesantne komentare. Rijedak moment i mjesto gdje se okupe logične osobe. Neki su vrlo dobro shvatili što predstavlja riječ Bog, a neki i dalje misle da se radi o osobi iz crtanih filmova. Određeni traže dokaze za čuda, a čuda su svuda oko njih. Funkcioniranje prirode je čudo.… Pročitaj više »

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije

Samo malo, ovoliko podataka na početku, manje više znanstvenih spoznaja, da bi se u zadnjem ulomku napravio salto mortale “kako je to toliko veliko čudo da je nemoguće da nema Boga”. Gdje je logički lanac koji vodi k tome da je to Bog ili “nešto”? Zašto je Nikola Tesla rekao… Pročitaj više »

Damir
Gost
Damir
3 godine prije

Tesla ti je upravo tom izjavom rekao da Stvoritelj postoji.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije

Bolje bi bilo sjetiti se kako je počelo znanstveno istraživanje i skolastika, ako se dobro sjećam moje profesorice iz filozofije. Dakle, Crkva je odlučila dokazati da ima Boga. Ok, to je donijelo dobroga, jer se počelo raditi i tražiti konkretne dokaze o postojanju Boga i na tom su putu otkrili… Pročitaj više »

shumadinac
Gost
shumadinac
3 godine prije

Evo u čemu je problem: postavlja se pitanje da li ima Boga. Ali ako ga ima onda izgleda da ga svi tako dobro poznaju da bi mogli da ga nacrtaju. Ja vidim neke prilično neobjašnjive stvari koje MOŽDA ukazuju na postojanje nekakve više sile (kakvo crno dokazivanje) ali šta je… Pročitaj više »

Piretis
Member
Piretis
3 godine prije
Reply to  shumadinac

@shumadinac- Vrlo, vrlo davno čovjek se upitao: tko je zapravo, odakle dolazi, kuda ide? Pa je na principu ovo bi moglo imati smisla a ono drugo ne zaključio da je kreiran od strane više sile. I pošao je u potragu za dokazima a oni su bili u prirodi. Tada, a… Pročitaj više »

shumadinac
Gost
shumadinac
3 godine prije
Reply to  Piretis

Piretis, verujući da smo deo evolucije koja traje milijardu godina jasno mi je da ljudi nisu ni približno važni koliko misle. Poznajući životinje mislim da nekima ne bi trebalo više od par miliona godina do inteligencije tako da nije pitanje mogućnosti već vremena da i po tom pitanju budemo zamenjeni.… Pročitaj više »

Piretis
Member
Piretis
3 godine prije
Reply to  shumadinac

@shumadinac- Ovo se pretvar u malu (za neke zamornu) raspravu. Ne znam zašto bi otkriće života na drugim planetama bio problem za kreacioniste. Uz pretpostavku da je Bog stvorio cijeli svemir, a da mi o njemu (čak ni o najbližem susjedstvu) ne znamo gotovo ništa, vrlo je vjerojatno da život… Pročitaj više »

Damir
Gost
Damir
3 godine prije

Laki dokaze ne treba tražiti oni su svuda oko nas. Vidljivi i opipljivi. Znanstvenici objašnjavaju već stvoreno tj. dokaze o postojanju Boga. Nikada znanstvenik ne može stvoriti ili otkriti nešto novo. Znanstvenici se igraju s dokazima koje je Bog stvorio.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik