Božiji znak

77 komentara

Voleo bih da verujem ali nije u mojoj prirodi da stvari prihvatam nekritički. A ako počnem da „prosejavam“ mnogo toga ostane „na situ“. Zato me “čuda” ne impresioniraju. Da postoje prava čuda, Crkva (koja god “da ga ima”) bi ga odmah i svuda razglasila, prva bi zvala naučnike da provere i tako sebi obezbedila sjajnu (poslovnu) budućnost. Ironija je da iako žmurimo na oba oka pokušavajući nešto da prihvatimo kao Božiji znak ne vidimo istinska čuda koja su svakodnevno oko nas. Verovatno ne vidimo jer žmurimo.

Za mene je pravo čudo voda. Neko će reći da je voda izvor života, drugi: “otvorim česmu, poteče voda – pa šta?”. Za početak da se setimo da se 2/3 našeg tela sastoji od vode, biljke čini i preko 90%. Znači mi se sastojimo „iz vode i još malo nečega“. Iako neobično (samo prva neobičnost u nizu) nije slučajno iz mnogo razloga.

Voda je ph neutralna što znači da nije previše reaktivna* što je čini odličnim medijumom za transport. Mada slabo reaktivna, izuzetno je dobar rastvarač (rastvara više supstanci od bilo koje druge tečnosti!) koji je sposoban da rastvori druge tečnosti, čvrstu materiju i gasove i tako do svake ćelije organizma dopremi hranljive materije, kiseonik… ali i ukloni sve štetne produkte metabolizma. Takođe transportuje širom organizma materije koje su produkt samog organizma kao što su recimo hormoni. Da je reaktivnost vode veća ili rastvorljivost manja sve ovo bi bilo znatno teže ili nemoguće.

* (Voda učestvuje u mnogim reakcijama ali su to uglavnom supstance koje su reaktivnije od nje. Da objasnim slikovito: zamislite da je umesto vode kiselina ili baza u našem krvotoku)

Martin brod Una
FOTO:Ilustracija, vodopad na Uni

To nije sve, voda u našem organizmu transportuje i toplotu. Voda ima najveći toplotni kapacitet (prima ili oslobađa najveću količinu toplote za svaki stepen promene temperature) od svih uobičajenih prirodnih supstanci koja nam kao takva omogućava da se lako oslobodimo viška ili nadoknadimo manjak toplote usled čega uspevamo da održavamo stalnu telesnu temperaturu. Da nije tako opstanak na kopnu bi nam bio mnogo komplikovaniji pa bi bili primorani da se vratimo – u vodu! Ili bi živeli kao gušteri, žabe i insekti, aktivni po umerenim temperaturama a ostalo vreme u hibernaciji.

Šta onda reći za vrlo visoku vrednost površinskog napona koja je zaslužna za jaku kapilarnu silu? Bez ove osobine cirkulacija krvi kroz kapilare bi bila mnogo teža a prenos vode i hranljivih materija u suprotnom smeru od gravitacije kod biljaka bi bilo nemoguće. Dakle, prosto je neverovatan skup osobina samo jedne supstance.

biljka

Sve ove osobine vode koje su od suštinske važnosti za naš organizam nisu ništa manje bitne za sredinu u kojoj se nalazimo. Kao što nam omogućava da održavamo telesnu temperaturu tako omogućava umerenu temperaturu cele planete. Okeani su ogromni akumulatori koji apsorbuju neverovatnu količinu toplote koja stiže sa Sunca održavajući temperaturu planete prijatnom – gde je višak apsorbuje i prenese tamo gde je manjak. Ali to nije sve, led (dakle opet voda) na polovima se ponaša kao ogledalo odbijajući dobar deo Sunčevog zračenja. Malo veći ili manji procenat površine pod ledom bi doveo do mnogo težeg održavanja stabilnog klimatskog režima – gotovo kao da je proces upravljan inteligentnom rukom.

Temperaturni režim je i na lokalnom nivou u velikoj zavisnosti od vode a život, iako vrlo prilagodljiv, od vode dobija značajnu pomoć. Jedna od najčudnijih osobina vode (može li čudnije od do sada opisano?) je njena gustina. Obično gustina tečnosti raste smanjenjem njene temperature da bi još više porasla prelaskom u čvrsto stanje. Kod vode nije tako, gustina raste do 4°C kao kod ostalih tečnosti a onda pada da bi čvrsta faza (led) bila lakša od tečnosti!?! Ovo je totalno jedinstvena i fantastična osobina koja je od neprocenjive važnosti za život. Ona omogućava da se voda temperature 4°C zadrži i po najvećim hladnoćama na dnu jezera-reka (sve dok potpuno ne smrznu) omogućavajući životu koji se u njima nalazi da preživi do porasta temperature. A led koji se formira na površini služi kao “ćebe” koje štiti vodu ispod sebe od daljeg hlađenja. Nedavno su Rusi probili ledeni pokrivač antarktičkog jezera čiji je život tim ledom bio izolovan stotinama hiljada godina.

Zvjezdano nebo, rt Kamenjak, istra, more
FOTO: Ilustracija, Rt Kamenjak, Istra

Ovo je bitno ne samo za današnji život na našoj planete već i za shvatanje istorije njegovog razvoja ali i za mogući život van Zemlje. Mars je prilično sličan Zemlji ali je sada bez vode (smatra se da je nekada davno bilo značajnih količina vode) i čak i ako ima života koji je uspeo da se prilagodi tako ekstremnim uslovima, ima ga vrlo malo. Sa druge strane, Jupiterov mesec Europa je vodeni svet pokriven ledom i uprkos tome što je previše udaljen od Sunca naučnici smatraju da na njemu može biti života. Iako ga Sunce ne može zagrejati moćna gravitacija Jupitera “stiska” Europu zagrevajući je na taj način a debela kora leda omogućava da se ta toplota sačuva. Još je interesantniji (i još dalji od Sunca) Saturnov mesec Enceladus koji je sličan Europi ali su kod njega otkrili “gejzire” – kroz pukotine na ledu voda se u obliku spreja izbacuje u kosmički prostor što je nesumljivi dokaz postojanje tečne vode ispod leda. Što je još interesantnije u toj vodi su naučnici otkrili vlo složene organske molekule tako da Enceladus postaje najinteresantnije mesto za traženje života van Zemlje.

Šta još? Voda koja mrzne u pukotinama stena drobi te stene i na taj način značajno utiče na pretvaranje mrtvih stena u sitnije komade sve do prašine koju biljke mogu da koriste u prehrambenom ciklusu. Providnost vode omogućava prodiranje svetlosti u veće dubine povećavajući tako prostor u kome biljke mogu da opstaju. Da li ste znali da je voda jedina prirodna supstanca koja se nalazi u sva tri agregatna stanja na temperaturama koje normalno postoje na Zemlji? Ah, da, zaboravio sam – vodonik i kiseonik su sa izuzetkom helijuma najrasprostranjeniji elementi u svemiru!?!

Sveštenici kažu da je Biblija Božija reč pisana ljudskom rukom. Kažu da je Božija reč svuda prisutna pa i u nama samima. Sa ovim drugim se slažem – bukvalno. Preveliki je broj suštinski važnih slučajnosti koje su opet neverovatno povezane da bi bio samo “splet srećnih okolnosti”.

bogcrkvajupitermjesecPrirodaSaturnvoda
Pretplatiti se
Obavijesti o
77 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Son of Alerik
5 godine prije

Potpuno nepotrebno uvaljivanje crkvi i čuda u tekst o vodi. Čuda su čuda i točka. Rekao bi Krešimir Mišak – Ne vjerujem u čuda, ja računam na njih.
Šteta što u svom ovom nabrajanju o vodi nije autor primijetio da je voda inteligentna i da ima pamćenje te što nije spomenuo neizbježnog Masaru Emotoa i njegovo o kristalima vode.
Božje riječi i Božji znakovi su oko nas. Ali nema svatko uši da čuje niti oči da vidi. Ili je politički korektan znanstvenik što dođe na isto.
Volim vodu (i pijem samo vodu) pa mi je drago i zbog ovog teksta na logicnom:)

PPP
5 godine prije

Odličan i logičan članak. Mnogi ne shvaćaju što predstavlja riječ Bog. Dobro si Šumadinac rekao. Biblija i druge knjige su ustvari pisani zakoni od strane osoba s talentom uočavanja.

Euro1
5 godine prije

“Da li ste znali da je voda jedina prirodna supstanca koja se nalazi u sva tri agregatna stanja na temperaturama koje normalno postoje na Zemlji?”

Krivo! Pazi što pišeš.

Trojna točka neke tvari je točka u faznom dijagramu određena temperaturom i tlakom na kojoj tvar istovremeno postoji u tri agregatna stanja (plin, kapljevina i krutina) u međusobnoj termodinamičkoj ravnoteži.[1]
Amonijak,Argon,Arsen,Butan,Ugljik (grafit),Ugljični dioksid,Ugljični monoksid.

FOTO:Ilustracija, vodopad na Uni
Bolja ilustracija su Plitvička jezera ili Slapovi Krke.

Moris
5 godine prije

Točno je Shumadinac i ja se bukvalno slažem da je Božija riječ prisutna u svemu. Postoji jedan znanstvenik imenom Tomislav Terzin porijeklom iz Sombora, a sada profesor biologije i genetike na Alberti u Kanadi koji izvrsno to dokazuje, povezujući Bibliju i prirodu živih bića.

Herz
5 godine prije

Poprilično bezvezan članak. Amaterski, ne potkrijepljen nikakvim konkretnim činjenicama, na staklenim nogama i napunjen naklapanjima kakva se mogu čuti u društvu nakon treće runde piva.
Vrhunac ispraznosti i neprofesionalizma je stavljanje “!?!” na kraj rečenice. Rekao bih da 90% članka “izguglano”.

Majk Majers
5 godine prije

Uz pamcenje, voda ima nevjerojatnu sposobnost upijanja minerala, zato nije pametno pit destiliranu vodu, jer takva iz tijela uzima minerale, dok ih mineralna voda daje tijelu. Viktor Schaumberger je neupitni “kralj” o vodi i njenim svojstvima. Taj cijeli ciklus od isparavanja, kondeziranja, padanja na tlo, prolaska kroz tlo gdje voda postaje mineralizirana, pa do protjecanja raznim koritima tokom kojih napaja sve oko sebe….je nevjerojatno fascinantan. I definitivno nije slucajan.

Tin
5 godine prije

Još jedan dar od Boga i njegovo čudo..

NITKO I NIŠTA
5 godine prije

Prvo, pohvaljujem autora ovog napisa zbog hrabrosti šta se usuđuje komunicirati sa ljudskim bićima ali pod uvjetom ako je svijestan činjenice što se sve krije van našeg zapažajnog. Primjerice, što je izobličenija psiha komentatora to je teži izobličeni duševni teret onog tko ga nosi. Uspoređujem to sa prirodom i što težim kamenom u vlažnoj šumi, poslijedično su plosnatija i dlakavija člankonožna bića koja ispod njega prebivaju van oka ostalih mahom oku ugodnih šumskih bića. Pa kakva to bića imaju volju daleko od oka promatraća živjeti u vlazi memle i mraka, a izlijeću iz ta mrkline samo kad osjete plijen, a tada bodu, hitro grizu inficiranim zubima otežalim od kolonija patogenih bakterija. Čak i mali ugriz, ako vam poderu kožu, otrovom vam cijelo tijelo groznicom ispune. Koja i kakva su to bića, a opet neosporno od boga stvorena i čine suvereni dio životinjskog svijeta. A ipak po brojnim analizama nasuprot njihovom… Čitaj više »

čitatelj portala
5 godine prije

Svaka čast za članak. Izvanredan je. Voda je čarobna. Jedan podatak nije autor spomenuo, a to je da sadržimo 70% vode kao i planet Zemlja. Zato budimo pažljivi prema vodi.
Ovaj Svemir je prepovezan i prekompleksan da bi bio slučajan. Inteligencija postoji, kako u nama, tako i izvan nas. Postoji i vrhovna inteligencija, a to je ljubav.

čitatelj portala
5 godine prije

E sad je dosta!

Ivan
5 godine prije

Joseph Murphy: Snaga podsvijesti, Kako ostvariti sreću i blagostanje

Pravda
5 godine prije

Svemir je velik.toliko velik da su sve kombinacije moguce..eto na zemlji se poslozilo skoro pa idealno..nema bog veze stim.

nbava kua
5 godine prije

Ovaj Sumadinac je bas neki pametan covjek.Razumije se u sve.Kemija,astrofizika,nuklearna fizika,biologija,geopolitika,……Dug je niz i ne namjeravam da ga zavrsim jer znam da mi toliko vremena nije ostalo u ovom zivotu.Covjek je samo tako pametan.Sad kad razmislim,ne znam bi li N.Teslu ili Sumadinca stavio na prvo mjesto kao najvaznijeg covjeka u povijesti ljudske vrste.Svaka cast i samo tako nastavi.Samo jedan mali savjjet.Pokusaj drugi put napisati clanak bez pomoci google-a.

otpisani
5 godine prije

Shumadinac

Po prvi put u tvojem tekstu osijećam kolebanje? Inače, bio si uvijek pobornik nauke i zastupnik naučnika ? Kada si trebao stati na stranu kreacionizma ili evolucije, tvoj je odabir (uvijek) bila evolucija.

“Kažu da je Božija reč svuda prisutna pa i u nama samima. Sa ovim drugim se slažem – bukvalno. Preveliki je broj suštinski važnih slučajnosti koje su opet neverovatno povezane da bi bio samo “splet srećnih okolnosti”.”
…svakako, pozdravljam ovu promjenu kod tebe i uopće mi ne smeta sve ono što su ti komentatori prije mene predbacili .

shumadinac
5 godine prije

Sada vidim da sam u tekstu “ispustio” vrlo bitnu osobinu – neverovatan potencijal kao energent.
Odavno se razmišlja o načinu razdvajanja vode na vodonik i kiseonik uz mali utrošak energije što bi rezultiralo neiscrpnim izvorom najčistijeg mogućeg goriva. Postoje brojne priče da je uspeh već postignut ali bez obzira koliko su te priče istinite valja znati da nam je za to “samo” potreban nekakav katalitički proces – bilo hemijski ili fizički koji će smanjiti utrošak energije u procesu razdvajanja vodonika i kiseonika.
Naravno, dobro znamo ko ovo opstruira…

DLM
5 godine prije

Kada se radi o cudu-cudima, za me postoji samo jedno, ali vrjedno!
Cudo je kad muskarac i zena odluce stvoriti NOVI ZIVIOT!
Onda taj muskarac i ta zena postanu i samo Bogovi, jer stvaranje novog zivota mogu samo Bogovi!
Malo je egocentricno ali je zato istina, ona je uvik pred nama samo je treba videti-prepoznati.

Savio
5 godine prije

Pravilno se pise Bozji, a ne Boziji znak. Nego, zasto ljudi sa ogranicenim znanjem, a svi smo takvi, pretenduju da mogu pouzdano da kazu da nema Boga. Za takav zakljucak, trebalo bi da posjedujemo 100% od sveukupnog moguceg znanja. Da ne postoji nista sto ne znamo. Da ne postoji ni teoretska mogucnost da smo nesto pogreano zakljucili. Buduci da covjek sa takvim znanjem i mogucnostima ne postoji, onda ne moze ni da postoji covjek koji moze pouzdano da tvrdi da nema Boga. Inace, postoji mnogo cuda, recimo mirotocenje i krvotocenje ikona, koje se desavalo masovno, konkretno 2014., u juznoj Rusiji i Ukrajini, u mnogim manastirima, neposredno pred pocetka rata u Ukrajini. Cak su i mnoge ruske vijesti prenosile. Jos prije pocetka Majdana, i ljudi su nagadjali da li je to neki znak od Boga, i pitali se sta oh ceka… Mnostvo je svjedoka. Takodje spustanje Sv. ognja u Jerusalimu, pred… Čitaj više »

First Last
5 godine prije

Nadasve je fascinantno da se u vodi čovjek može i utopiti, dapače, poplave znaju pobiti milione, vlaga uništiti zdravlje, imovinu …

PPP
5 godine prije

Čitam vrlo interesantne komentare. Rijedak moment i mjesto gdje se okupe logične osobe. Neki su vrlo dobro shvatili što predstavlja riječ Bog, a neki i dalje misle da se radi o osobi iz crtanih filmova. Određeni traže dokaze za čuda, a čuda su svuda oko njih. Funkcioniranje prirode je čudo. Harmonija koja vlada u prirodi je također čudo bez greške. Greške u prirodi su momenti evolucije i poboljšanja. I to je čudo. Tko to ne vidi i tko misli da je sve slučajno i nastalo iz ničega, mora ipak malo bolje razmisliti. Doista jedno od najvećih čuda je voda. Tako jednostavna, a tako kompleksna. Ona je neuništiva, kao što je neuništiva i materija. Šumadinac, samo piši i ne boj se. Nekada to neće biti onako kako jeste, ali ćeš iz komentara shvatiti grešku. Sljedeći put će to biti stupanj bolje. Evoluirat ćeš i ti i mi, a to je to… Čitaj više »

Laki Topalović
5 godine prije

Samo malo, ovoliko podataka na početku, manje više znanstvenih spoznaja, da bi se u zadnjem ulomku napravio salto mortale “kako je to toliko veliko čudo da je nemoguće da nema Boga”. Gdje je logički lanac koji vodi k tome da je to Bog ili “nešto”? Zašto je Nikola Tesla rekao da ne postoji ništa neobjašnjivo ili natprirodno, nego je sve prirodno koje još nije objašnjeno.

Laki Topalović
5 godine prije

Bolje bi bilo sjetiti se kako je počelo znanstveno istraživanje i skolastika, ako se dobro sjećam moje profesorice iz filozofije. Dakle, Crkva je odlučila dokazati da ima Boga. Ok, to je donijelo dobroga, jer se počelo raditi i tražiti konkretne dokaze o postojanju Boga i na tom su putu otkrili tisuće, desetine tisuća drugih stvari. Npr, tom je redu pripadao Ruđer Bošković. Ali govorimo o Srednjem vijeku i tezi Bog nesumnjivo postoji, e sad svi učeni ljudi: “Marš na posao i pronađite dokaze!” Pojednostavljeno rečeno. Ovaj gore slijed nije nikakav logički niz činjenica da Bog postoji i da je svugdje oko nas. To netko može vjerovati, ali je to nedokazivo iz gore navedenih znanstvenih spoznaja.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI