Božiji znak

Voleo bih da verujem ali nije u mojoj prirodi da stvari prihvatam nekritički. A ako počnem da „prosejavam“ mnogo toga ostane „na situ“. Zato me “čuda” ne impresioniraju. Da postoje prava čuda, Crkva (koja god “da ga ima”) bi ga odmah i svuda razglasila, prva bi zvala naučnike da provere i tako sebi obezbedila sjajnu (poslovnu) budućnost. Ironija je da iako žmurimo na oba oka pokušavajući nešto da prihvatimo kao Božiji znak ne vidimo istinska čuda koja su svakodnevno oko nas. Verovatno ne vidimo jer žmurimo.

Za mene je pravo čudo voda. Neko će reći da je voda izvor života, drugi: “otvorim česmu, poteče voda – pa šta?”. Za početak da se setimo da se 2/3 našeg tela sastoji od vode, biljke čini i preko 90%. Znači mi se sastojimo „iz vode i još malo nečega“. Iako neobično (samo prva neobičnost u nizu) nije slučajno iz mnogo razloga.

Voda je ph neutralna što znači da nije previše reaktivna* što je čini odličnim medijumom za transport. Mada slabo reaktivna, izuzetno je dobar rastvarač (rastvara više supstanci od bilo koje druge tečnosti!) koji je sposoban da rastvori druge tečnosti, čvrstu materiju i gasove i tako do svake ćelije organizma dopremi hranljive materije, kiseonik… ali i ukloni sve štetne produkte metabolizma. Takođe transportuje širom organizma materije koje su produkt samog organizma kao što su recimo hormoni. Da je reaktivnost vode veća ili rastvorljivost manja sve ovo bi bilo znatno teže ili nemoguće.

* (Voda učestvuje u mnogim reakcijama ali su to uglavnom supstance koje su reaktivnije od nje. Da objasnim slikovito: zamislite da je umesto vode kiselina ili baza u našem krvotoku)

Martin brod Una

FOTO:Ilustracija, vodopad na Uni

To nije sve, voda u našem organizmu transportuje i toplotu. Voda ima najveći toplotni kapacitet (prima ili oslobađa najveću količinu toplote za svaki stepen promene temperature) od svih uobičajenih prirodnih supstanci koja nam kao takva omogućava da se lako oslobodimo viška ili nadoknadimo manjak toplote usled čega uspevamo da održavamo stalnu telesnu temperaturu. Da nije tako opstanak na kopnu bi nam bio mnogo komplikovaniji pa bi bili primorani da se vratimo – u vodu! Ili bi živeli kao gušteri, žabe i insekti, aktivni po umerenim temperaturama a ostalo vreme u hibernaciji.

Šta onda reći za vrlo visoku vrednost površinskog napona koja je zaslužna za jaku kapilarnu silu? Bez ove osobine cirkulacija krvi kroz kapilare bi bila mnogo teža a prenos vode i hranljivih materija u suprotnom smeru od gravitacije kod biljaka bi bilo nemoguće. Dakle, prosto je neverovatan skup osobina samo jedne supstance.

biljka

Sve ove osobine vode koje su od suštinske važnosti za naš organizam nisu ništa manje bitne za sredinu u kojoj se nalazimo. Kao što nam omogućava da održavamo telesnu temperaturu tako omogućava umerenu temperaturu cele planete. Okeani su ogromni akumulatori koji apsorbuju neverovatnu količinu toplote koja stiže sa Sunca održavajući temperaturu planete prijatnom – gde je višak apsorbuje i prenese tamo gde je manjak. Ali to nije sve, led (dakle opet voda) na polovima se ponaša kao ogledalo odbijajući dobar deo Sunčevog zračenja. Malo veći ili manji procenat površine pod ledom bi doveo do mnogo težeg održavanja stabilnog klimatskog režima – gotovo kao da je proces upravljan inteligentnom rukom.

Temperaturni režim je i na lokalnom nivou u velikoj zavisnosti od vode a život, iako vrlo prilagodljiv, od vode dobija značajnu pomoć. Jedna od najčudnijih osobina vode (može li čudnije od do sada opisano?) je njena gustina. Obično gustina tečnosti raste smanjenjem njene temperature da bi još više porasla prelaskom u čvrsto stanje. Kod vode nije tako, gustina raste do 4°C kao kod ostalih tečnosti a onda pada da bi čvrsta faza (led) bila lakša od tečnosti!?! Ovo je totalno jedinstvena i fantastična osobina koja je od neprocenjive važnosti za život. Ona omogućava da se voda temperature 4°C zadrži i po najvećim hladnoćama na dnu jezera-reka (sve dok potpuno ne smrznu) omogućavajući životu koji se u njima nalazi da preživi do porasta temperature. A led koji se formira na površini služi kao “ćebe” koje štiti vodu ispod sebe od daljeg hlađenja. Nedavno su Rusi probili ledeni pokrivač antarktičkog jezera čiji je život tim ledom bio izolovan stotinama hiljada godina.

Zvjezdano nebo, rt Kamenjak, istra, more

FOTO: Ilustracija, Rt Kamenjak, Istra

Ovo je bitno ne samo za današnji život na našoj planete već i za shvatanje istorije njegovog razvoja ali i za mogući život van Zemlje. Mars je prilično sličan Zemlji ali je sada bez vode (smatra se da je nekada davno bilo značajnih količina vode) i čak i ako ima života koji je uspeo da se prilagodi tako ekstremnim uslovima, ima ga vrlo malo. Sa druge strane, Jupiterov mesec Europa je vodeni svet pokriven ledom i uprkos tome što je previše udaljen od Sunca naučnici smatraju da na njemu može biti života. Iako ga Sunce ne može zagrejati moćna gravitacija Jupitera “stiska” Europu zagrevajući je na taj način a debela kora leda omogućava da se ta toplota sačuva. Još je interesantniji (i još dalji od Sunca) Saturnov mesec Enceladus koji je sličan Europi ali su kod njega otkrili “gejzire” – kroz pukotine na ledu voda se u obliku spreja izbacuje u kosmički prostor što je nesumljivi dokaz postojanje tečne vode ispod leda. Što je još interesantnije u toj vodi su naučnici otkrili vlo složene organske molekule tako da Enceladus postaje najinteresantnije mesto za traženje života van Zemlje.

Šta još? Voda koja mrzne u pukotinama stena drobi te stene i na taj način značajno utiče na pretvaranje mrtvih stena u sitnije komade sve do prašine koju biljke mogu da koriste u prehrambenom ciklusu. Providnost vode omogućava prodiranje svetlosti u veće dubine povećavajući tako prostor u kome biljke mogu da opstaju. Da li ste znali da je voda jedina prirodna supstanca koja se nalazi u sva tri agregatna stanja na temperaturama koje normalno postoje na Zemlji? Ah, da, zaboravio sam – vodonik i kiseonik su sa izuzetkom helijuma najrasprostranjeniji elementi u svemiru!?!

Sveštenici kažu da je Biblija Božija reč pisana ljudskom rukom. Kažu da je Božija reč svuda prisutna pa i u nama samima. Sa ovim drugim se slažem – bukvalno. Preveliki je broj suštinski važnih slučajnosti koje su opet neverovatno povezane da bi bio samo “splet srećnih okolnosti”.

Ako vam se članak svidio, podijelite ga ->

najnoviji najstariji najviše ocjenjeniji
Obavijest
Son of Alerik
Gost
Son of Alerik

Potpuno nepotrebno uvaljivanje crkvi i čuda u tekst o vodi. Čuda su čuda i točka. Rekao bi Krešimir Mišak – Ne vjerujem u čuda, ja računam na njih.
Šteta što u svom ovom nabrajanju o vodi nije autor primijetio da je voda inteligentna i da ima pamćenje te što nije spomenuo neizbježnog Masaru Emotoa i njegovo o kristalima vode.
Božje riječi i Božji znakovi su oko nas. Ali nema svatko uši da čuje niti oči da vidi. Ili je politički korektan znanstvenik što dođe na isto.
Volim vodu (i pijem samo vodu) pa mi je drago i zbog ovog teksta na logicnom:)

Majk Majers
Gost
Majk Majers

Uz pamcenje, voda ima nevjerojatnu sposobnost upijanja minerala, zato nije pametno pit destiliranu vodu, jer takva iz tijela uzima minerale, dok ih mineralna voda daje tijelu. Viktor Schaumberger je neupitni “kralj” o vodi i njenim svojstvima. Taj cijeli ciklus od isparavanja, kondeziranja, padanja na tlo, prolaska kroz tlo gdje voda postaje mineralizirana, pa do protjecanja raznim koritima tokom kojih napaja sve oko sebe….je nevjerojatno fascinantan. I definitivno nije slucajan.

Majk Majers
Gost
Majk Majers

I sad mi je palo na pamet-knjiga “Ljudska devolucija” autora Michael Crema, kroz 700-injak stranica docarava nevjerojatne mehanizme ljudskog tijela i prirode opcenito. Prenevjerojatno, presavrseno da bi bilo slucajno

otpisani
Gost
otpisani

Majk Majers
Zašto nije pametno piti destiliranu vodu!? Pa kišnica je destilirana voda (kondenzirana vodena para)!
Ljudi u Istri su do izgradnje vodovoda pili isključivo kišnicu i nije bilo ni raka ni dijabetesa ni kardiovaskularnih bolesti.

Da bi voda u tijelu mogla dopremiti hranu i minerale do stanice, mora ih prije apsorbirati iz tankog crijeva, i lakše će to izvesti ako nije već zasićena, nadalje prije nego probavljena hrana i piće napusti tijelo, debelo crijevo reapsorbira vodu iz sadržaja, i tek onda ideš na WC. Hrana i minerali koje stanica iskoristi za svoju građu, više ne mogu biti “isprani” (oduzeti), do onog trenutka dok ta stanica ne umre i zamijeni je nova.

… volio bi da mi objasniš na kojem principu i kakvim mehanizmom “destilirana voda” uzima minerale iz tijela a da sve ove druge vode to ne rade?

nbava kua
Gost
nbava kua

@otpisani,ono sto sveta ruka svetog Sumadinca napise se ne dovodi u pitanje.Treba mu slijepo vjerovati bas kao sto i on sam slijepo vjeruje.

otpisani
Gost
otpisani

Ah, .ebiga nbava kua, nemoj tako! (pitanje sam postavio Majku Majersu)
… ali svi mi imamo pravo pisati i u nešto vjerovati, ali ne “slijepo”, već ako je moguće utemeljeno na kritičkom, analitičkom i nadasve LOGIČKOM prethodnom razmišljanju.

nbava kua
Gost
nbava kua

Svakako otpisani ali ovaj gospodin pise o Jupiteru i njegovim satelitima kao da je on licno hodao po Jupiteru i tamo obavio sve pokuse.Pise on a sve mi se cini da prepisuje ono sto se njemu cini logicnim.Najgore je sto jos kaze “Voleo bih da verujem ali nije u mojoj prirodi da stvari prihvatam nekritički. Sa njegovom glavom on ne treba neprijatelje 😀

Majk Majers
Gost
Majk Majers

Otpisani
Navea san ti osobu koja je to sve lipo objasnila u svojim knigama. Imas i na internetu “sazetke”. Ako te bas toliko zanima…..tj ako dozvolis sebi da odstupis od onoga sta te je skkolovalo
Ako si fizikalac, ako si ikad duze radija na velikim temperaturama, lako si moga skuzit razliku izmedju bocirane vode i one sa pipe.

otpisani
Gost
otpisani

Majk Majers
Nisam fizikalac u onom smislu na koji aludiraš, ali u komad “kruha” koji zarađujem je utrošeno puno fizičkog rada i pio sam i destiliranu vodu i onu iz boca a onu iz vodovodne pipe ne koristim ni za kupanje, jer za kućne potrebe imam veliku cisternu kišnice koju koristimo za kuhanje i kupanje a za žeđ obično kupujemo “Janu”
Imam priključak na “Istarski vodovod” ali ga ne koristimo zbog lošeg okusa i mirisa vode (klor i tko zna što još)

Sada mi duguješ odgovor na dva pitanja, onaj iz mog prethodnog komentara i ovaj sada – pitam : Koja je razlika između ” bocirane vode i one sa pipe.” ?
(osoba koju mi preporučuješ za odgovor, Michael Crema, piše na “700-injak stranica” pa te molim da mi ti kratko odgovoriš jer, za pročitati 700 stranica, nemam vremena.)

šinzoabe
Gost
šinzoabe

kad sam bio u pustinji pili smo samo vodu dobivenu povratnom osmozom, čista h2o i najbolja voda koju sam pio, vrućina ljeti tamo dosegne 50 celzija nekad cak i više i nismo smjeli piti mineraliziranu vodu, evo nek ti ovi stručnjaci na portalu u komentarima objasne zašto…

Euro1
Gost
Euro1

U vodi koju piješ mora biti otopljenih minerala-elektrolita koje inače gubiš kroz izlučevine, zato je obična voda bolja od destilirane. Klorirana voda se koristi u javnim vodovodima. Klor je otrov. Imaš više vrsta vode, od one za piće do industrijske vode. Ako imaš vodu koja je sanitarno pogodna za piće pij. Vodu iz bunara ili gustirne ili čatrnje možeš odnijeti u higijenski zavod na testiranje da znaš što piješ.

Moris
Gost
Moris

Točno je Shumadinac i ja se bukvalno slažem da je Božija riječ prisutna u svemu. Postoji jedan znanstvenik imenom Tomislav Terzin porijeklom iz Sombora, a sada profesor biologije i genetike na Alberti u Kanadi koji izvrsno to dokazuje, povezujući Bibliju i prirodu živih bića.

otpisani
Gost
otpisani

Mali ispravak;
Shumadinac u svom tekstu priznaje Božju riječ samo u nama. (“Kažu da je Božija reč SVUDA prisutna PA I U NAMA SAMIMA. Sa ovim DRUGIM se slažem… ” )
…no dobro, i to je napredak za nekoga koji inače za sve traži naučne dokaze.

Moris
Gost
Moris

Nema neživog, jer je i vlat trave život. Majka zemlja isto tako je živo biće. Sve je vibracija određene frekvencije.
Današnja kvantna fizika dokazuje kreacionizam, a ne evoluciju. Materije nema to je samo naša percepcija.

otpisani
Gost
otpisani

Eh Moris … u malo pakovanje si strpao nešto veliko, pa strši na sve strane !
… znači živ sam, ali me nema, samo mi se čini da sam tu ?

Moris
Gost
Moris

Materija je samo energija niže frekvencije. Što je frekvencija niža to je veća gustoća. Ovo što mi percipiramo kao
materiju, kao pojam uveli smo je zbog naše percepcije. Tu nema nikakve nejasnoće i ništa ne strši. Podjela na materiju i nemateriju je mrtva. Tako smo doduše učili u školi ali to nije stvarnost. Izgleda da ne razumiješ

PPP
Gost
PPP

Odličan i logičan članak. Mnogi ne shvaćaju što predstavlja riječ Bog. Dobro si Šumadinac rekao. Biblija i druge knjige su ustvari pisani zakoni od strane osoba s talentom uočavanja.

Euro1
Gost
Euro1

“Odličan i logičan članak.”
HeHeHe….

PPP
Gost
PPP

De nam objasni što je smiješno?

Euro1
Gost
Euro1

New Age na mala vrata.
HeHeHe….

PPP
Gost
PPP

Nemaš argumenata, osim ovog vrlo “znakovitog” smijanja.

NITKO I NIŠTA
Gost
NITKO I NIŠTA

Prvo, pohvaljujem autora ovog napisa zbog hrabrosti šta se usuđuje komunicirati sa ljudskim bićima ali pod uvjetom ako je svijestan činjenice što se sve krije van našeg zapažajnog. Primjerice, što je izobličenija psiha komentatora to je teži izobličeni duševni teret onog tko ga nosi. Uspoređujem to sa prirodom i što težim kamenom u vlažnoj šumi, poslijedično su plosnatija i dlakavija člankonožna bića koja ispod njega prebivaju van oka ostalih mahom oku ugodnih šumskih bića. Pa kakva to bića imaju volju daleko od oka promatraća živjeti u vlazi memle i mraka, a izlijeću iz ta mrkline samo kad osjete plijen, a tada bodu, hitro grizu inficiranim zubima otežalim od kolonija patogenih bakterija. Čak i mali ugriz, ako vam poderu kožu, otrovom vam cijelo tijelo groznicom ispune. Koja i kakva su to bića, a opet neosporno od boga stvorena i čine suvereni dio životinjskog svijeta. A ipak po brojnim analizama nasuprot njihovom odbojnom izgledu korist koju čine je velika u prirodnom ciklusu održavanja raznih staništa u dobroj kondiciji. A sada eskalirajmo spomenuto i zamislimo neistinito da ta i takva bića ne daju nikakvu dobrobit i korist svojoj okolini. Uprav tako grdo mi izgledaju komentatori, a koji svojim siktavim rašljastim komentarima poprate tekstove ili komentara ostalih. Stoga ako se ne slažem s nekim, tada obzirno i sa puno takta, skoro sa indignacijom opišem i posebno osvijetlim dio o kojem je riječ te stoga kažem da mi nije lako u svemu podržati osnovni članak gospodina Šumadinca o vodi, jer mi je voda važni dio moje struke. Puno znam o njoj i baš stoga, čuda koje je autor članka spominjao o vodi tek su naznake o daleko dubljim i čudesnijim svojstvima vode. Samo jedan događaj iz Sovjetskog saveza vezan za vodu dovoljan je da nas intelektualno pomete, a to je akutno trovanje sovjetskih naučnika čistom vodom koja je bila tvornički punjena u boce. Uzorci višestruko puta u različitim labaratorijima analizirani i potvrđena je neupitna pitkost te vode, a naučnici koji su je pili ipak otrovani. Preživjeli su uz pomoć intenzivnog liječenja. Što ih je moglo u čistoj vodi otrovati ne znamo ni dan danas, ali znamo kako je sastanak i razgovor bio povodom rezultata ispitivanja bioloških i bojnih otrova namjenjenih ubijanju ljudi. Poznato je da voda pamti i da reagira svojom strukturom na podražaje iz okoline. Dali su ti naučnici pričajući o ubojstvu ljudi i o kemijskim otrovima utjecali na čistu vodu da postane nešto drugo? Sve što bih sada pisao bila bi spekulacija i tu se zaustavljam jer je moje znanje doseglo svoj rub. Teško mi je složiti sa autorom što je posebno istakao samo vodu kao čudo božje kreacije. Kad bi ljudi znali koliko je čuda u samo jednoj vlati trave počev od čuda klorofila i fotosinteze. Zapravo kad je Bog u pitanju čudo je princip, a ne izuzetak prilikom njegove kreacije počev od same nežive materije gdje atom na okupu drže 4 sile (jaka i slaba nuklearna sila, magnetizam i gravitacija). Da bi atom bio na okupu tada vas pozivam da si… Pročitaj više »

shumadinac
Gost
shumadinac

Život kao pojavu bih okarakterisao kao čudo ali ne bih izdvajao na primer vlat trave. Život ima neverovatnu sposobnost prilagođavanja pa me ne bi čudilo da postoji recimo na Titanu (Saturnov mesec) na kome postoji vrlo sličan ciklus kao što je Zemljim vodni (kiša, reke, jezera) sa tim da tamo pada kiša od metana što znači na temperaturi oko -150 do -180 stepeni Celzijusa.
Gotovo sve osobine koje ima voda imaju i neke druge supstance (recimo amonijak ima veći toplotni kapacitet) ali nijedna druga supstanca nema ni približno tako veliki skup esencijalno važnih osobina.

Marko S.
Gost
Marko S.

Kakve veze ima fotografija ispod naslova sa Bogom?

Ivo
Gost
Ivo

Baš Sve ima veze s Bogom. Razumiješ?

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah

@Ivo:
A Vrag ce ga znati sto sve ima veze s Bogom?

tedi
Gost
tedi

@NITKO I NISTA,svida mi se Sunadincev tekst o vodi,ali to nije razlog da nam i ti,posto si vrstan znalac i kazes da imas vrh znanje ,sve si lijepo nabrojao,da nam i ti napises jedan tekst,bez moje ironije,pa da se edukujemo.Znanja nikada dosta. Hvala.

NITKO I NIŠTA
Gost
NITKO I NIŠTA

Odmah iz vašeg pitanja vidim kako vas podjednako kao i mene intrigira ono neobično, zapravo čudesno kod vode, a što prkosi zakonima prirode. Kako smo naučili da se sva tijela stiskaju na hladnoći i to doživljavamo kao naravni zakon, i ja isto kao i vi pitam informirane sa respektabilnim diplomama, zašto pobogu se voda na hladnoći strahovito do 9 puta širi. Na moju žalost sa druge strane vlada muk i naučna zajednica šuti. Pitam ih zašto je voda najgušća na +4 Celsiusa, opet muk. Zašto se voda kristalizira ili ono što prepoznate kao kristal pahulje u bezkrajni niz oblika, opet muk. Mogu ovako u nedogled. Ili zašto neki siromašni narodi u asketskim uvjetima hrane i općeg siromaštva ali uz blizinu izvora čiste vode, žive podjednako dugo kao i zapadnjaci uz napomenu da su puno sretniji. Ili zašto čaša vode sa kojom se odnosite dostojno kao podržavateljici života ispijate je sa zahvalnošću te je time blagolivljate, ista vam blagoslov uzvraća svojom još zdravijom strukturom.
A ići vrijeđati vaš razum ponavljanjem tehničkih svojstava vode, kako se ona pročišćava, koje su metode, kako se održava kiselost ili lužnatost vode odvisno o tehnološkim potrebama u industriji uvjeren sam ne samo da nije zanimljivo nego bih sigurno promašio bit koja vas zanima. I ja sam uskraćen za zanimljive odgovore o vodi, a za vašu utjehu to vrijedi za cijeli sadašnji ljudski rod.
Možda sam tehnički gledano prestrogo sugerirao gospodinu izvornog članka o vodi kako je svaka stvar pa i zrno prašine podjednako čudo postojanja i nastanka kao i sama voda jer princip i jest takvi. No moram primjetiti kako se naš kreator ipak voli poslužiti baš specifično sa nekom od svojih tvorevina. Tako primječujem kako je voda uz kamen i kruh najjači i najviše spominjani simbol u Bibliji, a što sugerira snažnu sliku i time poruku koja nam je upućena. Pa se tako kaže da će iz Božje utrobe poteći rijeke žive vode, zatim kako nam nudi za badava vode sa izvora od koje nećemo nikada više ožedniti, zatim je tu čin krštenja koji simbolično ispire sve grijehe itd.
Zaključujem kako voda ipak iz nekog razloga ima možda istaknutije mjesto u očima našeg tvorca nego primjerice srebro.

otpisani
Gost
otpisani

NITKO I NIŠTA
No dobro, voda prkosi “zakonima prirode”, ali nije jedina, poznato je da se povećanjem temperature stvari šire, ali npr. čvarak – što ga više zagrijavaš sve je manji !?

“…primječujem kako je voda uz kamen i kruh najjači i najviše spominjani simbol u Bibliji,”
… a vino, simbol krvi koju je Isus za naš spas prolio…? (teran 😉 )

Piretis
Gost
Piretis

@otpisani- Spomenuo si Teran. A ja se odmah sjetio duhovite opaske Teofila Pančića: Med i teran- Mediteran.
P.S. Jedan Teran (istarski) bio je nešto najbolje što sam u životu pio. Čast vodi ali…

otpisani
Gost
otpisani

Hehehe Med i teran… a i ono, “mens sana in Malvzija istriana”…
Naravno, čast vodi jer nema ničeg boljeg za pranje i kupanje od -vode !

otpisani
Gost
otpisani

NITKO I NIŠTA
Da, da, potpuno te razumijem !
…ipak nedjelja je… i meni sat,dva, nakon ispijene boce malvazije ili terana misli krenu u sličnom smjeru 😉

otpisani
Gost
otpisani

Shumadinac

Po prvi put u tvojem tekstu osijećam kolebanje? Inače, bio si uvijek pobornik nauke i zastupnik naučnika ? Kada si trebao stati na stranu kreacionizma ili evolucije, tvoj je odabir (uvijek) bila evolucija.

“Kažu da je Božija reč svuda prisutna pa i u nama samima. Sa ovim drugim se slažem – bukvalno. Preveliki je broj suštinski važnih slučajnosti koje su opet neverovatno povezane da bi bio samo “splet srećnih okolnosti”.”
…svakako, pozdravljam ovu promjenu kod tebe i uopće mi ne smeta sve ono što su ti komentatori prije mene predbacili .

shumadinac
Gost
shumadinac

otpisani, “Kažu da je Božija reč svuda prisutna pa i u nama samima” – mislio sam da bi iz teksta trebalo da bude jasno da pretpostavljam da bi Božija reč ili znak mogla biti upravo voda. Voda koja je u nama i svuda oko nas, možda čak i nekakva šifra koja će nam dešifrovati više tajne.

Što se kolebanja tiče nema ga previše. Praktikovanje religije je svedeno na sprovođenje rituala i dovedeno do banalnosti koje se radi samo “da bi se odradilo”. Čovek je mnogo toga upropastio ali mislim da je sa religijama otišao najdalje – samo lično mišljenje bez potrebe za daljom polemikom.
Sa druge strane, ovaj primer sa vodom ili pojava života koja prkosi zakonima fizike nam jasno govori da nećemo naći sve odgovore u materijanom svetu. Nažalost, pogled u duhovni svet nam je zaklonjen na mnogo načina i od strane mnogo aktera što nas čvrsto drži u materijalnom svetu.

Piretis
Gost
Piretis

@shumadinac- Mislim da te je @otpisani našao u raskoraku. Možeš se ti sad prati (možeš i vodom) koliko hoćeš ali je činjenica da si do sad (a dugo te pratim) držao stranu skeptika. Bio si izričito na stani evolucije a protiv kreacije. Tada smo te probali dobiti na svoju stanu ali nije išlo. Sada, sam, dobrovoljno ostavljaš mogućnost “Božije prisutnosti”, što pozdravljam.
Poštivaću da treba izbjeći daljnju polemiku ali samo napomena da je i moja malenkost inzistirala na razdvajanju oficijalnih religija i duhovnosti. Crkve su institucije i djeluju u skladu sa svojim interesima i kao takve su sasvim dovoljne onima koji nemaju dodatnih pitanja. Za sve ostalo što “nam je zaklonjeno” moramo sami iskopati odgovor. Nekad je on u znanosti i fizici nekad u onostranosti i metafizici. Moderna znanost se opasno približila mistici i sva je prilika da će se međusobno stopiti. Tim bolje za obje.
L.P.

shumadinac
Gost
shumadinac

Da, znam da insistiraš na razdvajanju religije i duhovnosti što veoma poštujem – tu nam se stavovi vrlo približavaju. Ali i dalje ne vidim nikakav razlog za osporavanje evolucije čak i uz prisustvo “više sile”.
Ako postoji “viša sila” onda bi ona mogla kontrolisati svaki milisekund svakog bića ili materije od “postanka svemira”. Ali mogla bi samo postaviti osnovna pravila a onda ostaviti svakom entitetu slobodu razvoja. Posmatrajući svet oko sebe mnogo sam skloniji ovom drugom – ali smo i dalje mnogo daleko od shvatanja suštine.

Tin
Gost
Tin

Još jedan dar od Boga i njegovo čudo..

First Last
Gost
First Last

Nadasve je fascinantno da se u vodi čovjek može i utopiti, dapače, poplave znaju pobiti milione, vlaga uništiti zdravlje, imovinu …

PPP
Gost
PPP

Čitam vrlo interesantne komentare. Rijedak moment i mjesto gdje se okupe logične osobe.

Neki su vrlo dobro shvatili što predstavlja riječ Bog, a neki i dalje misle da se radi o osobi iz crtanih filmova.

Određeni traže dokaze za čuda, a čuda su svuda oko njih. Funkcioniranje prirode je čudo. Harmonija koja vlada u prirodi je također čudo bez greške. Greške u prirodi su momenti evolucije i poboljšanja. I to je čudo. Tko to ne vidi i tko misli da je sve slučajno i nastalo iz ničega, mora ipak malo bolje razmisliti.

Doista jedno od najvećih čuda je voda. Tako jednostavna, a tako kompleksna. Ona je neuništiva, kao što je neuništiva i materija.

Šumadinac, samo piši i ne boj se. Nekada to neće biti onako kako jeste, ali ćeš iz komentara shvatiti grešku. Sljedeći put će to biti stupanj bolje. Evoluirat ćeš i ti i mi, a to je to čudo koje rijetki vide.

Božji znak je doista svuda oko nas. Kako reče Son of Alerik, za to treba imati oči za vidjeti i uši za čuti.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović

Samo malo, ovoliko podataka na početku, manje više znanstvenih spoznaja, da bi se u zadnjem ulomku napravio salto mortale “kako je to toliko veliko čudo da je nemoguće da nema Boga”. Gdje je logički lanac koji vodi k tome da je to Bog ili “nešto”? Zašto je Nikola Tesla rekao da ne postoji ništa neobjašnjivo ili natprirodno, nego je sve prirodno koje još nije objašnjeno.

Damir
Gost
Damir

Tesla ti je upravo tom izjavom rekao da Stvoritelj postoji.

čitatelj portala
Gost
čitatelj portala

Svaka čast za članak. Izvanredan je. Voda je čarobna. Jedan podatak nije autor spomenuo, a to je da sadržimo 70% vode kao i planet Zemlja. Zato budimo pažljivi prema vodi.
Ovaj Svemir je prepovezan i prekompleksan da bi bio slučajan. Inteligencija postoji, kako u nama, tako i izvan nas. Postoji i vrhovna inteligencija, a to je ljubav.

čitatelj portala
Gost
čitatelj portala

E sad je dosta!

Ivan
Gost
Ivan

Joseph Murphy: Snaga podsvijesti, Kako ostvariti sreću i blagostanje

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović

Bolje bi bilo sjetiti se kako je počelo znanstveno istraživanje i skolastika, ako se dobro sjećam moje profesorice iz filozofije. Dakle, Crkva je odlučila dokazati da ima Boga. Ok, to je donijelo dobroga, jer se počelo raditi i tražiti konkretne dokaze o postojanju Boga i na tom su putu otkrili tisuće, desetine tisuća drugih stvari. Npr, tom je redu pripadao Ruđer Bošković. Ali govorimo o Srednjem vijeku i tezi Bog nesumnjivo postoji, e sad svi učeni ljudi: “Marš na posao i pronađite dokaze!” Pojednostavljeno rečeno. Ovaj gore slijed nije nikakav logički niz činjenica da Bog postoji i da je svugdje oko nas. To netko može vjerovati, ali je to nedokazivo iz gore navedenih znanstvenih spoznaja.

shumadinac
Gost
shumadinac

Evo u čemu je problem: postavlja se pitanje da li ima Boga. Ali ako ga ima onda izgleda da ga svi tako dobro poznaju da bi mogli da ga nacrtaju.
Ja vidim neke prilično neobjašnjive stvari koje MOŽDA ukazuju na postojanje nekakve više sile (kakvo crno dokazivanje) ali šta je ona, kakva… teško da ću imati pojma u ovom životu.

Piretis
Gost
Piretis

@shumadinac- Vrlo, vrlo davno čovjek se upitao: tko je zapravo, odakle dolazi, kuda ide? Pa je na principu ovo bi moglo imati smisla a ono drugo ne zaključio da je kreiran od strane više sile. I pošao je u potragu za dokazima a oni su bili u prirodi. Tada, a govorim o vremenu Abrahama (Ibrahima), prije oko 4000 godina veći dio čovječanstva je živio u prirodi i izravno ovisio o njoj. Ti su ljudi, stvarno, prirodu i svoj život doživljavali kao čudo koje se ponavlja iz dana u dan. Danas je takav stav demode. Osim rijetkih naivnih koji još vjeruju da ja Bog sijedi starac koji budno pazi hoćemo li izvšavati njegove naputke i ako ne onda nas strogo kažnjava. Ali nije poanta da znamo kako izgleda ili na koji je način stvorio svemir nego je važnije da se osjećamo kao njegova djeca. Da znamo da nas je Netko stvorio i da nismo slučajno tu gdje jesmo. Nakon puno proučavanja ja nisam uspio naći neku iole ozbiljnu teoriju koja bi bila bolja od ove. Sa razvojem ind. društva i stavljanjem individue iznad zajednice čovjek je povjerovao da je došlo vrijeme da Bog umre i da onda on sam preuzme njegovu ulogu. Eto tako je nastao rigidni materijalizam kao produžena ruka ateizma.

shumadinac
Gost
shumadinac

Piretis, verujući da smo deo evolucije koja traje milijardu godina jasno mi je da ljudi nisu ni približno važni koliko misle. Poznajući životinje mislim da nekima ne bi trebalo više od par miliona godina do inteligencije tako da nije pitanje mogućnosti već vremena da i po tom pitanju budemo zamenjeni.

Već smo prilično zašli u neke teorije ali me interesuje sledeće: mislim da je velika verovatnoća da se u narednim decenijama potvrdi postojanje života van Zemlje (recimo na Maresu, na mesecima Jupitera, Saturna ili u atmosferi Venere). Kakva bi bila reakcija kreacionista, zašto tamo nema inteligencije? Ili ako je ima, šta onda? Jer sa stanovišta evolucije sve te varijante su i očekivane i normalne.

Piretis
Gost
Piretis

@shumadinac- Ovo se pretvar u malu (za neke zamornu) raspravu. Ne znam zašto bi otkriće života na drugim planetama bio problem za kreacioniste. Uz pretpostavku da je Bog stvorio cijeli svemir, a da mi o njemu (čak ni o najbližem susjedstvu) ne znamo gotovo ništa, vrlo je vjerojatno da život postoji (tj stvoren je) na puno mjesta. Nije nužno da je “inteligentan”. Sa stanovišta jednog kukca ili ptice važniji su instikti nego inteligencija, mada u nekoj mjeri ne bi trebalo ni nju isključiti. Mi, ljudi, imamo ružnu naviku da sve, svemir i prirodu zamišljamo kao našto što služi nama a ne nešto čega smo samo jedan (ni važniji ni sporedniji) dio. Čovjek je najprije homocentričan. Takva su nam društva, religije, školstvo. Čak i kad razgovaramo o Bogu u stvari mi govorimo o čovjeku, tj koristi ili šteti po nas. Malo se obaziremo na druga bića. Toliko malo da je do nedavne prošlosti bilo uobičajeno ubiti životinju (žrtva) da bi okajali svoje grijehe i zaslužili milost.

Damir
Gost
Damir

Laki dokaze ne treba tražiti oni su svuda oko nas. Vidljivi i opipljivi. Znanstvenici objašnjavaju već stvoreno tj. dokaze o postojanju Boga. Nikada znanstvenik ne može stvoriti ili otkriti nešto novo. Znanstvenici se igraju s dokazima koje je Bog stvorio.

DLM
Gost
DLM

Kada se radi o cudu-cudima, za me postoji samo jedno, ali vrjedno!
Cudo je kad muskarac i zena odluce stvoriti NOVI ZIVIOT!
Onda taj muskarac i ta zena postanu i samo Bogovi, jer stvaranje novog zivota mogu samo Bogovi!
Malo je egocentricno ali je zato istina, ona je uvik pred nama samo je treba videti-prepoznati.

otpisani
Gost
otpisani

DLM
Najbožanskiji osjećaj daje sama primjena tehnologije stvaranja novog života. 😉

Savio
Gost
Savio

Pravilno se pise Bozji, a ne Boziji znak.
Nego, zasto ljudi sa ogranicenim znanjem, a svi smo takvi, pretenduju da mogu pouzdano da kazu da nema Boga.
Za takav zakljucak, trebalo bi da posjedujemo 100% od sveukupnog moguceg znanja. Da ne postoji nista sto ne znamo.
Da ne postoji ni teoretska mogucnost da smo nesto pogreano zakljucili.
Buduci da covjek sa takvim znanjem i mogucnostima ne postoji, onda ne moze ni da postoji covjek koji moze pouzdano da tvrdi da nema Boga.

Inace, postoji mnogo cuda, recimo mirotocenje i krvotocenje ikona, koje se desavalo masovno, konkretno 2014., u juznoj Rusiji i Ukrajini, u mnogim manastirima, neposredno pred pocetka rata u Ukrajini.
Cak su i mnoge ruske vijesti prenosile. Jos prije pocetka Majdana, i ljudi su nagadjali da li je to neki znak od Boga, i pitali se sta oh ceka…
Mnostvo je svjedoka.
Takodje spustanje Sv. ognja u Jerusalimu, pred pravoslavni Vaskrs.
Svako moze da prisustvuje. Ali ljudi unaprijed ne vjeruju, pa ne zele ni da odu, da provjere.
Moja rodica je bila tamo, u Jerusalimskoj crkvi Groba Gospodnjeg, na dan kada se to cudo dogadja, vjekovima unazad, svake godine na isti dan se ponavlja. Hiljade i hiljade svjedoka, vjekovi i vjekovi biljeski, zapisa o tom cudu.

Cak su se i naucnici upustali u mnoga od njih, i ispitivali ih. Barem mogu pouzdano da potvrdim za takve slucajeve, u pravoslavnoj crkvi, i za saradnju konkretno ruskih naucnika i crkve, jer znam pouzdano da je takve saradnje bilo u Rusiji.
Pa kako onda autor moze da tvrdi da takve saradnje nema?
Mozda se nije dobro spremio prije pisanja clanka.
Takodje, zakljucak da bi neko nakon saradnje sa naucnicima, unovcio cuda, pokazuje potpuno nerazumjevanje psihologije vjernika, pa cak i manjak zdrave logike.
Jer ko bi se usudio na takvu zloupotrebu i prkos Bogu, nakon sto bi i sam bio ubjedjen u istinitost nekog cuda?

Da cuda se zaista unovcavaju, ali samo onda kada su lazna.

shumadinac
Gost
shumadinac

Da kolega a Vatikan je siromašna organizacija koja je sve priloge razdelila onima koji jedva preživljavaju. Gde bi se oni usudili da prkose Bogu koji je srebroljublje najstrože osudio.

Savio
Gost
Savio

Kolega, ja Vatikan nisam ni pomenuo, a mozda niste ni razumjeli pravilno moj komentar.
Ja i rekoh da se “cuda” naplacuju, ali onda kada su lazna.
Procitajte jos jednom moj komentar.

Oni koji zaista dozive istinska cuda od Boga, se ne bi usudili da ih naplacuju.

Ja sam pomenuo par primjera koji se nesporno dogadjaju, i ponavljaju, broj svjedoka je ogroman, pristup nikome nije zabranjen. Cak su i brojni ruski naucnici istrazivali pomenute “fenomene”.

Prije par mjeseci se u Banja Luci desilo cudo u domu obicne porodice, kod jednog djecaka koji intenzivno zivi molitveni zivot. Najobicnija papirna ikona na zidu je pocela da mirotoci, bilo je i na medijima. Cak i na dnevniku RTRSa.
Skromna porodica, majka mu bolesna, i nikakve zarade od pomenutog cuda nemaju, cak je djecak rekao da su vrata kuce otvorena za svakoga ko hoce da dodje da vidi.

Hristos je kritikovao jedan grad u koji je dosao, jer su ljudi u njemu trazili prvo da vide cudo od Njega, a nisu htjeli prvo da ga saslusaju da cuju sta uci.
Parafraziram, ali rekao im je otprilike da takvim ljudima se cuda nece dati.
Oni koji ne vole nauku Njegovu, hoce samo cudo da vide…
Oni koji Hristu vjeruju, cuda su mnoga i vidjeli i posvjedocili, njima se i daje od Boga da vide i da se utvrde, oni koji Mu ne vjeruju nikada ih nisu ni vidjeli, a uglavnom nisu ni culi za njih, iako ima mnostvo cuda koja se desavaju i dan danas…

shumadinac
Gost
shumadinac

“Jer ko bi se usudio na takvu zloupotrebu i prkos Bogu, nakon sto bi i sam bio ubjedjen u istinitost nekog cuda?”
Ako su čuda zaista prava i Vatikan ih je svestan a radi to što radi… tu se nešto ne slaže.
Ima toga kod svih religija ali je Vatikan bez konkurencije po srebroljublju.

Piretis
Gost
Piretis

@shumadinac- Neću kritizirati Vatikan jer nisam katolik pa ne bi bilo u redu. Imam neko svoje mišljenje ali je nevažno. Reći ću nešto o čudima. Ono što su nam juče bila čuda danas je znanost. Isto će vrijediti i za današnja čuda. Netko u nečemu vidi čudo drugi ne, nekome to promijeni život drugom je svejedno. Nisam pristalica duhovnosti koja ima temelj u čudima. Ako se jave dobro ali može se i bez njih. Duhovnost (namjerno izbjegavam religija) se temelji na osobnom ubjeđenju. Naravno da je potreban i zdrav razum jer bi nam se moglo desiti da počnemo vjerovati u svakakve nebuloze. A za vidjeti čuda ne moramo ni biti religiozni. Ona su svakodnevna samo treba gledati širom otvorenih očiju. Cijeli je život, naš i svih oko nas, čudo. Uzeti ga zdravo za gotovo i ne diviti mu se nezahvalno je.

shumadinac
Gost
shumadinac

To je Piretis kojeg poznajem i cenim, sve bih mogao da potpišem. Zato se i čudim jer mi se kreacionizam nikako ne uklapa u tvoja ostala razmišljanja.

Piretis
Gost
Piretis

@shumadinac- Ima stvari koje usisamo s majčinim mlijekom. Još ako se poslije školujemo u svjetonazoru u kojem smo odrasli to će nas obilježiti za cijeli život. Nije da se žalim jer kao ne mogu mijenjati mišljenje. Mogu itekako i to sam činio. Neke osnove su ostale i nije mi žao, kao npr vjera da je sve kreirano od strane neke inteligencije, da uvijek treba slušati i slijediti savjest, da smrt nije nešto zbog čega bi trebali paničariti itd. Neke stvari sam svjesno odbacio jer mi se ne čine u duhu vremena u kojem živim. Recimo slijepo izvođenje vjerskih rituala uključujuću javno isticanje svoje pripadnosti.
Uvijek kad se potegne pitanje evolucija ili Bog stat ću na stranu Boga. Ne zato jer ne vjerujem znanosti nego jer se uzdam u logiku.

shumadinac
Gost
shumadinac

Sada vidim da sam u tekstu “ispustio” vrlo bitnu osobinu – neverovatan potencijal kao energent.
Odavno se razmišlja o načinu razdvajanja vode na vodonik i kiseonik uz mali utrošak energije što bi rezultiralo neiscrpnim izvorom najčistijeg mogućeg goriva. Postoje brojne priče da je uspeh već postignut ali bez obzira koliko su te priče istinite valja znati da nam je za to “samo” potreban nekakav katalitički proces – bilo hemijski ili fizički koji će smanjiti utrošak energije u procesu razdvajanja vodonika i kiseonika.
Naravno, dobro znamo ko ovo opstruira…

First Last
Gost
First Last

Naravno da znamo: zakon očuvanja energije, on opstruira.

shumadinac
Gost
shumadinac

Vidiš kolega, mnogi procesi u hemiji se spontano ne događaju ili bar vrlo retko dok se uz prisustvo neke supstance-katalizatora taj proces može odvijati čak eksplozivno – mrzi me da nabrajam, to su osnovi hemije.

Pravda
Gost
Pravda

Svemir je velik.toliko velik da su sve kombinacije moguce..eto na zemlji se poslozilo skoro pa idealno..nema bog veze stim.

nbava kua
Gost
nbava kua

Ovaj Sumadinac je bas neki pametan covjek.Razumije se u sve.Kemija,astrofizika,nuklearna fizika,biologija,geopolitika,……Dug je niz i ne namjeravam da ga zavrsim jer znam da mi toliko vremena nije ostalo u ovom zivotu.Covjek je samo tako pametan.Sad kad razmislim,ne znam bi li N.Teslu ili Sumadinca stavio na prvo mjesto kao najvaznijeg covjeka u povijesti ljudske vrste.Svaka cast i samo tako nastavi.Samo jedan mali savjjet.Pokusaj drugi put napisati clanak bez pomoci google-a.

Majk Majers
Gost
Majk Majers

Prika, napisi ti jedan clanak, uz pomoc bilo cega, osim drugog covika. Pa onda kritiziraj!
Boze svitu, koji je k…c vama “danas”?

Herz
Gost
Herz

Poprilično bezvezan članak. Amaterski, ne potkrijepljen nikakvim konkretnim činjenicama, na staklenim nogama i napunjen naklapanjima kakva se mogu čuti u društvu nakon treće runde piva.
Vrhunac ispraznosti i neprofesionalizma je stavljanje “!?!” na kraj rečenice. Rekao bih da 90% članka “izguglano”.

Euro1
Gost
Euro1

“Da li ste znali da je voda jedina prirodna supstanca koja se nalazi u sva tri agregatna stanja na temperaturama koje normalno postoje na Zemlji?”

Krivo! Pazi što pišeš.

Trojna točka neke tvari je točka u faznom dijagramu određena temperaturom i tlakom na kojoj tvar istovremeno postoji u tri agregatna stanja (plin, kapljevina i krutina) u međusobnoj termodinamičkoj ravnoteži.[1]
Amonijak,Argon,Arsen,Butan,Ugljik (grafit),Ugljični dioksid,Ugljični monoksid.

FOTO:Ilustracija, vodopad na Uni
Bolja ilustracija su Plitvička jezera ili Slapovi Krke.

Ivo
Gost
Ivo

euro1, zašto lupetaš gluposti? Autor ti lijepo kaže da je voda jedina prirodna supstanca koja se nalazi u sva tri agregatna stanja na temperaturama koje normalno postoje na Zemlji. Trojna točka za sve ostale elemente koje si naveo nalazi se na temperaturama i tlakovima koji normalno NE POSTOJE na zemlji, i moraju se stvoriti umjetnim putem.

Dakle, krivo i stupidno! Pazi što pišeš i što prepisuješ sa google-a, on nikad ne zamjenjuje dobro osnovno obrazovanje.

Euro1
Gost
Euro1

Koje temperature “normalno” ne postoje na zemlji?

Ivo
Gost
Ivo

Pitaj učiteljicu.

Euro1
Gost
Euro1

Dobar kućni odgoj.
Sam si kriv.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik