fbpx

Egiptolog otkriva koji su stihovi putovali od Tutankamonove grobnice do groba njezina otkrivača

Tutankamonova zlatna maska

1922. Howard Carter otkrio je blago Tutankamona, takozvanog “kralja dječaka” koji je s devet godina postao svemoćni vladar Starog Egipta, ali misteriozno je umro nekoliko godina kasnije. Dio njegova najvećeg otkrića čak ga je pratio do groba.

Egiptolog Zahi Hawass otkrio je da je poznati arheolog Howard Carter toliko volio jedan religiozni artefakt iz Tutankamonove grobnice da je čak zatražio da molitva koja je upisana na njemu bude prikazana na njegovoj grobnici.

“Moje najdraže blago je šalica želja … Ovo je također bio omiljeni komad Howarda Cartera. Na tom djelu stoji vjerska molitva koju je Howard Carter zatražio da mu bude napisana na grobu. Kad sam prošle godine posjetio njegov grob, našao sam natpis s ove šalice na njemu” – rekao je za Express.co.uk.

Poruka koja je putovala od groba antičkog faraona do nadgrobnog spomenika britanskog arheologa glasi: “Neka vaš duh živi, ​​proživite milijune godina, vi koji volite Tebe, sjedeći licem prema sjevernom vjetru, očiju koje promatraju sreću. ”

Šalica, poznata kao Lotus Kalež, postala je jedan od prvih artefakata koje su britanski arheolozi otkrili u Tutankamonovoj grobnici, jer se navodno nalazila na tlu iza ulaza u hodnik do predsoblja.

Posljednje boravište faraona, smješteno u tajanstvenoj Egipatskoj Dolini kraljeva na zapadnoj obali Nila, nasuprot Luksoru, otkrio je Carter u ime lorda Carnarvona 1922. godine.

Riznica misterija

Grobnica je bila prava riznica na kojoj su znanstvenici i arheolozi radili više od osam godina jer su uklanjali artefakte, oprezni zbog krhkog stanja grobnice, a Carter je osigurao da se nalazi pažljivo zabilježe. Otada neki artefakti ostaju obavijeni misterijom, jer se o njima i danas malo zna.

Jedna od najvećih enigma znanstvenika i zaljubljenika u povijest bila je misterija Tutankamonove smrti. Međutim, Hawass je postavio visoka očekivanja da će se to uskoro moći riješiti, napominjući kako će DNK tehnologija pomoći u ovim naporima.

Prema njegovim riječima, DNK testovi i CT snimci već su pokazali da egipatski faraon nije ubijen, kao što neki vjeruju od 1968., kada su rendgenski zraci pronašli fragmente kosti u njegovoj lubanji. Kažu da novi testovi ukazuju na još jednu ozljedu koju je 19-godišnji “kralj beba” pretrpio neposredno prije smrti.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
11 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Vladimir
Gost
Vladimir
1 godina prije

Prvi puta citam da se sa hieroglifima mogla pisati poezija.

Jomla
Gost
Jomla
1 godina prije
Reply to  Vladimir

O da, a kao i svaki drugi prevod podliježe pjesničkoj slobodi 🙂

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Vladimir

Vladimir enciklopedia.hr ” Za razliku od hijeroglifa, monumentalnoga pisma na graditeljskim i skulpturnim objektima, HIJERATSKO se pismo upotrebljavalo uglavnom za poslovne dokumente; njime se redovito pisalo na papirusu i koži, rijetko na kamenu. U XII. st. pr. Kr. hijeratsko se pismo dalje pojednostavnjivalo; nisu se mogli razlikovati npr. znakovi za… Pročitaj više »

Vladimir
Gost
Vladimir
1 godina prije
Reply to  Lucija

Lucija
Ovo kaj mi ti objasnjavas jos nije bilo za vrijeme Tutankamona, puno kasnije.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Vladimir

wiki: ” Tutankhamun was a Pharaoh of Ancient Egypt. He reigned from when he was nine years old (1334 BC) to when he died (1323 BC). He became Pharaoh of the 18th dynasty (royal family) during the New Kingdom. Tutankhamun was the son of Akhenaten…” Ne. Ali nebitno. Skoro sve… Pročitaj više »

Ha ha
Gost
Ha ha
1 godina prije

staro egipatska civilizacija uvijek fascinira
jedna od najznačajnijih u povijesti čovječanstva
na nju se naslanja starogrčka
kolijevka evropske kulture

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Ha ha

Ha ha
Tu očekujemo promjene…
Tko je bio u Grčkoj, zna da tamošnji ljudi nimalo ne asociraju na kipove iz antičke Grčke…
Još vaznije, kako to da nije bilo nikakvih doprinosa filozofiji i znanosti u ranom srednjem vijeku i poslije? 😊
Nidu krivi Turci, vidjelo bi se po genima…

LNT_Iluvatar
Member
LNT_Iluvatar
1 godina prije
Reply to  Lucija

@Lucija

“Još vaznije, kako to da nije bilo nikakvih doprinosa filozofiji i znanosti u ranom srednjem vijeku i poslije”

Ne kužim na što aludiraš.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  LNT_Iluvatar

Lnt_ Ko’ što vidiš, – uvijek citiram izvor,- ja sam nesklona izražavati svoje tvrdnje iz povjesti, lingvistike itd…bez …hm…dovoljno jakih, God save us – autoriteta. A i takvi se boje u ovom slučaju, jer bi pala kompletna paradigma. Naime, tvrdnju da je to sve antičko baš grčko, iznio je jedan… Pročitaj više »

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Lucija

Olga Luković Pjanović, citira Milivojevića, M. ” srbija global”, starogrčki…

Ha ha
Gost
Ha ha
1 godina prije
Reply to  Lucija

najveći doprinos nestanku grčke izvorne misli
je dao car justinijan kada je zatvorio akademiju 500 i neke
pa su se ovi iselili u aziju i izrodili novu religiju

POVEZANE VIJESTI

Izbornik