Egiptolog otkriva koji su stihovi putovali od Tutankamonove grobnice do groba njezina otkrivača

Tutankamonova zlatna maska
11 komentara

1922. Howard Carter otkrio je blago Tutankamona, takozvanog “kralja dječaka” koji je s devet godina postao svemoćni vladar Starog Egipta, ali misteriozno je umro nekoliko godina kasnije. Dio njegova najvećeg otkrića čak ga je pratio do groba.

Egiptolog Zahi Hawass otkrio je da je poznati arheolog Howard Carter toliko volio jedan religiozni artefakt iz Tutankamonove grobnice da je čak zatražio da molitva koja je upisana na njemu bude prikazana na njegovoj grobnici.

“Moje najdraže blago je šalica želja … Ovo je također bio omiljeni komad Howarda Cartera. Na tom djelu stoji vjerska molitva koju je Howard Carter zatražio da mu bude napisana na grobu. Kad sam prošle godine posjetio njegov grob, našao sam natpis s ove šalice na njemu” – rekao je za Express.co.uk.

Poruka koja je putovala od groba antičkog faraona do nadgrobnog spomenika britanskog arheologa glasi: “Neka vaš duh živi, ​​proživite milijune godina, vi koji volite Tebe, sjedeći licem prema sjevernom vjetru, očiju koje promatraju sreću. ”

Šalica, poznata kao Lotus Kalež, postala je jedan od prvih artefakata koje su britanski arheolozi otkrili u Tutankamonovoj grobnici, jer se navodno nalazila na tlu iza ulaza u hodnik do predsoblja.

Posljednje boravište faraona, smješteno u tajanstvenoj Egipatskoj Dolini kraljeva na zapadnoj obali Nila, nasuprot Luksoru, otkrio je Carter u ime lorda Carnarvona 1922. godine.

Riznica misterija

Grobnica je bila prava riznica na kojoj su znanstvenici i arheolozi radili više od osam godina jer su uklanjali artefakte, oprezni zbog krhkog stanja grobnice, a Carter je osigurao da se nalazi pažljivo zabilježe. Otada neki artefakti ostaju obavijeni misterijom, jer se o njima i danas malo zna.

Jedna od najvećih enigma znanstvenika i zaljubljenika u povijest bila je misterija Tutankamonove smrti. Međutim, Hawass je postavio visoka očekivanja da će se to uskoro moći riješiti, napominjući kako će DNK tehnologija pomoći u ovim naporima.

Prema njegovim riječima, DNK testovi i CT snimci već su pokazali da egipatski faraon nije ubijen, kao što neki vjeruju od 1968., kada su rendgenski zraci pronašli fragmente kosti u njegovoj lubanji. Kažu da novi testovi ukazuju na još jednu ozljedu koju je 19-godišnji “kralj beba” pretrpio neposredno prije smrti.

Drevni Egipattutankamon
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Vladimir
4 godine prije

Prvi puta citam da se sa hieroglifima mogla pisati poezija.

Ha ha
4 godine prije

staro egipatska civilizacija uvijek fascinira
jedna od najznačajnijih u povijesti čovječanstva
na nju se naslanja starogrčka
kolijevka evropske kulture

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI