Drevni egipatski hram donosi zbunjujuće otkriće usred potrage za Kleopatrinom grobnicom

Grobnica
26 komentara

Arheološka iskopavanja na području hrama takođe su dovela do otkrića drevne rimske vojne opreme, što je navodno prvo takvo otkriće na tom određenom području.

Dr Kathleen Martinez, arheologinja koja je “posvetila svoj život” otkrivanju skrivene grobnice legendarne Kleopatre, na kraju se saplela o zbunjujuće otkriće u svojoj potrazi, prenosi Daily Express.

Pretpostavivši da se posljednje počivalište posljednje vladarke Ptolomejskog Kraljevstva vjerovatno nalazi na mjestu drevnog hrama Taposiris Magna, oko 50 kilometara izvan Aleksandrije, Martinez je u tom kraju napravila niz iskopavanja za koje se čini da podržavaju njenu teoriju, poput „pronalaska 200 kraljevskih novčića koji prikazuju kraljičino lice i ostatke dviju visoko rangiranih egipatskih mumija“, bilježe novine pozivajući se na dokumentarac Kanala 5 „Lov na Kleopatrinu grobnicu“.

Međutim, dok je dr Martinez otkrila da je spomenik koji je postao žarište njene potrage „okružen grobnicama najbogatijih članova društva“, iskopine su takođe otkrile nešto za šta je egiptolog i voditelj dr Glenn Godenho rekao da „nikada nije vidio nešto slično prije” – kameni sarkofag, zakopan ispod prolaza koji je vodio do “grobnice svjetionika” smještenog u tom području, a sadržavao je nemumificirane ljudske ostatke.

“Ljudski ostaci, vjerovatno su služili kao čuvari grobnice, izgledaju jedinstveno. Tlo je napravljeno od krečnjaka, a Egipćani su urezali kovčege sa mumijama u sam krečnjak”, rekao je egiptolog i voditelj dr Glenn Godenho. “Ne izgleda da su mumificirani, samo kostur je ostao tamo, a moglo bi se i više njih otkriti. To je nešto što nigdje drugdje u Egiptu nije viđeno, pa se postavlja pitanje ko su ti ljudi, kako su povezani sa vlasnikom grobnice i vjerovatno, kako su povezani sa samom Kleopatrom? ”

Dok je dr Martinez svoju pažnju usmjerila na „spomenik svjetionik“, ona je takođe tokom svoje potrage otkrila „raznu rimsku vojnu opremu“, navodno je opisujući kao „prvu takve vrste“.

“Ovo je rimski vojni komplet i prvi je put pronađen kod Taposiris Magme, što je još jedna presudna veza sa dinastijom Ptolomeja”, primjetio je Godenho.

arheologijaDrevni Egipatiskopavanje
Pretplatiti se
Obavijesti o
26 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Paris
3 godine prije

Trebali su proučiti bosanse piramide i zvati prolupalog osmanagića, on bi to riješio dok bi rekao plajvaz, nema tu mistrije

nepoželjni
3 godine prije

Kako Rimljani nisu imali običaj mumificirati svoje mrtve a utvrđeno je da su boravili na tom prostoru, izgledno je i logično da su ti kosturi ostaci Rimljana (!?)

Lucija
3 godine prije

Malo manje poznatih podataka:
Budući da se radi o Ptolomejevićima, Grcima, nije čudno da je Kleopatra bila – plavuša.
Ako je i bila zavodnica, teško da je bila – ljepotica, …po onom što se vidi na novčićima. O tome je teško, jer se kanoni ljepote mijenjaju s vremenom.
Ipak, ako se sjetimo Nefretete, one poznate glave, …to jest ljepota u svakom vremenu…
Kleopatru nimalo ne žalim, jer je u bitci ostavila Antonija tj okrenula svoje brodove. Zašto je to napravila, ne zna se.

Umpah Pah
3 godine prije

MOJ KOVIDE

Dr. Kathleen Martinez
I Zapata (tata)
otkrivaše grob do groba .
A-kći…

Hromi Daba
hrama u sred drevnog hrama
Taposiris Magna .
A-kći

Od Egipta
pa do Siska
Hromi Daba
Kleopatru stiska.
NAZDRAVLJE !

Etz Chayim
3 godine prije

Izhod je pri Little americi AUTRALIJA Kjer so UN sprejeli zakon da je orepvedano za civile in MH 370 je uspelo preiit preko Newtovnovga konca sveta car COVID .19 obrnjeno 2026

Etz Chayim
3 godine prije

MH 370 JE USPELO da preidejo na Little america kjer so UN sprejeli no go cono za civile in obrnjeni covid razkriva Newtonon konec2026

Etz Chayim
3 godine prije

Figubamova konsanta potrjuje Mandrboltov fraktalni kaos vsega do samouničtve

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI