Egiptolog otkriva da li će istina o Velikoj piramidi u Gizi ikada biti otkrivena

Egipt Giza
11 komentara

Doktor Chris Naunton vjeruje, uprkos tome što se prije nekoliko godina osjećao prilično optimistično zbog otkrića „velike praznine“ u Khufuovoj piramidi, da su napori na ovom mjestu ozbiljno ometeni vladinim ograničenjima i birokratijom, što odbija priličnog entuzijastu Drevnog Egipta da radi tamo.

Arheolog dr Chris Naunton podijelio je neke uvide u jedno od najnevjerovatnijih otkrića u egiptologiji, Veliku piramidu u Gizi, za koju se vjeruje da je građena za faraona Khufu tokom 20 godina, iako njegovo tijelo nikada nije otkriveno u tom području.

Prije pet godina pokrenut je projekat Scan Piramids, da bi se obezbijedilo nekoliko neinvazivnih i nerazornih tehnika, koji bi pojačao razumijevanje istoričara o tome kako je piramida građena prije više od 4.500 godina. Dvije godine kasnije, svečano su najavili otkriće „velike praznine“ – intrigantne šupljine od 30 metara smještene iznad Velike galerije. Međutim, od tada nije bilo napretka, a dr Naunton, autor knjige Traganje za izgubljenim grobnicama Egipta, ne očekuje da će uskoro doći do pomaka, strahujući da će sadržaj piramide i dalje biti skriven od očiju javnosti .

„Područje oko nje je vrlo opsežno istraženo, postoje dijelovi Gize koji još uvijek nisu detaljno iskopani, ali mislim da nam vjerovatno neće reći ogromne tajne“, podijelio je arheolog, zadržavajući se na otkriću prekretnice koja je uzburkala neodoljiv entuzijazam istraživača.

Iako Naunton želi da pogleda unutra, rekao je da trenutno postoji previše ograničenja.

„Problem je, kao i kod anomalije u Tutankamonovoj grobnici, dok ne budete mogli da odete i uđete u nju, zaista ne možete ništa da kažete“, primjetio je.

U nastavku je izdvojio dva mjesta u zemlji koja pokreću najviše pitanja, ali u velikoj mjeri odbijaju egiptologe – Gizu i Dolinu kraljeva. U Velikoj piramidi teško da se može nešto učiniti „sa svim birokratskim trakama oko sebe“. Odvojeno, Giza privlači gomilu teorija o mističnoj energiji, vanzemaljcima i slično – nešto što arheološku tačku čini „još gorom“.

„Dolina kraljeva nije takva, tamo je samo puno zlata i uzbuđenja“, nastavio je, nabrajajući druge sfere interesovanja egiptologa.

„Ali u drugim dijelovima zemlje ima gomile zaista dobrih informacija i potencijala za rad i posao bez dizanja buke oko osjećaja koji je vezan za ovo dvoje“, tvrdi Naunton, pozdravljajući i tamošnja istraživanja.

Istoričar je ranije iznio moguće rješenje za konačno otkriće.

„Da li bi bilo moguće staviti optičku kameru kroz zid i vidjeti šta je tamo iza? To mi se čini kao rješenje”, tvrdi, sugerišući da bi to moglo biti moguće i bez nanošenja prevelike štete na zidu, koji je već temeljito obnovljen. Bez obzira na ovaj slučaj, čak i da je to tehnički moguće, egipatsko Ministarstvo za starine bilo bi vrlo oprezno prema reakciji javnosti na stavljanje kamere kroz zid, “samo da bi se utvrdilo da tamo nema ničega”, zaokružio je Naunton.

arheologijaDrevni EgipatEgipt
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ive
3 godine prije

Mislim da bi ipak trebalo polako uvoditi PIRAMIDOLOGIJU kao termin umijesto Egiptologije. Piramide postoje na svim kontinentima i u gotovo svakom kutu planete Zemlja.

Emiliano Zapata
3 godine prije

Ako ste culi za tajna drustva onda znajte da ona nisu tajna vec nesto taje unutar svojih redova.
E sad sto, pokusajte zamislit..

Vrane
3 godine prije

Da li još uvijek netko vjeruje da su piramide mogli napraviti ljudi sa nepostojećom tehnologijom tog doba ?
Da su uspjeli desetine tona teške blokove kamenja tako savršeno složiti samo sa užetom i drvom ?

Max
3 godine prije

Piramide su mongo starije nego što misli službena znanost.

Zvrk
3 godine prije

Kažem ja, skroz čudno je da se drevna civilizacija sa velebnim hramovima razvije na uskom pojasu uz rijeku dok je u okolini pustinja. Nekak mi to nema smisla.

pozitivan pesimista
3 godine prije

da, i zene gusterice;)

Kile
3 godine prije

Pogledaš StarGate i sve ti lijepo sjedne na mjesto 🙂

Tiho
3 godine prije

Egipcani naravno brane teoriju o starosti samih piramida iz svojih ekonomskih razloga,turizma i svega sto je sa time povezano.Sa sigurnoscu se zna da su piramide ,barem one u Gizi puno starije od posmrtnih ostataka pronadenih unutra.Logicno je i dokazano da piramide stari Egipcanj njsu mogli ni znali naparaviti.Oni su ih takve tu pronasli.Posto su bile za njih veliko cudo tako su ih i dozivljavali i naravno faraoni ih prisvojili kao grobnice za sebe.Kao i sadasnja vlast Egipta koja ih koristi za svoje ciljeve.

Cia
3 godine prije

Tajna betonske piramide je u tome sto je betonska star stotinjak godina . O kvaliteti ii vrsti cement koji je koristen moze se spekulirat

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI