Tajanstveno egipatsko sidro s božicom bez lica pronađeno na Izraelskoj obali

more
5 komentara

Veliki kamen, za kojeg se smatra da su ga stari putnici koristili kao sidro, ima sliku egipatske božice bez lica. Kao što povjesničari sugeriraju, nastao je u drevnom hramu, ali ostaje enigma o tome kako je završio na morskom dnu kraj sjeverne obale Izraela.

Drevno sidro, ukrašeno egipatskim hijeroglifima i slikom božice, namučilo je izraelske povjesničare  do su pokušavali rekonstruirati put kojim je morao proći od drevnog hrama u zemlji faraona do dna Sredozemlja u blizini Haife.

Tajanstveni kamen s natpisima otkrio je, prošle godine, 55-godišnji veterinar What Bahalul dok je plivao. Ispostavilo se da je kameno sidro staro 3.400 godina, a navodno se nasukalo tijekom oluje, zaključili su stručnjaci izraelske Uprave za starine.

“Ovo je bilo poznato mjesto s kojeg su potekli i drugi nalazi, ali tada nismo ovdje kopali. More ponekad odradi naš posao, a srećom, javnost ga je vidjela i upozorila “, rekao je voditelj pomorske arheološke jedinice IAA, Jacob Sharvit.

Iako funkcija kamena u obliku trapeza s rupom na vrhu nije bila zagonetka za znanstvenike, koji su takve artefakte pronašli i prije, ovo se sidro posebno izdvaja od ranijih nalaza jer je neobično ukrašeno.

U objašnjenju stoji, kako je riječ o primjeru drevnog recikliranja (ili sekundarne uporabe, kako to arheolozi definiraju) jer je navodno nekada ovaj kamen bio dio ukrasnog vapnenačkog reljefa u nekom egipatskom hramu ili kraljevskom predjelu, a kasnije je odvojen dlijetom. Kako je ispričala kustosica egipatske arheologije u Izraelskom muzeju u Jeruzalemu, Shirly Ben-Dor Evian, ovo je uobičajena praksa u Egiptu, gdje je kamenja bilo relativno malo.

Istraživači su objasnili da je najvažniji dio, ovog kamena, slika žene koja piše, koja je simbolom iznad glave identificirana kao “božanska pisarica, knjižničarka, čuvarica zapisa i inženjerka” Sešat. Ova drevna egipatska božica pisanja nije imala svoje svetišta, ali je često bila slikana na zidovima drugih velikih zgrada.

Međutim, iz kojeg hrama kamen potiče i je li građevina u nekom trenutku obnovljena, napuštena ili uništena, još se uvijek istražuje.

Misterija božice bez lica

Istraživači tvrde kako je božici namjerno uklonjeno lice, što zbunjuje znanstvenike. Ben-Dor Evian ističe teoriju da je to bio čin poštovanja prije ponovnog korištenja kamena kao sidra.

“Kad uzmete nešto sveto i ponovo ga koristite za svjetovnu svrhu, prvo morate učiniti to ne-svetim. Ne možete koristiti sliku boginje kao sidro, pa je uništite i onda ona više nije božica “, rekla je.

Međutim, postoji složenija mogućnost da je boginja postala žrtva političkog ili vjerskog sukoba koji je rezultirao ikonoklastičnom kampanjom dok su novi vladari pokušali izbrisati bilo kakvo spominjanje rivalskih prethodnika.

Nada za nova otkrića

Istraživači se također nadaju da bi taj nalaz mogao pomoći u rasvjetljavanju trgovinskih odnosa tijekom brončanog doba ako se otkrije da je pripadao trgovačkom brodu. Kako je Sharvit otkrio Haaretzu, drugi drevni artefakti pronađeni na lokalitetu u blizini sidrišta Seshat sugeriraju da je čitav brod izgubljen.

“Tijekom kasnog brončanog doba dolazilo je do ekspanzije trgovine, ali uvijek se postavlja pitanje tko je sve vršio trgovinu, jesu li to bili sami Egipćani, ili je riječ o Kanaancima kojima su Egipćani dali dozvolu. Ovaj nalaz jasno identificira barem neke trgovce kao Egipćane koji su bili pod izravnom kontrolom faraona, jer u protivnom ne bi imali pristup ovakvom kamenu“, objasnio je.

Drevni EgipatKameno sidro
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
walter
4 godine prije

Mogli ste se potrudit da objavite i sliku ili bar crtež : (

Dopizdilomi
4 godine prije

Sigurno ste mislili na sjevernoj obali Palestine.

RENEW
4 godine prije

Da le niso našli Enkija, Enlila in rakete.

Zvrk
4 godine prije

nikad čuo za Izraelovu obalu.

neznalica
4 godine prije

Nije li svetogrđe uništiti lice božice. Tu nešto ne štima.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI