fbpx

Misterije „Priručnika“ Drevnog Egipta o pridruživanju bogovima u zagrobnom životu otkrivene u novim studijama

Egipt

Čarobna praksa drevnih Egipćana da pomognu njihovim dragim pokojnicima da pređu na drugi svijet oduševljavaju egiptologe više od jednog vijeka, a naučnici su nadzirali papiruse iz grobnica kako bi razotkrili njihove misterije.

Nova analiza drevnog papirusa, “Prva knjiga disanja“, ponudila je fascinantna otkrića koja se odnose na njeno izvođenje iz Knjige mrtvih i, u širem obimu, na zamršenost postmortalnog otjelovljenja u drevnom Egiptu, piše Haaretz.

Knjige o disanju su nekoliko kasno drevnih egipatskih pogrebnih tekstova, koji su navodno omogućili pokojnicima da nastave da postoje u zagrobnom životu, a najraniji poznati primjerak datira oko 350. p.n.e.

Ostale kopije potiču iz ptolemejskog i rimskog perioda egipatske istorije; jedna je iz drugog vijeka nove ere.

Analizu jedne takve knjige – Papirusa FMNH 31324, koja sadrži izdanje Prve knjige o disanju, nedavno je objavio Foy Scalf, šef istraživačkog arhiva na Univerzitetu u Čikagu, u oktobarskom izdanju Journal of Near Eastern Studies.

Upravljanje zagrobnim životom

Knjiga mrtvih počela je da se pojavljuje prije otprilike 3.700 do 3.500 godina, nakon čega su se pojavile tri vrste priručnika Knjiga disanja o tome kako postići otjelovljenje u zagrobnom životu, navodi Scalf.

„Pismo za disanje“, za koje se vjeruje da ga je drevna egipatska boginja Izida napisala za svog brata Ozirisa; Prva knjiga o disanju; i Druga knjiga o disanju – to su tri Knjige o disanju koje su imale za cilj da pomognu vlasniku teksta da se pridruži bogovima u zagrobnom životu. Ili su bili upisani na zid piramide, ili na kovčeg, ili na papirus.

Tekstovi nisu bili kanonski i predstavljali su na neki način zbirke čarolija napisanih na papirusima, pri čemu su se svi oni razlikovali u formulacijama i ilustracijama, kao i Knjige mrtvih. Potonji su bili egipatski mrtvački tekstovi sastavljeni od čarolija, smješteni u grobnice i za koje se vjerovalo da štite i pomažu u zagrobnom životu.

Prema Scalfu, svi tekstovi na piramidama, kovčezima i Knjizi mrtvih su povezani. Tri knjige o disanju bile su gotovo isključivo rukom napisane na papirusima, u osnovi sličnog sadržaja.

Uputstva su bila različita, a „Pismo za disanje“ govorilo je korisniku da smota papirus, zamota ga u platno i stavi ispod lijeve ruke mumije.
Prva knjiga o disanju nalaže da ga treba staviti ispod glave; druga knjiga o disanju predlaže da se tekst stavi pod noge.

Suprotno nekim pretpostavkama, otjelovljenje nije predstavljalo toliko privilegiju elita, koliko bilo koga ko bi to sebi mogao priuštiti.

„Sahranjivanja u drevnom Egiptu kretala su se od jednostavnog postavljanja u plitku rupu u pustinji pa sve do raskošnih grobnica i svega između. Koliko nam je poznato, ono što vam je obezbjeđeno smrću bilo je povezano sa vašim životnim bogatstvom“, kaže Scalf.

Međutim, moćnim faraonima nisu bili potrebni tekstovi na papirusu.

„Plemići su čarolije postavljali na robusnije medije kao što su zidovi grobnica, sarkofazi, kovčezi, maske, statue i bilo gdje drugo gdje bi tekstovi mogli biti upisani“, napominje Scalf.

Individualizovani pogrebni obredi

Dok su mrtvački papirusi na početku individualizovani da nose ime dragih pokojnika, govoreći: „Ova prva knjiga disanja postavljena je pod glavu…“, papirusu FMNH 31324, nažalost  nedostaje prvi red teksta.

Druga stvar koja razlikuje knjige je da su u Knjizi mrtvih pojedinačne čarolije – kako disati i piti vodu ili kako se kretati podzemnim svijetom – odvojene i naslovljene, kaže šef Istraživačke arhive na Univerzitetu u Čikagu.

Dok je Prva knjiga o disanju nastala iz čarolija u Knjizi mrtvih, sadržaj je uređen i preoblikovan.

Rezultat je bila jedna kontinuirana kompozicija, koju su sami pisari preuredili.

„Pisari su bili veoma zainteresovani za ono što su ostavljali i izostavljali“, kaže on, dodajući da su odabrane čarolije date istim redosljedom kao u originalnoj Knjizi mrtvih.

Papirus FMNH 31324 sadrži skraćenu verziju Prve knjige disanja, kaže naučnik, ističući da je rukopis „u cjelini, dobro napisan i bez grubih grešaka u pismu“.

Foy Scalf zaključuje da je, kao u ptolomejskom i rimskom periodu drevnog Egipta, kada su se koristile Knjige disanja, većina sahrana bila višestruka, sa nekoliko mumija smještenih u jednu grobnicu, papirusi Disanja bili su naizgled umotani u samu mumiju, moguće kako bi se osiguralo da uroci ne utiču na pogrešno tijelo.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
16 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Jukom
Gost
Jukom
4 mjeseci prije

Divan članak o Drevnom Egiptu redakcijo. Nastavite tako! 😀

Mrčikola
Gost
Mrčikola
4 mjeseci prije

Imali su ovi neka znanja i saznanja o kojima danas većina nas nema pojma Ta su drevna znanja nasljeđivali samo rijetki odabranici po nekakvom kosmičkom obrascu ali su u međuvremenu vjerojatno oteta, skrivena i zloupotrebljena od ovih što nas danas uspješno tlače.
Vjerujem da su ova znanja, također, još uvijek i u rukama onih koji su ih stvarno zaslužili, a to su uglavnom šamani i tkz. sveti ljudi iz starih civilizacija i zbog čijih prakticiranja tih znanja još nismo do kraja poraženi

pozitivan pesimista
Gost
pozitivan pesimista
4 mjeseci prije
Reply to  Mrčikola

drevna znanja i njihovi tarabici;)
https://www.youtube.com/watch?v=QQBxl_TlY48

Mrčikola
Gost
Mrčikola
4 mjeseci prije

pozitivan pesimista, ima tu nešto nama skriveno.

iiiistina
Gost
iiiistina
4 mjeseci prije
Reply to  Mrčikola

pa naravno da ima od nas puno toga skriveno ali neumoljivo se razotkriva kao i ovaj prilog iz Utaha…vidiš li samo brzinu kojom vijest o pronalasku obilazi svijet i samo ču onak malo “buba u uho” ima veze sa “zuji kutije”-pa to valjda se zna što je to??? no ipak da se malo sačeka da vam sve to pokažem kad se vidi rasplet oko Trumpa-to je njegov zadatak jer će biti uvjerljivo kad on to sve pokaže svijetu jer rusi i kinezi se nećkaju a i dosta sam već na ovom portalu i pokazao iako imaaaa joooooš

Mrčikola
Gost
Mrčikola
4 mjeseci prije
Reply to  iiiistina

iiiistina, neće to majstori tek tako prepustiti.

iiiistina
Gost
iiiistina
4 mjeseci prije
Reply to  Mrčikola

da vidio sam da vas ima prisutnih koji puno znate šetajući komentarima po postovima pa mogu reći kao da iz vas izlazi neki pritajeni miris kao da si na šetnji a iz daleka dolazi ugodan miris hrane za gladne pa će se i vidjeti tko će čime istupiti u ovo vrime razotkrivanja svega……ma zbilja je vrime da se više fini sa zlom na ovoj planeti-do sada najteže mi je palo saznavanje za adrenokrom i stradavanja djece a pogled na kaveze mi je mučan da nemogu ni opisat taj osječaj grozote…uuuuuuhhhhhhhhhh

iiiistina
Gost
iiiistina
4 mjeseci prije

e pa kad si pozitivan onda pogledaj i ovu objavu i pozdrav osim tebi i Medvedevu uzput…iako nije prvi lanuo i svakako svakome na volju za mišljenje uz napomenu pregledavanja svjedočenja-izvještaja i iz Rumunije sa ulaza u planinu Bucegi što bi nam mogao i Z.Milić možda objaviti kao post
Men in black: rare but real
objavljuje sott.net
https://hr.sott.net/quirk/242476

pozitivan pesimista
Gost
pozitivan pesimista
4 mjeseci prije
Reply to  iiiistina

srdacan pozdrav i tebi, i ne brini previse jer tako i tako ne mozes nista vazno promijeniti, osim sebe;)

iiiistina
Gost
iiiistina
4 mjeseci prije

dobro zboriš a ono onak uzput moguće nekoga se i potakne da se ferma,promisli,uoči,shvati,razumije ako to nije motiv čemu onda piskarati komentare i pokazivati nađeno što vjerujem mnogi niti vide niti ih je briga jer oko čovjeka je sve više problema i distribucija nenormalnog u porastu do pucanja a koliko pratim zbivanja naše majčice pucanja će biti i to za mnoge …b o l n o g…pa je i preporuka pripremati sebe prvenstveno duhovno-materijalno koliko je tko u mogućnosti i nastojati biti promatrač za mnoga zbivanja ali biti spreman vidjeti bližnjega i pomoći koliko se može i zna ….jer vaganje… Pročitaj više »

pozitivan pesimista
Gost
pozitivan pesimista
4 mjeseci prije
Reply to  iiiistina

razumijem ja tebe, ali covjek je multidimenzionalno bice i tko to duboko ne razumije nista mu ne moze pomoci, osim bozije volje, dàs li mu istinu na dlanu povrijedit ce sebe a i druge;)

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
4 mjeseci prije

Čarolije su samo trikovi koje još nismo prokužili:) Nekih svjedočanstava o zagrobnom životu baš i nemamo, budući da su se dosad samo dva čovjeka vratili iz mrtvih. Jedan je Lazar, kojeg je Isus uskrsnuo, drugi on sam. Osim uskrsnuća, opet ništa nismo doznali o tomu što i kako pa nam je umrijeti u neznanju.
O umiranju i smrti je teško naći imalo zanimljivu knjigu. Preporučam dvije od istog autora A.P.Kezele. Jedna je Gospodar smrti i tri Naćiketine vatre, druga je Život-smrt-život.
Tko je za života glup, neće se opametiti ni u smrti.

iiiistina
Gost
iiiistina
4 mjeseci prije
Reply to  Son of Alerik

……Jedan je Lazar, kojeg je Isus uskrsnuo, drugi on sam. Osim uskrsnuća, opet ništa nismo doznali o tomu što i kako pa nam je umrijeti u neznanju.(nije tako) po pogledu na tvoje ispise si napredan……..a Kezele je vrijedan distributer knjiga a po pitanju Lazara češ shvatiti nakon što pronađeš u tekstu koji će ti pomoći da sam dođeš do ….z a k lj u č k a-nije sve baš na taclenu…….pa ajmo “miš” i ću budi vrijedan kao i ostali radoznali…. čemu brzaš-samo nisi dovoljno uporan u traganju di intuicija ima prioritet sa kontempliranjem pronađenoga….posjeti blog Vesne Mihajlović koja nudi… Pročitaj više »

nonwo
Gost
nonwo
4 mjeseci prije
Reply to  Son of Alerik

https://www.youtube.com/watch?v=vvmABrII35c
Near-Death Experiencer Anita Moorjani in Sedona
Jako zanimljivo predavanje.Daje izvanredan pogled na život i smrt.

iiiistina
Gost
iiiistina
4 mjeseci prije

pozdrav Z.Milić ! evo ti mali info ………..pa baš explozivno ekskluzivan što vodi u ovu malu zagradu….. (uspijeva potaknuti na emotivnu reakciju … ju je stvarno snimao Kubrick onda to može značiti samo jedno – Stanley Kubrick) 💥 💥 💥 💥 💥 ………..ko nezna ingliš neka ne zamjeri-Z.Milić može obraditi i postaviti kao post a ja ću izostaviti vrlo,vrlo znakoviti komentar po ovoj informaciji (za kasnije) UPDATED: November 21, 2020 at 3:44 pm SALT LAKE CITY, Utah – The Utah Department of Public Safety helicopter was assisting Utah Division of Wildlife Resource officers counting bighorn sheep when the crew spotted… Pročitaj više »

Alex
Gost
Alex
4 mjeseci prije

Pun mi je k…c bogova i u ovom životu! Još da mi ni gore ne daju mira.😠😝🤧

POVEZANE VIJESTI

Izbornik